Τελικά αξίζει να διατηρείς ιστολόγιο με αμυντικά θέματα όταν όλα αυτά που συμβαίνουν στην χώρα δείχνουν ότι έχουμε πέσει σε βαθιά κοινωνική παρακμή και σήψη; Όταν η θεματολογία από την ελληνική πραγματικότητα περιορίζεται σε συνεχή επεισόδια εις βάρος της χώρας μας με πρωταγωνιστή την Τουρκία; Όταν, όλα δείχνουν οτι δεν υπάρχει μακροπροθέσμος Εθνικός σχεδιασμός στην Άμυνα και την Εξωτερική πολιτική και όλα υπεραπλουστεύονται για να μην εκτεθούν τα κομματικά συμφέροντα των πολιτικών κομμάτων;

Αξίζει να δημοσιεύεις ειδήσεις για τους νιγηριανούς που κατασκεύασαν το πρωτο τους UAV, για τους σέρβους που μετά από τον ανήλεη πόλεμο που δεχθήκαν και την καταστροφή που υπέστησαν ανασταίνουν την αμυντική βιομηχανία τους ή για τους τούρκους που πασχίζουν να απεξαρτηθούν από τα ξένα οπλικά συστήματα ενώ εμείς ασχολούμαστε με τον κάλπικο πατριωτισμό και παρουσιάζουμε ως το μέγιστο επίτευγμα τα ασπίδια στα M-113 και την τοποθέτηση του ZU-23 πάνω στα BMP-1;
Αξίζει να γράφουμε ώρες ατελείωτες για τον επικείμενο-ενδεχόμενο εκσυγχρονισμό των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και να πολιτικολογούμε πάνω σε αυτό το θέμα, όταν η εν λόγω εργασία έπρεπε να ‘χει ολοκληρωθεί …εχθές;

Για ποιο λόγο να διατηρείς ιστολόγιο που θα έχει ως θεματολογία την άμυνα όταν η πολιτική που ακολουθείται αλλά και οι πολιτικοί -που ψηφίζουμε ΟΛΟΙ εμείς οι Έλληνες- ενοχοποιούν την άμυνα και την προστασία της χώρας και απαξιώνουν το προσωπικό των ΕΔ; Όταν η χώρα δεν διαθέτει σοβαρή αμυντική βιομηχανία που να αξιώνει την καινοτομία και την ανάπτυξη; Όταν η μόνη καθημερινή προβολή των Ενόπλων Δυνάμεων ειναι οι διακρίσεις, τα βραβεία, τα μουσειακά εκθέματα, οι απονομές και οι τελετές; Δεν λέω, καλές οι τελετές και οι απονομές αλλά αυτές δεν ειναι η κυρία αποστολή των ΕΔ.

Για ποιο λόγο να διατηρείς αμυντικό ιστολόγιο όταν περισσότερα κατ’ ευφημισμό “αμυντικά” ιστολόγια της χώρας έχουν ως κύρια θεματολογία την κίτρινη πολιτικολογία, τον κάλπικο πατριωτισμό, συγκαλυμμένο με το δήθεν άδολο ενδιαφέρον για την χώρα, και την υπερπροβολή προσώπων προς άγρα πολιτικών οφελημάτων ή την συκοφάντηση προσωπικοτήτων για να τις πλήξουν;  Ας μην γελιόμαστε, μεγάλα παιδιά είμαστε όλοι, αυτές οι σελίδες ειναι η κυρίαρχη τάση στην ελληνική ηλεκτρονική πραγματικότητα. Επιχειρείται ένα επικίνδυνο “πάντρεμα” πολιτικολογίας και εθνικών θεμάτων προς ίδιον όφελος με τις οποίες προεκτάσεις θα υπάρξουν.

Εδω, σε αυτό το ιστολογιο, την Προέλαση, ασχολούμαστε κυρίως με την αμυντική τεχνολογία, την απλή μετάδοση και παρουσίαση γεγονότων και την σοβαρή ενημέρωση με ειδήσεις από την Ελλάδα και όλον το κόσμο. Παρ’ολα αυτα η Ελλαδα ειναι η χώρα που ζούμε, ειναι η πατρίδα μας όπου μεγαλώσαμε και την αγαπάμε, θέλουμε το καλύτερο για αυτόν τον τόπο. Ως εκ τούτου, επειδή οι Ένοπλες Δυνάμεις ειναι η τελευταία ασπίδα της χώρα μας, ειναι η μοναδική ελπίδα της, αποφασίσαμε πριν λίγα χρόνια να τοποθετήσουμε την προειδοποίηση (“ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και….”) πάνω από το πεδίο του σχολιασμού στην Προέλαση ώστε να καταλάβουν οι επισκέπτες τη φιλοσοφία του ιστολογίου. Ετσι, πάντα, προσπαθούμε να περιορίσουμε τον κακόβουλο σχολιασμό εναντίον των στελεχών των ΕΔ. Οι ΕΔ, δεν είναι και δεν πρέπει επ’ ουδενί να αποτελούν χώρο πολιτικής αντιπαράθεσης και επιπόλαιης δημόσιας ενασχόλησης.

Αποφασίσαμε, ειδικά για αυτή την περίοδο, τουλάχιστον ως το καλοκαίρι, να μετριάσουμε τις ειδήσεις από την ελληνική πραγματικότητα και να δημοσιεύουμε μόνο επιλεγμένες ελληνικές ειδήσεις και ανακοινώσεις των Επιτελείων ώστε να μην μπλέξουμε άθελα, δώσουμε βήμα στους αναλυτές του ποδαριού, αναπαράγουμε εθνικά ζημιογόνες απόψεις και ενσπείρουμε τον αδικαιολόγητο φόβο στους Έλληνες φίλους. Αυτή ειναι η μία λύση, η άλλη ειναι να διαγράψουμε το ιστολογιο και να σταματήσουμε να δημοσιεύουμε. Σε αυτή την φάση επιλέγουμε την πρώτη επιλογή.

Ευχόμαστε καλή δύναμη σε όλους τους φίλους.
Συνεχίζουμε μαζί, όπως άλλωστε κάνουμε από τον Μάρτιο του 2012.

27 Σχόλια

 1. κλείτος ο μέλας

  …Ως εκ τούτου, επειδή οι Ένοπλες Δυνάμεις ειναι η τελευταία ασπίδα της χώρα μας, ειναι η μοναδική ελπίδα της…

  K.Δούκα ταπεινά νομίζω οτι οι ένοπλες δυνάμεις μας,δεν είναι η τελευταία ασπίδα της χώρας μας και ως εκ τουτου ελπίδα όσο και αν αυτό ονειρεύονταν ο καποδίστριας με την ίδρυση της ευελπίδων, και όσο και αν πολλοί εξ ημών μεταξύ αυτών και ο υποφαινόμενος θέλουμε να πιστεύουμε αυτό το μύθο.
  Ολα εξαρτώνται από τη πολιτική αυτή κατευθύνει τα πάντα,και η βούληση προσωπικοτήτων γενικά θα πω. Ιστορικά αποδεδειγμένα όταν εκλείπουν αυτά ο στρατός εν συνόλώ καταρρέει.Ο ΕΣ έχει αποτύχει πολλάκις να αποτελέσει την ασπίδα του έθνους μας,της φυλής μας,που αναφέρετε δεν νομίζω οτι χρειάζεται να αναφέρω ιστορικά παραδείγματα τα γνωρίζετε και δυστυχώς ως αλλη μια ερασιτέχνης κασσανδρα διαβλέπω οτι θα ξανααποτύχει μακάρι να βγω ψεύτης.Τι στελέχη, τί φρόνημα,τι εκπαίδευση,τι δογμά,τι είδους οπλίτες τι,τι τι.όσοι πήγαμε, όπου πήγαμε τα είδαμε και σταθήκαμε και εμείς πολλάκις κατωτεροι της παράδοσης του ΕΣ,μόνο δουλική αντιπαραγωγική δημοσιουπαλληλική τυπολατρεία και ναι ασφαλώς υπάρχουν εξαιρέσεις που στέκονται ως ημίθεοι μπροστά μας έιχα τη τύχη να γνωρίσω κάποιους, δεν κρίνω όπως με έμαθαν, άλλωστε επιχειρησιακά δεν είμαι σε θέση από γνωστικής αποψης αλλά ο στρατηγός μαυρομανωλάκης για παραδειγμά,μας μετέδωσε κάποτε ατσαλινο ηθικό και υπάρχουν και άλλοι, αλλά ανευ πραγματικής αξίας αναφοράς έτσι όπως καταντήσαμε γιατί ο ΕΣ κατήντησε γαιδαρός που ακολουθαει το καροτο μα τη βοήθεια μαστιγίου και ο Λεων που θέλουμε να πιστεύουμε πως είναι. Και για αυτό ευθυνονται λιγότερο ή περισσοτερο ,δεν χρειαζεται αλλωστε μεζούρα μπροστά στον επικείμενο όλεθρο και οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων όλων των κλάδων.
  Θα με πείτε τώρα μα έιχαμε τις περιπτώσεις Ζαζιά,Χριστίδη ο Γράψας έλεγε δεν αντέχει άλλο,τι να γίνει,δεν ξέρω αλλά κάτι πρέπει να γίνει από τα σπλάχνα του ΕΣ, μακρύα από από τη δουλική νοοτροπεία ΕΕ και ΝΑΤΟ ή άλλως αυτά που πρέπει να γίνουν απαιτούν απλά θα πω χωρίς λεπτομέρειες πολλά παρόμοια με τους λόγους του τσωρτσιλ και του σταλιν κατα τον ΒΠΠ.
  Ο ΕΣ δεν είναι ασπίδα, κάθε άλλο, ως αντανάκλαση της κοινώνιας υφίστανται τον ιδιο εκφυλισμό και καταπτωση και οχι εξαιτιας της κρισης του 2010 και επειτα αυτά είναι αστειότητες, και μάλλον αποτελεί πλεκτή ξύλινη ασπίδα σαν αυτή που πρόταξαν οι Περσες κατα τη μάχη των Πλαταιων που έσπασαν-διέρρηξαν σαν κλαδάκι, τροπος του λέγειν, οι τεθωρακισμένοι οπλίτες μας .
  ΥΓ.Ευχομαι να επιστρέψουν οι αιχμάλωτοι μας και να μπορέσουν να βρουν το κουράγιο να επανενταχθούν στον ΕΣ παρά τον εξευτελισμό που υπέστησαν .Αλλη μια ηττα αυτή τη φορά του στρατού ξηράς μετά τις τραγωδίες της αεροποριας και του ναυτικού.

  Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Όταν όλα καταρρεύσουν τότε οι ΕΔ είτε εκφυλισμένες είτε άριστα εκπαιδευμένες θα είναι η τελευταία ασπίδα του Έθνους, στο χέρι μας είναι να τις στηρίξουμε και να απαιτήσουμε ώστε οι ΕΔ να είναι σύγχρονες, ισχυρές και αποτελεσματικές και όχι ο σάκος του μποξ για κάθε έναν που για τους δικούς του λόγους θέλει μέσω των ΕΔ να χτυπήσει το εκάστοτε πολιτικό σύστημα.
   Οι καιροί είναι ύπουλοι και πρέπει να βλέπουμε την ουσία και να είμαστε ρεαλιστές. Καλή η πολιτικολογια για τις πολιτικές ιστοσελίδες αλλά μακριά απο τις ΕΔ. Μακριά η προσωπική προβολή μέσα από το έργο των ΕΔ.
   Εμείς όσοι ασχολούμαστε με τα θέματα της άμυνας πρέπει να ζητάμε διαρκώς καλύτερες ΕΔ, να ζητάμε τον εκσυγχρονισμό τους, την αναβάθμιση της εκπαίδευσης του προσωπικού, την ουσιαστική εκπαίδευση και όχι τις άσκοπες επιδείξεις.
   Η Ελλάδα εχει δίπλα της την Τουρκία και δεν συνορεύει με το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο ή την Ολλανδία. Το Έθνος πρέπει να επιβιώσει (αρκεί φυσικά να το θέλει και το ίδιο) και για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν ισχυρές ΕΔ.
   Πολύ φοβάμαι ότι για να υπάρξουν αλλαγές στην νοοτροπία ως λαός απέναντι στις ΕΔ αυτές θα προκύψουν μετά από ένα μεγάλο ΣΟΚ.
   Η τυπολατρία είναι χαρακτηριστικό όλων των ΕΔ του κόσμου, απλά εδώ στην Ελλάδα οι πολιτικοί, αυτούς που ψήφιζε και ψηφίζει ο “πάνσοφος ελληνικός λαός” από το ’74 και μετά απαξιώνουν την ισχύ της χώρας εκφυλίζονται τις ΕΔ και υποβαθμίζοντας το θέμα την εθνικής άμυνας και της εθνικής αμυντικής βιομηχανιας κατατάσσοντας τους στρατιωτικούς στους δημοσίους υπαλλήλους.
   Οι στρατιωτικοί θα έπρεπε να είναι κρατικοί λειτουργοί και όχι δημόσιοι υπάλληλοι.
   Επαναλαμβάνω, η Ελλάδα μπορεί να θεωρείται Ευρώπη αλλά δεν είμαστε στην Ευρώπη, είμαστε γείτονες με την αναθεωρητική Τουρκία και όχι με το Βέλγιο.
   Οι αμυντικές ιστοσελίδες πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να απαιτήσουμε την μαχητική ισχύ και την ενίσχυση των ΕΔ και όχι την δαιμονοποίηση και την εμπλοκή τους με την πολιτικολογια της εποχής.

   Απάντηση
 2. Theodoros

  Είναι πηγή πληροφόρησης πιο εξειδικευμένης απο τον γενικό τυπο για όσους εφέδρους δεν ειμαστε γραμμένοι σε συλλόγους. Επίσης που αλλού θα μαθαίναμε ειδησεις οπως πχ ότι η 12η έχει χρόνο να κάνει εκδηλώσεις για την ανακύκλωση;

  Απάντηση
  • EVRIPIDES

   @Theodoros:”Think before you write”…. Εαν θες να σου εξηγήσω που πάνε τα χρήματα από την ανακύκλωση στον ΕΣ, γιατί μάλλον αγνοείς!!!

   Απάντηση
 3. defencegreece

  Αγαπητε Δουκα
  Συμμεριζομαι τις ανυσηχίες σου και ειναι προσωπική επιλογή του καθενός να αποφασίσει για το μέλλον του αμυντικού του ιστότοπου
  Να γνωρίζεις ότι ύπαρχει μια σιωπηρή πλειοψηφία που σε διαβάζει, σε μελετά και ενημερώνεται τακτικά
  Να γνωρίζεις επίσης ότι υπάρχει μια σιωπηρή μειοψηφία που κάνει τα παραπάνω και παίρνει αποφάσεις

  Επίσης με την συνδρομή και των υπολοιπων αρθρογράφων η Προέλαση έχει ενα πολύ καλό επίπεδο

  Παρολαυτα, ποτε μα ποτε μην διαγράψεις το ιστολόγιο γιατί ακομη και αν δεν το ανανεώνεις τα γραπτά μένουν. Υπάρχει και ο τρίτος δρόμος λοιπον.

  Φιλικα
  DG

  Απάντηση
 4. Jerry

  Αγαπητοί διαχειριστές.

  Ακόμη και έτσι θα μας βρίσκετε παρέα σας. Ελπίζω μόνο να μην περιορίσετε και ειδήσεις εξωτερικού

  Απάντηση
 5. Πάτε Καλά;

  Ελεγα δε θα ξαναγραψω αλλα δεν μπορω να μεινω αμετοχος. Στο ερωτημα του τιτλου την απαντηση την εχει δωσει ενας μεγαλος Ελληνας:

  Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των
  ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.
  Ποτέ από το χρέος μη κινούντες·
  δίκαιοι κ’ ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις,
  αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία·
  γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
  είναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι,
  πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε·
  πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
  πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.

  Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
  όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
  πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,
  κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

  Απάντηση
 6. Konstantinos Zikidis

  κ. Δούκα,
  σας διαβάζουμε καθημερινά και μας βοηθάτε στην ενημέρωσή μας επί των σχετικών εξελίξεων. Παράγετε ένα σημαντικό έργο, το οποίο αν και συνήθως παραμένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, πιάνει τόπο.

  Επειδή έχουμε διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια ότι τα περισσότερα ΜΜΕ παρέχουν “ευθυγραμμισμένη” ενημέρωση, δηλαδή ειδήσεις οι οποίες έχουν μια έντονη κοινή συνιστώσα (ακολουθώντας μοτίβα όπως: όλοι μαζί τα φάγαμε, memorandum is bliss, η ελλάς δεν παρήγαγε ποτέ τίποτα, η βαριά μας βιομηχανία είναι ο τουρισμός και μόνο, ο έλληνας θέλει τον Γερμανό του, ή πουλώντας πατριδοκαπηλεία σε άλλη μερίδα των μέσων), η “αφιλτράριστη” ενημέρωση, η οποία είναι “ασυσχέτιστη” με τις αδιόρατες “κεντρικές γραμμές”, έχει μεγάλη αξία. Και είναι δυσεύρετη. Παρά την πληθώρα των μέσων, ηλεκτρονικών και μη.

  Είσαστε μεταξύ των εξαιρέσεων. Και σας ευχαριστούμε για αυτό.

  Καλή δύναμη και καλή συνέχεια.

  Απάντηση
 7. Στρπβ

  Αγαπητέ κ. Δούκα

  Διαβάζω αρκετά χρονιά το blog σας από τη θέση του επισκέπτη, καθότι έχω αποστασιοποιηθεί από το σχολιασμό σε ιστοσελίδες μετά από 2 δεκαετίες ενασχόλησης με τα «ιντερνετικα» κοινά. Κάπου βαριέσαι μετά από λίγο και συνήθως οι ιντερνετικες συζητήσεις καταλήγουν είτε σε ανωριμότητες είτε σε ανούσια αναπαραγωγή των ιδίων τετριμμένων συμπερασμάτων.
  Ωστόσο σήμερα, βλέπω πως ζητάτε την άποψη των αναγνωστών σας οπότε θεωρώ πως πρέπει να δώσω το «παρόν». Η αλήθεια είναι ότι για εμάς που έχουμε αυτή την ευαισθησία σε θέματα εθνικής άμυνας, σπανίζουν οι μέρες χαράς. Στοιβάζονται η μια μετρά την άλλη, μονότονα, εξοργιστικά και απελπιστικά οι ασχήμιες του συστήματος και τα κακώς κείμενα. Η αλήθεια είναι μια στρίγγλα του παραμυθιού που χαχανίζει με τα χάλια μας, ενώ εμείς είμαστε δεμένοι σαν το Σίσυφο και δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από την τυραννία των ξεφωνητών της.
  Στιγμές σαν και αυτές που ζούμε το τελευταίο δίμηνο, Ίμια αοζ Κύπρου γκορναματσεντονιες απαγωγή περίπολου κ.ο.κ., ήρθαν υπερβολικά σωρευτικά για να αντέξει ένας άνθρωπος που προσδιορίζεται ως πατριώτης. Λογικό και αναμενόμενο είναι να θέλεις να ρίξεις μαύρη πετρά πίσω σου και να μην ξανά ασχοληθείς. Μην ξεχνάτε ότι ο απώτατος σκοπός της διάβρωσης του ηθικού και της αποσταθεροποίησης μιας χωράς είναι αυτός: όλοι να απομακρυνθούν αηδιασμένοι από το ενδιαφέρον για τα “existential” συμφέροντα της χωράς τους, να απωλέσουν το ένστικτο της εθνικής αυτοσυντήρησης, στο σημείο οπού η εχθρική ενέργεια να φαντάζει ως ιδανική διευθέτηση και λύτρωση.
  Οι προδοτικές ελίτ της χωράς, και όχι οι πολιτικοί, εντολοδόχοι στην καλύτερη καμαριέρες στην συνηθέστερη περίπτωση ήταν, πάντα είχαν αυτό ως σκοπό. Την απόκρυψη της διαβρωτικής τους δράσης. Σιωπηλά, και συστηματικά όταν έκριναν πως οι συνθήκες ήταν κατάλληλες δημιουργούσαν τετελεσμένα γεγονότα ασφαλής στη γνώση ότι η κοινωνία είχε μηδενικά αντανακλαστικά. Από συνωστισμούς στις παράλιες της Σμύρνης, βρώμικες φουστανέλες, ταξικούς αρματολούς, τυχοδιώκτες μακεδονομάχους, την δυσφήμιση της βυζαντινής αυτοκρατορίας σε βαθμό που ούτε παπικοί λεγάτοι δεν έφτασαν, ΚΚΕ-δες που από τρόφιμοι των φυλάκων και μαχητές της σταδίου και της πλατείας συντάγματος μεταμορφωθήκαν σε χιονοφάγους που έτρεψαν τον ιταλικό στρατό σε φυγή , όλα γίνονταν κρυφά και μόνο η δράση υποψιασμένων «θερμο-φυλάκων» τα ξεσκέπαζαν.
  Είμαστε πλέον μπροστά στην απολυτή διάλυση του εθνικού κορμού. Μόνο ένας κλινικά διαγνωσμένος ηλίθιος δεν το αντιλαμβάνεται. Όλα έγιναν (όχι γίνονται, έγιναν, το γεγονός πλέον έχει συντελεστεί) ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ για να διαλύσουν την εθνική ιδέα και συνείδηση του Έλληνα. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι το τελευταίο προπύργιο. Τίποτα άλλο δεν έμεινε. Η οικογένεια διαλύθηκε μετά από 2 δεκαετίες ένδοξης δράσης από τα ήθη που δίδαξε η τηλεόραση επιπέδου Θέμου και οι εκδόσεις Κωστοπούλου και ΔΟΛ. Ότι απέμεινε διαλύθηκε από την μιζέρια και την απελπισία της ανεργίας των γονέων, την ανεργία των παιδιών και την οκνηρία που συνεπάγεται αυτή σε συνδυασμό με μια μετανάστευση νέων που συγκριτικά αγγίζει πληθυσμιακά όρους υποανάπτυκτων χωρών. Μια μετανάστευση που δεν είχε κανένα λόγο να γίνει σε τέτοιο μαζικό βαθμό για σύγχρονο κράτος και μάλιστα για κράτος με χρονιά υπογεννητικότητα. Η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι γραφείο τύπου των ΜΚΟ στις οποίες ανήκουν.
  Αθλητισμός, σπορ, κοινωνική συνεισφορά, όλα διαλυθήκαν και αλωθήκαν από τη βία και την υποχρεωτική ιδεολογική εναρμόνιση. Δεν μπορείς ούτε να δενδροφυτεύσεις πλέον αν δεν αναφέρεις το Χίτλερ, το ένδοξο ΕΑΜ, την ταράτσα της Μπουμπουλίνας και τους αδερφούς μας από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Η τέχνη περιορίζεται στο βασανισμό της Επιδαύρου με ασέλγεια στους αρχαίους και στα σίριαλ του alpha, ενώ μετά από 5 δεκαετίες υποκριτικής τέχνης απελευθερωμένης από τους φακέλους και την καταπίεση του δεξιού χουντικού κράτους ανάθεμα και αν υπάρχει μισός Έλληνας ηθοποιός που θα μπορούσε να σταθεί διπλά από τον Αυλωνίτη όταν έκανε μισή γκριμάτσα και γκρέμιζε ένα θέατρο από τα γέλια.
  Αν ο Σουν Τσου (ή Σαν Τσε ανάλογα με το πως το προφέρει κανείς, έχω ακούσει και τα δυο) έγραφε το έργο του σήμερα, απλά θα το ονόμαζε «η διάβρωση και η υπονόμευση της Ελλάδας: επιχειρησιακή ανάλυση, αποτίμηση και συμπεράσματα, διδάγματα και αντιστοιχία των επιχειρήσεων με την περιοχή μας» Για αυτό λοιπόν θα σας πρότεινα να κάνετε αυτό που κάνω εγώ όταν ο κόμπος φτάσει στο χτένι: “Take a break”. Βοηθάει. Να είστε καλά.

  Απάντηση
 8. Dimitris

  Το τι συμβαίνει στην άμυνα είναι συνέχεια του τι συμβαίνει στη κοινωνία μας. Η κοινωνία διαμορφώνεται στα σχολειά.
  Είμαστε καταδικασμένοι να αποτύχουμε ως εθνος γιατί δεν κοιτάξαμε ποτέ την ιστορία μας. Και επαναλαμβάνουμε τα ίδια λαθη αιώνες τώρα. Ο Διονύσιος Σολωμός έχει περιγράψει την ευχή και τη κατάρα που έχει τούτος ο τόπος. Γιατί δε διδαχθήκαμε ποτε όσο έπρεπε αυτόν τον τεράστιο ποιητή. Το ποιητη που ειπε τα πραγματα με το ονομα τους. Πάντα ανοιχτά, πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής.. Δυστυχώς ακόμα μια φορά πρέπει να γίνουμε στάχτη για να ξαναγίνουμε φοίνικες.

  Απάντηση
 9. tallyhogr

  Κύριε Δούκα,
  σας εύχομαι να συνεχίσετε το έργο της ενημέρωσης, οπως εσείς πιστευετε καλυτερα. Εχω εμπιστοσύνη στις αποφάσεις σας και το έχετε αποδείξει διατηρώντας ώριμο επίπεδο σκεπτόμενων ανθρώπων μακριά απο φανατισμούς & κομματικά προσωπεία. Αυτη σας η στάση έχει κρατήσει μακρία και χρήστες “ταλιμπάν” το οποιο το θεωρώ μονο καλό (αν δει κανεις το επιπεδο σχολιασμού ή την αντιμετώπιση σε οποιον διαφωνίσει σε αλλα “αμυντικα site”…).
  Οσο για τα της χώρας μας, σε ολα τα επιπεδα αυτοι είμαστε. Λιγο αδιορθωτος λαος… γι αυτο και συνηθιζω να λέω, πως χρειαζόμαστε τουλάχιστον 100 χρονια ακομα μνημονια. Μηπως και βάλουμε μυαλο, ξεκινωντας απο τα απλά πράγματα.

  Απάντηση
 10. Ανδρέας 111

  Συνεχίστε το έργο σας. Η πληροφόρηση όπως την δίδεται ωριμα χωρις τυμπανοκρουσιές σας κατατασουν αναμεσα στα σοβαρα ιστολογια, ενα απο τα οποια δεν λειπουν απο τους σελιδοδεικτες μου.
  Όλοι μας περναμε καποια φαση αμφισβήτησης-απογοήτευσης. Ειναι ο απαραιτητος δρομος όμως για την συνεχεια μας ετσι ωστε να φθασουμε στην επιτυχια και στο στοχο μας.

  Απάντηση
 11. Παυλος

  Εχετε την αμεριστη συμπαρασταση μας, και οτι ειναι αναφερομενο στο παρων ιστολογιο ειναι εθνικα ωφελιμο.

  »Αν κάποιος αγανακτεί μαζί μας επειδή πράττουμε αυτά και δυσχεραίνει και εξοπλίζεται εναντίον μας, έχουμε κι εμείς τα μέσα για ν’ αμυνθούμε από αυτόν˙ πρώτα τον Θεό της δικαιοσύνης, ο οποίος βοηθά όσους αδικούνται και αντιτάσσεται και είναι δυσμενής σε όσους αδικούν˙ έπειτα υπάρχουν και σε μας άρματα……. και πλήθος μάχιμων ανδρών και πολεμιστών, οι οποίοι πολλές φορές ανταγωνίστηκαν ….και δεν βρέθηκαν δεύτεροι κανενός…
  …ριψοκινδυνεύουμε και μαχόμαστε υπέρ της πατρίδος και της συγγενούς αυτής, ελευθερίας.
  Διότι πως θα μπορούσαμε να ανεχθούμε, βλέποντας έτσι περιυβρισμένη, να έχει χάσει ολότελα την πρώτη δόξα και να έχει καταντήσει … σπήλαιο ληστών;
  Αλλά αυτά, αν θέλει ο Θεός, θα βρουν τέλος…»

  Αποσπασμα απο την Επιστολή Αυτοκράτορος Ιωάννου Βατάτζη.

  Απάντηση
 12. Gunslinger32

  Αξίζει οπωσδήποτε αγαπητέ Δούκα χωρίς αμφιβολία, παρόλο που δεν είναι πάντα εύκολη η αποφυγή εμπλοκής στα πολιτικά σε μια συζήτηση για την τέχνη του πολέμου και τα οπλικά συστήματα, εφόσον η πολιτική και οι ΕΔ δεν λειτουργούν ανεξάρτητα(το ένα απο το άλλο) η ξεχωριστά. Η ένταση και η (μερικές φορές) «ζωντανή» συζήτηση η οποία ευθύνεται για το «θερμό κλίμα» στα διάφορα θέματα, δεν πρέπει να σας φοβίζουν η να οδηγούν σε παραίτηση, ειδικά σε εποχές στις οποίες φλέγεται κυριολεκτικά η περιοχή στην Μεσόγειος που μας προβληματίζει ιδιαίτερα εφόσον πρόκειται για την γειτονιά μας.

  Ή παραπληροφόρηση απο τα συνηθισμένα ΜΜΕ, όπου ο καθένας λέει και γράφει το μακρύ του και το κοντό του για θέματα της άμυνας(με ευθύνη των πολιτικών, για συγκεκριμένους λόγους), είναι άλλος ένας σημαντικός λόγος που επιβάλλεται(όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο σχόλιο) μια σωστή και αντικειμενική ενημέρωση απο ένα εξειδικευμένο ιστολόγιο αμυντικών θεμάτων. Συνεχίστε να προχωράτε δυναμικά στην ενημέρωση/πληροφόρηση για την άμυνα.

  Απάντηση
 13. Κυριάκος

  Ψυχραιμία κύριοι, Η χώρα αλλάζει σιωπηρά. Αλλάζει η νοοτροπία των πολιτών, των επιχειρήσεων, ακόμα και των δημοσίων υπαλλήλων. Η Ελλάδα και η Τουρκία ποτέ δεν συγχρονίστηκαν αναπτυξιακά. Όποτε αυτοί έχουν οικονομικά προβλήματα, εμείς διανύουμε περίοδο ευμάρειας και το αντίστροφο. Τώρα το εκκρεμές δείχνει την μέγιστη δυνατή διαφορά υπέρ τους.
  Τώρα έχει αξία το ιστολόγιο σας. Όταν βελτιωθούν τα πράγματα ίσως και να μην χρειάζεται.

  Απάντηση
  • Πάτε Καλά;

   Αυτο ακριβώς φωνάζω καιρό. Ψυχραιμία και υπομονή. ‘Ολους μας παίρνει από κάτω αλλά θέλει υπομονή, όλα τα κάστρα κάποτε πέφτουν.

   Απάντηση
 14. MANOS

  Το ιστολόγιο χρειάζεται να υπάρχει, παρά την διαρκή απογοήτευση που υφιστάμεθα για όσα γίνονται, διότι κάποιους θα τους συνέφερε πάρα πολύ να επικρατήσει στην χώρα πλήρης απάθεια και αδιαφορία. Αντίδραση χρειάζεται μήπως και καταφέρουμε να επιβιώσουμε.

  Απάντηση
 15. Παναγιώτης

  Όταν οι φάροι σβήνουν επικρατεί σκοτάδι.Θερμή παράκληση μη σβήσετε έναν ακόμα.Αφήστε τον ανοικτό για μας τους λίγους «τρελούς» που νοιάζονται για την άμυνα της χώρας τους και προσπαθούν να ενημερώνονται σοβαρά και αμερόληπτα.Ευχαριστώ.

  Απάντηση
 16. K. M.

  Διαβάζω καθημερινά την προέλαση διότι (μεταξύ πολλών άλλων)

  δε φανατίζεται ούτε φανατίζει
  δεν εξυπηρετεί κομματικά συμφέροντα
  δεν βάζει faknews και λοιπές χαζομάρες για μερικά παραπάνω κλικ
  δεν λογοκρίνει το κόσμια σχόλια
  δεν θεοποιηθεί ούτε τους Ρώσους ούτε τους Δυτικούς.

  Απάντηση
 17. Δούκας Γαϊτατζής

  Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια. Είναι, πραγματικά, μεγάλη τιμή να έχουμε τόσο εκλεκτούς επισκέπτες και σχολιαστές.

  Η Προέλαση θα συνεχίσει να υπάρχει, τουλάχιστον ως το ερχόμενο καλοκαίρι, όπου εκεί θα επαν-αξιολογηθεί η κατάσταση και θα ληφθούν ξανά κάποιες αποφάσεις. Το μπλογκ ξεκίνησε ως ενα συμπλήρωμα του ελεύθερου χρόνου κάποιων ανθρώπων που αγαπούν την άμυνα και την Ελλάδα και ήθελαν να δημοσιεύσουν κάτι διαφορετικά απο αυτό που βλέπει οποίος ενδιαφέρεται για την άμυνα στο ελληνικό διαδίκτυο, επίσης αποφύγαμε να γίνουμε “πολεμιστές του πληκτρολογίου” και “συνωμοσιολόγοι” επίσης αποφασίσαμε να σεβαστούμε όλες τις απόψεις που οδηγούν σε διάλογο. Για να το πω απλά “ξεκινήσαμε κατι για πλάκα και τώρα δεν μπορούμε να το σταματήσουμε”.

  Μια επιπόλαια πράξη ήταν η αναβάθμιση του μπλογκ την άνοιξη του 2016, η οποία ενώ θα ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη αν ασχολούμασταν επαγγελματικά, στην περίπτωση μας (ως ερασιτέχνες) οδηγηθήκαμε στη λύση να βάλουμε διαφημίσεις ώστε να πληρώνουμε την ετήσια συνδρομή του σερβερ που μας φιλοξενεί. Χρήματα εκτός ενα μικρό πόσο για τον σερβερ δεν κερδίσαμε και αυτός δεν ήταν ο αρχικός σκοπός μας όταν ξεκινήσαμε την Προέλαση. Ακόμα και με τις διαφημίσεις το αναγκαίο ετήσιο ποσό για την πληρωμή του σερβερ δεν συγκεντρώνεται, έτσι καθε έτος καταβάλουμε το υπόλοιπο απο το υστέρημα μας, αρκετά ρομαντικοί θα έλεγα. Γιατι τα λεω αυτά; Για να εξηγήσω τον λόγο της εσωτερικής αμφισβήτησης που έχουμε περιέλθει βλέποντας τα περισσότερα δήθεν “αμυντικά” sites να πωλούν κάλπικο πατριωτισμό και στην ουσία να καθοδηγούν τους αναγνώστες στα μονοπάτια που αυτά επιθυμούν με κουτσομπολιστικα δημοσιεύματα. Τελοσπαντων, σταματάω εδώ, δεν θέλω να σας κουράζω.

  Στην πορεία το μπλογκ απέκτησε κοινό και μάλιστα εκλεκτό. Έκτοτε, παρ’όλο που ο ελεύθερος χρόνος μας έχει σχεδόν χαθεί, λόγω των οικογενειακών υποχρεώσεων, η Προέλαση συνεχίζει να υπάρχει εις βάρος του ελάχιστου χρόνου που έχουμε.

  Καλή συνέχεια σε όλους.

  Απάντηση
  • geoexplorer72

   Μια ιδέα που μάλλον έχει περάσει από το μυαλό σας. Θα μπορούσατε να δημοσιεύετε κάποια επιπρόσθετα άρθρα από αναγνώστες. Όπως πάντα θα θέτετε το πλαίσιο και το περιεχόμενο. Σχετικά με το τελευταίο σχολιό σας για την φτωχή δημοσιογραφία των άλλων αμυντικών τόπων, έχετε απόλυτο δίκιο. Αυτό ξεχώρισε και την προσπαθειά σας.

   Απάντηση
 18. EVRIPIDES

  Σεβασμός από το 2012, στο ιστολόγιο μας. Στην ΠΡΟΕΛΑΣΗ, βρίσκεις άρθρα που δεν υπάρχουν αλλού… και οχι τετριμένες ειδήσεις.
  Βασικά, οι περισσότεροι από εμάς “για ενα πείσμα ζούμε”.
  Οποτε ΑΞΙΖΕΙ να συνεχίζεις να ασχολήσε με την άμυνα και τους ανθρώπους της. ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: