Τι είπε για τα F-16 ο Α/ΓΕΑ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σε συμπυκνωμένη ενημέρωση για τις εξελίξεις στα εξοπλιστικά προγράμματα – στόχους της Πολεμικής Αεροπορίας, προέβη ο Α/ΓΕΣ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, μιλώντας στους στρατιωτικούς συντάκτες, επ’ ευκαιρία παρουσιάσεως του προγράμματος εκδηλώσεων για την φετινή εορτή της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ως πρώτος κύριος στόχος για το ΓΕΑ, είναι το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των μαχητικών F-16. Τον παρελθόντα Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη για την υλοποίησή του (Initial Program Management Meeting) με συμμετοχή φορέων της κυβερνήσεως των ΗΠΑ, του ΥΠΕΘΑ και της Lockheed Martin Aero. Συζητήθηκαν τα κύρια σημεία του προγράμματος και παρασχέθηκαν εκατέρωθεν πληροφορίες και διευκρινίσεις, με σκοπό την δρομολόγηση των απαραιτήτων για την έναρξη εργασιών. Παρουσιάσθηκαν επίσης τα βασικά χρονοδιαγράμματα εργασιών καθώς και σημαντικές πτυχές της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί και αφορούν σε θέματα συνεργασίας και προετοιμασίας των εμπλεκομένων φορέων, διαλειτουργικότητας των συστημάτων του αεροσκάφους και ασφαλείας χώρων και διεργασιών που σχετίζονται με την αναβάθμιση.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο Α/ΓΕΑ διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να κυκλοφορούν “ειδήσεις” περί προβλήματος στην διαλειτουργικότητα συστημάτων που θα περιλαμβάνει η αναβάθμιση των ελληνικών F-16, την στιγμή που ακόμη δεν είχε πραγματοποιηθεί καν η ανωτέρω πρώτη σύσκεψη. Επιπλέον, δεν είναι δυνατόν να γίνονται διαπιστώσεις, από την στιγμή που κανένα εκ των προβλεπομένων συστημάτων δεν έχει εγκατασταθεί στο αεροσκάφος για να δοκιμαστεί και να διαπιστωθεί και να καταγραφούν, εάν υπάρχουν, παρατηρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία είναι διακρατική, συνεπώς υπεύθυνη για την παράδοση ενός πλήρως λειτουργικού αναβαθμισμένου μαχητικού αεροσκάφους, είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, έναντι της ελληνικής.

Ως προς τα χρονοδιαγράμματα, ο Α/ΓΕΑ διευκρίνισε ότι προ της εκπνοής του έτους θα μεταβεί στις ΗΠΑ ένα αεροσκάφος, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως πρωτότυπο. Αυτό θα ανήκει στα F-16 Block 52+ Advanced, επειδή τα αεροσκάφη της συγκεκριμένης εκδόσεως απαιτούν τις μικρότερες σε έκταση παρεμβάσεις. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση του πρωτοτύπου σε 20 μήνες ωστόσο ο Α/ΓΕΑ δήλωσε ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα επιτευχθεί πολύ νωρίτερα, μπορεί ακόμη και εντός 12 μηνών, δηλαδή περί τα τέλη του 2019 με αρχές του 2020.

Άλλο σημείο το οποίο έτυχε διευκρινίσεως, είναι η τύχη των Block 50 και Block 30. Ως προς τα πρώτα, ο Αντιπτέραρχος Χριστοδούλου είπε ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο άλλου προγράμματος στο μέλλον αλλά, στην σχετική σύμβαση που υπεγράφη για τα Block 52+ και Block 52+ Advanced, έχει περιληφθεί η προμήθεια  υποσυστημάτων που θα χρειαστούν για τα Block 50, όπως επί παραδείγματι τακτικά συστήματα ζεύξεως δεδομένων Link16, ή δυνητικές μελλοντικές προμήθειες, όπως ατρακτιδίων στοχοποιήσεως Sniper. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το δυνητικό κόστος του προγράμματος παρουσιάζεται πολύ υψηλότερο σε σχέση με το 1 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα κοστίσει τελικώς το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των 84 Block 52+ και Block 52+ Advanced. Η αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 θα τα φέρει επί της ουσίας στο επίπεδο Advanced, εγχείρημα το οποίο κρίνεται χαμηλού δείκτου δυσκολίας, επειδή ήδη ένα εκ των αεροσκαφών (το “050”) που επί σειρά ετών παρέμεινε στις ΗΠΑ, έχει υποστεί επιμέρους αναβαθμίσεις που περιλαμβάνονται στην εν λόγω έκδοση (βλέπε ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ALMANAC 2013-2014 σ. 36). Συνεπώς, επί της ουσίας το συγκεκριμένο αεροσκάφος, αποτελεί το έτοιμο πρωτότυπο.

Τέλος, ως προς τα αρχικά F-16 Block 30, για τα οποία ερωτήθηκε ο Α/ΓΕΑ, δήλωσε ότι υπάρχει ένα ενδιαφέρον από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την αγορά τους, ακόμη και το σύνολο των 32, πλην όμως ακόμη δεν υπάρχει κάτι οριστικό. Αναμένεται δε νέα επίσκεψη αξιωματικών της αεροπορίας των ΗΑΕ, για να εξετάσει τα συγκεκριμένα αεροσκάφη στην 111 Πτέρυγα Μάχης από την οποία επιχειρούν.

Αναφορικώς με τα Mirage 2000 και Mirage 2000-5 Mk2, παρατείνεται επί τετραετία ο “γόρδιος δεσμός” για την σύναψη συμφωνίας – πλαίσιο που θα καλύπτει την Εν Συνεχεία Υποστήριξή τους, μετά τον ματαιωθέντα Διαγωνισμό 3/2014.

Πηγή: doureios.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

18 Απαντήσεις

 1. »…στην σχετική σύμβαση που υπεγράφη για τα Block 52+ και Block 52+ Advanced, έχει περιληφθεί η προμήθεια υποσυστημάτων που θα χρειαστούν για τα Block 50, όπως επί παραδείγματι τακτικά συστήματα ζεύξεως δεδομένων Link16, ή δυνητικές μελλοντικές προμήθειες, όπως ατρακτιδίων στοχοποιήσεως Sniper…»

  Ti εννοει ο ποιητης με την τελευταια φραση?

  υ.γ.
  Ο ρατσισμος εις βαρος των Μιραζ στην ΠΑ κανει μπαμ ακομη μια φορα…

 2. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το γιατί δεν έδωσαν προτεραιότητα στην αναβάθμιση των παλαιότερων αεροσκαφών. Τα advance και τα 50+ θα μπορούσαν να περιμένουν. Αν αναβαθμίζονταν τα 30 και 50 σε επίπεδο viper η αεροπορεία θα είχε περισσότερα διαθέσιμα ανταγωνιστικά αεροσκάφη.

  1. Από αυτά που διαβασα, η απόφαση για την αναβάθμιση των block 52, block 52+ έχει να κάνει με τις εναπομείναντες ώρες πτήσης των μαχητικών. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη όντας νεότερα, είναι πιο εύκολο να φτάσουν στο επίπεδο viper, ενώ το γεγονός πως έχουν περισσότερες ώρες ακόμα σημαίνει πως θα πετάνε για αρκετά ακόμα χρόνια, σε σύγκριση με τα block 30 ας πούμε οπότε η επένδυση στα νεότερα αεροσκάφη βγάζει μεγαλύτερο νόημα. Αν αναβαθμιστούν στο μελλον και τα block 50 θα είναι πολύ θετικό. Τώρα τα block 30 πιστεύω πως έχουν ακόμη θέση στην ΠΑ και μπορούν να δώσουν για κάποια χρόνια ακομα. Βέβαια, κλείνοντας να πω πως σε προηγούμενα θέματα είχαμε θέση το θέμα αεροσκάφη 4ης γενιάς σε σύγχρονο περιβάλλον πολέμου και πόσα μπορούν να δώσουν. Ο πρώην αρχηγός της ρωσικής ΠΑ είχε πει πως τα αεροσκάφη 4ης γενιάς είναι πια ξεπερασμενα, και όλοι οι αναλυτές μιλάνε για το νέο τύπο πολέμου όπου ο εχθρός μπορεί να κλειδώσει ολόκληρες περιοχές A2/AD και ουσιαστικά να απαγορεύσει την είσοδο σε αυτη. Σε αυτό το πλαίσιο και λαμβάνοντας υπόψιν την αγορά s400 της Τουρκίας και την προσπάθεια τους να αναπτύξουν ένα πολύπλοκο σύστημα αεραμυνας ζώνης μαζί με το ναυπηγικό πρόγραμμα των γειτόνων το οποίο περιλαμβάνει και φρεγάτες αεράμυνας, στο μέλλον η Τουρκια θα μπορεί να δημιουργήσει μια ζώνη Α2AD στην Αν. Μεσόγειο και δεν γνωρίζω πως τα f16 θα μπορούν να ανταπεξέλθουν εκει. Αλλά βέβαια τέτοια ώρα τέτοια λόγια, το γεγονός πως αναβαθμιζουμε τα f16 είναι θετικό, όμως το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα έπρεπε να φτάνει στο τέλος του τώρα και η ΠΑ να ψάχνει ήδη για ΝΜΑ.

 3. Για πιο λόγο να αγοράσει μια πλούσια χώρα (που χρηματοδότησε ξεχωριστή έκδοση του μαχητικού, «heavily customized» που λέμε), ένα μαχητικό το οποίο (σύμφωνα με μερικές αναφορές στην Ελλάδα) θεωρείται έτοιμο για τα σκουπίδια;

  Μπορούν αυτά τα αεροσκάφη να προσφέρουν στα ΗΑΕ, ενώ για την Ελλάδα θεωρούνται άχρηστα;

  1. Εαν τα παρουν σε τιμη ευκαιριας τοτε θα τα κανουν » heavily customized» ως ανεφερες..δεν εξηγηται αλλιως… ..μηπως εχουν στην Ελλαδα το μυστικο οπλο του γκιολβα και δεν νοιαζονται…την ωρα που ολοι ετοιμαζονται για μεγαλο πολεμο κρατη που ηταν ‘νιγηρια» αρχιζουν παραγωγη συστηματων ενω στην Ελλαδα ο ‘θεσσαλονικiος’ πιστευει οτι οι τουρκοι ειναι ‘αδελφια’ ασχετα εαν απειλουν με το κασους μπελι μηπως οι αλβανοι » ξαδελφια» ασχετα εαν θελουν την ηπειρο και οι σκοποιανοι ‘μακεδονες’ ασχετα εαν ονειρευονται την Θεσσαλονικη …

   1. Σε προηγούμενη αναφορά έλεγαν ότι η πώληση των μαχητικών πήγε μετά την υπογραφή της συμφωνίας για αναβάθμιση σε ξένα χέρια.
    Περίεργη πάντως όλη αυτή η υπόθεση μεταπώλησης, με πολλά ερωτηματικά(όπως και στο θέμα συμβατότητας, για τα υπάρχοντα συστήματα αυτοπροστασίας/ηλεκτρονικού πολέμου).

 4. Θετικό το γεγονός ότι το πρόγραμμα προχωράει αλλά πιστεύω πως θα αργήσουμε πολύ να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα. Αν το πρωτότυπο είναι έτοιμο αρχές του 2020, θα περάσουν αρκετά χρόνια ακόμα μέχρι να έχουμε επιχειρησιακή την πρώτη μοίρα, ας πούμε γύρω στο 2022 και πολύ αργότερα το σύνολο των 84 αεροσκαφών. Και αυτό με τις καλύτερες προβλέψεις αν δεν υπάρχουν καθυστερήσεις ( που φυσικά και θα υπάρξουν ). Μόνο που ακούω ότι η ΕΑΒ θα κάνει τις περισσότερες εργασίες νιώθω πως έχουμε μακρύ και δύσκολο δρόμο μπροστά.

  Καταλαβαίνω ότι με τις παρούσες συνθήκες δύσκολα θα μπορούσε να γίνει πιο γρήγορα η αναβάθμιση των F-16, αλλά δεν βλέπω να γίνεται και κάτι ακόμα για ενίσχυση της ΠΑ, συμπληρωματικά και πιο γρήγορα για να αυξήσουμε τη μαχητική της ικανότητα. Για τα Mirage δεν θα έχουμε ούτε ανταλλακτικά σε μερικούς μήνες, για νέα όπλα και ατρακτίδια δεν μιλάει κανείς και πολύ φοβάμαι πως τα Block 50 δεν θα αναβαθμιστούν ποτέ όπως και οι ΜΕΚΟ του ναυτικού.

  Πολύ καλή λύση θα ήταν να αγοράζαμε κάποια Mirage της γαλλικής αεροπορίας στο κοντινό μέλλον αλλά μάλλον και αυτή η ευκαιρία θα χαθεί. Θα τα προλάβει η Ινδία ή τα ΗΑΕ, αυτοί χρειάζονται ισχυρή αεροπορία, πρέπει να υπερασπίσουν τα εθνικά τους συμφέροντα, δεν ασχολούνται με διορισμούς στο δημόσιο, αναδρομικά, επιδόματα και τέτοια πράγματα, ούτε λύνουν τα προβλήματα με τους γείτονες τους με συμφωνίες σαν αυτή των Πρεσπών.

 5. Οι καιροί αλλάζουν. Στην Ελλάδα αλλάζουν αργά αλλά ….αλλάζουν . Ήδη ο δεύτερος πήγε στην φυλακή.. Και για όποιον δεν κατάλαβε ακόμα το κάνω πιο σαφές . Αναφέρομαι στα block30. Το μέλλον θα δείξει ποιος θα βρει το θράσος και το θάρρος να βάλει την υπογραφή του ξεπουλώντας την επένδυση του ελληνικού λαού για 32 αεροσκάφη που με μια μικρή συντήρηση – αναβάθμιση των 5-10 εκ έκαστο θα μπορούσαν να κάνουν καθημερινή λάτρα ή να τροποποιηθούν και να γίνουν ειδικού σκοπού μετά την απόσυρση και των F4 κρατώντας για τουλάχιστο 10-15 χρόνια την αριθμητική ισορροπία στο Αιγαίο μέχρι να μπούμε σε ΝΜΑ. Για άλλες χώρες είναι επιλογή αλλά για εμάς όχι.
  Και κάτι ακόμα το σχόλιο δεν αφορά απλά τα f16
  δείτε τι απαξιώσαμε και πληρώσαμε ακριβά να έχουμε σε κατάσταση εντατικής
  ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
  leopard 2α4
  Οι χαμένες ευκαιρίες

  Τα τελευταία χρόνια δόθηκε στην Ελλάδα, τουλάχιστον δύο φορές, η ευκαιρία να αποκτήσει επιπλέον LEO 2Α4 από τη Γερμανία, έπειτα από ενέργειες του ΓΕΣ.
  Σαν να μην έφτανε αυτό, ενώ η Ελλάδα διαπραγματευόταν με τη Γερμανία το πλαίσιο της «ενδιάμεσης λύσης», δηλαδή ενώ η χώρα μας είχε τη χρυσή ευκαιρία να «σκουπίσει» τα τελευταία γερμανικά αποθέματα των Leopard-2A4, ήρθε η Τουρκία και κινήθηκε ταχύτατα, εκεί που η Ελλάδα πελαγοδρομούσε.
  Έτσι, το Νοέμβριο του 2005 υπογράφηκε σύμβαση, ύψους € 365.000.000, για την προμήθεια 298 Leopard-2A4 από τα γερμανικά αποθέματα (οι σχετικές εργασίες επιθεώρησης, συντήρησης και επισκευής πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία). Οι παραδώσεις ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2006 και ολοκληρώθηκαν το 2008.
  Λίγο αργότερα, τον Μάρτιο του 2010, υπογράφηκε νέα σύμβαση για την προμήθεια 56 επιπλέον Leopard-2A4, οι παραδόσεις των οποίων ξεκίνησαν το 2011 και ολοκληρώθηκαν το 2012. Πάλι απούσα η Ελλάδα.
  Η πρώτη φορά κατά τα τελευταία έτη ήταν τα έτη 2006-2008, όταν οι Γερμανοί μεταξύ άλλου υλικού πρόσφεραν και 26 LEO 2A4. Τη δεύτερη φορά ήταν την περίοδο 2010-2011, όταν οι Γερμανοί και πάλι προσέφεραν 41 LEO 2A4 από αυτά που επέστρεφαν από τη Σουηδία. Και στις δυο περιπτώσεις κάποιοι δεν ήθελαν να ακούσουν για επιπλέον μεταχειρισμένα άρματα. Ήταν οπαδοί της αγοράς νέου υλικού, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό ή είχαν λάβει τηλεφώνημα από την άλλη μερία του ατλαντικού για κάτι abraams

  Σήμερα θά είχαμε περί τα 400 επιπλέον άρματα μάχης με κόστος αγοράς πενιχρό όταν τα χάριζαν οι Γερμανοί πριν την Ουκρανία το 2014 και τώρα στη Ευρώπη ψάχνουν όλοι για φθηνά άρματα μάχης
  Η Bundeswehr, από έναν ενεργό στόλο 3.500 αρμάτων περίπου στα τέλη της δεκαετίας του 80 αποτελούμενο από 2.225 LEO 2A4 και 1.300 LEO 1A5, μείωσε το 2011 το αρματικό της δυναμικό σε μόλις 225 ενεργά άρματα! Από αυτή την δεξαμενή εμείς δεν ψωνίσαμε όταν έπρεπε γιατί ????
  Σήμερα θα είχαμε ένα ομοιογενή στόλο 700-800 αρμάτων leo a4 a5 και δεν θα βασιζόμασταν στην σαβούρα M60-M48

  ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
  MEKO ΜΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΕΣ
  ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΚΟ ΚΑΙ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΖΑΜΕ ΘΑ ΕΊΧΑΜΕ ΝΕΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕ ΝΕΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΕΚΑΣΤΟ

  MIRAGE 2000 ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΕΔΩ ΤΑ ΞΕΡΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ

  F16 BLOCK30 ΝΕΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

  S300

  2 AKOMA ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΩΝ ΙΘΥΝΌΝΤΩΝ
  2 SUPER VITA ΜΕ ΧΡΟΝΟΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ

  Χωράει και άλλους ο κορυδαλλός

 6. H πλακα ειναι οτι ενω αγοραζαμε Λεο2 μερος της ενδιαμεσης λυσης ηταν Λεο1Α5 !!!!!!!
  και οχι αμιγως Λεο2Α4 που τοτε ηταν σε αφθονια…

  1. Όπως είπες …..είμαστε για την πλάκα

   Με όλο τον σεβασμό προς τα στελέχη των Ενόπλων δυνάμεων οι γνώσεις επί θεμάτων συστημάτων και τεχνολογικών λεπτομερειών δεν έχει καμία σχέση με τον σχεδιασμό και ειδικά οικονομοτεχνικό της υλοποίησης μακροπρόθεσμων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

   Όσο και να μην μας αρέσει το θέμα είναι πρωτίστως οικονομικού σχεδιασμού και μελέτης κατανομής πόρων για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων από τους επιτελείς. Ο εκάστοτε αρχηγός ενόπλων δυνάμεων δεν διαθέτει γνώση επί των οικονομικών σχεδιασμών. Οι απέναντι εμπιστεύτηκαν τεχνοκράτες για την αμυντική βιομηχανία και την υλοποίηση προγραμμάτων και στόχων και σήμερα είναι εδω που είναι .

   Εμείς είμαστε του σήμερα (θέλουμε 1,5 δις για f16) Σε άλλες εποχές θα ψάχναμε να το βάλουμε σε προυπολογισμό σε μια δυο χρονιές. Θα το είχαμε εξοφλήσει και θα αναμέναμε παραδόσεις το 2030. Σήμερα ΛΟΓΩ ΑΝΑΓΚΗΣ και όχι ΛΟΓΩ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ οι δόσεις κατανεμηθηκαν έτσι ώστε ένα εξοπλιστικό 125 αεροσκαφών σε μήκος 10ετιας να αποφορά 150-180εκ ανά έτος

   Σήμερα ξεπουλάμε 32 f16block30 διαφωνώ. Γιατί ?? Γιατί είναι επένδυση ακριβοπληρωμένη η οποία αν προκύψει στερεί 32 αεροσκάφη που υπηρετούν ακόμα και στην usaf σήμερα.
   Αλλά εκτός του ότι στερεί 32 αεροσκάφη στερείτε και οικονομικού σχεδιασμού γεγονός 100 φορές πιο επικίνδυνο

   εξηγούμαι
   υποθετικά πουλάμε 32 αεροσκάφη και εισπράττουμε μονομιάς 600εκ ή ακόμα πιο αισιόδοξα 1 δις
   μετά τι ?
   έχουμε ήδη (ξαναλέω ήδη αυτά δεν γίνονται κατόπιν εορτής θέλει σχεδιασμό) αποφασίσει την επένδυση τους σε ΝΜΑ??
   φανταστείτε να είχε γίνει στα χαρτιά η απόφαση για το πιο θα είναι
   να είχαν συμφωνηθεί επιμέρους θέματα (κατι σσν τις [email protected] που συζητάμε 2 χρονια) και να αναμέναμε από την είσπραξη να καταθέσουμε μια προκαταβολή για το ΝΜΑ

   ΑΝ το τεμάχιο κάνει 80εκ (σημειώστε δεν ονοματίζω αεροσκάφος ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΏΝ) στον οικονομικό αντίποδα γνωρίζω ότι ΝΜΑ θα κοστίσει 160εκ έκαστο ΛΟΓΩ νεων υποδομών όπλων κλπ κλπ

   πως κινούμαι υποθετικά
   προκαταβάλλω 200εκ και κάνω παραγγελία για το ΝΜΑ στον αριθμό που θα χρειαστώ μέχρι το 2050 (ναι σχεδιάζω μακριά όχι σήμερα δεν έχω φρεγάτας πιάσε καμιά από δίπλα να σωθώ)
   έχω 400-600εκ μαξιλάρι από τις πωλήσεις για τις αρχικές καταβολές 2-3 ετών
   κάθε χρόνο θα μου παραδίδονται 2-3 αεροσκάφη
   δηλ
   2021 2-3 κοκ
   στα επόμενα 10 χρόνια θα έχω μια μοίρα ΝΜΑ δηλ όσα πουλάω σήμερα μαζί με 125 4,5 γενειάς F16 και 40 Mirage (τα 2000 μπορούν να δοθούν αν πάρουμε τα 2000-9) δηλ
   20-30 ΝΜΑ+ 125 Φ16 +40 MIRAGE =185-195 ΑΞΙΌΜΑΧΑ διαθέσιμα επιχειρησιακά αεροσκάφη

   ΜΕΤΑΞΎ 2020-2050 ΘΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΉΣΩ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ MIRAGE F16 αλλα πάντα με σταδιακές καταβολές διατηρώντας την αριθμητική στα πλαίσια κοντά στο 200 πάντα με ΑΞΙΌΜΑΧΑ διαθέσιμα επιχειρησιακά αεροσκάφη

   Οπότε βάζω στον προυπολογισμό εκάστου έτους 200-300εκ για καταβολές (ναι το πενιχρό 200-300εκ) και αν δεν ξέρετε που να βρεθούν δείτε προυπολογισμό ΕΡΤ ΒΟΥΛΗΣ δαπάνης πτήσεων με ιδιωτικά jet ταξίδια κλπ και αν δεν πειστείτε στον γιατρό για εξέταση.
   Γιατί άλλο το να μην έχεις λεφτά και άλλο να τα πετάς και μετά να λες στο Ελληνα πάρε τουφεκι να πολεμήσεις (Για όσους λένε για να μην χαλάμε λεφτά σε εξοπλισμούς να μου πουν τι θα κάνουν αν αρχίσουν τίποτα βόμβες να πέφτουν πάνω μας και πάνω από όλα στα παιδιά μας που οφείλουμε να τους παραδώσουμε αυτό που έχουμε χωρίς ενα χιλιοστό να λείπει . ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΕΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΛΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ. ΤΟΥΣ ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ)

   Τελειώνω ώς εξής
   Η τουρκία που μπήκε στο πρόγραμμα f35 έχει δαπανήσει στα χρόνια της υλοποίησης 2006 πρώτη πτήση έως σήμερα 1δις δηλαδή σταδιακά 50-100εκ το χρόνο και σήμερα με τα ψίχουλα διεκδικεί 100 αεροσκάφη μελλοντικά και οφέλη συμπαραγωγής

   Αυτό είναι οικονομικός σχεδιασμός

 7. Ο κόσμος το έχει τούμπανο για το ASPIS και εμείς κρυφό καμάρι, οι πιθανότητες να μη υπάρχει θέμα είναι μικρές.

  Το ξεπούλημα ενώ των bl.30 που κάνουν για τα ΗΑΕ και εμάς μας κάθονται βαριά πως το εξηγούν; Οταν μάλιστα θα υπάρξουν υλικά από νεότερα block.

  Για Μ-2000 -9 κουβέντα από ΗΑΕ. ούτε που υφίσταται θέμα προφανώς.

  1. Απλά τα Block 30 δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα τουρκικά αναβαθμισμένα F-16, ενώ είναι ήδη σε υπηρεσία σχεδόν 30 χρόνια. Επίσης θα χρειαστούν δομική αναβάθμιση η οποία νομίζω θα έπρεπε να γίνει πριν από μερικά χρόνια. Οπότε δεν νομίζω να γίνει κάποια αναβάθμιση που θα έχει σχετικά υψηλό κόστος σε αεροσκάφη που είναι τόσο παλιά και πιθανόν καταπονημένα δομικά. Τα ΗΑΕ δεν έχουν αντιπάλους με ισχυρή αεροπορία ίσως για αυτό το λόγο τους είναι χρήσιμα, αλλά και πάλι δεν καταλαβαίνω για ποιό λόγο να πάρουν Block 30 της δεκαετίας του 80 και να μην αγοράσουν νέα F-16V. Δεν νομίζω να έχουν οικονομικό θέμα.
   Φυσικά, συμφωνώ ότι είναι ακόμα νωρίς να τα πουλήσουμε, αλλά οι μέρες των Block 30 είναι μετρημένες.

   1. Πόσες ώρες πτήσεως ακριβώς έχουν τα F-16 block 30 και πότε έγινε η τελευταία εξέταση στο σύστημα (ατράκτου και μηχανής ηλεκτρονικά)

    Το δόγμα hi -low mix μπορει να ισχύσει και με F-16 αναβαθμισμένα και μη αναβαθμισμένα.

   2. Το θέμα πώλησης των bl.30 ειναι μάλλον να εξασφαλιστούν κονδύλια για τoν εκσυγχρονισμό των «V». To κόστος δομικής αναβάθμισης και ενσωμάτωσης υλικών από νεότερα block δεν ειναι μεγάλο. Επίσης δεν ειναι ανάγκη τα block 30 που θα εκσυγχρονισμούς μπορούν να αναλάβουν πολλούς ρόλους με την πιστοποίηση όπλων.

   3. »…αλλά οι μέρες των Block 30 είναι μετρημένες…»

    Λανθασμενος δογματισμος αδελφε….
    Υπαρχουν ενα σωρο αναγκες για αποστολες οπου δεν θα ερθουν απαραιτητα αντιμετωπα με Τουρκικα και τα υπολοιπομενα α/φη της ΠΑ θα ειναι απλα πολυ λιγα για να ειναι παντου και να τα κανουν ολα.
    Για CAS πχ χρειαζεται »V»???????????

 8. Επίσης παράδοξο είναι, ότι ενώ οι γείτονες σχεδιάζουν να αναβαθμίσουν τα συγκεκριμένα μαχητικά πρώτης παρτίδας(με νέα ραντάρ και άλλα εξαρτήματα/όπλα), η Ελλάδα έχει αποφασίσει να τα ξεφορτωθεί έναντι 84 πακέτων αναβάθμισης υπαρχόντων μαχητικών απο νεότερες παρτίδες.

  Σε περίπτωση που έχουν ακόμα ικανοποιητικό υπόλοιπο ωρών πτήσης, η μεταπώληση σε οποιαδήποτε χώρα νομίζω ότι είναι λάθος απόφαση, παρόλο που το πρόγραμμα επέκτασης χρόνου υπηρεσίας SLEP απευθύνεται στις νεότερες εκδόσεις/παρτίδες απο 40 – 52(η έκδοση των ΗΑΕ ούτως η άλλως δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα, εφόσον είναι αρκετά νεότερη απο αυτές που σκέφτεται να εκσυγχρονίσει η USAF, ώστε να παραμείνουν για άλλα 30 χρόνια σε υπηρεσία). Υπάρχει περίπτωση η πώληση των πρώτων 32 να είναι μόνο η αρχή, εάν τα μαχητικά απο την PX II παραμείνουν όπως αγοράστηκαν(ακόμα και με τα εξαρτήματα που θα πάρουν απο τα αεροσκάφη των νεότερων παρτίδων III/IV), όταν θα ολοκληρώσουν το υπόλοιπο ωρών πτήσης.

  Προσθέτοντας τα γαλλικά Mirage 2000 που παρέμειναν όπως ήταν όταν αγοράστηκαν στον λογαριασμό, η μείωση αριθμών ενεργών μαχητικών στο ορατό μέλλον είναι αρκετά μεγάλη.

 9. ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΘΟΥΝ F16 BLOCK30 – LEO 2A4 – MK82 ΚΛΠ
  ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΜΕΚΟ – MIRAGE- S300 (να δώσουμε δουλειά σε Έλληνες)
  ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 2 ΤΥΠΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ ΚΑΙ 2 SUPERVITA (να δώσουμε δουλειά σε Έλληνες)
  ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΩΓΝΩΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ MEKO ΜΕ ΝΕΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΡΕΓΑΤΩΝ S ΜΕ ΝΕΕΣ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΕΣ 20ΕΤΙΑΣ (να δώσουμε δουλειά σε Έλληνες)

  Η…….ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ??
  Δείτε τον προυπολογισμο της ΕΡΤ
  Δείτε το κόστος ταξιδίων με ιδιωτικά jet της ηγεσίας του Υπουργείου ε.α. και άλλων
  Και αν δεν σας έπεισα δείτε και αυτό
  (Απευθύνομαι σε όλους εμάς που σχολιάζουμε εδώ και σε άλλα μέσα και πάντα καταλήγουμε να μας έχουν πείσει ότι για όλα φταίει η κρίση και ότι δεν υπάρχουν λεφτά. ΨΕΜΜΑΤΑ!!!!!)

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ……………

  Κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων, ραγδαία αύξηση νέων κρατικών δομών και διπλασιασμό του αριθμού των συμβασιούχων προδίδουν τα νέα στοιχεία της απογραφής της τελευταίας τετραετίας.

  Αυτό συνεπάγει αύξηση της μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο κατά 2 δισεκ. ευρώ από το 2015, όσο κοστίζει δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ στους φορολογούμενους, όπως ανέδειξε η εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

  Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

  -Οι μετακλητοί υπάλληλοι τον Δεκέμβριο του 2014 ήταν 1.888. Μέσα σε μία τετραετία έφτασαν τους 2.442.
  -Πρόεδροι, μέλη ΔΣ και όργανα διοίκησης ήταν το Δεκέμβριο του 2014 2.703 άτομα. Τον Μάιο του 2018 έφτασαν τους 3.294, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 22%.

  Καρκατσούλης : 345 προσλήψεις σε μια υπηρεσία-φάντασμα
  Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης έκανε ειδική αναφορά στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. «Είναι μία υπηρεσία φάντασμα η οποία λειτουργεί ως portal. Δίνει δηλαδή κάποιες πληροφορίες στους δανειολήπτες για τη διαχείριση των χρεών τους… Αυτή η υπηρεσία που έχει μηδενικό έργο αποφάσισε να πάρεις 346 ανθρώπους και μάλιστα με αποσπάσεις αόριστης διάρκειας» κατήγγειλε.

  Εκτόξευση στον στις προσλήψεις δείχνουν και οι αριθμοί στη Βουλή. Πιο συγκεκριμένα, όταν ανέλαβε ο Νίκος Βούτσης οι συμβασιούχοι ήταν 604, ενώ δύο χρόνια αργότερα 713. 109 προσλήψεις χωρίς την προκήρυξη νέων θέσεων και χωρίς καμία αξιολόγηση προσόντων. Περίπου οι μισοί από τους προσληφθέντες εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας, άλλοι στο κανάλι της βουλής.

  «Ναι μεν υπάρχει το πολιτικό πρόβλημα ότι γίνεται με όρους πελατειακούς, προσπαθεί να χειραγωγηθεί το εκλογικό σώμα αλλά το ζήτημα είναι αν και οι οργανισμοί οι φορείς, οι οποίοι πηγαίνουν οι άνθρωποι αυτοί εάν ωφελούνται ή ζημιώνονται» σχολίασε στον σταθμό μας ο σύμβουλος επιχειρήσεων Γιώργος Προκοπάκης.

  Και οι συμβασιούχοι διπλασιάστηκαν μέσα στην τετραετία της διακυβέρνησης Τσίπρα. Όπως αναφέρει και η εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο συνολικός αριθμός το Μάιο του 2018 ήταν 79.849 συμβασιούχοι ενώ το Μάιο του 2014 ήταν 43.739.

  Ο Κορυδαλλός χωράει πολλούς ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.