Τελευταίες εξελίξεις στην ολοκλήρωση των ΤΠΚ του Πολεμικού Ναυτικού στα ναυπηγεία Ελευσίνας

ΤΠΚ κλάσης "Ρουσέν" στη βάση της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών στην Αμφιάλη.

[dropcap size=small]Τ[/dropcap]α προβλήματα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας (ΝΒΕΕ ΑΕ) συνεχίζονται, αυτή  τη φορά από έναν κρατικό φορέα, το  Υπουργείο Οικονομικών. Με μια μάλλον απρόσμενη ενέργεια, λόγω παλαιών χρεών της επιχείρησης η Γενική Γραμματεία Εσόδων προχώρησε  σε κατάσχεση των λογαριασμών του Ναυπηγείου, οι οποίοι όμως χρησιμοποιούνται και για την μισθοδοσία του προσωπικού, δημιουργώντας πρόβλημα στη συμφωνία των εργαζομένων με τη διοίκηση και την κυβέρνηση.

Όμως φαίνεται ότι η ΓΓ Εσόδων δεν έλαβε υπ’όψιν τον νόμο που διέπει τη λειτουργία των ΝΒΕΕ την παρούσα στιγμή.  Με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Νο10) της 1ης Φεβρουαρίου 2016 του νόμου 4361/2016 του ΥΠΕΘΑ (“Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις”), επικυρώθηκε και ξεκίνησε η ισχύς της  συμφωνίας Ολοκλήρωσης Κατασκευής των Πλοίων ΤΠΚ τύπου “VOSPER” (κλάση “Ρουσσέν”) και του ΤΠΚ “Μυκονιός” του Πολεμικού Ναυτικού στα ναυπηγεία Ελευσίνας (ΝΒΕΕ ΑΕ).

Παραθέτουμε ολόκληρο το άρθρο 32 του νομοσχεδίου, στο οποίο προβλέφθηκε νομική προστασία των ναυπηγείων από τέτοιες ενέργειες για την συμφωνημένη διάρκεια περάτωσης της ναυπήγησης:

Νόμος 4361/2016 – Άρθρο 32

1. Κυρώνεται και οι διατάξεις της αποκτούν ισχύ νόμου η παρατιθέμενη, υπό στοιχείο Β΄, Συμφωνία.

2. Από τη δημοσίευση του παρόντος, δεν επισπεύδονται και αναστέλλονται οι πάσης φύσεως πράξεις διοικητικής και αναγκαστικής εκτέλεσης κατά τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ή κάθε άλλη διάταξη ειδικού νόμου, καθώς και η λήψη οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου κατά τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας ή κάθε άλλη διάταξη ειδικού νόμου που ασκούνται από τους πάσης φύσεως πιστωτές της ανωτέρω εταιρείας, για οποιαδήποτε αιτία σε βάρος της κινητής και ακίνητης περιουσίας του νομικού προσώπου με την επωνυμία ΝΒΕΕ Α.Ε., αποκλειστικά και μόνο στο βαθμό που η κινητή και η ακίνητη αυτή περιουσία επηρεάζει την ολοκλήρωση του προγράμματος ναυπήγησης των πολεμικών πλοίων ΤΠΚ υπ’ αριθμ. 6 και 7 του Πολεμικού Ναυτικού και για όσο χρονικό διάστημα αυτό διαρκεί.

3. Η σχετική Κύρια Σύμβαση 001/00 (συμπεριλαμβανομένων των τροποποιήσεων αυτής 1−12) παραμένει σε ισχύ, για τη ρύθμιση των θεμάτων, τα οποία δεν διέπονται από την κυρούμενη δια του παρόντος νόμου συμφωνία.

4. Η ΝΒΕΕ Α.Ε. δύναται να χρησιμοποιεί τα παραχωρηθέντα για άλλες εργασίες της υπό τον όρο ότι δεν παρακωλύεται η σκοπούμενη εδώ κατασκευή και με τη σύμφωνη γνώμη του Π.Ν..

5. Η κυρούμενη συμφωνία δεν συνιστά ούτε ερμηνεύεται ως παραίτηση του Ελληνικού Δημοσίου από τα δικαιώματά του, που απορρέουν από την Κύρια Σύμβαση και τις τροποποιήσεις της, η δε προθεσμία παραγραφής για την άσκησή τους παρατείνεται για χρόνο ίσο με τη διάρκεια ισχύος της κυρούμενης συμφωνίας.

6. Η ισχύς του παρόντος νόμου (σ.σ. και όλες οι χρονικές προθεσμίες  που αναφέρονται στην συμφωνία ΠΝ- ΝΒΕΕ- Εργαζομένων) αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως .

Όσον αφορά στην καθ’αυτό συνέχιση της ολοκλήρωσης των 3 ΤΠΚ του Ναυτικού ,  στο νέο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» , δημοσιεύονται νεώτερα απο την επισκευή του ΤΠΚ ΜΥΚΟΝΙΟΣ (Ρ22) στα ναυπηγεία Ελευσίνας, που έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί.

Επίσης αποκαλύπτεται ότι αντί για τους Exocet MM40 που έγινε λόγος, τελικά στο συγκεκριμένο ΤΠΚ της εκσυγχρονισμένης κλάσης «Λασκος» θα γίνει εγκατάσταση πυραύλων επιφανείας Harpoon απο το, μάλλον ευάριθμο τελικά απόθεμα του ΠΝ, όπως ήδη γίνεται  στα ΤΠΚ κλάσης «Καβαλουδης». Τα υπόλοιπα 3 σκάφη της κλάσης «Λασκος», θα μοιραστούν απόθεμα 25 Κ/Β ΜΜ40 block2, το οποίο πλέον επαρκεί για τοποθέτηση ακόμη και 8 πυραύλων σε κάθε σκάφος, όπως έχει επιδειχθεί στις Combattante III της Τυνησίας και του Κατάρ.

Η ξεχωριστή διαμόρφωση ΚΠΜ/πυραύλων στο Μυκονιός, δημιουργεί ένα σκάφος διαφορετικό απο όλα τα υπόλοιπα Combattante IIIΑ/Β, έχει όμως το πλεονέκτημα ότι δεν θα απαιτήσει δαπάνη για αγορά νέου Συστήματος Διεύθυνσης Βολης (ΣΔΒ) ITL-70. Θα γίνει εγκατάσταση υφιστάμενης κονσόλας ΣΔΒ Χαρπουν πρόσφατης έκδοσης, από τα παραληφθεντα αποθέματα των ΗΑΕ.

Είναι τεχνικά εφικτό, αφού παρόμοια διαμόρφωση και διασύνδεση TACTICOS/ Harpoon  έχουν ήδη οι εκσυγχρονισμένες φρεγάτες «S» του ΠΝ. Η κονσόλα Χαρπουν φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία, στην εγγύτερη σειρά χειριστών και είναι η ψηλότερη ανοικτού χρώματος ανάμεσα στις ομοιόμορφες σκουρόχρωμες κονσόλες του TACTICOS στo Κέντρο Πληροφοριών Μάχης (ΚΠΜ) της φρεγάτας ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ:

Το Συστήμα Διαχείρισης Μάχης TACTICOS στo Kέντρο Πληροφοριών Μάχης (ΚΠΜ) της φρεγάτας ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ.
Το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης TACTICOS στo Κέντρο Πληροφοριών Μάχης (ΚΠΜ) της εκσυγχρονισμένης φρεγάτας ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram

14 Απαντήσεις

 1. Σε ευχαριστούμε Μανώλη για την έγκυρη ενημέρωση. Mια παρατήρηση μόνο: συνολικά διατίθενται 24 bl.2 και 40 bl.3 Exocet, σύνολο 64. Το ότι οι επτά (7) Ρουσσέν θα έχουν δυνατότητα να φέρουν και να βάλλουν Block 3 δε συνέπαγεται ότι δε θα φέρουν και Block 2 αφού ο αριθμός των πυραύλων δεν επαρκεί (7 Ρουσσεν x 8 πύραυλοι = 56). Άρα από το σύνολο των 64 διαθέσιμων πυραύλων, περισσεύουν μόνο 8 πύραυλοι για τον εξοπλισμό των τριών (3) Λάσκος, δηλαδή ίσια-ίσα για το φόρτωμα μόνο δύο εξ’αυτών με 4 πυραύλους το καθένα. Επιβάλλεται λοιπόν να αγοραστούν επιπλέον Exocet.

  Φυσικά σε περίπτωση πολέμου αυτό συνεπάγεται και σκάφη μιας χρήσης αφού μετά τη βολή των διαθέσιμων όπλων τους δε μπορούν να συνεχίσουν να πολεμούν λόγω της απουσίας στρατηγικού αποθέματος σε αυτά τα όπλα.

 2. Πρόσφατες είναι ο κατάλληλος προσδιορισμός.Γιατί τελευταίες…δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος στο Ελλάντα.
  Όσον αφορά το απόθεμα των Exocet, κακώς αναφέρονται στο διαδίκτυο αριθμοί και τύποι αποθέματος! Στο κρισιμότατο όμως αυτό θέμα,ενδεχομένως να το βάζαμε ως offset αν προχωρήσει το θέμα του εκσυγχρονισμού των M-2000. Ή μήπως να βάλουμε Crotale NG που είναι εξίσου κρίσιμο θέμα?

  1. Αριθμοί και τύποι βλημάτων είναι γνωστά στους πάντες όσοι ενδιαφέρονται,αφού ανακοινώνονται μετά βαΐων και κλάδων τόσο από τους αγοραστές (κυβερνήσεις),όσο και κυρίως από τους ίδιους τους κατασκευαστές.
   Στην Ἑλλάδα δίνονται και οἱ αριθμοί των συμβάσεων στην δημοσιότητα,π.χ 03Γ//1999.
   Εξάλλου,εφόσον πρόκειται για εισαγωγές,ποτέ δέν ξέρεις ἄν δέν σε έχουν «δώσει» οἱ ξένοι.
   Οἱ Αμερικάνοι ειδικά,που τα καραψειρίζουν στα κονγκρέσσα και τα γραφεία διαχειρήσεως προγραμμάτων,ένα παραπάνω.
   Εν τέλει,γιατί υπάρχουν τα διαδικτυακά ιστολόγια,για να ενημερώνουν τους πολίτες,ἤ για να τους κρατούν στο σκοτάδι;
   Υπόψιν,ελάχιστα πράγματα δέν είναι γνωστά στους δυνητικούς αντιπάλους,και στην Ἑλλάδα προ δεκαπενταετίας,το περιοδικό ««Στρατηγική»,επί Γιώργου Χριστογιαννάκη,είχε αναφέρει σε σειρά τευχών την ύπαρξη ενός (τουλάχιστον) «τυφλοπόντικα» στο ΥΕΘΑ.

   1. Έτερον εκάτερον.Δεν χρειάζεται να κάνουμε την πρόσβαση σε πληροφορίες πιο εύκολη.
    Αύριο μεθαύριο,ξεστραβώνεται κάποιος ανευθυνοϋπεύθυνος και αλλάζει τη διαδικασία για “ευαίσθητα υλικά”.

   2. Θα επιμείνω,ότι είναι ἤδη δημοσιοποιημένο,και μάλιστα από κυβερνητικές πηγές,δέν υπάρχει λόγος να «αγνοείται».
    Τα ευαίσθητα δεδομένα είναι άλλα,όμως υπάρχουν πολλοί Γκαλμπραίηθ παντού,δυστυχώς.

 3. Ευχαριστω κι’εγω για τα καλα σου λογια φιλε D-mitch. Δεν ειναι απολυτως ξεκαθαρο οτι το ITL-70A/Βlock3 μπορει να κατευθυνει συγχρονως και blοck 2, ειναι ομως πιθανο, δεδομενου οτι το ITL-70A μπορουσε να κατευθυνει ακομα και ΜΜ-38 (θεωρω λαθος που δεν το εγκατεστησαν στον εκσυγχρονισμο των “Λασκος”). Παντως οι ΜΜ-40 Β3 ισως ειναι παραπανω απο αυτους που αναφερεις και μαλλον αρκετοι για ολες τις Vosper . Εαν το ναυτικο δεν ειχε αρκετους ΜΜ-40 για να φορεσει σχεδον σε ολα τα νεα και εκσ. ταχεα σκαφη που θα διατηρηθουν, κατα την αποψη μου απλα θα εβαζε περισσοτερους Χαρπουν , οπως στον Μυκονιο. Mενει να δουμε ποσους ΜΜ-40 θα φορεσουν οι 3 κλασης “Λασκος”.
  Μην παραβλέπεις οτι , ακομα και αν η αναχορηγια πιθανως ειναι μικρη, η ισχυς πυρος των Vosper ειναι τεραστια και κατα πολυ αποτελεσματικοτερη των παλαιων πυραυλακατων, με 8 αντι 4 εξοσετ (ή 6 Penguin), πολυ μεγαλυτερων δυνατοτητων απο τα αντικαθιστουμενα! Ασε που οι block-3, μπορουν να αλλαξουν κατευθυνση αμεσως μετα την εκτοξευση, με το μπουστερ σε λειτουργια (δες φωτο παρακατω) , ενω μπορει να βληθει απο μονο ενα σκαφος ομοβροντια (salvo) εως 4 πυραυλων και να εκτελεστουν σεναρια εμπλοκης εφιαλτικα για νταηδες, τα οποια για να γινουν εως τωρα επρεπε να εμπλακουν πολλες μοναδες πυρος!
  https://defense-update.com/images_large3/exocet_mm40_block3-3.jpg

  1. Αλήθεια, χαίρομαι που έχεις πλέον ένα μέσο να εκφράζεσαι γιατί παρακολουθώ τα σχόλια σου προσεκτικά όπου μετέχεις σε συζήτηση. Ομοίως ισχύει και για τα υπόλοιπα παιδιά στη σελίδα του Δούκα. Σας παρακολουθώ τακτικά. Για τον αριθμό των Block 3 αναφέρω ότι είναι δημοσιευμένο, εκτός αν παραλείπω κάποια αγορά. Αν όντως οι πύραυλοι είναι περισσότεροι αυτό είναι ευχάριστο νέο. Γνωρίζω για την ισχύ των νέων πυραύλων σε σχέση με αυτών που αντικαθιστούν, μπορώ να “μαντέψω” όμως ότι αναχορηγία δεν υπάρχει και αν υπάρχει αυτή θα είναι εξαιρετικά (μα πολυ) περιορισμένη οπότε τα σκάφη του ΠΝ μπορούν να επιχειρήσουν μία και μόνο φορά στο κύριο ρόλο τους.

   1. Εχεις δικιο, ας μεινουμε στα δημοσιευμενα. Παρακολουθω κι’εγω τακτικα οποια μικρη οαση υπαρχει στο ιντερνετ (οπως και το naval analyses) που διαθετει ενημερωση, στοιχειωδη σεβασμο στον αναγνωστη καθως και υγιη διαλογο.

 4. Μα καλα δεν μπηκαν οι “εταιροι” της τρο’ι’κας μεσα σε ολα τα υπουργια συμπεριλαμβανομενου και του υπουργειου εθνικης αμυνης και ξεπουλουλιασαν ολα τα κονδυλια και εξοπλιστικα προγραμματα στο ονομα της διαφανειας;

  1. Δεν ειμαι σιγουρος οτι καταλαβαινω αυτο που λετε, παντως δεν υπηρχε θεμα διαφανειας και μιζων (εαν εννοειτε αυτα) , απλα τα ναυπηγεια χρωστανε παντου.

   1. Δεν εννοω τα ναυπηγεια. Η μεθοδος για να χρεωκοπησουν τα ναυπηγεια της Ελλαδος ειχε δρομολογηθει και στηθει προ πολλου.

    Απαντω, στο αστειο θεμα περι “μυστικων” και αριθμο πυραυλων στις ΤΠΚ..

    Εννοω οτι ολα τα αμυντικα και οχι μονον κρατικα μυστικα ειναι στον αερα. Δεν υπαρχουν κρατικα μυστικα.

    Η διαφθορα ειναι τοσο μεγαλη εκ των εσω και εκ των εξω γονατιζουν την Ελλαδα. Ειναι αδυνατον να υπαρχει απορρητον σε αυτο το κρατος. “Ξεφραγκο αμπελι”

    Η Τροικα ως επιπλεον οργανον μεσα στα υπουργεια. Κονδυλια τα οποια θα επρεπε οσο πενιχρα και εαν ειναι να υπαρχουν για ειδικες επιχειρησεις και μαυρα προγραμματα τα γνωριζουν ολοι οσοι ενδιαφερονται.

    Οταν ηλθα για να φερω τεχνολογια στην πατριδα (δεν με ενδιεφερε ποιο κομμα κτλ απλα να βοηθησω με εταιρια ηλθα) ειδα την διαφθορα παντου (ξεκινωντας απο τον οδηγο που με ρωτησε εαν θελω να παω σε μια συγκεκριμενη οδο αργοτερα το απογευμα και γυρισα και ρωτησα τον ‘στρατηγο’ που καθοταν διπλα μου τι εννοουσε ποια οδο και τι βρισκεται εκει ο νοων νοειτο…μονον που δεν εκανα εμετο καταλαβα οταν απηντησε ο στρατηγος στον οδηγο και του ειπε να σκασει…) και μετεπειτα με συζητησεις ιθυνοντων…μου εδωσαν και το βιογραφικο τους….

    Μετεπειτα μεσα σε λιγες ημερες ελαβα την σωστη εικονα δεν υπαρχει περιπτωση αναπτυξεως απορρητων προγραμματων με την μια κυβερνηση να αλλαζει σχεδον τα παντα μολις λαβει τα “ηνια”…πραγματι λυπηθηκα για την καταντια της Ελλαδος τοτε. Η κατασταση απο οτι βλεπω εγινε χειροτερη απο τοτε που ειχα ελθει. Το αλλο ειναι η ψευτομαγκια του δηθεν Ελληνα..του στυλ….”και ποιος εισαι εσυ..” Μιλωντας σε αλλους Ελληνες επιχειρηματιες στην αεροδιαστημικη που ηθελαν και εκαναν προσπαθειες εμαθα τα ιδια…ας πληρωνουν λοιπον τις μεγαλες εταιριες με μιζες. Εμαθα οτι πατεντες κρατουνται η φευγουν για “εξω”…Αυτη η πρακτικη ισχυει και αλλου φυσικα.

    Βεβαια το “μαθημα” το πηρα αλλα το ειχα ξεχασει οταν εφευγα πιτσιρικας για το εξωτερικο ειπα να εχω αδεια οδηγησεως. Απο το υστερημα μου αντε να πληρωσω και σχολη οδηγων αν και οδηγουσα επρεπε ομως να παω με σχολη οδηγων..οπου μετα την κλασικη εξεταση εφυγε ο καθηγητης με τους δυο τυπους ‘εξεταστες’. Γυρισε μονος και μου ειπε οτι η συζυγος ενος ειναι αρρωστη και χρειαζεται χρηματα να παει στο Λονδινο για εγχειρηση! Πραγματι λυπηθηκα αλλα δεν ειχα χρηματα. Του ειπα να μου δωσει ονομα και θα προσευχηθω για εκεινην! Με κοιταξε καλα καλα, πηγε και μιλησε παλι στους ‘δυο’ ξαναγυρισε…και μου εξηγησε οτι απλα θελανε χρημα …cash is king baby….Τον ρωτησα πληρωνονται η οχι για αυτη την δουλεια που κανουν τις εξετασεις απο το δημοσιο…η απαντηση ναι…αρα λοιπον αρκει…δεν πληρωνω επιπλεον κατω απο το τραπεζι ..εφυγε πηγε παλι να συζητησουν…ξαναηλθε να παζαρεψει…η απαντηση η ιδια η δικη μου…και χρηματα να ειχα που δεν ειχα εφευγα φοιτητης…με χρηματα δανεικα…γυρισαν και οι τρεις…τους οδηγησα εκει που τους πηραμε…ρωτησαν ερωτηση για κοιβωτιο ταχυτητων..εγραψαν κατι…εδωσαν αποκομμα και εφυγαν χωρις να πουν τιποτα νευριασμενοι. Με ‘εκοψαν’ επειδη δεν πληρωσα….”καλυτερον μαθητη οδηγο απο εμενα δεν βγαζει η σχολη” ειχε πει ο “δασκαλος” Στις ΗΠΑ με πηγε ο foreign student advisor με δεκα δολλαρια τοτε οδηγησα το αμαξι του και ελαβα το διπλωμα αμεσως. Εκει μιλησα με εναν πιτσιρικα ο οποιος δουλευε στα F1 μιραζ τοτε…τελειωσε πολιτης..πηγε να ψαξει δουλεια…του ζητησαν να γραφτει στο “κομμα”. Αρνηθηκε. Πεταξαν τα χαρτια του μπαλακι μπροστα του στον καθαλο των αχρηστων. Αρα σε τι κοινωνια μεγαλωσε και “Θωμακος” ενεδωσε στο συστημα…το ιδιο συστημα που τωρα τον τσακιζει…Αυτα για να μαθαινει ο κοσμος.

    Σαν να μη εφταναν αυτα φηφιζουν πλεον ανθρωπους που δηλωνουν ανοικτα “αθεοι” “οτι θα κανουν συμφωνια και με τον διαβολο” κτλ….αρα γνωριζουν αρα αποστατες. Οταν ηλθα να θαψω την μητερα μου πηγα σε ενα μαγαζακι….ειχαν την εικονα της Παναγιας …τους ειπα ποσο ωραια ηταν…εμαθα οτι τους πιεζει το κρατος να την βγαλουν…οπως και να αλλαξουν το εθνοσημο χωρις σταυρο…Πραγματι λυπαμαι. Ελπιζω οι αναγνωστες να διατηρησουν αυτο που εγνωριζα την ΑΡΕΤΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ. Διοτι θα αλλαξουν ολα και τοτε ειναι που θα ειναι περιζητητα μαργαριταρια.

 5. ”Όμως φαίνεται ότι η ΓΓ Εσόδων δεν έλαβε υπ’όψιν τον νόμο που διέπει τη λειτουργία των ΝΒΕΕ την παρούσα στιγμή. ”

  ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
  ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
  ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.