Τελευταία ευκαιρία για την ΕΛΒΟ: Στις 4 Μαρτίου ο διαγωνισμός για την πώλησή της

Στόχος είναι η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί με διαδικασίες εξπρές, ώστε στα τέλη Μαρτίου να έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Η περίοδος κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών, στον δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την ΕΛΒΟ, ορίζεται σε 20 ημέρες.

Στον αέρα βγήκε ο δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός με τη διαδικασία της ελεύθερης διαπραγμάτευσης για την πώληση της ΕΛΒΟ, που τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης το 2014.

Η περίοδος κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών ορίζεται σε 20 ημέρες (ως 11.30 στις 04.03.2019).

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε σήμερα, εκκαθαριστής είναι η EY και τα προς εκποίηση περιουσιακά στοιχεία είναι τα εξής:

1. Ακίνητα:

i. Ένα οικόπεδο έκτασης 190.206,97 τμ στο οικοδομικό τετράγωνο (ΟΤ) 25 της Βιομηχανικής Περιοχής της Σίνδου,
ii. Ένα οικόπεδο έκτασης 76.957 τμ στο οικοδομικό τετράγωνο (ΟΤ) 26 της Βιομηχανικής Περιοχής της Σίνδου,
iii. Ένα οικόπεδο έκτασης 5.322 τμ στο οικοδομικό τετράγωνο (ΟΤ) 26 της Βιομηχανικής Περιοχής της Σίνδου,

2. Κτιριακές εγκαταστάσεις ευρισκόμενες στην Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης.

3. Εξοπλισμός.
4. Δικαιώματα Πνευματικής και Βιομηχανικής ιδιοκτησίας: το σήμα και ο διακριτικός τίτλος “ΕΛΒΟ”, και κάθε άλλο δικαίωμα βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως τεχνογνωσία, σχέδια, άδειες ΙΤ και πατέντες που έχει κατοχυρώσει η Εταιρεία.

Όλα τα Περιουσιακά Στοιχεία θα μεταβιβασθούν “όπως είναι και βρίσκονται” και ειδικότερα στην πραγματική και νομική κατάσταση και στον τόπο που θα βρίσκονται κατά την ημερομηνία υπογραφής της Σύμβασης. Ρητώς δηλούται ότι τα Περιουσιακά Στοιχεία εκποιούνται με τον εξοπλισμό τον οποίο φέρουν (εάν τέτοιος υφίσταται) και με το σύνολο των διαθέσιμων αρχείων τους (εάν τέτοιο αρχείο υφίσταται) κατά τη στιγμή υπογραφής της Σύμβασης.

Η Προσφορά παραμένει σε ισχύ και δεσμεύει τον Διαγωνιζόμενο που την υπέβαλε για χρονικό διάστημα 12 μηνών από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής Προσφορών.

Η περίοδος ισχύος της προσφοράς μπορεί να παραταθεί για διάστημα έως και 6 ακόμη μήνες, κατόπιν προηγούμενης έγγραφης δήλωσης του Εκκαθαριστή προς τον Διαγωνιζόμενο που την υπέβαλε.

Αυτή τη στιγμή ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΕΛΒΟ δείχνουν τέσσερις εταιρείες. Είναι αυτές που ανταποκρίθηκαν στην προ διμήνου πρόσκληση ενδιαφέροντος. Οι δύο έχουν συμμετάσχει στους προηγούμενους διαγωνισμούς: η νοτιοαφρικανική Paramount και η γερμανική Krauss-Maffei Wegmann, που στην πρόσκληση ενδιαφέροντος εμφανίζεται να συμπράττει με τη γαλλική Nexter. Οι δύο νέοι υποψήφιοι αγοραστές είναι η τσεχική Excalibur Army και η Mubadala, που έρχεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πηγη: voria.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

15 Απαντήσεις

 1. Στο πλαίσιο του διατεταγμένου γενικού ξεπουλήματος των πάντων στην χώρα μας το οποίο σε κάθε περίπτωση καλούμαστε να το εκλάβουμε ως «εξυγίανση» και «εξορθολογισμό», αξίζει να δούμε τι αποφάσισε να κάνει η Γερμανία με τις δικές τις κρίσιμες βιομηχανίες:

  «Όπως διαβάζουμε λοιπόν (Reuters), το γερμανικό Δημόσιο προετοιμάζει τη δημιουργία ταμείου με στόχο την αγορά μεριδίων επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα για την οικονομία της χώρας. Τέτοιοι τομείς είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, εταιρείες όπως η Siemens, η Thyessen – Krup καθώς και επιχειρήσεις σε ζωτικούς κλάδους όπως ο χάλυβας, η κατασκευή μηχανημάτων, τα χημικά κ.λπ.

  Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης, όπως παρουσιάζεται στην έκθεση για την «Εθνική Βιομηχανική Στρατηγική 2030», είναι να αποτρέψει τη φυγή των επιχειρήσεων από τη χώρα. Οι συνέπειες του περάσματος αυτών των επιχειρήσεων σε «ξένα χέρια», σύμφωνα με την έκθεση της γερμανικής κυβέρνησης, θα είναι η συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, η οποία θα οδηγούσε σε επιδείνωση του επιπέδου παιδείας, σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τελικά σε πτώση του βιοτικού επιπέδου…»

  http://agonaskritis.gr/%CE%BA%CE%B9-%CF%8C%CE%BC%CF%89%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CF%8E-%CE%B5%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%BE%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AC%CE%BC%CE%B5-%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1/?fbclid=IwAR0gR5hVotWHJMVjR6GJrvwJFB_9kskDbNNlFxpEfgTXg_3ckIUiSKDy0Gc

  1. Πιο ξεπούλημα ρε φίλε μιλάς, το μαγαζί είναι χρεοκοπημένο και καταχρεωμένο, άλλες δύο φορές έχει βγει στο σφυρί και κανείς δεν ασχολείται….

 2. Το προβλημα ομως ειναι οτι αυτες οι γερμανικες εταιρειες που αναφερεις εναι εταιρειες κολοσοι στον τομεα τους με δις κερδη και τεχνολογια αιχμης.Καμια συγκριση με τις δικες μας που ειναι προβληματικες και ρουφηχτρες δημοσιου χρηματος απο την αρχη της υπαρξης τους.Με την ιδια λογικη επρεπε να κρατησουμε και τον ΟΣΕ και ας εμπαινε μεσα 750! εκατομμυρια ευρω το χρονο( το ιδιο και η Ολυμπιακη ).

  1. Αγαπητέ φίλε και συμπατριώτη tsimuha, έγιναν με σκληρή εργασία και αγώνα αυτές που είναι σήμερα, δεν ήταν εξαρχής μεγάλοι παίχτες που εμφανίστηκαν ξαφνικά απο το,πουθενά στην σκηνή των αμυντικών εξοπλισμών. Όσο για αυτό που ανέφερες στο 2ο μέρος θα μπορούσα να σου γράψω «εγκυκλοπαίδεια», αλλά το θέμα δεν προσφέρεται για ανοιχτή συζήτηση στον αέρα(που λέμε).

  2. Δεν είχα φυσικά σκοπό να προτείνω κάτι ή να κάνω άμεση σύγκριση της ΕΛΒΟ στην κατάσταση που είναι με τις αποφάσεις της Γερμανικής κυβέρνησης του άρθρου που παρέθεσα. Η κατάσταση στην χώρα μας είναι δυστυχώς τόσο στρεβλή που πλέον δεν βρίσκεις ορθή και ανάποδη, είμαστε μια θλιβερή περίπτωση που δεν προσφέρεται για αναγωγές.

   Αυτό ήθελα να επισημάνω όμως, πως δηλαδή στην Ελλάδα δεν υπάρχει διαχρονικά εθνική στρατηγική για την βιομηχανία, ούτε χαρακτηρίστηκε ποτέ οποιαδήποτε δημόσια περιουσία/ επιχείρηση/ βιομηχανία ως πυλώνας ανάπτυξης και αυτοκυριαρχίας της χώρας. Βλέπουμε την αντίφαση της ύπαρξης δύο μέτρων και δύο σταθμών ως προς τι παρουσιάζεται από την Γερμανία και την ΕΕ ως «καλό» για την Ελλάδα και τι θεωρεί καλό η Γερμανία για την δική της οικονομία. Πως ποτέ θα ορθοποδήσει η χώρα μας στο δρόμο που βαδίζουμε μου διαφεύγει εντελώς.

 3. Αυτός που θα την αγοράσει, νομίζω ότι θα επωμιστεί/αναλάβει και τα χρέη που μάζεψε η ΕΛΒΟ, αν θυμάμαι σωστά απο προηγούμενες αναφορές.

  Σίγουρο είναι πάντως ότι με συνθήματα στο είδος «…θα τους τσακίσουμε» που εξέφρασε ένας γνωστός υπουργός/πολιτικός, δεν σώνονται αποτυχημένες εταιρίες που χρεοκόπησαν με ευθύνες των πολιτικών. Χρειάζονται άνθρωποι που έχουν όρεξη να παράγουν και να αφήσουν έργο(αντί για πανηγυρικά συνθήματα της πλάκας).

  https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=-TTSSMVlEag

 4. Ποιο είναι το δέλεαρ για να αγοράσουν αυτήν την διαλυμένη βιομηχανία δεν μας λέει κανείς. Γιατί αν είναι να κλείσουν τα ΠΕΒ του ΕΣ, να χάσουμε 60 Leo-2A4 και με το ζόρι να αγοράζουμε ότι πουλάνε αυτές οι βιομηχανίες για να δουλεύουν 300-500 άτομα, καλλίτερα να κλείσει η ΕΛΒΟ και να πουληθούν όλα.

  1. Ίσως οι εγκαταστάσεις και τα μέρη στα οποία είναι αυτές.
   Έτσι μικραίνουν επίσης οι αποστάσεις για υποστήριξη των πελατών στην μέση ανατολή(σε αυτό σημείο ίσως λέω και πάλι να προκύψουν συνέργειες στην υποστήριξη των Leo2 του ΕΣ), αυτοί ίσως να είναι οι λόγοι για τους ενδιαφερόμενους απο Γερμανία.

   1. Για 70 άρματα και 24 αυτό κινούμενα πυροβόλα θα αγοράσουν ένα εργοστάσιο σε μια εχθρική στις επενδύσεις Χώρα και μάλιστα στις γερμανικές επενδύσεις; κάτι κρύβεται από πίσω όπως πάντα.

   2. @Gunner
    Το ότι κανείς δέν θα επενδύσει στην ΕΛΒΟ χωρίς προίκα,είναι νομίζω αυτονόητο.
    Το ερώτημα είναι ο υποψήφιος επενδυτής τί χαρτοφυλάκιο διατηρεί ως προς το εύρος παραγωγής και τεχνολογίας,σε συνδυασμό με τις ευρύτερες ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
    Έτσι,άν υπάρχει για παράδειγμα ανάγκη (δηλαδή προτεραιότητα) για νέο τροχαίο υλικό,τότε έχει όντως ο επενδυτής την προίκα του.
    Άν πρόκειται για πολλαπλές ανάγκες που να τις καλύπτει το χαρτοφυλάκιο του επενδυτή,ακόμα καλύτερα :και τροχαίο υλικό,και αναβαθμίσεις αρμάτων,και ίσως και άλλα που θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν με μία επένδυση.

  2. Νομίζω ότι είναι 170 νέα και επιπλέον 100+ 2Α4 όπως και τα παλαιότερα 1Α5 μαζί με τα αυτοκινούμενα πυροβόλα. Λεπτομέρειες δεν γνωρίζω ούτε τα σχέδια των εταιριών(εννοείται).
   Μια Diehl πάντως επένδυσε για συνολικά 300(στην πρώτη φάση) αντιαεροπορικούς πυραύλους IRIS-T στην Σίνδο(αν θυμάμαι σωστά).
   Όπως παρατήρησα όμως, δεν είναι μόνο τα ελληνικά άρματα/πυροβόλα που υπολογίζουν οι Γερμανοί. Επιπλέον δεν νομίζω ότι παραιτήθηκαν απο την ιδέα να πουλήσουν περισσότερα PzH στην Ελλάδα(δεν μπορούμε να μείνουμε με τα παλιά αμερικάνικα που έχουμε, ούτε με τα λίγα που αγοράστηκαν απο την γερμανική εταιρία, ούτε μπορεί να είναι τα μπαλωμένα αμερικάνικα Α6/7/8/Χ το μέλλον του πυροβολικού, αυτό είναι νομίζω επίσης αυτονόητο).

 5. Το σκηνικο που ειναι σε φαση εξελιξης εδω και αρκετους μηνες ειναι εκεινο που κατα πασα πιθανοτητα θα οδηγησει στο κλεισιμο της ΕΛΒΟ. Δεν υπαρχουν ενδειξεις οτι η ΕΛΒΟ ειναι σε θεση να μεινει ανοιχτη, χωρις «προικα».
  Για να αντιληφθουμε την πραγματικη διασταση του θεματος αυτου πρεπει να συγκρηνουμε την εΛΒΟ με μια σειρα αλλες ελληνικες εταιριες του ιδιωτικου τομεα με αντικειμενο την παραγωγη-συναρμολογηση αμαξωματων φορτηγων αυτοκινητων που εξακολουθουν να επιζουν της «λαιλαπας» και να δραστηροποιουνται με σχετικη επιτυχια. Ειναι παρα πολυ ευκολο να παρατηρηθει η πληρη απουσια παραπλησιου αντικειμενου με σκοπο την αποκτηση μεριδιου στην αγορα, απο την παρουσια οχηματων της ΕΛΒΟ οπως συνεβαινε την δεκαετια του ’70 και ΄80. Θα πρεπει να παρατηρηθει οτι μια σειρα απο επιλογες του παρελθοντος δεν ευνοησαν την Εταιρια. Ο τροπος διαχειρησης θυμιζει παρα πολυ «παραμαγαζο» της εκαστοτε κυβερνησης, με μονο σκοπο το βολευμα «ημετερων» και για λογους προπαγανδας προς ψαρεματος ψηφων κατα τις εκαστοτε εκλογες. Λιγο τους ενοιαζε εαν η εταιρια ειχε κερδη. Απλα την ταϊζαν!
  Η εταιρια εδω και 15 χρονια, εαν οχι νωρητερα, δεν διαθετει δικα της «προϊοντα». δηλαδη φορτηγα αυτοκινητα και πουλμαν προς πωληση διεθνως, Οτι μπορει και παραγει ηταν αποτελεσμα των ΑΩ ή απευθειας με αναθεση απο το ΥΠΕΘΑ. Οι γνωστες συμβασεις για HUMMER σε διαφορετικες εκδοσεις (που ειχαν αποριφθει την δεκαετια του ’80 προτιμοντας την συμπαραγωγη των Mercedes G240/G290 για τις ΕΕΔ) αποτελεσαν τις τελευταιες σταγονες «αιματος» για την εταιρια.
  Η εταιρια λαμπει δια την ελλειψη επιχειρηματικης πρωτοβουλιας, πραγμα απολυτως απαραιτητο για οποιαδηποτε επιχειρηση!
  Ακομη και η «Μυτηληναιος» οταν μπηκε σαν μετοχος περιοριστηκε στις υποσχεσεις του ΥΠΕΘΑ (κυριως) για τα προγραμματα Leo2 και «Κενταυρος» του ΕΣ. Εκτος απο αυτα ομως στον οριζοντα αξιο λογου δεν υπηρχε κατιτι που να θεωρειται σαν το πραγματικο Business Plan για ολοκληρη την δεκαετια που περασε. Το «τσεκουρωμα» του «Κενταυρος» το 2005 απο την αλλη, αποτελεσε και την βασικη αιτια που η Εταιρια με το τελος της παραγωγης των Leo2A6Hell βρεθηκε χωρις αντικειμενο. Αν και πρεπει να παρατηρησω οτι μεχρι και το 2004, ειχε προγραμματιστει οτι το «κενταυρος» θα παραγονταν σχεδον παραλληλα με το Leo2 σε νεες εγκαταστασεις που ειχαν δημιουργηθει για αυτο τον σκοπο και μαλιστα πληρωθηκαν εν μερη απο την ιδια εταιρια και εν μερη με τα ΑΩ της συμβασης των Leo2.
  Θα πρεπει να παρατηρηθει οτι η Αυστριακη εταιρια Steyer στο Gratz απο το 1978 παραγει ανελειπως τα Mercedes G240/G290 για τις διεθνεις αγορες πολιτικων οχηματων για λογαριασμο του πολυ γνωστου κατασκευαστη αυτοκινητων. Η ΕΛΒΟ ουδεποτε διανοηθηκε να συμμετεχει στο προγραμμα των Mercedes G240/G290 περα απο την καλυψη των αναγκων των ΕΕΔ και της ΕΦ κατα την περιοδο 1985-1994 περιπου. Οι αυστριακοι «κρατανε» ολοκληρη εταιρια ανοιχτη αποκλειστικα με τα G240/G290 μεχρι σημερα.
  Δεν πρεπει να αποτελει εκπληξη λοιπον η σημερινη καταληξη.
  Ποιες μποριε να ειναι οι προοπτικες για το μελλον;
  Η λεγομενη «προικα».
  Εαν ο ΕΣ ξεκινησει ενα προγραμμα αντικαταστασης των φορτηγων «Μαραθων» με νεοτερα ακομη και προβλεποντας την αποκτηση οχηματων με PLS, η εταιρια θα βρεθει αντιμετωπη με τους λοιπους ελληνες κατασκευαστες αμαξωματων οι οποιοι μπορουν να «χτυπησουν» την συμβαση με πολιτικη χαμηλωτερων τιμων. Θεωρω παρα πολυ δυσκολο η ΕΛΒΟ να εχει πιθανοτητες να συμμετεχει σε ενα διαγωνισμο πχ για 1.000 φορτηγα και να τον κερδισει με τα σημερινα δεδομενα. Να εχουμε επισης υποψη οτι μια προσπαθεια αντικαταστασης των «Μαραθων» με νεοτερα, πολυ δυσκολα θα ξεπερασει σε αριθμο τα 2.000 φορτηγα. Αυτο γιατι απο την μια ο ΕΣ εχει συρρικνωθει παρα πολυ σε σχεση με την δεκαετια του ’70, απο την αλλη δεν υπαρχουν τα χρηματα για να χρηματοδοτηθει ενα μεσοπροθεσμο προγραμμα που για το καθε φορτηγο θα πρεπει να δαπανηθουν απο 120 χλς € και ανω αναλογως των προδιαγραφων. Μιλαμε για 240 εκ. €! Τωρα, την δεκαετια του ’70 η τοτε Steyr Hellas παρεδιδε 700 φορτηγα «Μαραθων» ετησιως σε βαθος 10 ετων, σημερα παρα πολυ δυσκολα θα μποριε να παραγγει περισσοτερα απο 10 ή 20 το μηνα, δηλαδη θα εχουμε περιπου το 1/3 ή το 1/6 σε σχεση με τα «Μαραθων».
  Θελω να παρατηρησω οτι μεχρι και το 2016 περιπου «επαιζε», στα πλαισια της πωλησης της ΕΛΒΟ στην Γερμανικη Εταιρια μια συμπραξη με τους KMW/Rheimentall με προοπτικη την παραγωγη επιπλεον Leo2 και ΤΟΜΑ για τις διεθνεις αγορες. Μεχρι σημερα, το Καταρ και η Ουγγαρια αγορασαν Leo2, PzH2000, Lynx, Επισης ο ευρωπαικος οργανισμος Αμυνας εχει ενα αιτημα για αλλα 30 Leo2. Τα ριθμητικα μεγεθη δεν ειναι τεραστια αλλα καθε συμβαση απο μονη της αντιπροσωπευει 1 ή 2 ετη παραγωγης του εργοστασιου. Η προοπτικη ηταν τα οχηματα να συμπαραγονται στην Ελλαδα (ΕΛΒΟ) εκμεταλευομενοι τα χαμηλοτερα εργατικα κοστη. Μεχρι σημερα, μονο η Μυτηληναιος με την ΜΕΤΚΑ ευνοηθηκε, ενω ΕΛΒΟ, ΕΑΣ εμειναν εκτος «νυμφωνος». Κριμα! γιατι ηταν μια καλη ευκαιρια για την ΕΛΒΟ αλλα και για την ελληνικη αμυντικη βιομηχανια γενικοτερα να «δουν» λιγα χρηματα.
  Συμφωνα με πληροφοριες που εχουν δει το φως της δημοσιοτητας το εσωτερικο προβλημα εγκειται στο γεγονος οτι στην ΕΛΒΟ περα απο 140 εργατοτεχνιτες, οι υπολοιποι ειναι ολοι διοικητικοι. Δηλαδη υπαρχει μια σχεση περιπου 2 διοικητικων για καθε 1 τεχνιτη αντι να ειναι διαφορετικα. Συμφωνα με τις προσφατες πληροφοριες εκτος απο τους 140 τεχνιτες θα παραμεινουν μολις 40 διοικητικοι. ειναι λογικο οτι το πλεονασμα σε διοικητικο προσωπικο ολα αυτα τα χρονια αποτελεσε και μια απο τις αιτιες που οδηγουσε σε αυξημενα κοστη και τιμολογια την εΛΒΟ. Οπως σας ανεφερα προτητερα η ΕΛΒΟ οπως καθε κρατικη βιομηχανια που θεωρειται ΔΕΚΟ, εχει γινει αντικειμενο πολιτικης εκμεταλευσης σε αχειριστο βαθμο με αποτελεσμα απο πολυ παλια να εχει χαρακτει ενα δυσοιονο μελλον για ολες. εμεις σημερα, απλα ειμαστε μαρτυρες ενος «βιασμου» που ερχεται απο πολυ μακρυα και που οι περισσοτεροι που ασχολουνται με την Πολιτικη δεν πειραν χαμπαρι ποτε.
  Ειναι απολυτως λογικο οτι -σε ενα γενικοτερο πλαισιο- εαν η Πολιτικη μπαινει τα χωραφια της Βιομηχανιας ενω εχει αγρια μεσανυχτα για τον τροπο λειτουργιας των βιομηχανιων και τα κανει εκτος απο «μανταρα» και χειροτερα, γιατι το κομματικο συμφερον θελει να θεωρουνται «τσιφλικι» προς βολεμα ημετερων και για προπαγανδα, ηρθε και εδεσε το γλυκο! Απο την αλλη οι γνωστες συμβασεις του παρελθοντος στον βωμο της εθνικης ανεξαρτησιας απλα επετρεψαν να επιμηκυνθει το διαστημα που οι εταιριες (ΕΛΒΟ, ΕΑΒ, ΕΑΣ, κλπ) μπορεσαν και συνεχισαν να (φυτο)(επι)ζ(ο)ουν σε βαρος ολων.
  Ειναι απολυτωε λογικο οτι η Πολιτικη πλεον δεν εχει καμια θεση στην Βιομηχανια, με την μορφη των ΔΕΚΟ του παρελθοντος, ουτε ειναι επιτρεπτο να υπαρχει ενα business plan που να βασιζεται αποκλειστικα στο «μανα εξ ουρανου» του ΥΠΕΘΑ.
  Οι εταιριες του Δημοσιου δεν μπρουν να επιβιωσουν με αυτον τον τροπο. Εκει περα ειναι υποχρεωτικο να υπαρξει μια ριξη με το παρελθον. Δεν υπαρχουν πλεον τα χρηματα απο τον προϋπολογιμσο και τα δανεια για να διατηρηθει ενα πολυ ασχημος τροπος συντηρησης των κεκτημενων και των (κενων) υποσχεσεων.
  .+-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.