Τελευταίες λεπτομέρειες για τα ρωσικά υποβρύχια πέμπτης γενιάς “Χάσκι”

H εξέλιξη των υποβρυχίων πέμπτης γενιάς από την Ρωσία ανακοινώθηκε την 16η Δεκεμβρίου 2014. Αρχικά, το γραφείο Μαλαχίτ εργαζότανε πάνω στο έργο ως μια προκαταρκτική εργασία. Την 17η Μαρτίου 2016, αποκαλύφθηκε η κωδική ονομασία του υποβρυχίου, “Χασκι”. Την 8η Αυγούστου 2016, το ρωσικό υπουργείο άμυνας υπέγραψε σύμβαση για την ανάπτυξη του πυρηνικού υποβρυχίου, όπως μετέδωσε η εφημερίδα Ιζβέστια.

Την 22αα Μαΐου 2018, ο Αλεκσέϊ Ρακχάνοφ, ο επικεφαλής της USC, μίλησε, σε συνέντευξη στην Ιζβέστια, σχετικά με την ολοκλήρωση του σταδίου σχεδιασμού του υποβρυχίου πέμπτης γενιάς. Για προφανείς λόγους ο στρατός δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες άλλα ως στιγμής είναι ήδη διαθέσιμες επαρκείς πληροφορίες για τον προσδιορισμό του γενικού σχεδίου του σκάφους.

Πρώτα απ’ολα, θα κατασκευαστεί έχοντας ως βάση ένα αρθρωτό σύστημα. Το ρωσικό ναυτικό θα παραλάβει την βασική πλατφόρμα υποβρυχίου με πυρηνικό αντιδραστήρα και συστήματα πρόωσης, αμυντικό εξοπλισμό και σημείο διοίκησης. Υπάρχει πρόβλεψη ώστε στο κεντρικό τμήμα του σκάφους να τοποθετηθούν διάφορες μονάδες. Ανάλογα με την πλήρωση τους, το υποβρύχιο μπορεί να μετατραπεί σε ένα υποβρύχιο στρατηγικών πυραύλων ή ένα επιθετικό πολλαπλού ρόλου υποβρύχιο. Ο κεντρικός οπλισμός των μονάδων θα ειναι ο υπερηχητικός αντιπλοϊκός πύραυλος κρουζ “Tsirkon” και ένα νέος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος. Τα οπλικά συστήματα υποστήριξης θα ειναι οι πύραυλοι “Kalibr” και “Oniks” καθώς και οπλισμός διαφόρων ναρκών και τορπιλών. Αυτή η αρθρωτή σχεδίαση θα προσφέρει στην Ρωσία την μετάβαση σε έναν ενιαίο τύπο πυρηνικών υποβρυχίων εξοικονομώντας σημαντικά χρήματα μέσω της μείωσης του αριθμού των μάχιμων μονάδων αλλά και του ανθρωπίνου δυναμικού.

Δεδομένου ότι όλα τα υποβρύχια δεν θα βρίσκονται ταυτόχρονα σε υπηρεσία, ο αριθμός των μονάδων και πληρωμάτων που θα τα επανδρώνει μπορεί να ειναι μικρότερος από τον αριθμό των υποβρυχίων. Για παράδειγμα, υπάρχουν οχτώ υποβρύχια για τα οποία, ωστόσο, έξι πακέτα μονάδων και έξι πληρώματα θα επαρκούν. Προφανώς, ανά πάσα στιγμή ένα ή δυο υποβρύχια θα ειναι υπό επισκευή ή συντήρηση ή θα χρησιμοποιούνται για την επιχειρησιακή εκπαίδευση χωρίς να περιλαμβάνουν τα στοιχεία μάχης

Η μείωση των μελών των υποβρυχίων θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των μισθολογικών δαπανών για τα πληρώματα των υποβρυχίων, μια από τις πιο υψηλά αμειβόμενες κατηγορίες στρατιωτικών.

Καλλιτεχνική απεικόνιση “Hisutton.com” | “Χασκι”: Το νέο επιθετικό υποβρύχιο της Ρωσίας

Τα υποβρύχια “Χασκι” θα διαθέτουν νέους τορπιλοσωλήνες που θα χρησιμοποιούν νερό για την εκτόξευση των πυρομαχικών, ενώ οι τορπίλες και οι άλλοι τύποι όπλων θα μπορούν να εξαπολυθούν από βάθος ως 1 χιλιομέτρου. Το υποβρύχιο θα χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα υποβρύχιων ανεπάνδρωτων αυτόνομων οχημάτων όπως επίσης και ανεπάνδρωτα εναέρια οχήματα. Η ελαστική επίστρωση ηχομόνωσης θα αντικατασταθεί από πολλαπλά στρώματα συνθετικών υλικών. Με αυτά τα υλικά θα κατασκευαστούν οι επιστρώσεις του σκάφους, τα πρυμναία και πρωραία πηδάλια, οι σταθεροποιητές, το περίβλημα της υπερκατασκευής, οι προπέλες και οι άξονές μετάδοσης κίνησης. Η χρήση κράματος τιτανίου ειναι πολύ πιθανή, το οποίο αποκαλύπτει το πιθανό βάθος βύθισης (εως 1 χλμ) και την επιχειρησιακή ζωή του υποβρυχίου.

Το βασικό πλεονέκτημα του υποβρυχίου, η “αορατοτητα”, ειναι τουλάχιστον διπλάσια από τα υφιστάμενα ανάλογα. Το επίπεδο θορύβου θα βρίσκεται στο επίπεδο των ωκεανών. Το επίπεδο θορύβου του υποβρυχίου που συμπίπτει με αυτό της θάλασσας πιστεύεται οτι ειναι το καλύτερο για την“αορατότητα” του.

Το εκτόπισμα του υποβρυχίου θα ειναι περίπου 12000 τόνοι. Θα δεχθεί το νεότερο σύστημα ελέγχου πληροφοριών μάχης και υδροακουστικό σύμπλεγμα, και θα ενσωματώνει τον ενιαίο τομέα πληροφοριών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Τον Απρίλιο του 2018, εμφανίστηκε στο διαδίκτυο η σχεδιαστική έννοια του υποβρυχίου επί τη ευκαιρία των εορτασμών για τα 70 χρόνια του σχεδιαστικού γραφείου Μαλαχίτ. Η έννοια αυτή διαθέτει, στο πρωραίο τμήμα, μια μονάδα με “Kalibr” ή παρόμοιους πυραυλους μαζί με οχτώ προσαρμόσιμες θέσεις στο κεντρικό τμήμα. Στις πλευρές υπάρχουν οι δέκτες του υδροακουστικού συστήματος. Ένας υδροστροβιλοκινητήρας υπηρετεί ως η μονάδα πρόωσης. Μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας η Ρωσία ίσως αναπτύξει ενα νέο κύριο υποβρύχιο που θα ξεπερνάει όλους τους ξένους ομολόγους του, αναφέρει η εφημερίδα Ιζβέστια.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “ArmyRecognition.Com” για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.