Γράφει ο Βασίλης Καραβίδας
[dropcap size=small]Μ[/dropcap]εγάλη συζήτηση έγινε σε άλλη δημοσίευση, για το ύφασμα της στολής μάχης του ΕΣ και τις διαφορές που παρατηρούνται σε διάφορα δείγματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, είτε στην ποιότητα υφάσματος, είτε στον χρωματισμό. Ας αναλύσουμε λοιπόν τις τεχνικές κατασκευής του υφάσματος, και ας πούμε μερικά λόγια για τα χρώματα.
Το ύφασμα ripstop, είναι μια ειδική πλέξη, κατά την οποία ενισχυτικές ίνες υφάσματος, πλέκονται μέσα στην κρόκη και το στημόνι, δημιουργώντας ένα διασταυρούμενο πλαίσιο (που στο μάτι φαίνεται ως τετραγωνάκια..). Τα τετράγωνα αυτά τυπικά έχουν μεσο-διάστημα 5 έως 8 χιλιοστά. Αναλόγως του πάχους του χρησιμοποιούμενου νήματος, μπορεί να παρουσιάζουν τρισδιάστατη μορφή (δλδ να εμφανίζονται εξογκωμένα σε σχέση με το υπόλοιπο ύφασμα), αν και νεώτερες τεχνικές πλέξης μπορούν να εξαλείψουν αυτό το πρόβλημα. Φυσικά η λογική πίσω απο την πρόσθεση ενισχυτικής ίνας, δεν είναι άλλη απο το να κάνει το ύφασμα πιο ανθεκτικό στη φθορά κατά το σκίσιμο (εξ’ου και ripstop).
Τα τελευταία χρόνια η Υπηρεσία ”πέρασε” σε ένα νέο τύπο υφάσματος, τον αποκαλούμενο και 80-20. Τα δύο νούμερα εκφράζουν την αναλογία βαμβακερής ίνας και πολυεστερικής αντίστοιχης στην πλέξη του υφάσματος. Το βαμβάκι ως φυσικό υλικό, είναι εξαιρετικά διαπνέον και μπορεί να βαφτεί πολύ εύκολα με χρώματα. Η πολύεστερική ίνα (κατασκευασμένη απο πολυεστεροποίηση αιθυλενογλυκόλης και Π-φθαλικού οξέως) είναι μεν εύκαμπτη, αλλά τείνει να κολλά στο σώμα σε ζεστό περιβάλλον . Διαθέτει όμως αρκετά πιο μεγάλη αντοχή στον εφελκυσμό (τέντωμα) καθώς η πυκνότητα της (για τα δεδομένα του ΕΣ) είναι περίπου 1,2 με 1,5 Denier (βαθμός πυκνότητας που εκφράζει το βάρος ενός ρολού κλωστής – η 1000αρα Cordura σημαίνει 1000 βαθμοί Denier). H μίξη 80-20 επιλέχθηκε ως πλέον κατάλληλη για το θερμό περιβάλλον της χώρας μας (εν αντιθέσει με την προηγούμενη χρησιμοποιηθείσα 50-50) και πιο ”βολική” κατά τη διαδικασία της βαφής.
Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του υφάσματος, πέρα απο τους προφανείς της άριστης ποιότητας των πρώτων υλών, είναι οι διαδικασίες επεξεργασίας του υφάσματος, όπως ο μερσερισμός (εμβάπτιση σε διάλυμα καυστικής σόδας 30-50ΒΕ υπό τάνυση, προκειμένου να ”μαλακώσει” η υφή του υφάσματος και να αποκτήσει στιλπνότητα), οι απο-λιπάνσεις, το αποκολλάρισμα κ.α.
Η βαφή είναι το άλλο μεγάλο θέμα. Τυπικά και με βάση της προδιαγραφές, οι στολές μάχης βάφονται με συνδυασμό χρωμάτων κάδου (vat dyes) και χρωμάτων διασποράς (dispersed dyes). Τα χρώματα κάδου όπως αναφέρει και ο τίτλος τους, είναι χρώματα που χρησιμοποιούνται ως η κύρια χρωματική βάση του υφάσματος, μετά τον εμβαπτισμό σε κάδο. Μπορεί να ακούγεται σαν μια απλή διαδικασία, αλλά τα χρώματα αυτά απαιτούν την χρήση διαλυτών (όπως διοσουλφίδιο του Νατρίου) προκειμένου να καταστούν αδιάλυτα πάνω στο ύφασμα (να μην ξεβάφουν εύκολα). Μπορεί επίσης να απαιτήσουν και άλλες διαδικασίες, όπως οξείδωση, έλεγχο του pH κ.α. Συνεπώς μόνο η αυστηρή τήρηση των διαδικασιών θα αποδώσει άριστη βαφή.
Τα χρώματα διασποράς (που δημιουργούν το διασπαστικό σχέδιο) χρησιμοποιούνται για τη βαφή της πολυεστερικής ίνας, καθώς οι τεχνητές ίνες όπως η σελουλόζη, παρουσιάζουν υδρόφοβα χαρακτηριστικά. Δεν θα επεκταθώ σε όρους όπως Νιτροαρυλαμίνη και άλλα γιατί θα πρέπει να γράφω μέχρι την επόμενη εβδομάδα.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε, οτι οι διακυμάνσεις που συναντάμε στις διάφορες στολές, είναι αποτέλεσμα μη τήρησης των βασικών κανόνων κατασκευής, με απώτερο σκοπό τον περιορισμό του κόστους. Προσωπικά έχω αγοράσει στολή η οποία ξέβαψε μετά το πρώτο (!) πλύσιμο. Αν και ο ΕΣ εκδίδει αναλυτικές προδιαγραφές για τα υλικά του, ορισμένοι ιδιώτες κατασκευαστές δεν θα τις ακολουθήσουν, ιδίως απο τη στιγμή που πολλές παραγγελίες κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου στο εξωτερικό. Ασφαλώς ο αυστηρός ποιοτικός έλεγχος θα οδηγήσει σε απόρριψη, παρτίδες υλικού που αποκλίνουν, αλλά στο ελεύθερο εμπόριο μπορείτε να βρείτε τις ίδιες παρτίδες σε δελεαστικές τιμές.
_________________
Αν είσαι πραγματικός λάτρης του ατομικού εξοπλισμού αλλά και οτιδήποτε αφορά ιματισμό, εξαρτύσεις, υλικά μάχης και διαβίωσης, και φυσικά οπλισμό, τότε είσαι στο σωστό σημείο, βρήκες στο Facebook την ομάδα «ΑΝΑΛΑΒΑΤΕ! ΑΡΜ!» την ομάδα που σε εκφράζει απόλυτα, για να συμμετέχεις κάνε κλικ εδώ!
_________________
7 Απαντήσεις
το 1996 δινανε δυο φορεσιες παραλλαγης η μια η θερινη με λεπτο υφασμα πολυ καλλης εφαρμογης , με χρωματα tiger stripe αλα βιετναμ ,ηταν ριπ στοπ ,για εμενα ηταν πολυ ποιο αγαπημενη απο την πιο χοντρη που ειχε καθαρα ελληνικη παραλαγη( χρωματα) και ειχε εφαρμογη σαν τσουβαλι ,ακομα και το χειμωνα
«με χρωματα tiger stripe αλα βιετναμ»;
η θερινη λεπτη ripstop εχω την εντυποση πως ηταν αυτη
http://www.armyland.gr/products/Stratiotika-Eidh-Aeroporia-Nautiko/1/s/s/1253/
http://www.armyland.gr/images/upload/proionta1253/001.jpg
τις φορουσα εναλαξ και οταν ερχοταν η λεπτη θερινη ,αυτο μου δημιουργουσε θετικο αισθημα
tiger stripe ποιητικη αδεια
http://thumbs2.picclick.com/d/w1600/pict/361712103997_/Very-Rare-Original-New-Old-Stock-Vietnam-Era.jpg
Very Rare Original New Old Stock Vietnam Era Tiger Stripe Shirt
http://picclick.ca/Very-Rare-Original-New-Old-Stock-Vietnam-Era-361712103997.html
η χοντρη ηταν αυτη
http://farm5.static.flickr.com/4151/5082825865_a5f39b5bc8.jpg
εχω την αμυδρη αναμνηση οτι καποιους τους απετρεψαν στο κεδβ να φορανε την λεπτη ,νομιζω οτι τους ειπαν οτι ειναι για σπεσιαλ περιπτωσεις ,αγηματα παρελασεις, μαλον για αυτο το λογο δεν θυμαμαι να την φοραω στο κεδβ
δειγματα λεπτης θερινης ripstop
http://www.defence-point.gr/news/wp-content/uploads/2011/09/IMG_5398.jpg
http://policenet.gr/sites/default/files/field/image/00_34.jpg
η φοτο με τον Φραγγο ειναι απο το defencepoint
http://www.defence-point.gr/news/?p=18815
http://1.bp.blogspot.com/-G5xTn0QvJwM/VNusfJayN2I/AAAAAAAAyj4/of5d82InDP8/s1600/3.JPG
http://stratiotikathemata.blogspot.com/2015/02/96.html