Τελική φάση της άσκησης “Δυναμική Γροθιά 2018” στο ΠΒ Καλού Χωριού (φωτ)

Η τελική φάση της Διακλαδικής Άσκησης της Εθνικής Φρουράς με την επωνυμία «Δυναμική Γροθιά – 2018», η οποία διεξήχθη σε μεγάλο μέρος του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και διήρκεσε από 05 έως 10 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 09 Νοεμβρίου 2018.

Η ανωτέρω άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής εκπαίδευσης και πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση της βασικής στρατιωτικής εκπαίδευσης των οπλιτών της 2018 ΕΣΣΟ και κατόπιν της τοποθέτησής τους στις Μονάδες.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέστηκαν επιμέρους ασκήσεις μικρής κλίμακας στις οποίες εξετάστηκαν οι τακτικές και οι διαδικασίες Κλαδικών (Combined) και Διακλαδικών (Joint) λειτουργιών στο πλαίσιο αντιμετώπισης συμβατικών και ασύμμετρων απειλών στα τρία επίπεδα του επιχειρησιακού περιβάλλοντος (ξηρά, θάλασσα και αέρα).

Σκοπός της άσκησης ήταν η παρουσίαση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΕΦ τις οποίες διατηρεί και για τις οποίες εργάζεται καθημερινά προκειμένου να τις αναβαθμίσει.

Την τελική φάση της άσκησης, η οποία διεξήχθη στο πεδίο βολής  Καλού Χωριού παρακολούθησαν ο Υπουργός Άμυνας, μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, το σύνολο της Ιεραρχίας της ΕΦ μαζί με τους Διοικητές Σχηματισμών και Διοικήσεών της, πολιτικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι, Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών διαπιστευμένοι στην Κύπρο, εκπρόσωποι της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και αντιπροσωπείες στελεχών.

Μετά το πέρας της τελετής οι παρευρισκόμενοι είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν στατική έκθεση στρατιωτικών μέσων και λοιπών οπλικών συστημάτων.

Ο Αρχηγός της ΕΦ, εξέφρασε την ευαρέσκειά του προς το σύνολο του συμμετέχοντος προσωπικού στην επιτυχή σχεδίαση και διεξαγωγή της άσκησης και τους προέτρεψε να συνεχίσουν να εργάζονται με την ίδια θέληση, αποφασιστικότητα, πείσμα και επαγγελματισμό. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η επιμελημένη, καινοτόμα και παραγωγική επιτελική εργασία σε συνδυασμό με την ακρίβεια των βολών, το συντονισμό των κινήσεων και των ελιγμών καθώς και η άψογη εκτέλεση των ενεργειών σε ξηρά, θάλασσα και αέρα συνέβαλαν καταλυτικά στην επίτευξη του σκοπού της άσκησης αναδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο της πειθαρχίας, την αφοσίωση στο καθήκον και την εμμονή στον κοινό σκοπό της υλοποίησης της αποστολής της ΕΦ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

24 Απαντήσεις

  1. Είναι μερικά σημεία που θυμίζουν «αμερικανιές», η «γλώσσα του σώματος» των οπλιτών που πλησιάζουν τον πρόχειρο στόχο που παριστάνει/προσομοιώνει ένα σπίτι στην φωτογραφία, είναι ένα (πρακτικό) παράδειγμα. Οι στάσεις των στελεχών θυμίζουν εικόνες/στιγμιότυπα απο αμερικανούς «SOFˋs» σε Αφγανιστάν η Ιράκ, σε φάση εφόδου σε αστικό αγώνα.

   1. Κύριοι, δεν υφίσταται κάτι το μη επιχειρησιακό στην εικόνα με τους Καταδρομείς. Πάγιες τακτικές εφαρμόζουν οι άνθρωποι, κοινές για οποιονδήποτε έχει εντρυφήσει σε CQB.

   2. Όλες οι δυτικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων χρησιμοποιούν παρόμοιες, αν όχι ταυτόσημες, μεθόδους για επιχειρήσεις «Υψηλής Ακρίβειας» εντός ή πλησίο κτηρίων. Οι μέθοδοι στηρίζονται σε συγκεκριμένες αρχές, οι οποίες αρχές καθορίζουν τις τακτικές. Μια αρχή είναι το «ασφάλεια 360 μοιρών» ενώ μια άλλη είναι «κινήσει τόσο γρήγορα ώστε να μπορείς να πυροβολείς με ακρίβεια»
    Αυτά τα δύο βλέπουμε στην φωτογραφία.
    Δεν γνωρίζω ποια «γλώσσα σώματος» παραπέμπει σε «αμερικανιά» (που εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω τι σημαίνει). Το αν θυμίζουν αμερικανούς «SOF» στο Αφγανιστάν δεν είναι λόγω μιμητισμού αλλά λόγω αυτού που έγραψα στην αρχή

    1. Ακολουθούν προφανώς ένα πρότυπο(συνήθως μονάδες με πρακτικές πολεμικές εμπειρίες, απο χώρες που επενδύουν εξωφρενικά υψηλά ποσά, για ευρωπαϊκά δεδομένα, για ανάπτυξη τακτικών και εκπαίδευση προσωπικού), τα εισαγωγικά (στην λέξη «αμερικανιές» η στην φράση «γλώσσα του σώματος», όπως τις έγραψα στην παραπάνω μου παρατήρηση) δεν είναι διακοσμητικά ούτε για στόλισμα, αλλά έχουν συγκεκριμένο σκοπό. Εφόσον είπατε ο ίδιος, ότι «Όλες οι δυτικές δυνάμεις ειδικών…χρησημοποιούν παρόμοιους αν όχι ταυτόσημες μεθόδους…» που πιστεύω ότι συμπεριλαμβάνουν και παρόμοιες κινήσεις/στάσεις, είναι νομίζω περιττό να αναλύσω/εξηγήσω την έννοια γλώσσα του σώματος που ανέφερα παραπάνω.

     Παρόλο που οι γνώσεις μου είναι (εξαιρετικά) περιορισμένες στην (ένοπλη) πολεμική τέχνη, νομίζω ότι αντιλαμβάνομαι τον σκοπό που εξυπηρετεί η «χορωδία»(ας μου επιτραπεί ο χαρακτηρισμός, χωρίς πρόθεση για προσβολή οποιοδήποτε ατόμων/στελεχών) που εφαρμόζεται απο τους οπλίτες στην περίπτωση που παρουσιάζεται την άσκηση.

     Υ.Γ.
     Οι πλέον συχνοί «εκνευρισμοί»(;) για οποιαδήποτε παρατήρηση η οποία προφανώς «εντοπίζεται» ως επιθετική η απαξιωτική γλώσσα προς συγκεκριμένα πρόσωπα(η στελέχη), προκαλούν εντυπώσεις συμπεριφοράς Ισραηλινών απέναντι σε γερμανούς αρνητές του ολοκαυτώματος.
     Η περιγραφή αυτή μπορεί να φαίνεται υπερβολική, όπως μου φαίνονται εμένα υπερβολικές οι αντιδράσεις σας, αλλά είναι εντύπωση/γνώμη μου, που νομίζω ότι επιτρέπεται να έχω, όπως έχετε εσείς την δικιά σας και γενικά όλοι οι σχολιαστές/συνομιλητές).

  2. Οι ΤΘ έχουν το «Γροθιά» στις ασκήσεις τους συχνά. Άλλοτε με ένα επίθετο άλλοτε με άλλο. Πιο μεγάλες ασκήσεις συνήθως έχουν συνήθως ονόματα προσώπων (π.χ. Νικηφόρος κλπ)
   Φέτος, η Γροθιά έλαβε χαρακτήρα πιο… καθολικό εξ’ ου και η προσθήκη του «Δυναμική»
   Στο διαταύτα, τι εστί «αμερικανιά»; Και πως δεν θα ήταν «αμερικανιά»;

   1. Οι ονομασίες έχουν τον δικό τους συμβολισμό,αλλά το θέμα είναι ο συμβολισμός -αλλά και ο ιδρώτας- της κάθε ασκήσεως,να μήν ακυρώνεται από την πολιτική.
    Το 1967,με αφορμή τα γεγονότα της Κοφίνου,εξαπολύθηκε από την Εθνική Φρουρά η επιχείρηση «Γρόνθος»,(εποχή της καθαρεύουσας τότε),αλλά γύρισε μπούμερανγκ λόγω πολιτικής διαχειρήσεως.

  3. @Gunslinger

   Που διέκρινες εκνευρισμό δεν κατάλαβα.

   Κατά τα λοιπά, καταλαβαίνω ότι με το “αμερικανιές” κλπ εννοούσες την εφαρμογή σωστών τακτικών που ανέπτυξαν οι Αμερικάνοι

   1. @Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Πιο σωστός θα ήταν ίσως ο όρος »προβληματισμός« (στην θέση του εκνευρισμού) αν τον προτιμάτε. Η εντύπωση προήλθε απο την αντίδραση(η τον προβληματισμό) με την λέξη «αμερικανιές», που χρησιμοποίησα για συγκεκριμένους λόγους στην παραπάνω μου παρατήρηση.

    Εφόσον αντιληφθήκατε όμως (όπως αναφέρετε ο ίδιος) την έννοια του όρου «αμερικανιές», όπως και την περιγραφή μου, απορώ (αν και γενικά δεν έχω πρόβλημα να εξηγήσω/διευκρινήσω πράγματα, αν μου ζητηθεί) για την παραπάνω παρέμβαση σας, και απο που προήλθε το μπέρδεμα σας που αναφέρατε, σχετικά με την έννοια της λέξης/φράσης.

    Υ.Γ.
    Ή λέξη χορωδία που χρησιμοποίησα στην προηγούμενη μου απάντηση, προήλθε απο μπέρδεμα, η σωστή λέξη που ήθελα να γράψω είναι »χορογραφία« (η οποία στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει σχέση με χορευτικό μπαλέτο, το αναφέρω για να αποφευχθούν περαιτέρω παρεξηγήσεις).

 1. Υπο καταλλήλων συνθηκών, τρώει άνετα πολλές δυναμικές γροθιές η Τουρκία στην Κύπρο.
  Εξοπλισμός, εκπαίδευση, θέληση.
  Και πιθανό εφαλτήριο (θεωρητικά τουλαχιστον), για αεροπορικές και καταδρομικές επιχειρήσεις, στην Τουρκική ενδοχώρα, απο τους Ισραηλινούς.
  Πάντα εαν το απαιτήσουν και επιβάλλουν οι συνθήκες, οχι στην σφαίρα των φαντασιώσεων.

  1. Μια «απλή» RWS θα ήταν νομίζω προτιμότερη λύση, ώστε να προσφέρεται αρκετή προστασία στον πυροβολητή χωρίς να προστίθεται περιττό βάρος στο όχημα.

 2. Στην εβδομη φωτο αριστερα ( κατω απο τα δυχτια παραλλαγης -εκει που τελειωνουν οι κανες απο το τριδυμο zastava) με την “δορυφορικη” κεραια, συστημα επικοινωνιων, κεντρο διοικησης ειναι;

  1. Υπάρχει ελληνικός στρατιωτικός δορυφόρος για σύστημα επικοινωνιών, για μεγάλες αποστάσεις;
   Ρωτάω επειδή θυμάμαι μόνο για μια συμφωνία με την Γαλλία που αφορά όμως υπηρεσίες για άλλες εφαρμογές.

    1. Εμένα μου φαίνεται σαν αυτό που είπες στην παραπάνω σου ερώτηση. Ειδικός η γνωστής δεν είμαι, αλλά δεν νομίζω να έχει σχέση με μετεωρολογία(η πρόγνωση καιρού), ίσως να μεταδίδουν εικόνα(;) χρησημοποιόντας έναν ιδιωτικό δορυφόρο μιας ειδησεογραφικής εταιρίας.
     Οι γείτονες πάντως για παράδειγμα με έναν «Göktürk», έχουν επενδύσει σε δορυφορικά συστήματα για στρατιωτικές εφαρμογές(για τα οποία λέγεται ότι πρόκειται γενικά για ένα ακριβό «άθλημα» όσον αφορά τις στρατιωτικές εφαρμογές(για αυτό δεν μπορεί να έχει οποίος θέλει).

   1. Κεραία V-SAT των Διαβιβάσεων πρέπει να είναι. Σε van Mercedes, όπως αυτά που εμφανίζονται και στις παρελάσειςτης Ε.Φ. τα τελευταία 2-3 χρόνια.

    1. Σωστή παρατήρηση, προφανώς αυτό είναι, οχήματα με παρόμοιο εξοπλισμό εμφανίζονται συνήθως σε κινητά συγκροτήματα πρακτορείων ειδήσεων, για μετάδοση εικόνας/ήχου(φωνής) απο έξω προς τα «war room» των πρακτορείων, όπως φαίνεται στα παρακάτω παραδείγματα.

     http://www4.picturepush.com/photo/a/12856542/800/Anonymous/0017.jpg

     https://mci.de/wp-content/uploads/2015/03/MDR_SNGs_Beitrag-495×400.jpg

     https://www.thebroadcastbridge.com/cache/uploads/content_images/SNG_Van_789_444_70_s.jpg

     https://broadcast-solutions.de/images/dividerpage/solutions-satcom.jpg

 3. «Οι ονομασίες έχουν τον δικό τους συμβολισμό,αλλά το θέμα είναι ο συμβολισμός -αλλά και ο ιδρώτας- της κάθε ασκήσεως,να μήν ακυρώνεται από την πολιτική.
  Το 1967,με αφορμή τα γεγονότα της Κοφίνου,εξαπολύθηκε από την Εθνική Φρουρά η επιχείρηση «Γρόνθος»,(εποχή της καθαρεύουσας τότε),αλλά γύρισε μπούμερανγκ λόγω πολιτικής διαχειρήσεως.»

  Εισαι καλα, εχεις μερες να φανεις.
  Ανησυχησα γιατι διαβαζω οτι στις γερμανικες πολεις αποσυρουν τα EURO 4 και EURO 5, και ειπα μπας και βγηκες εξω και κατα λαθος σε απεσυραν και εσενα απο την κυκλοφορια ( τοσα γινονται ).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.