Τι θα απογίνει ο Βρετανικός στρατός;

Τι θα απογίνει ο Βρετανικός στρατός;
H κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, αποφάσισε την σταδιακή μείωση προσωπικού του Βρετανικού Στρατού έως το 2020 κατά 20000 άτομα. (Φωτογραφία: guardian)

Ο Βρετανικός Στρατός (ΒΣ) νίκησε το Ναπολέων, το Καίσαρα και το Χίτλερ, αλλά δεν ήταν ήταν αρκετός για τον Ντέιβιντ Κάμερον.

Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού, την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012 ανακοίνωσε τα σχέδια της να μειώσει κατά 20000 άτομα μέχρι το 2020 τον ΒΣ, αφήνοντας σε ενεργό υπηρεσία μόνο 82000 άτομα. Το υπουργείο άμυνας έσπευσε να προσθέσει ότι υπάρχουν επίσης 30000 χιλιάδες επίστρατοι, οι οποίοι θα παραμείνουν σε καθεστώς “στενής ενσωμάτωσης” μαζί με την ενεργή δύναμη και θα δώσουν μια πλήρη δύναμη περίπου 112000 ατόμων.

Αυτή η δύναμη, είναι ένα κλάσμα του μεγέθους των Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (US Marines) τη μικρότερη στρατιωτική υπηρεσία του Αμερικάνικου υπουργείου άμυνας, ακόμα και μετά από την προγραμματισμένη μείωση των Αμερικάνων Πεζοναυτών από τους 202000 άνδρες στους 182000.

Στη πραγματικότητα, οι περίπου 82000 ενεργοί στρατιώτες του μελλοντικού ΒΣ, είναι περίπου ίσοι με τους 80000 Αμερικάνους στρατιώτες που τώρα μελετάται να αποσυρθούν από τον Στρατό των ΗΠΑ (US Army) στα επόμενα πέντε χρόνια.

Σε μια μελέτη που συνόδευε την ανακοίνωση της Πέμπτης, το υπουργείο άμυνας επέδειξε απάθεια και ψυχραιμία, θυμίζοντας τους Στρατιωτικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ. Το τέλος των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, ούτως ή άλλως, θα επιφέρει την ανάγκη μιας στρατηγικής επανεξέτασης, η μελέτη του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας (ΒΥΑ) λέει: “Η ανάγκη να συντηρηθεί ένας στρατός ο οποίος έχει δομηθεί και εκπαιδευτεί για μια πιθανή πολεμική σύγκρουση, μετατοπίζεται προς την δημιουργία μιας διαβαθμισμένης ετοιμότητας, για χρήση σε ακραίες συνθήκες ενδεχόμενων πολεμικών επιχειρήσεων, αλλά και στενά εμπλεκόμενη με την κοινωνία του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) και ειδικά στο εξωτερικό, να προσφέρει το πλήρες φάσμα ενεργειών για την πρόληψη συγκρούσεων και την σταθερότητα μετά τις συγκρούσεις”.

Και ακόμα αν ο ΒΣ του 2020 πρόκειται να είναι περίπου το 41 τοις εκατό του μεγέθους του Βρετανικής Εκστρατευτικής Δύναμης που έφυγε από την Δουνκέρκη το 1940, οι υπολογισμοί είναι δικοί μου και όχι του ΒΥΑ, η επίσημη άποψη είναι ότι με αυτό το μέγεθος, πρέπει να είναι ο καλύτερος στρατός στο κόσμο.

Η μελέτη συνεχίζει και λέει: “Ο στρατός του 2020 είναι μια φανταστική και πρακτική απάντηση στις ακραίες προκλήσεις: του να αντιμετωπίσει μια εποχή στρατηγικής αβεβαιότητας, που επιδεινώνεται από την οικονομική λιτότητα, με μικρότερες επίγειες δυνάμεις. Προκειται να παρέχει ενα εύρος δυνατοτήτων που θα μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες της ασφάλειας του έθνους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, αναδιοργανώνεται ο στρατός για να ανταποκριθεί στο απροσδόκητο και να αντιμετωπίσει τα μελλοντικά απρόβλεπτα.

Ο Βρετανικός στρατός θα γίνει πιο λιτός και, περισσότερο ευέλικτος οργανισμός που θα αποτιμάται από το έθνος που υπηρετεί, ενώ παραμένει ο πιο ικανός στρατός στο κόσμο”.

Το ΒΥΑ, τοποθετεί την “κλάση” του ΒΣ δίπλα στης Νιγηρίας, η οποία διαθέτει περίπου 80000 στρατιώτες, και κάτω από το Νεπάλ το οποίο διαθέτει κοντά στις 96000 προσωπικό, συμφωνά με στατιστικά από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών “Military Balance.” Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο νέος μικρότερος βρετανικός στρατός θα είναι πολύ, πολύ καλύτερα εκπαιδευμένος και εξοπλισμένος από τους άλλους δύο στρατούς, και πιθανών να είναι καλύτερος από στρατούς μεγαλύτερους από αυτόν.

Όμως, τι είναι πραγματικά ο ΒΣ του 2020; Μαζί με τα “αδέρφια” του το Βασιλικό Ναυτικό και την Βασιλική Πολεμική Αεροπορία, ο στρατός θα πρέπει να συρρικνωθεί στο σημείο αυτό που μπορεί να μην έχει την δύναμη να κάνει και πάρα πολλά. θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε τα επιχειρησιακά σχέδια του ΒΥΑ που έχει εκπονήσει για αυτή τη νέα δύναμη.

Θα μπορεί ακόμη να στείλει ενα απόσπασμα να διώξει τους εισβολείς από τα νησιά Φωλκλαντς, αν το Βασιλικό ναυτικό έχει πλοία σε ετοιμότητα για να το πάει εκεί, και F-35Β lightning II να παρέχει αεροπορική υποστήριξη. Οι Βρετανοί πιθανόν να μπορούν να ενισχύσουν το οπλοστάσιο τους στο Γιβραλτάρ απλά για να ενοχλούν τους Ισπανούς, και θα μπορούν να συνεχίσουν να ανταλλάσσουν μονάδες με τους Αμερικάνους συμμάχους για εκπαίδευση στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπάρχει μια περίπτωση που η μείωση του ΒΣ να είναι μια αναγνώριση της πραγματικότητας: Από την στιγμή που το ΗΒ αποσυρθεί από το Αφγανιστάν με την υπόλοιπη ISAF, θα κάνει το απολύτως δυνατό για να μην μπλέξει σε ενα ακόμα δυσάρεστο πόλεμο. Ίσως να μην χρειαστεί ποτέ ξανά να πολεμήσει σε ενα ηπειρωτικό η απομακρυσμένο πόλεμο.

Ίσως να διαθέσει μερικές ταξιαρχίες να συμμετέχουν σε μια σταυροφορία των Ηνωμένων Εθνών ή του ΝΑΤΟ στη μέση ανατολή, αλλά μόνο ως δύναμή υποστήριξης. Το οδυνηρό μάθημα του Ιράκ, Αφγανιστάν και το σε μικρότερο βαθμό της Λιβύης, θα τους αναγκάσει να ξανασκεφτούν σοβαρά να εμπλακούν ξανά σε κάποιο μελλοντικό πόλεμο.

Του Philip Ewing από το dodbuzz

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.