Την προμήθεια 50 ελικοπτέρων H225M Caracal αποφάσισε η Πολωνία

Σύμφωνα με το Πολωνικό υπουργείο Άμυνας, το H225M Caracal προφανώς προεπιλέχθηκε για το πρόγραμμα μέσης ανυψωτικής ικανότητας, γενικής χρήσης ελικοπτέρου της Πολωνίας επειδή ήταν το μοναδικό διαγωνιζόμενο ελικόπτερο που πληρούσε τις επίσημες απαιτήσεις. (Airbus Helicopters/Anthony Pecchi/IHS Janes 360)

Το ελικόπτερο H225M Caracal της Airbus Helicopter (παλαιότερα γνωστό ως EC725) έχει προεπιλεγεί για την τελευταία φάση του προγράμματος για το μεσαίο ελικόπτερο γενικής χρήσης της Πολωνίας, ανακοίνωσε, την 21η Απριλίου ο Πολωνός Πρόεδρος Μπρόνισλαβ Κομορόβσκι.

Συνολικά, η προμήθεια των 50 Caracal υπολογίζεται πως θα κοστίσει περίπου 13 δισεκατομμύρια ζλότι (3,5 δις δολάρια).

Το τελικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 16 μεταφορικά ελικόπτερα σε διαμόρφωση πολλαπλού ρόλου, 13 ελικόπτερα (CSAR) Έρευνας – Διάσωσης Μάχης (έξι για το ναυτικό και εφτά για την πολεμική αεροπορία), οχτώ ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων (ASW), πέντε ελικόπτερα ιατρικών αεροδιακομιδών (MEDEVAC) και οχτώ ειδικά ελικόπτερα για την 7η Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων (7 EDS) που εδρεύει στο Powidz.

Τα νέα ελικόπτερα θα αντικαταστήσουν τα ελικόπτερα γενικής χρήσης της Πολωνίας, Mil Mi-8/17 “Hip” και Mi-14 “Haze” ASW.

Το Caracal ειχε ως ανταγωνιστές το S-70 Black Hawk /S-70 Seahawk της Sikorsky και το AW149 της AgustaWestland. Η Πολώνια αναζητούσε ένα ελικόπτερο με ανυψωτική ικανότητα φορτίου 3 τόνων ή 12 πλήρως εξοπλισμένων στρατιωτών, με επιχειρησιακό ύψος πτήσης 4000 μέτρων και επιχειρησιακή εμβέλεια 150 χιλιομέτρων.

«Το H225M Caracal ήταν η μοναδική προσφορά που πληρούσε τις τυπικές απαιτήσεις και έτσι επιλέχθηκε για την δοκιμαστική φάση του διαγωνισμού ελικοπτέρου,» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Τσέσλαβ Μρόζεκ. «Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία (Airbus Helicopters) κέρδισε το διαγωνισμό επειδή το ελικόπτερο είναι απίθανο να μη ολοκληρώσει τις στρατιωτικές δοκιμές,» πρόσθεσε.

Οι Πολωνοί περιμένουν από την Airbus Helicopters να παραδώσει ένα μεταφορικό ελικόπτερο H225M στην βασική έκδοση για το πρόγραμμα δοκιμών εντός διαστήματος 20 ημερών. Οι δοκιμές αυτές έχουν προγραμματιστεί για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο και πρόκειται να πιστοποιήσουν τα βασικά χαρακτηριστικά του Caracal. Η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015.

Η πρόσφορα της Sikorsky απορρίφτηκε επειδή δεν περιελάμβανε πληροφορίες σχετικά με τα οπλικά σύστημα, καθιστώντας αδύνατη την σύγκριση της με τις υπόλοιπες προτάσεις. Εν τω μεταξύ, η προσφορά της AgustaWestland απορρίφτηκε επειδή η εταιρεία είχε προτείνει την παράδοση του πρώτου AW149 τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης, αντί των δύο που ζητούσε η Πολωνία.

Η προσφορά της Airbus Helicopter σημείωσε επίσης υψηλότερη επίδοσης στα αντισταθμιστικά ωφελήματα, σύμφωνα με το Πολωνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Από τις 105 απαιτήσεις ωφελημάτων της συμφωνίας η προσφορά της AgustaWestland/PZL Swidnik πληρούσε 41, η προσφορά της Sikorsky/PZL Mielec πληρούσε 50, ενώ η προσφορά της Airbus Helicopters/Heli Invest/Wojskowe Zaklady Lotnicze Nr 1 (WZL-1) κάλυπτε 71.

Τα πολωνικά ελικόπτερα H225M θα κατασκευαστούν από την WZL-1 στο Lodz, όπου θα υπάρχει και κέντρο συντήρησης για όλα τα Airbus Helicopter στρατιωτικά ελικόπτερα της Πολωνίας.

Αρχικά η Πολωνία επεδίωκε να αγοράσει 70 ελικόπτερα, όμως μείωσε το πρόγραμμα στα 50 ως αποτέλεσμα μεγαλύτερου από το αναμενόμενο κόστους για τα ελικόπτερα των ειδικών εκδόσεων. Καθοριστικός παράγοντας για αυτή την απόφαση ήταν η σχετικά καλή κατάσταση των υφιστάμενων ελικοπτέρων Mi-8/17 της Πολωνία, επιτρέποντας την προσωρινή μείωση του αριθμού των μεταφορικών ελικοπτέρων. Τα Mi-8/17 θα παραμείνουν σε υπηρεσία μέχρι το 2026-27.

Ένας δεύτερος διαγωνισμός που θα αντικαταστήσει τελικά τα “Hip” θα ανακοινωθεί τον επόμενα χρόνια.

Η μείωση του αριθμού/κόστους του προγράμματος του ελικοπτέρου πολλαπλού ρόλου επιτρέπει επίσης την αλλαγή της χρηματοδότησης του πολωνικού προγράμματος επιθετικού ελικοπτέρου “Kruk”, το οποίο έχει επιταχυνθεί. Πρόκειται να αντικαταστήσει τα πολωνικά σημερινά επιθετικά ελικόπτερα Mil Mi-24 ‘Hind’.

Η Πολωνία ξεκίνησε το πρόγραμμα του μεσαίας ανυψωτικής ικανότητας, γενικής χρήσης ελικοπτέρου τον Μάρτιο του 2012, τότε η απαίτηση έκανε λόγο για την είσοδο σε υπηρεσία 26 ελικοπτέρων το 2014. Τον Σεπτέμβριο του 2012 το πρόγραμμα επεκτάθηκε στα 70 αεροσκάφη και, αν και η Πολωνία έλπιζε να υπογράψει τη σύμβαση στα τέλη του 2013, το χρονοδιάγραμμα εκτροχιάστηκε. Οι απαίτηση των 70 ελικοπτέρων ζητούσε για 48 μεταφορικά ελικόπτερα πολλαπλού ρόλου, 16 ελικόπτερα CSAR και έξι πλατφόρμες ASW.

Απόδοση από το IHS Janes 360 για την Προελαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

 1. Αυτά μωρέ..που οι δικοί μας ειδικοί της Α.Σ. δεν τα ήθελαν γιατί ήταν κατώτερα και καλά από τα NH-90..αυτά μωρέ που έχουν και μειωμένη ραδιοδιατομή (που λένε και οι ειδικοί του “χώρου”..) και είναι καλά τα κορυφαία ελικόπτερα που έπρεπε να τρέξουμε να προλάβουμε να αγοράσουμε..

  1. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αγοράσανε και έναν μόνον τύπο ελικοπτέρου! Τσ τσ τσ τσ, να μην έχεις μια ποικιλία βρε αδερφέ μου; Σήμερα θες ΝΗ90, αύριο ένα CHINOOK την άλλη ένα SeaHawk, ένα Super Puma…..
   Άμυαλοι άνθρωποι

   1. Δεν μπορείς να πεις..είναι ειδικοί οι άνθρωποι,το κατέχουν το αντικείμενο.
    Τι είναι..σαν τους άσχετους στην Π.Α. μήπως..?Που δεν γνωρίζουν από αεροσκάφη και ελικόπτερα..

 2. Ενδιαφερον θα ειναι το αν θα εξοπλισουν τα ASW με ΑΜ-39,οπως και ο λοιπος εξοπλισμος τους καθως θα ειναι η πρωτη διαμορφωση ASW αυτου του τυπου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.