Τελετή εορτασμού του Αγίου Νικολάου και της επετείου των νικηφόρων Ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13

[dropcap size=small]Τ[/dropcap]ην Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 11:00 πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, η τελετή εορτασμού του προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού, Αγίου Νικολάου, και της επετείου των νικηφόρων Ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-1913.

Στην τελετή χοροστάτησαν οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ και Παροναξίας κ.κ. Καλίνικος, ενώ παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριος Βίτσας, οι Αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων ή εκπρόσωποί τους, μέλη της Κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος, Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας ή εκπρόσωποί τους, επίτιμοι Αρχηγοί, τα μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, εν αποστρατεία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Έλληνες ομογενείς Γερουσιαστές/ Βουλευτές από Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδά και Νότια Αφρική), αντιπροσωπείες ξένων κρατών, μέλη της ευρύτερης Ναυτικής και Ναυτιλιακής κοινότητας, αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Υπαξιωματικών από όλους τους κλάδους των Ε.Δ και Σ.Α και αντιπροσωπείες σπουδαστών Στρατιωτικών Σχολών.

Αρχηγός ΓΕΝ: Ανάγκη διαρκούς ενίσχυσης του Στόλου

Tην ανάγκη διαρκούς ενίσχυσης του στόλου λόγω της πολυπλοκότητας του γεωπολιτικού μας περιβάλλοντος, που χαρακτηρίζεται από αστάθεια, επισήμανε ο Αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, στην ομιλία του κατά τον εορτασμό του προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού Αγίου Νικολάου και της επετείου των νικηφόρων ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13, στη σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στον Πειραιά.

«Αν συχνά αναλογιζόμαστε τις πραγματικά δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει η οδυνηρή πραγματικότητα της περιοχής μας, οι υπαρκτοί κίνδυνοι και η υποχρέωση να παρέχουμε αίσθημα ασφαλείας, που αποτελεί προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, καθώς και ετοιμότητα για τη διασφάλιση της εθνικής μας ακεραιότητας. Υπ’ αυτό το πρίσμα, οι προσπάθειες για την ενίσχυση του στόλου πρέπει να είναι διαρκείς» ανέφερε σχετικά.

«Υποχρέωση της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού είναι να παρουσιάζει στην πολιτική ηγεσία την πραγματική κατάσταση, χωρίς εξωραϊσμούς αλλά και χωρίς δραματοποίηση, ώστε στη συνέχεια, αφού σταθμιστεί το σύνολο των παραγόντων, να λαμβάνονται οι βέλτιστες αποφάσεις προς το συμφέρον της χώρας» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο αρχηγός ΓΕΝ διαβεβαίωσε την πολιτική ηγεσία ότι «τους πόρους που μας διατίθενται τους αξιοποιούμε με ιδιαίτερη περίσκεψη και γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον». Όσον αφορά τα εν εξελίξει εξοπλιστικά προγράμματα, όπως είπε:

– Το επόμενο διάστημα θα ενταχθεί στη δύναμη του στόλου και το υποβρύχιο ΚΑΤΣΩΝΗΣ, τελευταίο στη σειρά των υποβρυχίων τύπου 214.

– Με τη συνδρομή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, συνεχίζονται οι εργασίες ναυπήγησης των νέων πυραυλακάτων τύπου SUPER VITA Νο 6 και 7 στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, και στις αρχές του επερχόμενου έτους αναμένεται να ενεργοποιηθεί το πρώτο από τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις νικηφόρες ναυμαχίες των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13, ο Αρχηγός ΓΕΝ επισήμανε: «Η ελληνική επικράτηση στο Αιγαίο άγγιξε τους Έλληνες και ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης και το θωρηκτό Αβέρωφ, το θωρηκτό της νίκης, κατέκτησαν μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές τους. Η αθρόα και αυθόρμητη προσέλευση των πολιτών κατά την παραμονή του πλοίου στη Θεσσαλονίκη, με πάνω από 130 χιλιάδες επισκέπτες μέσα σε δυο μήνες, τα αιτήματα από όλα τα νησιά του Αιγαίου και τις παραθαλάσσιες πόλεις για φιλοξενία του ιστορικού πλοίου, επιβεβαιώνουν την αγάπη αυτή, ακόμη και σήμερα, μετά την πάροδο 100 χρόνων».

Ο αρχηγός ΓΕΝ εξήρε το έργο των ανδρών και γυναικών του Πολεμικού Ναυτικού, παρατηρώντας πως «μέρα νύχτα, στη στεριά και στη θάλασσα, με τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν, κρατούν αξιόμαχα τα πλοία παρά τις ελλείψεις, εκπαιδεύονται για να είναι πάντα ετοιμοπόλεμοι και εξασφαλίζουν την επιτυχή ολοκλήρωση των αποστολών που αναλαμβάνει το Πολεμικό Ναυτικό. Η απόδοσή τους, η αγάπη τους για το ναυτικό και την Ελλάδα, με γεμίζουν καθημερινά υπερηφάνεια και αισιοδοξία για το μέλλον».

Παράλληλα, διαβεβαίωσε την πολιτική ηγεσία ότι «οι άντρες και οι γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού, έχοντας πλήρη επίγνωση του ιστορικού βάρους και των υποχρεώσεών τους απέναντι στην πατρίδα, θα πράξουν το καθήκον τους, οποτεδήποτε απαιτηθεί, με τα μέσα που διαθέτουν. Η παρακαταθήκη που μας έχουν αφήσει αυτοί που προηγήθηκαν δεν αφήνει περιθώριο για κάτι διαφορετικό».

Για να δείτε την ομιλία του Α/ΓΕΝ πατήστε εδώ.

Για να δείτε την ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ πατήστε εδώ.

Τελετή Εορτασμού του Αγίου Νικολάου και της Επετείου των Νικηφόρων Ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13Τελετή Εορτασμού του Αγίου Νικολάου και της Επετείου των Νικηφόρων Ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13Τελετή Εορτασμού του Αγίου Νικολάου και της Επετείου των Νικηφόρων Ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13Τελετή Εορτασμού του Αγίου Νικολάου και της Επετείου των Νικηφόρων Ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13Τελετή Εορτασμού του Αγίου Νικολάου και της Επετείου των Νικηφόρων Ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13Τελετή Εορτασμού του Αγίου Νικολάου και της Επετείου των Νικηφόρων Ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13Τελετή Εορτασμού του Αγίου Νικολάου και της Επετείου των Νικηφόρων Ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13Τελετή Εορτασμού του Αγίου Νικολάου και της Επετείου των Νικηφόρων Ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13Τελετή Εορτασμού του Αγίου Νικολάου και της Επετείου των Νικηφόρων Ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13Τελετή Εορτασμού του Αγίου Νικολάου και της Επετείου των Νικηφόρων Ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13Τελετή Εορτασμού του Αγίου Νικολάου και της Επετείου των Νικηφόρων Ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
rankx

rankx

Θαυμάζω τους ανθρώπους που δεν αποφεύγουν τον πόνο, όταν αυτό απαιτηθεί. Τα F-5A παραλήφθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1965 και αποσύρθηκαν το 2001.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.