Τελετή Εορτασμού της Γενέθλιας Ημέρας των Α’ ΣΣ και Γ’ ΣΣ

Τελετή Εορτασμού της Γενέθλιας Ημέρας των Α’ ΣΣ και Γ’ ΣΣ (Φωτογραφια: ΓΕΣ)

Συνοπτικό Ιστορικό Α’ Σώματος Στρατού:

Το Α΄ Σώμα Στρατού συγκροτήθηκε για πρώτη φορά στις 16 Δεκεμβρίου 1913 με έδρα την Αθήνα και με οργανικές Μεραρχίες τη Ι με έδρα τη Λάρισα, τη ΙΙ με έδρα την Αθήνα και τη ΧΙΙΙ με έδρα τη Χαλκίδα. Πρώτος Διοικητής του ήταν ο Αντιστράτηγος Καλάρης Κωνσταντίνος. Τον Οκτώβριο του 1917 μεταστάθμευσε στη Θεσσαλονίκη και από το Σεπτέμβριο του 1918 έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις του Στρυμόνα ποταμού για την απελευθέρωση της Ανατολικής Μακεδονίας. Μετά την απελευθέρωση της Ανατολικής Μακεδονίας, το Στρατηγείο του Σώματος Στρατού εγκαταστάθηκε στην Καβάλα και από τις 14 Ιανουαρίου μέχρι και τις 22 Μαρτίου 1919, μεταστάθμευσε στην Οδησσό όπου με τις ΙΙ και ΧΙΙΙ Μεραρχίες έλαβε μέρος στις εκστρατείες της Ουκρανίας και της Κριμαίας. Τον Ιούλιο του 1919 εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη.
Είχε ενεργό συμμετοχή σε όλες τις Επιχειρήσεις της Μικρασιατικής Εκστρατείας με τις Ι, ΙΙ και ΧΙΙΙ Μεραρχίες Πεζικού, έως τον Αύγουστο του 1922. Σημαντική ήταν η συμβολή του κατά τον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940-41. Είχε τη διεύθυνση του αγώνα των ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV και VΙΙΙ Μεραρχιών Πεζικού, καθώς και της Μεραρχίας Ιππικού και ενήργησε κατά το γενικό άξονα Ιωάννινα – Αργυρόκαστρο – Τεπελένι – Αυλώνα. Το 1951 μεταστάθμευσε στα Τρίκαλα. Από τη 1η Ιουλίου 1962 έχει έδρα του την Κοζάνη. Σήμερα έχει υπό τις Διαταγές του την VΙΙΙ Μεραρχία Πεζικού στα Ιωάννινα, την 9η Ταξιαρχία Πεζικού στη Φλώρινα, τη 10η Ταξιαρχία Πεζικού στις Σέρρες, τη 15η Ταξιαρχία Πεζικού στην Καστοριά, καθώς και διάφορες Μονάδες ελιγμού και υποστηρίξεως στην Περιοχή Ευθύνης του. Στη μακρά του Ιστορία, ο φόρος αίματος στα πεδία της τιμής και του καθήκοντος ανέρχεται σε 576 Αξιωματικούς και 5995 οπλίτες, οι οποίοι έπεσαν μαχόμενοι ηρωικά για την Πατρίδα και την Πίστη στα ιδανικά της Φυλής μας.

Συνοπτικό Ιστορικό Γ’ Σώματος Στρατού:

Την 23 Δεκεμβρίου 1913 υπογράφηκε το Βασιλικό Διάταγμα «Περί Καταρτισμού Σωμάτων και Μεραρχιών», με το οποίο έγινε συγκρότηση του Στρατού, η οποία διατηρήθηκε μέχρι της εισόδου της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και με το οποίο μεταξύ των άλλων συστάθηκε το Γ΄ Σώματος Στρατού. Τον Οκτώβριο του 1916, λόγω των γεγονότων της εποχής και κατόπιν απαίτησης των Συμμάχων, το Γ’ Σώμα Στρατού αποσύρθηκε μέχρι τον Δεκέμβριο 1916 στην Θεσσαλία, με έδρα τη Τσαρίτσαινα και στη συνέχεια μεταστάθμευσε στην Πελοπόννησο. Την 14 Ιουνίου 1917, με την είσοδο της Ελλάδας στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο, άρχισε η νέα συγκρότηση του Ελληνικού Στρατού. Εδώ διακόπτεται η πορεία του Γ΄ΣΣ, το οποίο διαλύθηκε και δεν συμμετείχε στην εξέλιξη των επιχειρήσεων, τόσο του Μακεδονικού Μετώπου μέχρι της λήξεως του πολέμου, όσο και στην εκστρατεία που ακολούθησε το 1919 στην Μεσημβρινή Ρωσία. Τον Δεκέμβριο του 1919, συγκροτήθηκε το Σώμα Στρατού Σμύρνης, το οποίο τον Δεκέμβριο του 1920 μετονομάσθηκε σε Γ΄ΣΣ και για τον λόγο αυτό, η σύντομη πορεία του αποτελεί σταθμό της ιστορίας του Γ΄ΣΣ. Η περίοδος μεσοπολέμου, μετά την Μικρασιατική Εκστρατεία, βρήκε το Σ. Στρατού να αναπτύσσει τις δραστηριότητες του με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η 28 Οκτωβρίου 1940, βρήκε το Γ΄ΣΣ σε κατάσταση άμυνας, προσθέτοντας νέες σελίδες δόξας στην Ελληνική ιστορία. Στις 20 Απριλίου 1941, μετά την επίθεση της Γερμανίας, ακολούθησε η συνθηκολόγηση και η αποστράτευση. Την 8 Μαρτίου 1946, αποφασίσθηκε η ανασυγκρότηση και μετονομασία των υφισταμένων τότε Ανωτέρων Στρατιωτικών Διοικήσεων και Στρατιωτικών Διοικήσεων, σε Σώματα Στρατού. Η Ανωτέρα Στρατιωτική Διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας στις 16 Μαΐου 1946 μετονομάσθηκε σε Γ΄ Σώμα Στρατού με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ως Ζώνη Ευθύνης καθορίσθηκε η εκτεινόμενη περιοχή από το Καϊμακτσαλάν – Βέρμιο – Όλυμπο μέχρι τον Έβρο ποταμό. Από το 1950 μέχρι σήμερα το Σ. Στρατού υπέστη σημαντικές αναδιοργανώσεις. Την 30 Ιουνίου 2004 διαλύθηκε και αντικαταστάθηκε από το στρατηγείο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ Γ`ΣΣ/NDC-GR διατηρώντας ένα Εθνικό Επιτελείο για την υποστήριξη του Στρατηγού ως Ανώτατου Διοικητή Φρουράς Θεσσαλονίκης. Την 1η Ιανουαρίου 2006 το Εθνικό Επιτελείο αναδιοργανώθηκε σε Γ` Σώμα Στρατού/Εθνικό Επιτελείο, υπαγόμενο διοικητικά στην 1η ΣΤΡΑΤΙΑ και τον Νοέμβριο του 2009 ο Σχηματισμός ανασυγκροτήθηκε σε «Επιχειρησιακό Στρατηγείο Χερσαίων Δυνάμεων Επιπέδου Σώματος Στρατού», με ανάθεση περιοχής ευθύνης και με δυνατότητα μετάπτωσής του σε Τακτικό Στρατηγείο επιπέδου Μεραρχίας .

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.