Ο τηλεχειριζόμενος οπλικός σταθμός τοποθετημένος σε BPM-1. (armyrecognition.com)

Ο τηλεχειριζόμενος οπλικός σταθμός τοποθετημένος σε BPM-1. (armyrecognition.com)

Ένας νέος τηλεχειριζόμενος οπλικός σταθμός (RCWS) των 30 χιλιοστών με την ονομασία Turra 30 παρουσιάστηκε από την Σλοβάκικη εταιρεία EVPU.

Ο συγκεκριμένος RCWS πύργος που προορίζεται να γίνει μία γενική λύση για ερπυστριοφόρα και τροχοφόρα θωρακισμένα οχήματα, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης IDEB 2012 στην Μπρατισλάβα ενσωματωμένος σ’ένα ερπυστριοφόρο όχημα μάχης BMP-1, το MGC-1.

Ο Turra 30 ενσωματώνει ένα 30 χιλιοστών αυτόματο πυροβόλο 2A42 και ένα συζυγές πολυβόλο PKT των 7,62 χιλ., επίσης, μπορεί να εξοπλιστεί με εκτοξευτές καπνογόνων και καθοδηγούμενους αντιαρματικούς πυραύλους (ATGM).

Ο πύργος Turra 30 στην παρθενική δημόσια εμφάνιση του διέθετε δύο σειρές τεσσάρων εκτοξευτών καπνογόνων, από μία σε κάθε πλευρά του πύργου και δύο κάνιστρα-εκτοξευτές ATGM 9M113 (AT-5 Spandrel) τοποθετημένους στην αριστερή πλευρά του.

Το αρχικό βάρος του RCWS έχει τοποθετείται στα 1200 κιλά, αν και αυτό ποικίλει αναλόγως από τα προαιρετικά ενσωματωμένα συστήματα. Η βασική βαλλιστική προστασία του Turra 30 συμβαδίζει με τη Συμφωνία Τυποποίησης του NATO –STANAG 4559 Level 1, με δυνατότητα προοπτικής τοποθέτησης επιπρόσθετης θωράκισης.

Το ενσωματωμένο, διπλής τροφοδοσίας, πυροβόλο 2A42, το οποίο διαθέτει μήκος 3 μέτρων και ζυγίζει 118 κιλά, μπορεί να βάλλει πυρομαχικά 30X170 χιλ., APDS, AP-T, HE, HEI, HETP-T ή TP με ρυθμό βολής μεγαλύτερο από 550 βλήματα το λεπτό.

Το πυροβόλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσβολή χαμηλά ιπτάμενων αεροχημάτων και ελαφρά θωρακισμένων οχημάτων σε μέγιστο δραστικό βεληνεκές 2500 μέτρων, με την πρόσθεση των πυραύλων Spandrel το σύστημα αποκτά τη δυνατότητα προσβολής βαρέων θωρακισμένων στόχων σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 4ων χιλιομέτρων.

Ο τηλεχειριζόμενος σταθμός Turra 30 παρουσιάστηκε στην IDEB 2012 εξοπλισμένος με πυροβόλο 2A42 των 30 χιλιοστών, συζυγές πολυβόλο PKT των 7,62 χιλ., και αντιαρματικούς πυραύλους (m113 Konkurs (AT-5 Spandrel). (armyrecognition.com)

Ο τηλεχειριζόμενος σταθμός Turra 30 παρουσιάστηκε στην IDEB 2012 εξοπλισμένος με πυροβόλο 2A42 των 30 χιλιοστών, συζυγές πολυβόλο PKT των 7,62 χιλ., και αντιαρματικούς πυραύλους Konkurs (AT-5 Spandrel). (armyrecognition.com)

Το πολυβόλο PKT το οποίο έχει μήκος 1 μέτρου και ζυγίζει 10,5 κιλά μπορεί να χτυπήσει στόχους σε απόσταση 1500 μέτρων με ρυθμό βολής 700 με 800 φυσιγγίων το λεπτό.

Γυροσκόπια με οπτικές ίνες παρέχουν σταθεροποίηση στο πύργο οποίος μπορεί να περιστραφεί κατά διεύθυνση 360 μοίρες με ηλεκτροκινητήρες και το πυροβόλο να κινηθεί καθ΄ύψος από -10 έως 60ο.

Το περίβλημα του ηλεκτρο-οπτικού σκοπευτικού εδράζεται στην αριστερή πάνω πλευρά του RCWS και είναι ταυτισμένο καθ’ύψος με το πυροβόλο, ενσωματώνει σκοπευτικό ημέρας με δυνατότητα μεγέθυνσης, θερμικό σκοπευτικό και ένα τηλέμετρο λέιζερ.

Ο τηλεχειριζόμενος πύργος Turra 30 μπορεί να τοποθετηθεί στη θέση του προεπιλεγμένου επανδρωμένου πύργου των 73 χιλιοστών που διαθέτει το ΤΟΜΑ BMP-1 του Ελληνικού Στρατού. Στη φωτογραφία BMP-1 του ΕΣ κατά τη διάρκεια της άσκησης ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ-13 στην 98 ΑΔΤΕ. (Γενικό Επιτελείο Στρατού)

Ο ενσωματωμένος υπολογιστής ελέγχου πυρός επεξεργάζεται υπολογισμούς βλητικών δεδομένων, πραγματοποιεί έλεγχο ορθής λειτουργίας συστήματος και ελέγχει και σταθεροποιεί τον Turra 30.

O χειριστής βρίσκεται ανάμεσα στο σκάφος του οχήματος που είναι τοποθετημένος ο RCWS και ο χειρισμός του συστήματος γίνεται με μοχλό με τον οποίο στοχεύει και πυροδοτεί το RCWS.

Ο πίνακας ελέγχου του συστήματος παρέχει υποδοχές για την μελλοντική ενσωμάτωση συστημάτων προειδοποίησης λέιζερ και εντοπισμού εχθρικού πυρ όπως και συστημάτων εκτόξευσης καπνογόνων-βομβίδων.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: