Τα Leopard 2 στην Συρία

[dropcap size=small]Τ[/dropcap]α τουρκικά άρματα μάχης Leopard 2 δραστηριοποιούνται ενεργά στο πόλεμο της Συρίας. Τα άρματα μάχης φωτογραφήθηκαν σε διαφορετικές τοποθεσίες κοντά στην πόλη αλ Μπαμπ, η οποία βρίσκεται περίπου 35 χιλιόμετρα (21,7 μίλια) βορειοανατολικά του Χαλεπίου. Κάποιες φωτογραφίες τους έχουν κοινοποιηθεί στο Twitter, προφανώς τραβήχτηκαν από Τούρκους στρατιώτες. Πιο λεπτομερείς φωτογραφίες και αποσπάσματα βίντεο παρέχονται απο το ειδησεογραφικό πρακτορείο “SMART” το οποίο φέρεται να έχει δεσμούς με τους Σύρους αντάρτες.

Ο Τουρκικός Στρατός χρησιμοποιεί τα άρματα μάχης Leopard 2 από το 2005, όταν παρήγγειλε το πρώτο πακέτο των 298 αρμάτων Leopard 2. Επιπλέον, 56 άρματα μάχης αποκτήθηκαν το 2010 και 2013. Νωρίτερα ο Τουρκικός Στρατός δοκίμασε το Leopard 2 Improved (πρωτότυπο του Leopard 2A5/6), το Leclerc με πακέτο επιπρόσθετης θωράκισης, το Ουκρανικό άρμα T-84-120 Yatagan (μια έκδοση του T-84 με πυροβόλο των 120 χιλιοστών και σύστημα αυτόματης γέμισης) όπως επίσης και το M1A2 Abrams εξοπλισμένο με τον πετρελαιοκινητήρα MT883 (καθώς ο αεροστρόβιλος κινητήρας αναδείχθηκε σε μείζον ζήτημα για τους μελλοντικούς πελάτες). Το Leopard 2 Improved είχε καλύτερη απόδοση, ωστόσο η Τουρκική Κυβέρνηση δεν αγόρασε τα άρματα στην αρχική προγραμματισμένη ποσότητα και έκδοση (ο Στρατός ήθελε έως εκατό άρματα Leopard 2A5). Αντ’αυτού η Τουρκική Κυβέρνηση ευνόησε την εγχώρια παραγωγή αρμάτων μάχης, όπου και επιλέχθηκε η προσφορά της νοτιοκορεατικής βιομηχανίας Hyundai-Rotem έναντι της προσφοράς της Krauss-Maffei Wegman, επειδή περιελάμβανε την πλήρη μεταφορά τεχνογνωσίας αντί της συμφωνίας για την υπο αδειοδότηση κατασκευή. Αυτό οδήγησε στο άρμα μάχης Altay, που βασίζεται πάνω στην νοτιοκορεατική τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε στο άρμα μάχης “Μαύρος Πάνθηρας” K2.

Ήδη, εδώ και λίγους μήνες ο Τουρκικός Στρατός χρησιμοποιεί τα άρματα μάχης M-60 και τα εκσυγχρονισμένα M-60T Sabra στην Συρία. Τα άρματα μάχης Leopard 1 και Leopard 2 παρέμειναν στα μετόπισθεν, παρότι προσέφεραν μερικά βασικά πλεονεκτήματα έναντι των υπολοίπων αρμάτων μάχης. Ο λόγος που συνέβη αυτό είναι επειδή η Τουρκική προμήθεια του Leopard 2 ήταν πολύ αμφιλεγόμενη στην Γερμανία, η Τουρκία έπρεπε ακόμα να υπογράψει μια συμφωνία που της επέτρεπε την χρήση των αρμάτων για άλλες επιχειρήσεις από την καθαρή αυτοάμυνα.
Όπως αποκαλύφθηκε σε συνέντευξη του Τούρκου δημοσιογράφου και αμυντικού αναλυτή Μετέ Σοχτάογλου στο γερμανικό περιοδικό BILD, η συμφωνία του 2009 για την συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες παρείχε στον Τουρκικό Στρατό την έγκριση να χρησιμοποιήσει τα Leopard 2 σε μάχη. Φαίνεται πολύ πιθανό ότι αυτή η έγκριση εξακολουθήσει να περιορίζει τις επιχειρήσεις τους εντός Τουρκίας και ο Τουρκικός Στρατός έλαβε έγκριση να χρησιμοποιήσει τα Leopard 2 στην Συρία πριν από μερικούς μήνες.

turkey_leopard_2a4_syria
Τουρκικά Leopard 2 αφικνούνται στην Συρία.

Ο ακριβής αριθμός των αρμάτων Leopard 2 που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή στην μάχη είναι άγνωστος. Ωστόσο, οι φωτογραφίες δείχνουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον έντεκα άρματα που έχουν βαφτεί στο νέο σχέδιο παραλλαγής ερήμου, γεγονός που υποδηλώνει ότι μια πλήρης Ίλη αρμάτων μάχης επιχειρεί στην Συρία. Σύμφωνα με φήμες τα τουρκικά άρματα επιχειρούν σε Ουλαμούς των τριών αρμάτων, το οποίο είναι μάλλον ένα μοναδικό στοιχείο καθώς οι περισσότεροι Ουλαμοί αρμάτων αποτελούνται από τέσσερα ή ακόμη και πέντε άρματα μάχης. Σύμφωνα μ’εναν ισπανό μπλογκερ, 18 άρματα μάχης Leopard 2A4 έφτασαν στην Συρία την 8η Δεκεμβρίου 2016, ακολούθησαν ακόμη 25 άρματα τα οποία έφτασαν μετά από δύο ημέρες. Η πληροφορία αυτή φαίνεται να στηρίζεται σε διάφορες φωτογραφίες των αρμάτων κατά την μεταφορά τους στα σύνορα. Αν ισχύει, αυτό σημαίνει οτι είναι πολύ πιθανόν να αναπτύχθηκε στην Συρία ή την Συριακή συνοριακή περιοχή μια ολόκληρη Επιλαρχία αρμάτων μάχης.

leopard-2-tr-vs-atgm
Leopard 2 προσβάλλεται από έναν ATGM (κάντε κλικ για μεγέθυνση)

Σε ένα περιστατικό, ένα άρμα χτυπήθηκε από έναν καθοδηγούμενο αντιαρματικό πύραυλο (ATGM). Το Leopard 2 βρισκόταν σε θέση κάλυψης σκάφους, το σκάφος βρισκόταν πίσω από ένα μεγάλο ανάχωμα. Ο πύραυλος που χτύπησε το άρμα μάχης υποτίθεται πως ήταν ο αμερικανικής κατασκευής ATGM TOW-2A. Οι φήμες διίστανται στο τι συνέβη στο άρμα μάχης: Κάποιες ισχυρίζονται ότι η θωράκιση του άρματος δεν διατρήθηκε, άλλες δείχνουν ότι η θωράκιση τρύπησε, αλλά κανένας δεν σκοτώθηκε γιατί τα πυρομαχικά δεν ανεφλέγησαν απο τα θραύσματα.

leopard-2-tr-vs-atgm-i
Ακόμα δύο άρματα μάχης Leopard 2 προσβάλλονται απο ATGM (κάντε κλικ για μεγέθυνση).

Σε ένα ακόμη περιστατικό δύο ακόμα άρματα μάχης Leopard 2 δέχθηκαν επίθεση με ATGM. Οι εχθροί επιτέθηκαν στα άρματα πίσω από τις τουρκικές γραμμές, εκτοξεύοντας τους πυραύλους στα πλευρά και το πίσω μέρος των αρμάτων. Ο πρώτος ATGM αχρήστευσε το άρμα που είναι εγγύτερα στην κάμερα, όμως κανένα πυρομαχικό δεν ανεφλέγη -αυτό σημαίνει ότι ακόμα και να κατάφερε το ATGM να τρυπήσει την θωράκιση του άρματος, υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να μη σκοτώθηκαν όλα τα μέλη του πληρώματος, αλλά μόνο να τραυματίστηκαν. Σε ένα άρμα μάχης χωρίς ξεχωριστό χώρο αποθήκευσης βλημάτων μέσα στον πύργο, όπως το ιταλικό άρμα μάχης Ariete ή διαφορετικές εκδόσεις του T-72 και T-80, μια διάτρηση σε αυτό το σημείο μπορούσε να οδηγήσει στο θάνατο ολόκληρου του πληρώματος.

Το δεύτερο άρμα μάχης προφανώς χτυπήθηκε διαγωνίως από πίσω, χτυπώντας το “καλάθι” του πύργου. Χτυπήθηκε σε μεταγενέστερο χρόνο από την προσβολή του πρώτου άρματος στο πύργο με ATGM, το πλήρωμα προφανώς αγνοούσε αυτό το γεγονός. Το άρμα δεν προσπάθησε να ασφαλίσει τον τομέα από όπου εκτοξεύθηκε το εχθρικό ATGM, κάτι που θα έπρεπε να κάνει μετά το χτύπημα του πρώτου πυραύλου. Ο πύραυλος προκάλεσε πυρκαγιά είτε στα υδραυλικά συστήματα ή τα βλήματα στον πύργο, προκαλώντας εκρήξεις και φλόγες. Στο Leopard 2 τα υδραυλικά και τα πυρομαχικά του πύργου βρίσκονται σε διαφορετικά διαμερίσματα, τα οποία είναι απομονωμένα από το πλήρωμα. Οπότε, θεωρητικά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το διαμέρισμα του πληρώματος τρυπήθηκε. Το πλήρωμα ίσως επιβίωσε χωρίς ή μόνο με μικρούς τραυματισμούς. Ωστόσο, όταν προσβάλλεσαι από πίσω με ένα πανίσχυρο ATGM (το οποίο μπορεί να προκαλέσει την διάτρηση των τοιχωμάτων και θυρίδων του διαμερίσματος) ή όταν η θυρίδα του διαμερίσματος πυρομαχικών είναι ανοιχτή, η έκρηξη μπορεί επίσης να σκοτώσει όλο το πλήρωμα. Δεν είναι γνωστό αν σκοτώθηκαν κάποιοι Τούρκοι στρατιώτες σε κάποιο από τα τρία άρματα Leopard 2 που χτυπήθηκαν από τα ATGM.

panzerung-leopard-2-generationen
 Γενιές θωράκισεων των αρχικών μοντέλων παραγωγής Leopard 2.

Το μεγάλο θέμα με τα τουρκικά άρματα Leopard 2 είναι το γεγονός ότι είναι ξεπερασμένα, δεν έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν τα σημερινά διαθέσιμα ATGM και η θωράκιση τους είναι τελείως προσανατολισμένη στην προστασία του μετωπικού τόξου. Δεν είναι σαφές ποιο πακέτο θωράκισης είναι εγκατεστημένο στα τουρκικά άρματα μάχης Leopard 2A4. Καθώς τα τελευταίας παραγωγής άρματα μάχης Leopard 2A4 δέχθηκαν ισχυρότερα επιθέματα θωράκισης όλα τα παλιότερα μοντέλα παραγωγής μετατράπηκαν στη διαμόρφωση Leopard 2A4 -χωρίς την αλλαγή της σύνθεσης της θωράκισης! Στην πραγματικότητα ελάχιστα καινούρια Leopard 2A4 κατασκευάστηκαν με το παλιό πακέτο θωράκισης. Ανάμεσα στο 1979 και 1992 (το χρονικό διάστημα που το Leopard 2A4 ήταν σε μαζική παραγωγή από την Γερμανία) χρησιμοποιήθηκαν τρεις διαφορετικές γενιές θωράκισης. Δεν είναι γνωστόν αν αυτές είναι πανομοιότυπες με τα απλά πακέτα θωράκισης ή χρησιμοποιήθηκαν πολλαπλά πακέτα θωράκισης στο πλαίσιο μιας “τεχνολογικής γενιάς”. Η θωράκιση πρώτης γενιάς παρουσιάστηκε το 1979, ενώ η θωράκιση δεύτερης γενιάς (1988) και η θωράκιση τρίτης γενιάς (1991) χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά στα άρματα μάχης Leopard 2A4.

germany_leopard_2a7
Πρωτότυπο Leopard 2A7 εξοπλισμένο με επιπρόσθετη θωράκιση για την προστασία από RPG και ATGM.

Περισσότερο σύγχρονα πακέτα θωράκισης παρουσιάστηκαν στις εκδόσεις του Γερμανικού Στρατού στα τέλη της δεκαετίας του 1990 με τα Leopard 2A5/2A6 και το 2014 με το Leopard 2A7.
Επιπλέον, ένας αριθμός βιομηχανιών όπως οι: Krauss-Maffei Wegmann (KMW), Rheinmetall/IBD Deisenroth και RUAG προσφέρουν πακέτα θωράκισης πέραν του σημερινού Leopard 2A7, συνήθως με την τοποθέτηση στοιχείων εξωτερικής θωράκισης μπροστά, στα πλευρά, πίσω και στην οροφή. Η προστασία επίσης μπορεί να ενισχυθεί με την πρόσθεση νέων συστημάτων Softkill ή Hardkill ενεργητικής προστασίας (APS). Το σύστημα Softkill MUSS δοκιμάστηκε πάνω στο Leopard 2 το 2003 και τοποθετήθηκε στο Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης (ΤΟΜΑ) PUMA. Έχει τη δυνατότητα παρεμβολής των περισσότερων πυραυλικών συστημάτων και αυτομάτως να κρύβει το ΤΟΜΑ πίσω από ένα πολυφασματικό προπέτασμα καπνού που δημιουργείται με την πυροδότηση ειδικών εκτοξευτών καπνογόνων.

Γιατί είναι σημαντικό αυτό; Επειδή τα τουρκικά άρματα Leopard 2 είναι παλιότερα μοντέλα που αναβαθμίστηκαν στην έκδοση 2A4 (αναγνωρίζονται εύκολα χάρις στην παλιά θυρίδα πυρομαχικών) και όχι οχήματα παραγωγής νέας γενιάς, τα οποία κατασκευάστηκαν με καλύτερα πακέτα θωράκισης. Ενώ η KMW προσφέρει την αναβάθμιση των επιθεμάτων θωράκισης σε μια πιο νέα γενιάς – ή τουλάχιστον η βιομηχανία προσέφερε αυτή την επιλογή κατά το παρελθόν- δεν υπάρχουν αναφορές σχετικά με την αναβάθμιση των τουρκικών αρμάτων Leopard 2A4. Καθώς ο Τουρκικός Στρατός ήθελε και δοκίμασε το “Leopard 2 Improved”, φαίνεται πολύ πιθανόν ότι το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την αναβάθμιση όλων των εξαγορασμένων Leopard 2A4 σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο, ένα σχέδιο που πιθανόν σταμάτησε προς όφελος της ανάπτυξης του Altay.

leopard_2ng_amap
 Στοιχεία της θωράκισης AMAP εγκατεστημένα στο Leopard 2NG.

Η Τουρκία ίσως προσπαθήσει να ωθήσει στην ενεργό υπηρεσία το Leopard 2NG. Το Leopard 2NG (NG=Νέα Γενιά) είναι μια αναβάθμιση που αναπτύχθηκε ως μια ιδιωτική πρωτοβουλία από την τουρκική βιομηχανία ASELSAN και αριθμό συνεργατών της. Καθότι αυτή η αναβάθμιση αντικαθιστά τα οπτρονικά και το σύστημα ελέγχου πυρός, περιλαμβάνει, επίσης, ηλεκτρική ανύψωση πυροβόλου και ηλεκτρική περιστροφή πύργου, έναν τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού (RWS) και ένα νέο σύστημα πυρόσβεσης. Το Leopard 2NG φοράει επίσης το πακέτο θωράκισης AMAP της IBD για ενισχυμένη προστασία έναντι των αντιαρματικών βλημάτων, πυραύλων, ναρκών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Πιο σημαντικές από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε ένα άρμα είναι ίσως οι τακτικές μάχης σχετικά με τον τρόπο που χρησιμοποιείται το άρμα μάχης. Τα τουρκικά άρματα μάχης Leopard 2 φαίνονται να χρησιμοποιούνται ανεπαρκώς, σταθμευμένα πάντα πίσω από στοίβες χώματος σε θέση κάλυψης σκάφους. Ενώ η θέση κάλυψης σκάφους είναι ιδανική για συγκεκριμένες καταστάσεις -δεν είναι μια καλή ιδέα τα άρματα να παραμένουν σε στατική θέση χωρίς την κατάλληλη προστασία, όταν μπορούν να δεχθούν επίθεση επίσης από τα πλευρά και το πίσω μέρος. Στο περιστατικό υπήρχαν δυο άρματα μάχης που χτυπήθηκαν, τα μέλη του πληρώματος του δεύτερου άρματος προφανώς δεν αντέδρασε καθόλου -απλά αγνοούν ότι το άλλο Leopard 2 χτυπήθηκε από ένα ATGM πριν από λίγο, το πλήρωμα προφανώς δεν ενδιαφέρεται να εξουδετερώσει την εχθρική ομάδα του ATGM.

Όταν αναπτύσσεις άρματα μάχης σε τοποθεσίες στατικής άμυνας μόνο για την παροχή πυρών υποστηρίξεως, κάποιος θα προσδοκούσε να χρησιμοποιηθούν μέσα σε μια ασφαλή περίμετρο. Αν τα άρματα μάχης δεν είναι ικανά στο να ασφαλίσουν την περιοχή από μόνα τους, τότε το πεζικό ή άλλα οχήματα μάχης θα πρέπει να εκτελέσουν την αποστολή. Οχήματα αναγνώρισης και επιτήρησης με θερμικά περισκόπια δεν θα έχουν προβλήματα στον εντοπισμό των εχθρικών ομάδων ATGM και πεζικού ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις. Ο Τουρκικός Στρατός δεν φαίνεται να χρησιμοποιεί τα άρματα μάχης ως τμήμα ενός δόγματος συνδυασμένων όπλων -τα άρματα φαίνονται πάντα να επιχειρούν μοναχικά και όχι μαζί με (μηχανοκίνητο ή μηχανοποιημένο) πεζικό. Αντίθετα τα άρματα μάχης Leopard 2 εμφανίζονται να υποδύονται τους εύκολους στόχους (sitting ducks) και να ενεργούν περισσότερο ως ενα πανάκριβο υποκατάστατο του πυροβολικού… ένα φθηνό όχημα φορέα όλμου 120 χιλιοστών πιθανόν να ήταν καταλληλότερο για αυτή τη δουλειά.

Απόδοση/Μετάφραση από το Below The Turret Ring για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

 1. Σχετικά με την έγκριση της παράδοσης των Leo2A4 στην Τουρκία, νομίζω πως το θέμα είχε σχέση με την απαγόρευση χρήσης των αρμάτων για επιθετικό πόλεμο, αυτό έχει να κάνει
  με το άρθρο 26 παρ. 2 το νομού που καθορίζει και ελέγχει την εξαγωγή γερμανικού πολεμικού υλικού στο εξωτερικό, το οποίο απαγορεύει την εξαγωγή όπλων σε κράτη και περιοχές με αυξημένη τάση για πόλεμο κλπ(Kriegswaffenkontrollgesetz Artikel 26 Paragraph 2 https://de.m.wikipedia.org/wiki/Gesetz_über_die_Kontrolle_von_Kriegswaffen).

  Για να βγάλουν τα σχετικά λίγα Leo2A4 στην πρώτη γραμμή, πρέπει να είναι η πολύ
  απελπισμένοι η να σκοπεύουν να δοκιμάσουν τις αντοχές του 2 απέναντι στα σύγχρονα
  αντιαρματικά όπλα.

  Οι Άγγλοι, Αμερικανοί και ο Καναδάς κλπ, που απέκτησαν εμπειρίες στον ασύμμετρο
  πόλεμο δεν βγάζουν τόσο εύκολα “γυμνό” MBT σε τέτοιου είδους πόλεμο στην πρώτη
  γραμμή όπως το έκαναν στην αρχική φάση.

  Αγγλία

  Πρίν

  http://www.military-today.com/tanks/challenger_2_l4.jpg

  Μετά

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fc/Challenger_II,_main_battle_tank_prepares_to_fire_its_main_gun_on_a_target.JPG

  http://www.rommelkiste.de/Fahrzeuge/Challenger2/Chally_OPT/c2.jpg

  Αμερική

  Μετά

  http://www.tanks-encyclopedia.com/coldwar/US/M1_Abrams/photos/M1A2_TUSK_26th-Heavy-Mechanized-Infantry-Division.jpg

  https://cdn.theatlantic.com/assets/media/img/photo/2011/11/nearing-the-end-of-the-iraq-war/i02_00485381/main_900.jpg
  Καναδάς Αφγανιστάν

  http://www.forces.gc.ca/assets/FORCES_Internet/images/operations-article/AR2008-Z110-04.jpg

  http://www.murdoconline.net/2008/canadian_leopard2a6.jpg

 2. Αυτο που πραγματοποιεί, αυτη τη στιγμή, η Τουρκία στην βόρεια Συρία ειναι η αυτοκτονία των τεθωρακισμένων της.
  Εχει αντιπαραταξει αρματα μάχης, ένα καθαρά επιθετικό όπλο, απέναντι σε έναν εχθρό χωρίς συγκεκριμένες γραμμές και σύνθεση, τα οποία (άρματα) είναι στατικά πάνω σε υψώματα και εδαφικές εξάρσεις ταγμένα αμυντικά ώστε να παρέχουν πυρά υποστήριξης.
  Δείχνουν (οι τούρκοι) ότι δεν ξέρουν τι ακριβώς επιθυμούν και φυσικά αγνοούν την τακτική χρησιμοποίηση και φιλοσοφία του άρματος μάχης.
  Τα πληρώματα πρέπει να είναι κληρωτοί που δεν έχουν γνώρισει το άρμα σε άλλες δραστηριότητες εκτός από την οδήγηση και τις στατικές εκπαιδευτικές βολές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.