Τελετή μετονομασίας του αμφιθεάτρου της Σχολής Ικάρων σε «Αμφιθέατρο Υποσμηναγού (Ι) Νικολάου Σιαλμά»

Στην τελετή παρόντες ήταν: η οικογένεια του Υποσμηναγού (Ι) Νικολάου Σιαλμά, ο Α/ΕΕΘΑ , οι Αρχηγοί των Επιτελείων καθώς και εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας. (Πηγή: ΥΠΕΘΑ)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013, η τελετή ονομασίας του Αμφιθεάτρου της Σχολής Ικάρων σε Αμφιθέατρο Σχολής Ικάρων “Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς”, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι.

Στην τελετή παρευρέθησαν, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Αντώνιος Τσαντηράκης, τα μέλη του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου (ΑΑΣ), επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ, αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Υπαξιωματικών της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης και της 114 Πτέρυγας Μάχης, αντιπροσωπείες σπουδαστών της ΣΙ και της Σχολής Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ), προσωπικό που υπηρέτησε στην 342 Μοίρα Παντός Καιρού, η οικογένεια, οι φίλοι και οι συμμαθητές του Υποσμηναγού (Ι) Νικόλαου Σιαλμά.

Μετά την τελετή, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη ομιλία:

Σχολή Ικάρων : Η κάσκα του Υποσμηναγού Νίκου Σιαλμά (Πηγή: ΓΕΑ)

«Βρίσκομαι εδώ, ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, για να επιτελέσω μαζί σας ένα καθήκον, ένα χρέος ψυχής και καρδιάς: Να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε έναν από τους γενναιότερους αξιωματικούς της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που θυσίασε τη ζωή του, στα καλύτερα χρόνια του, στον βωμό του καθήκοντος, σε μία εμπλοκή αναχαίτισης τουρκικού αεροσκάφους, στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.

Θα μου επιτρέψετε όμως, ξεκινώντας να καταθέσω μία προσωπική μαρτυρία. Έχω την τιμή να γνωρίζω την οικογένεια Σιαλμά από την εποχή που πολύ νεότερος, πριν καν σκεφτώ να πολιτευθώ, ασκούσα το επάγγελμα του μαχόμενου δημοσιογράφου.

Λίγο καιρό μετά τα τραγικά γεγονότα που οδήγησαν στην απώλεια του Υποσμηναγού Σιαλμά, πήγα στο σπίτι της οικογένειας και έκανα μία κουβέντα με τους οικείους, ξεκινώντας από τον πατέρα.

Φωτογραφίες από παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου στην τελετή μετονομασίας του αμφιθεάτρου της Σχολής Ικάρων σε « Αμφιθέατρο Υποσμηναγού (Ι) Νικολάου Σιαλμά» (Πηγή: ΥΠΕΘΑ)

Πήρα την πρωτοβουλία να παρουσιάσω κάποια από αυτά που είπαμε στην τότε τηλεοπτική μου εκπομπή. Μου έχουν μείνει στη μνήμη ανεξίτηλες οι εικόνες, κ. Ανδρέα Σιαλμά, από το δωμάτιο του Νίκου, το κρεβάτι με τη γαλανόλευκη και το αναμμένο καντήλι. Όπως επίσης, το ξίφος και το πηλίκιο, που ήταν πάνω στη σημαία.

Νομίζω ότι η πολιτεία άργησε -και πρέπει με θάρρος να αναλάβουμε τις ευθύνες μας- να αποδώσει, στο εύρος που έπρεπε, την οφειλόμενη τιμή στον γιο σας, κ. Σιαλμά, ο οποίος διαχρονικά αποτελεί και θα εξακολουθήσει να αποτελεί σημείο αναφοράς και πρότυπο για τις νεότερες γενιές των Ικάρων μας.

Έστω και τώρα όμως, η πολιτεία βάζει τα πράγματα στη θέση τους και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής και περήφανος που γίνεται επί των ημερών μου.

Αγαπητά μου παιδιά, που με όνειρα και μετά από πολλούς κόπους και πολλές εξεταστικές δοκιμασίες μπήκατε στη Σχολή Ικάρων, που έχετε προσδοκίες πολλές και σχέδια και τα έχετε επενδύσει εσείς και οι δικές σας οικογένειες, σε αυτήν τη σπουδαία και ιστορική ανώτατη στρατιωτική Ακαδημία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, πρέπει να ξέρετε ότι ο πήχης είναι πολύ ψηλά.

Τελετή Ονομασίας του Αμφιθεάτρου της ΣΙ σε Αμφιθέατρο ΣΙ “Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς” (Πηγή: ΓΕΑ)

Καλείστε να αποτελέσετε τη συνέχεια των ηρωικών προσπαθειών εκατοντάδων σπουδαίων αεροπόρων της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που τίμησαν τον όρκο τους στην Πατρίδα, που έδωσαν και δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό, για να μην πειραχθεί ούτε κατά ένα χιλιοστό η Εθνική κυριαρχία, η Εθνική ανεξαρτησία, η Εθνική ακεραιότητα της χώρας και κυρίως, που κάποιοι από αυτούς θυσίασαν τη ζωή τους για να προασπίσουν αυτά τα υπέρτατα αγαθά.

Είμαι βέβαιος και αυτό το δείχνει το ύφος σας, ο πατριωτισμός σας, το φρόνημά σας, η επιστημοσύνη σας, οι βαθμολογικές επιδόσεις με τις οποίες περάσατε στην Ανωτάτη Στρατιωτική Σχολή Ικάρων, ότι αυτήν την παράδοση θα την κρατήσετε ψηλά και θα τη συνεχίσετε και θα την αναβαθμίζετε από γενιά σε γενιά, αλλά για αυτό ακριβώς δεν θέλω να ξεχνάτε τη σημασία των συμβόλων.

Αν μας δίδαξε κάτι αυτή η κρίση, πέρα από την ανάγκη για τη διόρθωση λαθών και παραλήψεων, είναι ότι πρέπει να γυρίσουμε πίσω και όπως είπε και ο Αρχηγός της Αεροπορίας, να ξαναβρούμε αξίες στέρεες και σταθερές, πάνω στις οποίες βασίστηκε το γένος μας, πρώτα για να αποκτήσει την ανεξαρτησία του, με τον απελευθερωτικό του αγώνα και στη συνέχεια για να νικήσει αντιξοότητες της Ιστορίας, να περάσει μέσα από συμπληγάδες, να αποφύγει να μας αλέσει η κρεατομηχανή της Ιστορίας.

Κάποιες από αυτές τις αξίες, τις είχαμε ξεχάσει ή ορισμένοι τις θεωρούσαν ξεπερασμένες, παλιές, σκουριασμένες. Δεν είναι όμως έτσι. Αυτές τις αξίες ξαναβρίσκουμε σήμερα, καθώς επιβάλλεται όλοι να επανακαθορίσουμε το στίγμα μας, την προσωπική μας ευθύνη, τον προσωπικό μας βηματισμό.

Τελετή Ονομασίας του Αμφιθεάτρου της ΣΙ σε Αμφιθέατρο ΣΙ “Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς” (Πηγή: ΓΕΑ)

Αυτές οι αξίες θα μας κρατήσουν από εδώ και πέρα όρθιους, για να μπορέσουμε γρήγορα να ανακάμψουμε, να σταθούμε ως Πατρίδα και ως Έθνος στα πόδια μας και να τραβήξουμε μπροστά: Η πίστη στο καθήκον, η πίστη στον όρκο, η προσήλωση στις διαχρονικές αξίες και τα ιδανικά του Έθνους και της Πατρίδας, η φιλοπατρία, η αυτοθυσία, η αυταπάρνηση, η σημασία της κοινότητας, της αλληλεγγύης, κοινωνικής και Εθνικής, η σημασία της κοινωνικής και Εθνικής συνοχής.

Χαίρομαι λοιπόν ιδιαίτερα, γιατί αυτή εδώ η σεμνή τελετή εμφορείται από αυτές τις αξίες. Καταλαβαίνω, ότι υπάρχουν και προβλήματα. Τα βλέπουμε και τα ζούμε καθημερινά ως πολιτική ηγεσία μαζί με τη στρατιωτική ηγεσία.

Γνωρίζουμε, ότι για να σωθεί η χώρα -και για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα, γιατί αν η Ελλάδα χρεοκοπούσε ένα διαλυμένο κράτος, μία χρεοκοπημένη χώρα δεν θα χρειαζόταν Ένοπλες Δυνάμεις και θα ήταν έρμαιο των επεκτατικών ορέξεων του κάθε επικίνδυνου γείτονα- έπρεπε να γίνουν ορισμένες απαραίτητες περικοπές, καθόλου επιθυμητές από κανέναν από εμάς, αλλά έπρεπε να γίνουν.

Γιατί η χώρα είναι σε οικονομικό πόλεμο. Γιατί η χώρα πρέπει να κερδίσει το Εθνικό στοίχημα. Γιατί η χώρα πρέπει να είναι νικήτρια και να ξαναβγεί μπροστά.

Γνωρίζω όμως από την άλλη πλευρά, ότι τα όποια προβλήματα της καθημερινότητας δεν αγγίζουν τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Όχι γιατί είναι άτρωτοι -τα προβλήματα υπάρχουν και οι οικογένειες σηκώνουν βαρύ φορτίο και το ξέρω- αλλά γιατί οι Έλληνες αξιωματικοί και οι Ελληνίδες έχουν μάθει να αποσυνδέουν τα όποια προβλήματα, τα όποια δίκαια παράπονα, τα όποια αιτήματα από τη φιλοπατρία, το καθήκον προς το Έθνος, το καθήκον προς τον Ελληνικό Λαό και την Πατρίδα.

Αξίζουν πολλά ευχαριστώ, πολλά μπράβο, πολλά συγχαρητήρια και δημόσιος έπαινος στα στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλω να ξέρετε, ότι από πολλές πλευρές του ορίζοντα σας παρακολουθούν, σας παρατηρούν, σας καμαρώνουν για αυτό που δίνετε στην Πατρίδα και στις όποιες αποστολές, συμμαχικές και διεθνείς, με αξιοπρέπεια, με υπερηφάνεια, και με αποτελεσματικότητα, αυτήν τη δύσκολη περίοδο.

Το Αμφιθέατρο της ΣΙ “Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς” (Πηγή: ΓΕΑ)

Θα ξεπεράσουμε τα δύσκολα, εάν εξακολουθήσουμε να διατηρούμε την κοινωνική και την Εθνική μας συνοχή, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύουν ορισμένοι. Θα χαμογελάσουμε. Θα δούμε και πάλι με αισιοδοξία το μέλλον. Ήδη τα πρώτα μηνύματα και οι πρώτες ενδείξεις αισιοδοξίας έρχονται.

Αυτήν τη δύσκολη στιγμή είναι που ξεχωρίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Και θέλω να ευχαριστήσω και τους απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μεγάλης οικογένειας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που στέκονται δίπλα, που σηκώνουν και αυτοί ένα ιστορικό, δυσβάστακτο φορτίο.

Μαζί θα προχωρήσουμε μπροστά. Μαζί θα περάσουμε τις συμπληγάδες. Τις περνάμε ήδη. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα. Και σας διαβεβαιώ, θα νικήσουμε και αυτήν τη φορά. Θα νικήσουμε σε αυτόν τον οικονομικό πόλεμο, που κηρύχθηκε στη χώρα μας.

Αγαπητοί φίλοι της οικογένειας Σιαλμά, φεύγοντας από εδώ θέλω να ξέρετε ότι παίρνετε μαζί σας ένα κομμάτι από την καρδιά μας. Προσωποποιείτε τη σωστή Ελληνική οικογένεια. Έτσι είμαστε οι Έλληνες και οι Ελληνίδες. Αυτές είναι οι Ελληνικές οικογένειες.

Εμείς κρατάμε την ανάμνηση του Νίκου. Είμαστε περήφανοι για την αυτοθυσία και την αυταπάρνησή του. Και είμαστε βέβαιοι, ότι οι διαδοχικές γενιές που θα περνάνε από εδώ και πέρα από αυτά τα αμφιθέατρα για να τύχουν της πολύ υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης που παρέχουν οι ανώτατες στρατιωτικές ακαδημίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, θα έχουν στο νου τους και την καρδιά τους το Νίκο και θα έχουν ως κώδικα συμπεριφοράς στη ζωή τους, τον κώδικα της ζωής και της θυσίας του Νίκου.

Αιωνία η μνήμη του ηρωικού Υποσμηναγού Νικολάου Σιαλμά. Καλές πτήσεις στα παλικάρια μας, που κάνουν τις αναχαιτίσεις στο Αιγαίο. Είμαστε περήφανοι για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Ευχαριστώ πολύ».

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.