Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης BMP-2

Τo Σοβιετικό Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-2 της δεκαετίας του 1980, κατασκευάστηκε έχοντας ως βάση τα θετικά στοιχεία του προκατόχου ΤΟΜΑ BMP-1 του 1966.

ΤΟΜΑ BMP-2 της 58ης Ρωσικής Στρατιάς της Στρατιωτικής Περιφέρειας του Βόρειου Καυκάσου στη Νότια Οσετία το 2008. (Πηγή: Wikipedia)

Το 1966, με την είσοδο σε υπηρεσία του BMP-1, η Σοβιετική Ένωση (ΣΕ) εισήγαγε την έννοια του Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης (ΤΟΜΑ). Ο τύπος αμέσως αποδείχθηκε επαναστατικός και αποκτήθηκε από 40 συμμαχικές χώρες της ΣΕ, ενώ, με την πτώση της το 1991, απορροφήθηκε από διάφορες αναδυόμενες χώρες. Ο τύπος του αποδείχτηκε τόσο δημοφιλής που κατασκευάστηκαν εκατοντάδες οχήματα, με πολλά από αυτά να βρίσκονται ακόμη και σήμερα σε ενεργό υπηρεσία. Ωστόσο, ο σχεδιασμός του παρουσίασε μερικούς τακτικούς περιορισμούς, συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια των αραβοϊσραηλινων Πόλεμων και του Πολέμου της ΣΕ στο Αφγανιστάν, δημιουργήθηκε η ανάγκη για ένα νέο βελτιωμένο τύπο. Τελικά,  η οικογένεια των ΤΟΜΑ που προέκυψε, απέκτησε τη κωδική ονομασία BMP-2.

Η ονομασία “BMP” προέρχεται από το ρωσικό “Boyevaya Mashina Pekhoty” η οποία, όταν μεταφραστεί, σημαίνει “Όχημα Μάχης Πεζικού”.

Η έννοια TOMA προέκυψε από τη Σοβιετική προσπάθεια να παρουσιαστεί ένα όχημα το οποίο θα προσφέρει: κατάλληλη απόδοση για τις ταχυκίνητες μηχανοκίνητες δυνάμεις, προστασία και να διαθέτει μεταφορικές ικανότητες στρατιωτών εφάμιλλες με ένα Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) και με δύναμη πυρός ελαφρού άρματος μάχης. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν το BMP-1. [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=d8sSmGYzpkA]

Το BMP-1 διαθέτει κάποιους αξιοσημείωτους εγγενείς περιορισμούς στο συνεχώς εξελισσόμενο πεδίο μάχης. Είχε, σχεδιαστεί για επιχειρήσεις στο Ευρωπαϊκό πεδίο μάχης. Oι πρώτες πολεμικές δράσεις που συμμετείχε ήταν στα χέρια των Αράβων εναντίον των Ισραηλινών κατά τη διάρκεια του Πολέμου στο Γιομ Κιπουρ το 1973, όταν όμως δέχθηκε πυρά από πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος, τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο ελπιδοφόρα. Όταν εισήλθε σε υπηρεσία στο ξερό, καυτό και ανώμαλο έδαφος του Αφγανιστάν κατά των μη συμβατικών δυνάμεων των Μουτζαχεντίν, οι οποίοι διέθεταν τους εκτοξευτές χειροβομβίδων RPG, το BMP αποδείχθηκε ευάλωτο σε διαφόρους βασικούς τομείς.

Ο κύριος οπλισμός του πυροβόλου 73ων χιλιοστών υποστηριζόμενος από τον εκτοξευτή αντιαρματικών βλημάτων 1ης γενιάς ξεπεράστηκε από τα αντίπαλα δυτικά συστήματα. Το 73ων χλσ. πυροβόλο αποδείχθηκε ιδιαίτερα άστοχο στις απαιτούμενες αποστάσεις βολής. Το αντιαρματικό AT-3 “Sagger”, σχεδιάστηκε ως ένας αντιαρματικός πύραυλος καθοδηγούμενος με καλώδιο, όπου, κατά τη πτήση προς το στόχο, ο χειριστής του έπρεπε να εξέλθει του από την θυρίδα του πύργου. Οι άλλοι περιορισμοί περιλαμβάνουν τη ρύθμιση της εσωτερικής διαρρύθμισης με τη θέση του αρχηγού να βρίσκεται στο σκάφος, ακριβώς πίσω από τον οδηγό. Αυτό δεν περιορίζει μόνο την τακτική κατάσταση του οχήματος προς τα εμπρός, αλλά και μ’ένα χτύπημα από εχθρικό βλήμα μπορεί να σκοτωθούν και οι δύο -καθιστώντας το όχημα, ολοκληρωτικά άχρηστο. Η εσωτερική διάταξη των καθισμάτων του επιβιβασμένου προσωπικού διαθέτει διπλά καθίσματα με τη δεξαμενή καυσίμων τοποθετημένη στο διάκενο, ανάμεσα από τις πλάτες τους, αυτό αποδεικνύει ένα προφανή κίνδυνο για τους επιβαίνοντες όσο και για το πλήρωμα. Ομοίως, τα αποθηκευμένα πυρομαχικά του σκάφος ήταν εκτεθειμένα με κίνδυνο να εκραγούν μετά από ένα άμεσο χτύπημα εχθρικού βλήματος.[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ujNdT34k4Ts]

Καθώς ένα πρόγραμμα εκσυχρονισμού παρουσίασε το BMP-1P, το αποτέλεσμα ήταν μία προσωρινή σχεδίαση εν αναμονή της άφιξης ενός νέου τύπου. Από αυτό το πρόγραμμα προέκυψε η κατασκευή του νέου οχήματος το 1972, τον άμεσο διάδοχο, το “BMP-2”.

Το σχήμα και λειτουργία του νέου BMP-2, σε μεγάλο βαθμό παρέμειναν πιστά στην αρχική σχεδίαση διατηρώντας μερικά κρίσιμα ποιοτικά στοιχεία. To σκάφος μίκρυνε και φάρδυνε για μία νέα εσωτερική σχεδίαση και μίκρυνε το προφίλ. Η θέση του οδηγού παρέμεινε στο μπροστινό αριστερό μέρος του σκάφους με το συγκρότημα ισχύος να είναι στη δεξιά πλευρά του. Ο αρχηγός, ωστόσο, μετακινήθηκε από την θέση του στο σκάφος, στο νέο διμελές πύργο, μαζί με τον πυροβολητή. Αυτή η σχεδίαση, παρέχει, πλεόν, καλύτερη επικοινωνία μεταξύ αρχηγού και πυροβολητή. Ο χώρος μεταφοράς του πληρώματος επανασχεδιάστηκε και μειώθηκε ώστε να μεταφέρει μόνο έξι στρατιώτες πεζικού (λιγότερα καθίσματα από τα οχτώ του πρώτου BMP) καθώς οι οπίσθιες δίδυμες θυρίδες (ανοιγόμενες προς τα έξω) επιτρέπουν την ομαλή απο- επιβίβαση της ομάδας πεζικού. Ένας επιπλέον στρατιώτης βρίσκεται στη προηγούμενη θέση του αρχηγού, πίσω από τον οδηγό. Η επιβιβασμένη ομάδα, όπως και στο BMP-1, κάθεται σε δύο καθίσματα τοποθετημένα πλάτη – με πλάτη και έχουν πρόσβαση σε θύρες τυφεκίων και περισκόπια σκόπευσης. Τέσσερις θυρίδες είναι τοποθετημένες στη αριστερή πλευρά του σκάφους και τρεις κατά μήκος της δεξιάς, οι οποίες, θυρίδες,  δίνουν την δυνατότητα στους επιβαίνοντες, εάν χρειαστεί, να αμυνθούν χρησιμοποιώντας τ’ ατομικό οπλισμό τους. Τα όργανα νυχτερινής παρατήρησης παρέμειναν στο βασικό εξοπλισμό για τα τρία άτομα του πληρώματος (Αρχηγό, Πυροβολητή και Οδηγό) μαζί με το σύστημα προστασίας Χημικών Βιολογικών Ραδιολογικών Πυρηνικών (ΧΒΡΠ) όπλων. Το BMP-2 διατήρησε όλες τις αμφίβιες ικανότητες του προκατόχου του, μέσω της τοποθέτησης βελτιωμένου κυματοθραύστη εμπρός και επιμηκυσμένου ανακλαστήρα και επίτευξη της πρόωσης μέσω των κινούμενων ερπυστριών, χωρίς να απαιτείται επιπλέον σύστημα πρόωσης. Ωστόσο, πριν την είσοδο στο υδάτινο κώλυμα, το πλήρωνα πρέπει αναπτύξει τον κυματοθραύστη και να ενεργοποιήσει τις αντλίες εκκένωσης υδάτων όπως ακριβώς συνέβαινε και στο BMP-1.

BMP-2 του Αζερικού Στρατού. Διακρίνεται το πυροβόλο των 30 χλσ. και η επιπρόσθετη θωράκιση του πύργου. (Πηγή: Cold War Warrior)

Σε αντίθεση με τα πρώτα BMP-1, τα οποία για τη δημιουργία προπετάσματος καπνού διέθεταν αποκλειστικά το εξωτερικό σύστημα δημιουργίας καπνού από την εξάτμιση των καυσαερίων του κινητήρα, το BMP-2 διαθέτει 6 ηλεκτρικά χειριζόμενους εκτοξευτές καπνογόνων (τρεις σε κάθε πλευρά του πύργου) καθώς, επίσης, διατηρεί το προαναφερθέν σύστημα καπνού του BMP-1. Η θωράκιση στο πιο παχύ σημείο της είναι 33 χλσ, κυρίως κατά μήκος των κρίσιμων μετωπικών επιφανειών, αν και η θωράκιση, σταδιακά, ενισχύθηκε μετά τα συμπεράσματα στη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν.

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στη σχεδίαση του BMP-2 ήταν η αντικατάσταση του αυτόματου πυροβόλου των 73 χλσ. με ένα πιο ακριβές σύστημα 30 χλσ. Για την εξουδετέρωση ελαφρά θωρακισμένων στόχων ή εναέριων στόχων χαμηλού ύψους, το 30αρι πυροβόλο, μπορεί να βάλλει με διατρητικά και υψηλής εκρηκτικότητας βλήματα αντίστοιχα. Ο πύργος διαθέτει περιστροφή 360 μοιρών με ανύψωση μεγαλύτερη των +75 μοιρών, ο οποίος επιτρέπει την εκτέλεση έμμεσων βολών. Το πυροβόλο σε συνδυασμό με το συζυγές πολυβόλο των 7,62 χλσ. είναι κατάλληλο για επιχειρήσεις κατά προσωπικού. Ακόμη μία μεγάλη βελτίωση στο πακέτο θωράκισης, ήταν η ενσωμάτωση, στην οροφή του πύργου, εκτοξευτή πυραύλων 2ης γενιάς (σε αντίθεση με το BMP-1 όπου τοποθετήθηκε πάνω από το πυροβόλο). Ο εκτοξευτής μπορεί να μεταφέρει  αντιαρματικούς πυραύλους AT-4 “Spigot” και AT-5 “Spandrel”, οι οποίοι αντικαθιστούν την σειρά “Sagger” του BMP-1. Ο σύνθετος οπλισμός προσέδωσε στο BMP-2 αρκετή δύναμη πυρός για την αντιμετώπιση των ελαφρά θωρακισμένων οχημάτων πεζικού και βαριά θωρακισμένων απειλών σε μεγάλη απόσταση.

Κατεστραμμένο ιρακινό BMP-2. (Πηγή: wikipedia)

Το γενικής χρήσης σκάφος του BMP-2 διαθέτει σύστημα ανάρτησης όπου ενσωματώνει έξι εδαφικούς τροχούς με λαστιχένια επένδυση σε κάθε ερπύστρια. Ο κινητήριος τροχός βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του σκάφους και στο πίσω ο ρυθμιστικός. Η πάνω πλευρά των ερπυστριών προστατεύονται από μια μικρή “ποδιά” σε κάθε πλευρά. Το συγκρότημα ισχύος αποτελείται από ένα εξακύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο ντιζελοκίνητο κινητήρα σειράς UTD με ισχύ 300 ίππων, ο οποίος παρέχει τελική ταχύτητα 40 χλμ/ώρα και μέγιστη επιχειρησιακή αυτονομία 600 χλμ περίπου. Η χρήση ερπυστριών απο το BMP-2, παρέχει την ικανότητα κίνησης σε περιοχές που συνήθως είναι πέρα των δυνατοτήτων των τροχοφόρων τύπων, ενώ η απόδοση του συμβάδιζε με το Σοβιετικό δόγμα των ταχυκίνητων μηχανοκίνητων δυνάμεων.

Καθώς, το BMP-1 εισήλθε σε υπηρεσία το 1966, το BMP-2 δεν εμφανίστηκε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και ταυτοποιήθηκε από τη Δύση το 1982 όταν εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στη Μόσχα. Το όχημα διέθετε εσωτερικό με νέα διαμόρφωση η οποία διευκόλυνε την μεταφορά του πληρώματος και προσωπικού, ένα νέο σύστημα πύργου με νέο οπλισμό και πιο ισχυρό κινητήρα. Με το καιρό, προστέθηκαν επιπρόσθετα πακέτα θωράκισης και σημαντικά συστήματα προστασίας. Αυτά τα τμήματα θωράκισης μπορούν να τοποθετηθούν στο καλοσχηματισμένο πύργο και το καλά κεκλιμένο σκάφος για επιπρόσθετη προστασία σημείου, συγκεκριμένα για πυρομαχικά διάτρησης θωράκισης όπως τα RPG. Το ΤΟΜΑ BMP-2 εισήλθε σε υπηρεσία το 1980, με την μαζική παραγωγή να ξεκινά το ίδιο έτος. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, συνολικά, μπορεί να έχουν κατασκευαστεί 26000 με 35000 μονάδες. Ο αρχικός κατασκευαστής του ΤΟΜΑ είναι η ρωσική Kurganmashzavod.

Αποβίβαση στρατιωτών από τις δίδυμες θυρίδες του BMP-2. (Πηγή: Cold War Warrior)

Από την παρουσίαση του, η σειρά των οχημάτων BMP-2 χρησιμοποιήθηκε σε πολλές μεγάλες και μικρές συγκρούσεις. Το όχημα συμμετείχε στο Σοβιετο-αφγανικο πόλεμο, στο πόλεμο Ιράν-Ιρακ, στο εμφύλιο πόλεμο της Γεωργίας, στο πόλεμο του Κόλπου το 1991, στο 1º και 2º πόλεμο της Τσετσενίας, το 2001 στην εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το 2003 στην εισβολή στο Ιράκ. Πιο πρόσφατα, το 2008, συμμετείχε στο πόλεμο της Νότιας Οσετίας μεταξύ της Ρωσίας και Γεωργίας, καθώς και στο συνεχιζόμενο (2013) εμφύλιο πόλεμο της Συρίας που ξεκίνησε το 2011. Όπως με την οικογένεια οχημάτων BMP-1, έτσι και το BMP-2 αναπόφευκτα εμφανίστηκε σε μία πληθώρα διαθέσιμων εκδόσεων, κάποιες έχουν εξελιχθεί περαιτέρω από τις πρώην Σοβιετικές χώρες ώστε να ανταποκριθούν στις εγχώριες απαιτήσεις όπως στην περίπτωση της Τσεχοσλοβακίας. Η Ινδία διαθέτει ένα μεγάλο στόλο οχημάτων BMP-2 και, μέχρι σήμερα, λειτουργεί περίπου 1500. Το Ισραήλ χρησιμοποιεί τον τύπο του ΤΟΜΑ απο τα οχήματα που έχει αιχμαλωτίσει κατά τη διάρκεια των αραβοισραηλινών πολέμων, και έχει τροποποιήσει καταλλήλως κάποια δείγματα με εγχώριας κατασκευής συγκροτήματα ισχύος και μετάδοσης για εύκολη συντήρηση/επισκευή και βελτιωμένη απόδοση στο περιβάλλον της ερήμου. Πολλοί χρήστες ειναι χώρες σύμμαχοι της Ρωσίας και πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες και χώρες της Ασίας, Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Χώρος μεταφοράς προσωπικού ενός BVP-2 του Τσέχικου Στρατού BMP-2. Δεξιά, διακρίνονται τα καθίσματα των επιβιβασμένων στρατιωτών και αριστερά, ακριβώς απέναντι από τα καθίσματα, διακρίνονται οι θυρίδες των ατομικών τυφεκίων και τα περισκόπια παρατήρησης-σκόπευσης. (Πηγή: Cold War Warrior)

Με τον ίδιο τρόπο που το BMP-1 της δεκαετίας του 1960, αντικαταστάθηκε από το πολύ επιτυχημένο BMP-2 της δεκαετίας του 1980, το BMP-2 αντικαταστάθηκε από την βελτιωμένη έκδοση BMP-3 της δεκαετίας του 1990, αυτή η νέα έκδοση διαθέτει πιο ισχυρό πύργο με οπλισμό ένα πυροβόλο 100 χλσ. συζευγμένο μέ ένα πυροβόλο 30 χλσ. καθώς διαθέτει δύο πολυβόλα για αυτοπροστασία. Έχει τοποθετηθεί ένας κινητήρας με ισχύς 500 ίππων και έχει αποκτήσει αρκετές εκδόσεις. Το BMP-3 διαθέτουν περίπου 12 χώρες.

Χώρα κατασκευής: Σοβιετική Ένωση

Κατασκευαστής: Kurganmashzavod -Σοβιετική Ένωση

Είσοδος σε υπηρεσία: 1982

Παραγωγή: 35000

Πλήρωμα: 3+7

Συνολικό μήκος: 6,71 μ.

Πλάτος: 3,09 μ.

Ύψος: 2,06 μ.

Βάρος: 14600 κ.

Συγκρότημα ισχύος: 1 εξακύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος ντιζελοκινητήρας UDT-20 με ισχύς 400 ίππων στις 2600 ΣΑΛ.

Μέγιστη ταχύτητα: 40 χλμ/ωρα

Αυτονομία: 600 χλμ.

ΧΒΡΠ προστασία: Ναι

Οπλισμός:

 • 1Χ30 χλσ πυροβόλο
 • 1 Χ 7.62 χλσ συζυγές πολυβόλο PKTM
 • 1 X 9Μ113 εκτοξευτή πυραύλων (τύπου ΑΤ-4/-5 αντιαρματικό καθοδηγούμενο πύραυλο)
 • 6 X εκτοξευτές καπνογόνων

Πυρομαχικά:

 • 500 Χ 30χλσ βλήματα
 • 2000 Χ 7.62χλσ φυσίγγια
 • 4 Χ AT-5 Spandrel ή AT-4 Spigot αντιαρματικούς πυραύλους
 • 6 Χ Καπνογόνα

Εκδόσεις:

 • BMP-2 (1980) Αρχικής έκδοσης του πρώτου πακέτου παραγωγής
 • BMP-2 (1984) Ενδιάμεσης έκδοσης του πρώτου πακέτου παραγωγής με βελτιωμένο πύργο.
 • BMP-2 (1986) Τελικής έκδοσης του πρώτου πακέτου παραγωγής με βελτιωμένα σκοπευτικά.
 • BMP-2D Επιπρόσθετη θωράκιση, εμφανίστηκε το 1982
 • BMP-2K Όχημα διοίκησης του Σοβιετικού / Ρωσικού Στρατού
 • BMP-2M Εκσυγχρονισμένο BMP-2
 • BMP-2M “Berezhok” Αναβαθμισμένη έκδοση του BMP-2M
 • BMO-1 Φλογοβόλο όχημα
 • BVP-2 Τσέχικου Στρατού BMP-2
 • BVP-2V (VP 1p) Τσεχικού Στρατού διοικητικό όχημα
 • VPV– Τσέχικου Στρατού όχημα περισυλλογής (ARV)
 • BMP-2 “Sarath” Ονομασία του Ινδικού Στρατού, διάφορες εκδόσεις συμπεριλαμβανομένων ARV, ασθενοφόρο και όχημα μεταφοράς όλμου.
 • BMP_2K “Sarath” Ινδικού Στρατού διοικητικό όχημα
 • BMP-2 (Nimba) Ισραηλινό τροποποιημένο όχημα από τη Nimba
 • BWP-2 Πολωνικού Στρατού BMP-2 και Β

Χώρες χειριστές: Αφγανιστάν, Αλγερία, Αρμενίας, Αγκόλα, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Τσεχοσλοβακία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ανατολική/Δυτική Γερμανία. Φινλανδία, Γεωργία, Ινδία, Ινδονησία, Ιράν, Ιράκ, Ακτή Ελεφαντοστού, Ιορδανία, Καζακστάν, Κουβέιτ, Κιργισία, ΠΓΔΜ, Πολωνία, Ρωσία, Σιέρα Λεόνε, Σλοβακία, Σοβιετική Ένωση, Σρι Λάνκα, Σουδάν, Συρία, Τουρκμενιστάν, Τατζικιστάν, Τόγκο, Ουγκάντα, Ουκρανία, Ουζμπεκιστάν, Βιετνάμ, Υεμένη.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

 1. Το πρώτο πραγματικό ΤΟΜΑ της Ρωσίας. Αν η Ελλάδα αγόραζε τα ΒΜΡ-2 από την Γερμανία αντί για τα ΒΜΡ-1Ρ, η Ελλάδα σήμερα δεν θα αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα στον τομέα των ΤΟΜΑ. Το όχημα μπορεί να εκσυγχρονιστεί με μια σειρά από πακέτα, φέρνοντας το στο σήμερα. Όμως η ηγεσία δεν το ήθελε, γιατί με το ΒΜΡ-2, δεν θα υφίσταντο η ανάγκη για ΤΟΜΑ για τα επόμενα 30 χρόνια και με εκσυχρονισμό την δεκαετία του 00 θα επεκτείνονταν η ζωή του στα 40 χρόνια.

  1. Πάντως, απο την μικρή προσωπική πείρα που έχω με το BMP-1, πιστεύω πως είναι το αχρηστότερο TOMA του ΕΣ. Κατά τη συμμετοχή του στους αραβοισραηλινούς πολέμους της δεκαετίας του 70 κρίθηκε οτι πρέπει να αντικατασταθεί με κάποιο πίο εξελιγμένο (BMP-2), άρα, εν ετει 2013 με όλο αυτό το τεχνολογικό άλμα της αμυντικής τεχνολογίας, καταλαβαίνουμε πόσο παλιό και παρωχημένο είναι το BMP-1.

   Μόνο και μόνο για το χώρο που καταλαμβάνουν στους όρχους των στρατοπέδων πρέπει να αποσυρθούν από την ενεργό υπηρεσία.

   1. Δεν διαφωνώ. Το ΒΜΡ-1 που έχει ο ΕΣ είναι εντελώς παρωχημένο. Για να το φέρουμε στο σήμερα, απαιτούνται πολλά χρήματα. Με το ΒΜΡ-2 τα πράγματα δεν είναι τόσο χάλια, όσον αφορά τον οπλισμό πάντα. Το κακό είναι ότι θα αντικαταστήσουμε το ΒΜΡ-1 με Μ-113. Για δεύτερη φορά μετά το ΑΜΧ-10Ρ ο ΕΣ αντικαθιστά ΤΟΜΑ με ΤΟΜΠ.

  2. @Gunner
   Στον γερμανικό τύπο εἶχε ἀναφερθεί ὅτι ὁ Ἑθνικός Λαϊκός Στρατός (NVA) της ΛαΪκής Δημοκρατίας της Γερμανίας(Ανατολικής),διέθετε μόλις 24 ΒΜΡ-2,ὅταν ἐπανενώθηκε ἡ Γερμανία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.