Την Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, παρουσία του Αρχηγού Στόλου Αντιναυάρχου Ιωάννη Γ. Παυλόπουλου ΠΝ, η τελετή παράδοσης-παραλαβής Διοικητή 1ης Μοίρας Φρεγατών.

Καθήκοντα Διοικητή παρέλαβε από τον Πλοίαρχο Γεώργιο Φλώρο ΠΝ  ο Πλοίαρχος  Χρήστος Ντεγιάννης ΠΝ

Τελετή Παράδοσης - Παραλαβής Καθηκόντων Διοικητή 1ης Μοίρας Φρεγατών

Διοίκηση Φρεγατών

Γενικά

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΦΡΕΓΑΤΩΝ είναι μια από τις Διοικήσεις του Αρχηγείου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού.

Η Διοίκηση Φρεγατών με τα πλοία της και το προσωπικό της αποτελούν την αιχμή του δόρατος του Πολεμικού μας Ναυτικού. Η συνεχής παρουσία των ναυτικών μονάδων της στις ελληνικές θάλασσες, στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και οπουδήποτε αλλού απαιτηθεί, αποτελεί εγγύηση διαφύλαξης της εθνικής μας κυριαρχίας αλλά και προβολή της Ελληνικής σημαίας στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό στα πλαίσια της αποστολής της Διοικήσεως σε Εθνικό πλαίσιο και των υποχρεώσεων της χώρας.

Η Διοίκηση Φρεγατών (ΔΦΓ) είναι η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη Διοίκηση του Αρχηγείου Στόλου με δεκαέξι μονάδες και 2500 άνδρες και γυναίκες περίπου να τη στελεχώνουν. Η έδρα της βρίσκεται στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Της Διοίκησης Φρεγατών προΐσταται Μάχιμος Αξιωματικός βαθμού Αρχιπλοιάρχου.

Αποστολή

Η αποστολή της Διοικήσεως Φρεγατών είναι να ενεργεί μέσα στα πλαίσια των εντολών και κατευθύνσεων του Αρχηγείου Στόλου, για την οργάνωση, διοίκηση, επιχειρησιακή εκπαίδευση, παρακολούθηση της συντηρήσεως και γενικά την ετοιμότητα και προετοιμασία για πόλεμο των πλοίων, με σκοπό την συμβολή στην εκπλήρωση της αποστολής ή των έργων που ανατέθηκαν στον Αρχηγό Στόλου, όπως επίσης και την διατήρηση ετοιμότητας για ανάληψη επιχειρησιακών έργων εν πλω.

Έργα

Τα έργα που απορρέουν και αναλαμβάνονται από τη Διοίκηση Φρεγατών είναι:

α. Παρουσία στο Αιγαίο/Ανατολική Μεσόγειο και όπου αλλού απαιτηθεί
β. Συμμετοχή σε διασυμμαχικές ασκήσεις/επιχειρήσεις ΝΑΤΟ/αποστολές στα πλαίσια επιβολής αποφάσεων του Ο.Η.Ε. και διατήρησης της διεθνούς ειρήνης
γ. Διατήρηση/επαύξηση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως και ετοιμότητας.
δ. Εκπόνηση νέων και αναθεώρηση παλαιών τεχνικών/τακτικών οδηγιών

Πλοία

Στη Διοίκηση Φρεγατών ανήκουν 16 Πλοία,13 Φρεγάτες και 3 πλοία Γενικής Υποστηρίξεως.

Οργάνωση

Για επιχειρησιακούς λόγους αλλά και για λόγους διοικητικής ευελιξίας και εκπαιδεύσεως, τα Πλοία της Διοικήσεως χωρίζονται σε δύο Μοίρες Φρεγατών (ΜΦ/Γ 1,2). Διοικούμενες από δύο Μάχιμους Αξιωματικούς βαθμού Πλοιάρχου Διοικητές Μοιρών Φρεγατών (ΔΜΦ/Γ 1,2).

Ο Διοικητής Φρεγατών και οι Διοικητές Μοιρών Φρεγατών, προβλέπεται να αναλάβουν Επιχειρησιακά έργα εν πλω, διοικώντας Πολεμικά Πλοία και άλλων Διοικήσεων του Αρχηγείου Στόλου (π.χ. Πυραυλακάτους, Αρματαγωγά, Αερόστρομνα, Αντιναρκικά Πλοία κ.λ.π.), ως Διοικητές Μικτών Ομάδων Κρούσεως.  Επίσης προβλέπεται να αναλάβουν Επιχειρησιακά Έργα ως Διοικητές της Ομάδος Κρούσεως Ταχείας Αντιδράσεως (ΔΥΝΑΜΗ ‘Δ’), διοικώντας και μονάδες των άλλων Κλάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τέλος στην Διοίκηση Φρεγατών υπάγεται και η Σχολή Φρεγατών.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: