Την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων η τελετή παράδοσης – παραλαβής των καθηκόντων του Αρχηγού Στρατού, από τον Στρατηγό Βασίλειο Τελλίδη, στον Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου, του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δημητρίου Βίτσα, του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Ναυτικού και Αεροπορίας, της Ειδικής Γραμματέως του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Καλλιόπης Παπαλεωνίδα, εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος κόσμου.

Ημερήσια Διαταγή Παραδίδοντος Αρχηγού Στρατού Στρατηγού Βασίλειου Τελλίδη

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, στρατεύσιμοι, Εθνοφύλακες και πολιτικό προσωπικό του Ελληνικού Στρατού.

Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ παραδίδω σήμερα τα καθήκοντα του Αρχηγού του ΓΕΣ στον εξαίρετο συνάδελφο Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, τον οποίο συγχαίρω ολόθερμα και του εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο του.

Απερχόμενος από την ενεργό υπηρεσία, επικοινωνώ μαζί σας για τελευταία φορά και με πλήρη ειλικρίνεια, όπως συνηθίζω, σας διαβεβαιώνω ότι διακατέχομαι από ιδιαίτερη συγκίνηση. Συγκίνηση όχι μόνον γιατί αποχωρώ από τις τάξεις του στρατού μετά από 41 περίπου έτη, αλλά κυρίως γιατί αποχωρίζομαι όλους εσάς που υπήρξατε εξαιρετικοί συνεργάτες και συνάδελφοι, συνεπείς και άοκνοι εργάτες, που υπερβάλλατε εαυτούς, που ξεπεράσατε τα προβλήματα που η Yπηρεσία σας κληροδότησε και εγώ δεν μπόρεσα να σας επιλύσω, και δώσατε λύσεις.
Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως αρχηγός του ΓΕΣ, είχα δεσμευθεί ηθικά να εστιάσουμε σε δυο μείζονες στόχους :

Στη διατήρηση ανέπαφου του αξιόμαχου του στρατεύματος, ώστε να το παραδώσουμε ‘’όρθιο’’ όπως χαρακτηριστικά είχα πει, αξιόμαχο και αποτελεσματικό, στον επόμενο Αρχηγό και στην ενάσκηση διοίκησης με αντικειμενικότητα, δικαιοσύνη, αμεροληψία και με πραγματικό ενδιαφέρον για το προσωπικό.

Πέραν αυτών έγιναν και στοχευμένες δράσεις, με πρακτικό πνεύμα και ρεαλισμό, σε ευαίσθητους και κρίσιμους τομείς, τους οποίους εσείς γνωρίζετε. Και αυτά, χωρίς να παραγνωρίζεται η εκτενής εμπλοκή, στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, στη δασοπυρόσβεση, στις αεροδιακομιδές και στις λοιπές πτυχές της κοινωνικής προσφοράς.

Αγαπητοί συνάδελφοι. Πετύχαμε; Θα ήμουν αμετροεπής αν έκανα δημόσιο απολογισμό.

Πάντα πρέσβευα ότι ο «καλός στρατιώτης» εργάζεται αθόρυβα, χωρίς αυτοπροβολή και περιττή προβολή, αντλεί δύναμη από την επίτευξη των στόχων του και ικανοποίηση μόνο από την αναγνώριση των υφισταμένων του, γιατί αυτοί είναι οι αυστηρότεροι και δικαιότεροι κριτές. Ότι και να πω, όλοι εσείς, καθώς και οι άμεσοι συνεργάτες μου γνωρίζεται καλά και έχετε ήδη κρίνει. Όσοι άλλοι αναρωτιούνται ή ενδεχόμενα αμφιβάλλουν, ας ανατρέξουν στα στοιχεία απολογισμού της πενταετίας.

Εγώ αυτό που θεωρώ υποχρέωση να κάνω, είναι να σας ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου. Σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων και όχι μόνον απλά διατηρήσατε τον στρατό αξιόμαχο, αλλά μου δίνεται σήμερα τη δυνατότητα να διαβεβαιώσω ότι, χάρη σε εσάς, αυτός είναι λειτουργικός, παραγωγικός, αποδοτικός και αποτελεσματικός, συνεχίζοντας να αποτελεί παράγοντα ισχύος, σταθερότητας και ασφάλειας.

Αγαπητοί συνάδελφοι σας ευχαριστώ ιδιαίτερα και σας είμαι ευγνώμων. Γιατί ότι έγινε οφείλεται σε εσάς και μόνον σε εσάς. Γιατί εσείς, με την ανιδιοτελή προσφορά σας, μου δίδετε τη χαρά να αποχωρήσω των τάξεων του Στρατού με τη συνείδηση καθαρή. Γιατί εσείς μου επιφυλάξατε τώρα στο τέλος της σταδιοδρομίας μου, την ύψιστη τιμή, αυτήν του να σας διοικήσω. Απερίφραστα δηλώνω ότι αξίζετε και δικαιούστε κάθε αναγνώριση, φροντίδα και κυρίως σεβασμό.

Έχοντας ήδη την εμπειρία των δυο ετών, θεωρώ περιττό να σας καλέσω να συμπαρασταθείτε στον νέο Αρχηγό. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα το πράξετε όχι μόνον από ευσυνειδησία, αλλά και γιατί αυτός το αξίζει. Πιστέψτε με, τον γνωρίζω καλά και οι ικανότητες του έχουν πιστοποιηθεί σε δύσκολες στιγμές.

Συνεχίστε το δημιουργικό σας έργο με τον ίδιο ζήλο και ενθουσιασμό, με ήθος, τιμιότητα, ευθύτητα, ειλικρίνεια, λεβεντιά, υπευθυνότητα και κυρίως πειθαρχία και συναδελφικότητα.

Αγαπητοί συνάδελφοι και συνεργάτες όλων των βαθμών. Αποχαιρετώντας σας, εκτός από εσάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω :

  • Το Θεό και τους προστάτες Αγίους του Στρατού μας που μου χάρισαν υγεία, δύναμη και κουράγιο.
  • Την πατρίδα και την πολιτεία που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους.
  • Την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία για τη συνεργασία μας.
  • Τους άξιους, απερχόμενους Αρχηγούς της ΠΑ, Πτέραρχο Βαίτση Χρήστο και του ΠΝ Ναύαρχο Γιακουμάκη Γεώργιο, για την υποδειγματική συνεργασία και το ομαδικό και φιλικό πνεύμα, που δομήσαμε ήδη από την εποχή της συνυπηρέτησης μας κατά το παρελθόν στο Δ’ Κλάδο του ΓΕΕΘΑ και το οποίο όχι μόνο διατηρήσαμε, αλλά και ενισχύσαμε σαν Αρχηγοί.
  • Τους αρχηγούς της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος για την εποικοδομητική συνεργασία.
  • Τους στενούς μου συνεργάτες και το σύνολο του προσωπικού όλων των Κλάδων των ΕΔ με τους οποίους συνεργάστηκα κατά καιρούς, αρχής γενόμενης από τους πλέον χαμηλόβαθμους, γιατί η βοήθεια, η συμπαράσταση, η στήριξη και ο δικός τους κόπος, με βοήθησαν να αναδειχθώ επαγγελματικά.
  • Αυτούς που συνετέλεσαν, σε όλη την πορεία της ζωής μου στη διαπαιδαγώγηση, την εκπαίδευση και την επαγγελματική μου ανέλιξη.
  • Την οικογένεια μου, τη σύζυγό και τους γιούς μου, για τους οποίους είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος, τους στενούς μου φίλους, σε όλους αυτούς υπόσχομαι να αφιερώσω όσο χρόνο τους στέρησα.

Κλείνοντας, υποκλίνομαι στις ένδοξες πολεμικές σημαίες, αποτίω φόρο τιμής στους νεκρούς συναδέλφους και απέρχομαι στον ιδιωτικό βίο με χαρά, ικανοποίηση και ψυχική ηρεμία, παραδίδοντας τη διοίκηση του Στρατού στον Αντιστράτηγο Στεφανή Αλκιβιάδη, τον οποίο θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις, για το καλό της Πατρίδας.

Με τις σκέψεις αυτές σας καλώ να αναφωνήσετε :
Ζήτω το Έθνος
Ζήτω ο Στρατός

Ημερήσια Διαταγή Παραλαμβάνοντος Αρχηγού Στρατού Αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατεύσιμοι, Εθνοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό,

Αναλαμβάνω μετά από απόφαση του ΚΥΣΕΑ τα καθήκοντα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Το γεγονός αυτό αποτελεί εξαιρετική τιμή και με καθιστά υπερήφανο καθώς στη θέση αυτή διακρίθηκαν άριστοι συνάδελφοι, μεταξύ των οποίων και ο καταξιωμένος απερχόμενος Αρχηγός Στρατού Στρατηγός Βασίλειος Τελλίδης, στον οποίο εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες όλων για την καταλυτική προσφορά του.

Πρώτιστο καθήκον μου, να υποκλιθώ με σεβασμό στις πολεμικές σημαίες των Σχηματισμών και των Μονάδων μας και να αποτίσω φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ένδοξους νεκρούς των πολεμικών περιόδων τους.

Σέβομαι το εξαιρετικό έργο που μέχρι σήμερα επιτελέστηκε και σας καλώ να συνεχίσετε άοκνα τις προσπάθειές σας, για τη βελτιστοποίηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας του Στρατού μας.

Δηλώνω ότι δεν θα επικεντρωθώ στη μάχη με το παλιό και το κατεστημένο, αντίθετα θα αφιερώσω την ενέργεια, τη δυναμική και τον χρόνο που μου εμπιστεύθηκαν, ώστε να συμβάλλω στη διαμόρφωση του μέλλοντος του Στρατού Ξηράς.

Το ανθρώπινο δυναμικό υπήρξε και παραμένει το καλύτερο οπλικό μας σύστημα και συνεπώς απαιτείται κάθε προσπάθεια για την επαύξηση των δυνατοτήτων και δεξιοτήτων του. Η διοίκησή μου θα είναι ανθρωποκεντρική, σύμφωνη με τους νόμους και τους στρατιωτικούς κανονισμούς και ό,τι απαιτήσω από εσάς, να είστε βέβαιοι ότι πρωτίστως θα το απαιτήσω στον υπερθετικό βαθμό από τον εαυτό μου.

Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στις ικανότητες, την αφοσίωση και την αγάπη σας προς την Πατρίδα.

Για να πετύχουμε στην αποστολή μας, επιβάλλεται να καλλιεργούμε καθημερινά στο μέγιστο βαθμό τις στρατιωτικές αρετές, τη φιλοπατρία, την ανδρεία, την καρτερία, το στρατιωτικό πνεύμα και κυρίως την πειθαρχία, οι οποίες σε συνδυασμό με την αισιοδοξία, το χαμόγελο και τη γενναιοψυχία θα συμβάλλουν στην παγίωση των ύψιστων αγαθών, της άμυνας και ασφάλειας.

Ο Ελληνικός Στρατός αποτελεί βασικό πυλώνα εθνικής ισχύος και ισχυρή δύναμη αποτροπής. Ο Ελληνικός Στρατός δεν βρίσκεται σε κρίση. Διατηρεί την αισιοδοξία του, το υψηλό ηθικό του και πρωτίστως διακατέχεται από το πνεύμα του νικητή.

Όπως πάγια διατυπώνεται από την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία, σκοπός μας δεν είναι να διεξάγουμε πόλεμο. Είμαστε χώρα φιλειρηνική και αδιάλειπτα το μήνυμα αυτό κοινοποιούμε στους γείτονες μας.

Κυρίαρχο στόχο μας αποτελεί η νίκη στη μάχη της αποτροπής. Όμως, εάν απαιτηθεί και απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, ο Ελληνικός Στρατός στο πλαίσιο της διακλαδικής συνέργειας, είναι ικανός να καταστρέψει κάθε επίδοξο επιβουλέα.

Τελούμε διαχρονικά στη διάθεση της διεθνούς νομιμότητας για να υπηρετήσουμε τις ευγενείς αρχές που στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Ο Ελληνικός Στρατός είναι παρών με ισχυρή παράσταση σημαίας, σε πολλά σημεία του πλανήτη, όπου αυτό μας ζητείται και το χρέος το επιβάλει.

Το μήνυμα που απευθύνουμε προς τον ελληνικό λαό, είναι να αισθάνεται την ασφάλεια και τη σταθερότητα που του εγγυώμεθα.

Στον απερχόμενο Αρχηγό, Στρατηγό Βασίλειο Τελλίδη, εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες όλων μας για την ουσιαστική προσφορά του και ταυτόχρονα του απευθύνω τις εγκάρδιες ευχές μας για υγεία και ευτυχία.

Στην Ηγεσία μας υποσχόμαστε ότι θα καταβάλλουμε αδιάλειπτα κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της.

Με τη βεβαιότητα ότι όλοι θα εκτελέσουμε την αποστολή μας στο ακέραιο, σας εύχομαι υγεία, δύναμη και επιτυχία, με τη βοήθεια του Θεού, με επιμονή, πάθος και όραμα.

Σας καλώ να αναφωνήσουμε:
Ζήτω το Έθνος
Ζήτω ο Στρατός

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: