Τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου «Πιπίνος» – από το όνομα του Υδραίου πυρπολητή του Κανάρη (βιντεο&φωτ)

Αξιωματικοί του Ναυτικού βρίσκονται παραταγμένοι στο κατάστρωμα του υποβρυχίου «Πιπίνος», στο Σκαραμαγκά. Η τελετή καθέλκυσης και ονοματοδοσίας του υποβρυχίου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου. (ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ)

«Σήμερα η Ελλάδα στέλνει, προς κάθε κατεύθυνση, μήνυμα ισχύος και μήνυμα ανάπτυξης» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στην τελετή καθέλκυσης και ονοματοδοσίας του υποβρυχίου «Πιπίνος», η οποία έγινε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, παρουσία του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

«Τα χρήματα που πλήρωσε ο λαός απέκτησαν αντίκρυσμα» είπε ο πρωθυπουργός, οποίος έκανε ειδική αναφορά στα ναυπηγεία και ευχαρίστησε τους εργαζομένους σ΄αυτά. «Η κατασκευή του υπερσύγχρονου αυτού οπλικού συστήματος έγινε σε ελληνικά ναυπηγεία και από ελληνικά χέρια» τόνισε και πρόσθεσε: «Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας για τη στρατηγική ανάπτυξης της χώρας». «Δεν νοείται», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «μια ναυτιλιακή υπερδύναμη, όπως είναι η χώρα μας, να μη διαθέτει την αντίστοιχη ναυπηγοεπισκευαστική υποδομή, που ούτως ή άλλως υπάρχει».https://www.youtube.com/watch?v=pkxkYCgDj7g

Υπογράμμισε: «Περνάμε σε μια νέα εποχή και ο στόχος μας είναι η νέα Ελλάδα, η Ελλάδα του αύριο να είναι μια χώρα προόδου, κύρους και κυρίως εθνικής αυτοπεποίθησης».

Στον ολιγόλεπτο χαιρετισμό του, ο πρωθυπουργός ανέφερε σε συναινετικό πνεύμα ότι για να φτάσουμε στη σημερινή «μεγάλη στιγμή», έπειτα από δώδεκα χρόνια, χρειάστηκαν «οι προσπάθειες πολλών ανθρώπων και πολλών κυβερνήσεων», ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη θητεία του Ευ. Βενιζέλου ως υπουργού Άμυνας, στη διάρκεια της οποίας, όπως είπε, κατόπιν δικής του εισήγησης, ψηφίστηκε νόμος με τον οποίο πέρασαν τα υποβρύχια στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου.

«Η Ελλάδα στέλνει μήνυμα ισχύος σε κάθε κατεύθυνση» (ΝΕΡΙΤ)

Κλείνοντας, είπε ότι «η κυβέρνηση έχει τη βούληση και τη δύναμη να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στη μετά την κρίση εποχή, στο όνομα μιας υπεύθυνης εθνικής αποστολής».

Στο θέμα της «εθνικής συνεννόησης», αναφέρθηκε και ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «ο χειρισμός της υπόθεσης των υποβρυχίων αναδεικνύει πόσο σημαντική είναι για τη χώρα η πολιτική συνεννόηση για τα εθνικά θέματα». Επισήμανε επίσης ότι η επίλυση του προβλήματος των υποβρυχίων έγινε συντομότερα και πιο οικονομικά από τους στόχους που είχαν θέσει.

«Η ένταξη των υποβρυχίων στον στόλο μας», πρόσθεσε, «ενισχύει τον σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας στην υπηρεσία της ειρήνης της σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο και την ΝΑ Ευρώπη», ενώ σύντομα, όπως είπε, θα ακολουθήσει η ένταξη στο πολεμικό ναυτικό των υποβρυχίων Ωκεανός, Ματρώζος και Κατσώνης.

Τους δύο χαιρετισμούς ακολούθησε η ονοματοδοσία του υποβρυχίου Πιπίνος -από το όνομα του Υδραίου πυρπολητή στο πλευρό του Κανάρη- το οποίο θα κάνει δοκιμαστικούς πλόες, πριν ενταχθεί πλήρως στον στόλο.

Παρόντες στην τελετή ήταν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης, οι υπουργοί Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, Βασ. Κικίλιας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ιω. Τραγάκης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, βουλευτές, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Ιω. Δρίτσας, οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων και άλλοι προσκεκλημένοι.

Υ/Β ΠΙΠΙΝΟΣ

Το όνομα ΠΙΠΙΝΟΣ προέρχεται από τον Υδραίο ναυτικό Ανδρέα Πιπίνο (1780–1836), ο οποίος αναδείχτηκε σε ατρόμητο πυρπολητή στο πλευρό του Κων. Κανάρη. Πήρε μέρος στην καταδίωξη του τουρκικού στόλου του Καρά Αλή (1822) και στη ναυμαχία του Γέροντα (1824), κατά την οποία πυρπόλησε την τουρκική ναυαρχίδα, αλλά τραυματίστηκε σοβαρά.

Το Υ/Β ΠΙΠΙΝΟΣ είναι το δεύτερο κατά σειρά Υ/Β στην ιστορία του Ελληνικού Ναυτικού με αυτό το όνομα. Το πρώτο Υ/Β με το όνομα ΠΙΠΙΝΟΣ (Y-8) καθελκύστηκε στα ναυπηγεία VICKERS – AMRMSTRONGS LDT στο Barrow in Furness στις 19 Ιουλίου 1943 και ήταν το ένα εκ των τεσσάρων πρώην Υ/Β ΤΥΠΟΥ V class (πρώην HMS ELDT – P71), το οποίο παραδόθηκε στο Ελληνικό Ναυτικό στις 13 Οκτωβρίου 1943 με πρώτο Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Α. ΡΑΛΛΗ.

Γενικά Χαρακτηριστικά

 • Ολικό Μήκος: 65,30 m
 • Μέγιστο Πλάτος: 7,90 m
 • Εκτόπισμα: 1688 tns επιφάνεια – 1858 tns κατάδυση
 • Μέγιστη Ταχύτητα: 21 kts εν καταδύσει – 10 kts επιφάνεια

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ μέσω kathimerini.gr Τελετή καθέλκυσης Υποβρυχίου «ΠΙΠΙΝΟΣ», Ελληνικά Ναυπηγεία 06 Οκτωβρίου 2014Τελετή καθέλκυσης Υποβρυχίου «ΠΙΠΙΝΟΣ», Ελληνικά Ναυπηγεία 06 Οκτωβρίου 2014Τελετή καθέλκυσης Υποβρυχίου «ΠΙΠΙΝΟΣ», Ελληνικά Ναυπηγεία 06 Οκτωβρίου 2014Τελετή καθέλκυσης Υποβρυχίου «ΠΙΠΙΝΟΣ», Ελληνικά Ναυπηγεία 06 Οκτωβρίου 2014Τελετή καθέλκυσης Υποβρυχίου «ΠΙΠΙΝΟΣ», Ελληνικά Ναυπηγεία 06 Οκτωβρίου 2014Τελετή καθέλκυσης Υποβρυχίου «ΠΙΠΙΝΟΣ», Ελληνικά Ναυπηγεία 06 Οκτωβρίου 2014Τελετή καθέλκυσης Υποβρυχίου «ΠΙΠΙΝΟΣ», Ελληνικά Ναυπηγεία 06 Οκτωβρίου 2014Τελετή καθέλκυσης Υποβρυχίου «ΠΙΠΙΝΟΣ», Ελληνικά Ναυπηγεία 06 Οκτωβρίου 2014Τελετή καθέλκυσης Υποβρυχίου «ΠΙΠΙΝΟΣ», Ελληνικά Ναυπηγεία 06 Οκτωβρίου 2014Τελετή καθέλκυσης Υποβρυχίου «ΠΙΠΙΝΟΣ», Ελληνικά Ναυπηγεία 06 Οκτωβρίου 2014Τελετή καθέλκυσης Υποβρυχίου «ΠΙΠΙΝΟΣ», Ελληνικά Ναυπηγεία 06 Οκτωβρίου 2014Τελετή καθέλκυσης Υποβρυχίου «ΠΙΠΙΝΟΣ», Ελληνικά Ναυπηγεία 06 Οκτωβρίου 2014Τελετή καθέλκυσης Υποβρυχίου «ΠΙΠΙΝΟΣ», Ελληνικά Ναυπηγεία 06 Οκτωβρίου 2014Τελετή καθέλκυσης Υποβρυχίου «ΠΙΠΙΝΟΣ», Ελληνικά Ναυπηγεία 06 Οκτωβρίου 2014Τελετή καθέλκυσης Υποβρυχίου «ΠΙΠΙΝΟΣ», Ελληνικά Ναυπηγεία 06 Οκτωβρίου 2014Τελετή καθέλκυσης Υποβρυχίου «ΠΙΠΙΝΟΣ», Ελληνικά Ναυπηγεία 06 Οκτωβρίου 2014Τελετή καθέλκυσης Υποβρυχίου «ΠΙΠΙΝΟΣ», Ελληνικά Ναυπηγεία 06 Οκτωβρίου 2014

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

 1. Ερωτηση:
  Η σημερινη τιμη αγορας του Type 214 ειναι 400.000.000 $ ??
  Για να σφραγισει το Αιγαιο, λενε πως χρειαζονται οπωσδηποτε 8 υποβρυχια??
  Δηλαδη συνολο 3.200.000.000 $….???
  Οι τορπιλες φυσικα δεν συμπεριλαμβανονται στο ανωθεν ποσο!!!

 2. Το αιγαιο δεν σφραγιζεται ουτε με 18 Υ/Π φιλε filip αν δεν υπαρχει πρωτα πολιτικη βουληση και σχεδιο σε βαθος 10ετιας τουλαχιστον. Ασε που ειμαστε συμαχοι βλεπεις με τους απεναντι οποτε δεν διατρεχουμε κανενα κινδυνο…
  Και για να εχουμε καλο ρωτημα τι να γινεται αραγε με τα Υ/Π των απεναντι φιλων και συμαχων?
  Μηπως οταν βγουν τα δικα μας στο αιγαιο θα ειναι ετοιμα και τα δικα τους για να μην χαλασει η μαγια της ισοροπειας δυναμεων? Μηπως οταν αρχισουν οι παραδοσεις των πρωτων ALTAI θα αρχισουν να ερχονται και τα Μ1Α1?
  Ρωταω εγω τωρα ο αφελης!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.