Έμπρακτη απόδειξη της πρόθεσης της Ελλάδας να ενισχύσει την παρουσία της σε όλα τα επιχειρησιακά μέτωπα του ΝΑΤΟ αποτελεί η παρουσία τεχνικών συμβούλων της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αφγανιστάν.

Χαρακτηριστικά, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε από τον επίσημο λογαριασμό της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, Resolute Support, συστήνεται o Επισμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Ιωάννης Παρμάκης, ως ο επίσημος εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Αφγανιστάν, και σύμβουλος της Αφγανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Όπως λέει ο ίδιος, πρόσφατα, η Ελλάδα ενίσχυσε την εμπλοκή της στο Αφγανιστάν, σε ότι αφορά την εκπαίδευση, τη συμβουλευτική αλλά και την βοήθεια σε αποστολές.

«Το τμήμα της Ελλάδας εδώ συνεργάζεται στενά με τους Αφγανών για τα Logistics, προκειμένου να τους βοηθήσει να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα της αεροπορικής δύναμης του Αφγανιστάν», σημειώνει ο κ. Παρμάκης και συνεχίζει:

«Τα Logistics αποτελούν τη ραχοκοκαλιά οποιασδήποτε βιώσιμης αεροπορικής δύναμης και θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι η αεροπορική δύναμη του Αφγανιστάν θα μπορέσει να αναλάβει τον αγώνα για το μέλλον εδώ και χρόνια».

«Η Ελλάδα, ήταν ένα από τα πιο παλιά μέλη του ΝΑΤΟ και δεσμεύεται στην αποστολή Resolute Support αλλά και στο μέλλον του Αφγανιστάν», πρόσθεσε.

Την ενίσχυση της παρουσίας της Ελλάδας στο Αφγανιστάν χαιρέτησε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, με ένα tweet στο οποίο χαρακτηρίζει το γεγονός ως ένα δυνατό και καλοδεχούμενο σημάδι.


Πηγή: kathimerini.gr

6 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Όταν μια μέρα θα αποχωρήσουν οι ξένοι απο το Αφγανιστάν, νομίζω ότι όλα θα γίνουν όπως ήταν πρίν την εισβολή των νατοϊκών. Όλα αυτά τα σχολεία εφοδιασμού/συντήρησης/σχεδιασμού αποστολών και ότι άλλο τους μαθαίνουν σήμερα, θα ξεχαστούν για να επανέλθουν τα στάνταρ που είχαν πάντα(πριν την εμφάνιση των ξένων στην ισλαμική χώρα).

  Για να πληρώνει ένα Αφγανιστάν ευρωπαϊκά η αμερικάνικα στάνταρ για εξοπλισμούς και συντήρηση, θα πρέπει να ασχοληθεί με παραγωγή προϊόντων που έχουν ζήτηση στην παγκόσμια αγορά, τα «προϊόντα» που προσφέρουν σήμερα στην παγκόσμια αγορά (όπως η παραγωγή Όπιου/αφιόνι, που είναι το μοναδικό προϊόν εξαγωγής αυτής της χώρας που φέρνει χρήμα στους μετρημένους μεγαλεμπόρους της χώρας), δεν αρκούν για να γίνουν μεσοπρόθεσμα/μακροπρόθεσμα σταθεροί πελάτες στο στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ η της ΕΕ, αγοράζοντας τα πανάκριβα περίπλοκα οπλικά συστήματα που τους προσφέρουν/επιβάλουν οι ξένες εταιρίες (μέσο της εξωτερικής πολιτικής).

  Απάντηση
  • κλείτος ο μέλας

   σκέψου πιστολερο οι μετριοπαθείς αυτη τη στιγμή που τους τα μαθαίνουν οι δυτικοί όλα αυτά ,πόσο χρήσιμοι μπορούν να φανούν στη τρομοκρατία ανάλογα και με τις συνθήκες που μπορούν να διαμορφωθούν, οταν με το καλό αποχωρήσουν οι νατοικοι και λοιποί.

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    Με αυτά που μαθαίνουν σήμερα απο τους ξένους, θα μπορούσαν όντως να προσφέρουν στο έργο των ισλαμιστών.

    Όσον αφορά όμως την χρησιμότητα τους για τους νατοϊκούς(όπως την φαντάζονται αυτοί), νομίζω ότι θα ήταν όσο «χρήσιμος» ήταν ένας Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ στο παρελθόν, ο οποίος είχε παλαιότερα μεγάλη υποστήριξη απο τις ΗΠΑ και ΣΑ. Στην συνέχεια ακολούθησε όμως και αυτός μια πορεία που εξυπηρετούσε συμφέροντα τις ομάδας/φατρίας στην οποία ανήκει/εκπροσωπεί(όπως και ο Καρζάι αργότερα, όσο υπήρξε στην θέση του ηγέτη μετά την δίωξη των ισλαμιστών).

    Ειδικά σε περιοχές όπως π.χ. στην Επαρχία Κουνάρ στην Κοιλάδα Κορενγκαλ του Αφγανιστάν(η στην περιοχή Βαζιριστάν), νομίζω ότι δεν υπάρχουν και πολλοί με φιλικές σκέψεις για τους εισβολείς απο το εξωτερικό. Εκείνους ότι και να τους μάθουν οι ξένοι, θα έρθει η ημέρα που θα τα χρησιμοποιήσουν εναντίον των νατοϊκών(αν δεν συμβαίνει ήδη).

    Οι λίγοι μετριοπαθείς που είναι πραγματικά εναντίον των ισλαμιστών και παραγωγών ναρκωτικών, θα εγκαταλείψουν απλά την χώρα για να επιβιώσουν μετά την αποχώρηση των ξένων.

    https://www.huffingtonpost.gr/2017/02/04/diethnes-un-diavoitos-polemarhos_n_14612554.html

    http://www.kathimerini.gr/374782/article/epikairothta/kosmos/oi-pakistanoi-stratiwtes-proelaynoyn-sto-vaziristan

 2. EVRIPIDES

  Η συμμετοχή μας στην RSM θα αυξηθεί. Σε λίγο καιρό, εκτός από τους 4 της ΠΑ στο TAAC, στο Στρατηγείο της RSM θα συμμετέχουν και 5 αξιωματικοί του ΕΣ.

  Απάντηση
 3. Theognostos

  Δεν προβλέπεται η αποχώρηση απο το Αφγανιστάν των Δυτικων Δυναμεων εθελοντικά για πολλούς λόγους εις εκ των οποιων είναι η περικυκλωση της Περσίας (Ιραν)

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Ούτε οι Σοβιετικοί έφυγαν εθελοντικά απο το Αφγανιστάν, αλλά επειδή τους ανάγκασαν οι αντάρτες(με σκληρή επίμονη αντίσταση) με την υποστήριξη απο τις ΗΠΑ. Σήμερα έχουμε προφανώς μια περίπτωση όπου γίνεται το αντίθετο. Υπάρχουν ήδη φωνές στις ΗΠΑ που μιλάνε για ένα νέο Βιετνάμ για τις δυνάμεις του συνασπισμού, αυτό δεν είναι έκπληξη εφόσον χρησιμοποιείται η ίδια μέθοδο (όπως στην Ινδοκίνα)παρά τις αδυναμίες που την συνοδεύουν.

   Οι Άγγλοι έκαναν ήδη την αρχή για μια αποχώρηση, εφόσον παρέδωσαν ίσως το μεγαλύτερο στρατόπεδο που είχαν στο Αφγανιστάν στους Αφγανούς(εννοείται χωρίς τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρακολούθησης/επιτήρησης).

   Αν πάρω στα σοβαρά εκείνους που λένε ότι ο πόλεμος είναι ένα πολύ μεγάλο business, νομίζω ότι η εισβολή στον Ινδοκούχο εξυπηρετεί περισσότερο οικονομικά συμφέροντα παρά τα γεωπολιτικά. Με έναν αντιτρομοκρατικό πόλεμο δεν έχει πάντως πολύ σχέση (όπως δεν είχε και η επίθεση στο Ιράκ για τα θεωρητικά απαγορευμένα όπλα του Σαντάμ που δεν υπήρχαν), εφόσον οι δράστες και οι ηθικοί αυτουργοί ήταν φανατικοί Ουαχαμπιστές(οπαδοί του ιδρυτή Αλ Ουαχάμπι) Σαουδάραβες. Η ανακοίνωση/αιτιολογία του Μπους ότι πολεμούν αυτούς που φιλοξενούν ισλαμιστές, ήταν ηλίθια επειδή όσοι ασχολούνται γνωρίζουν ότι οι Σαουδική Αραβία φιλοξενεί απο ανέκαθεν τους περισσότερους σκληροπυρηνικούς/φανατικούς ισλαμιστές που έχουν στοχοποιήσει τις ΗΠΑ, αυτά τα προσπερνούν ομώς απο συνήθειο στη Ουάσινγκτον για να πουλάνε όπλα στην ΣΑ, αλλά και επειδή έχουν στενή συνεργασία στην εξόρυξη πετρελαίου.

   https://www.analystsforchange.org/2016/02/blog-post_57.html

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: