Την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Εθνικής Άμυνας, η τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων Διοικητού ΣΕΘΑ, από τον Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ, Αρχηγό ΓΕΝ, στον Αντιναύαρχο Αλέξανδρο Διακόπουλο ΠΝ.

Αποστολή της Σχολής Εθνικής Άμυνας

Aποστολή της ΣΕΘΑ είναι η επιμόρφωση και η εκπαίδευση Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και υπαλλήλων των Υπουργείων, Οργανισμών και Επιχειρήσεων Δημοσίου ή ιδιωτικού Δικαίου, με σκοπό αυτοί να καταστούν ικανοί να χειρίζονται θέματα Εθνικής Άμυνας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους. Επί πλέον η Σχολή λειτουργεί και ως επιστημονικός φορέας στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, για θέματα Αμυντικής Πολιτικής και Εθνικής Στρατηγικής.

Ιστορικό

Τα σημερινά δεδομένα – προκλήσεις σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο σε συνδυασμό με τις δυσοίωνες οικονομικές προβλέψεις παγκοσμίως επηρεάζουν ποικιλόμορφα και διαμορφώνουν ανάλογα τους διάφορους τομείς της καθημερινής ανθρώπινης δραστηριότητας. Δε μένουν ανεπηρέαστοι φυσικά τομείς όπως η Ασφάλεια και η Άμυνα, δύο κατά βάση “στρατιωτικοί” παράμετροι που είναι απόλυτα συνυφασμένοι με το πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής της χώρας μας, είτε αυτή δρα μεμονωμένα, είτε ως μέλος των διαφόρων Διεθνών Οργανισμών , στους οποίους συμμετέχει.

Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή τα συμπεράσματα των τελευταίων πολέμων και επιχειρήσεων, (Κορέα, Βιετνάμ, Φώκλαντς, Ιράκ, Βαλκανική, Μέση Ανατολή, Γεωργία, Πόλεμοι του Κόλπου, Αραβική Άνοιξη) καθώς και την εξέλιξη της τεχνολογίας και της στρατηγικής, προέκυψε επιτακτική η ανάγκη στενού συντονισμού και συνεργασίας όλων των φορέων του κρατικού μηχανισμού και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας.

Την ανάγκη αυτή καλύπτει με τον πλέον ικανοποιητικό τρόπο η Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ), η οποία από της ιδρύσεώς της αποδίδει “Επιτελείς Εθνικής Άμυνας”, εφοδιασμένους με ένα ευρύ φάσμα γνώσεων σύγχρονης αντίληψης επί του συντονισμού και της συνεργασίας σε θέματα Εθνικής Άμυνας.

Η ΣΕΘΑ ιδρύθηκε το 1950 με έδρα τη Θεσσαλονίκη, όπου παρέμεινε μέχρι το 1952. Το 1952 μεταφέρθηκε στην Αθήνα και εγκαταστάθηκε στο κτιριακό συγκρότημα της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), όπου και λειτούργησε μέχρι το 1978 και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις του Στρατοπέδου “ΣΑΚΕΤΑ” στη Ν. Ελβετία, μέχρι το 1984. Από το 1984 λειτουργεί στην παρούσα θέση δηλαδή στο παλαιό Διοικητήριο της ΣΣΕ, το Αβερώφειο Μέγαρο στο “Πεδίο του Άρεως” στην Αθήνα.

Το κτήριο της ΣΕΘΑ είναι το πρώην διοικητήριο της ΣΣΕ η οποία λειτουργούσε στο χώρο αυτό έως το 1982, όταν αυτή μετακινήθηκε στις νέες της εγκαταστάσεις στη Βάρη Αττικής. Οι εγκαταστάσεις της ΣΣΕ παραχωρηθήκαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για κάλυψη αναγκών των Δικαστηρίων, με εξαίρεση του Διοικητηρίου το οποίο τέθηκε στη διάθεση της ΣΕΘΑ από το ΓΕΕΘΑ. Το κτήριο έχει κατασκευαστεί από τον Ερνέστο Τσίλερ και μαζί με τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις αποτελεί δωρεά του εθνικού ευεργέτη Γεώργιου Αβέρωφ.  Σήμερα το κτήριο αυτό έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού

Το έμβλημα της Σχολής αναπαριστά την Αθηνά με το ρητό «Σοφία συν Τέχνη». Το ρητό αντιπροσωπεύει την αποστολή και το έργο της Σχολής,  αφού η σοφία και η τέχνη του πολέμου θεωρούνται «απαραίτητα» εργαλεία που θα καταστήσουν τους σπουδαστές έτοιμους να ανταποκριθούν, ανά πάσα στιγμή,  στα κελεύσματα των καιρών.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: