Τελικές προσφορές για το διαγωνισμό ελικοπτέρου της Πολωνίας

Το νέο ελικόπτερο θα αντικαταστήσει επίσης και τα ελικόπτερα Mil Mi-14 ‘Haze’ της Αεροπορίας του Πολωνικού Ναυτικού. (1st Naval Aviation Brigade via HIS Janes)

Τρεις διαγωνιζόμενοι κατέθεσαν τις τελικές προφορές στην Πολωνία για τον διαγωνισμό ελικοπτέρου γενικής χρήσης της χώρας ανακοίνωσε η Πολωνική Επιθεώρηση Οπλισμού.
Μέσω του προγράμματος η Πολώνια αναζητεί την προμήθεια 70 ελικοπτέρων γενικής χρήσης, μέσης μεταφορικής ικανότητας για την αντικατάσταση του παρωχημένου στόλου των Σοβιετικής προέλευσης ελικοπτέρων γενικής χρήσης Mil Mi-8/17 “Hip” και ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW) Mi-14 ‘Haze’ που είναι σε υπηρεσία με τον Πολωνικό Στρατό, Αεροπορία και Ναυτικό. Συνολικά το πρόγραμμα υπολογίζεται πως θα κοστίσει 11,5 δισεκατομμύρια ζλότι (περίπου 3,2 δις $).

Οι τρεις συμβαλλόμενοι στο διαγωνισμό είναι οι: Airbus Helicopters συνεργαζόμενη με την Heli Invest/WZL-1 που προσφέρουν το EC725 Caracal, η θυγατρική της AgustaWestland, PZL Swidnik με το AW149 και η PZL Mielec, θυγατρική της Sikorsky, με το S-70i Black Hawk.

Για το πρόγραμμα ελικοπτέρου γενικής χρήσης η Πολωνία δέχθηκε προσφορές από τρεις εταιρίες . Τα νέα ελικόπτερα πρόκειται να αντικαταστήσουν τα Mi-8/17 που είναι σε πολωνική υπηρεσία. (Polish Air Force via HIS Janes)

Σύμφωνα με την Επιθεώρηση, θα αξιολογηθούν οι προσφορές και θα ελέγχουν τα ελικόπτερα κατά περίπτωση, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα αξιολογήσει και θα διαπραγματευτεί τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που επισυνάπτονται με τις προσφορές.

Η Πολωνία προσμένει πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί έγκαιρα ώστε να υπογραφεί η σύμβαση με τον επιλεγμένο προμηθευτή εντός του δεύτερου μισού του 2015.

Αρχικά προοριζόταν να είναι μια γενική αντικατάσταση των υπαρχόντων ελικοπτέρων του πολωνικού οπλοστασίου, το πρόγραμμα ελικοπτέρου γενικής χρήσης της Πολωνίας έχει επεκταθεί σημαντικά από το 2010 τότε που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά και ξεκίνησε το 2012.

Αρχικά η Πολωνία έψαχνε για 26 νέα ελικόπτερα, 16 μεταφορικές εκδόσεις πολλαπλού ρόλου, έξι ελικόπτερα (SAR) έρευνας και διάσωσης διαχωρισμένα σε τρεις χερσαίες και τρεις θαλάσσιες εκδόσεις SAR, και τέσσερα ελικόπτερα ASW. Ωστόσο, μόνο έξι μήνες αργότερα τον Μάρτιο του 2010 μετά την έναρξη του διαγωνισμού, τον Σεπτέμβριο του 2012 η Πολωνική Κυβέρνηση επέκτεινε σημαντικά το πρόγραμμα στα 70 ελικόπτερα (48 μεταφορικά, 16 SAR και 6 ASW).

Η PZL Mielec, θυγατρική της Sikorksy, προσφέρει το S-70i Black Hawk. (Sikorsky via IHS Janes)

Καθώς η Πολωνία αναμένεται να αποκτήσει περισσότερα από 26 ελικόπτερα γενικής χρήσης μετά το 2022, αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική επέκταση των ικανοτήτων άμεσης επέμβασης της χώρας.

Η διεύρυνση του προγράμματος μπορεί να θεωρηθεί μερικώς ως αποτέλεσμα των εμπειριών της Πολωνίας στο Αφγανιστάν. Ο υπάρχον στόλος ελικοπτέρων γενικής χρήσης του οπλοστασίου της χώρας από την πρώτη στιγμή αποδείχθηκε ανεπαρκής στην υποστήριξη της ανάπτυξης, με τη χώρα να ωθείται το 2010 στην προμήθεια πέντε μεταφορικών ελικοπτέρων Mil Mi-17-1V «Hip» από τη Ρωσία ως μια έκτακτη επιχειρησιακή ανάγκη.

Η ενισχυμένη ανάγκη των 70 ελικοπτέρων θα διευρύνει σημαντικά τις δυνατότητες μεταφοράς πολλαπλού ρόλου και SAR, ενώ θα διατηρήσει σταθερό το μέγεθος των δυνατοτήτων ASW της Πολωνίας. Η διεύρυνση αυτή αποτελεί μέρος της εκτεταμένης προσπάθειας στρατιωτικού εκσυγχρονισμού και επέκτασης δυνατοτήτων που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πολωνία υπό το «Πρόγραμμα Τεχνολογικού Εκσυγχρονισμού» 2013-22.

Η χώρα σχεδιάζει επίσης να ξεκινήσει το 2015 ένα διαγωνισμό για 32 νέα επιθετικά ελικόπτερα υπο το πρόγραμμα “Kruk, όπως επίσης και ένα διαγωνισμό για ελικόπτερα μικρής και μεγάλης μεταφορικής ικανότητας σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ανακοίνωση της Επιθεώρησης Οπλισμού επιβεβαιώνει επίσης ότι και οι τρεις υποψήφιοι πλειοδότες έχουν ήδη καταθέσει προσφορές για τον διαγωνισμό.

Αυτό προκύπτει μετά από αρκετούς μήνες παρατάσεων της σχετικής προθεσμίας και δημόσιων διαλόγων μεταξύ Επιθεώρησης Οπλισμού και Sikorsky – η οποία τον Οκτώβριο απείλησε να αποσυρθεί ολοκληρωτικά από το διαγωνισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ανακοίνωση της Επιθεώρησης Οπλισμού επιβεβαιώνει επίσης ότι και οι τρεις υποψήφιοι πλειοδότες έχουν ήδη καταθέσει προσφορές για τον διαγωνισμό.

Η Airbus Helicopters, συνεργαζόμενη με την Heli Invest/WZL-1 , προσφέρει το EC725 Caracal. (Airbus Helicopters via IHS Janes)

Αυτό προκύπτει μετά από παρατάσεις αρκετών μηνών της σχετικής προθεσμίας και δημόσιου διαλόγου μεταξύ της Επιθεώρησης Οπλισμού και Sikorsky – η οποία τον Οκτώβριο απείλησε να αποσυρθεί ολοκληρωτικά από το διαγωνισμό.

Εν μέρει ως αποτέλεσμα των αλλαγών και διαφωνιών του διαγωνισμού, η Πολωνία βρίσκεται σε αρκετά επείγουσα ανάγκη προμήθειας νέων ελικοπτέρων – τα οποία ανέμενε πως θα  αρχίσουν να παραδίδονται το 2012. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις εκδόσεις ASW, με τα ελικόπτερα Mi-14 αρχικώς να προορίζονται προς απόσυρση το 2015. Ως αποτέλεσμα, η ταχεία ολοκλήρωση του διαγωνισμού και η υπογραφή της σύμβασης για τα ελικόπτερα να αποτελεί μια άμεση προτεραιότητα.

Η PZL Swidnik, θυγατρική της AgustaWestland, προσφέρει το S-70i AW149. (AgustaWestland via IHS Janes)

Απόδοση απο το IHS Janes για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.