Οι 400 επιπλέον Πεζοναύτες και Ρεϊντζερς του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) στη Συρία θα αυξήσουν τον αριθμό των αμερικάνικων στρατευμάτων στο εσωτερικό της χώρας στους 900 άνδρες, σύμφωνα με αξιωματικούς των ΗΠΑ.

Αρκετές εκατοντάδες Πεζοναυτών έφτασαν στη Συρία για την παροχή υποστήριξης με πυρά πυροβολικού στους, υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ, αντάρτες που προετοιμάζονται να ανακαταλάβουν την Ράκα, την ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ντά’ες στη Συρία, όπως δήλωσαν την Τετάρτη υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα, ένα στρατιωτικό απόσπασμα Ρεϊτζερς του Στρατού έφτασε στην Μάνμπιτζ για να αναλάβει δράση ως μια εμφανής παρουσία για να αποτρέψει την συμπλοκή μεταξύ του Τούρκικου Στρατού και των Κουρδικών δυνάμεων στην πόλη που ανακαλύφθηκε πριν μήνες από το Ντά’ες, είπαν οι αξιωματούχοι.

Οι στρατιώτες των ΗΠΑ που αριθμούσαν 500 άτομα είχαν νωρίτερα αναπτυχθεί στο εσωτερικό της Συρίας για να συμβουλεύσουν και βοηθήσουν τις τοπικές Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF), μια οργάνωση περίπου 45000 Κούρδων και αντάρτικων αραβικών δυνάμεων που πολεμούν εναντίον του Ντά’ες, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ. Οι 400 επιπρόσθετοι στρατιώτες δεν θα προσμετρηθούν στο ανώτατο όριο δυνάμεων των ΗΠΑ στη Συρία επειδή θα αναπτυχθούν προσωρινά, λιγότερο απο 120 μέρες.

Οπότε, τι ακριβώς κάνουν αυτοί οι επιπλέον Πεζοναύτες και Ρείτζερς στη Συρία; Το ABCNews αναλύει το ρόλο τους στην μάχη εναντίον του Ντά’ες.

Μονάδα πυροβολικού των Πεζοναυτών κοντά στην Ρακα.

Μια Μοίρα πυροβολικού της 11ης Εκστρατευτικής Μονάδας Πεζοναυτών (MEU) έφτασε στη Συρία κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων για να εδραιώσει βάση πυρών υποστήριξης με τα οβιδοβόλα της, σύμφωνα με τους αξιωματικούς των ΗΠΑ. Τα οβιδοβόλα M777 της Μοίρας μπορούν να χτυπήσουν στόχους έως 20 μίλια μακρυά (32.18 χλμ).

Οι Πεζοναύτες θα παρέχουν υποστήριξη πυρών πυροβολικού στις τοπικές δυνάμεις, οι οποίες από τον Δεκέμβριο του 2016 εργάζονται για να απομονώσουν την πόλη της Ράκα πριν την ολοκληρωτική επίθεση στην πόλη.

Αμερικάνοι αξιωματικοί είχαν δηλώσει οτι οι SDF θα χρειαστούν επιπρόσθετη πολεμική ισχύ αν πρόκειται να προωθηθούν στην Ράκα, όπου το Ντά’ες έχει ήδη εγκαταστήσει ενα περίτεχνο σύστημα άμυνας. Το πυροβολικό των Πεζοναυτών θα παρέχει επιπρόσθετη υποστήριξη μάχης στους μαχητές της SDF εντός και γύρω από την Ράκα.

Η ανάπτυξη στη Συρία είναι παρόμοια με αυτή στις αρχές του 2016, όταν 200 Πεζοναύτες δημιούργησαν μια βάση πυρός στο βόρειο Ιράκ προς υποστήριξη των Ιρακινών στρατευμάτων που προωθούταν βορείως της Μουσούλης. Αυτή η μονάδα Πεζοναυτών αντικαταστάθηκε μετέπειτα με μια μονάδα του Στρατού, δήλωσε αξιωματικός των ΗΠΑ. Ανάλογα στο πως θα εξελιχθεί η μελλοντική μάχη της Ράκα, ίσως να μην είναι αναγκαία η αντικατάσταση της Μοίρας πυροβολικού των Πεζοναυτών, πρόσθεσε ο αξιωματικός.

Ο αξιωματικός είπε η ανάπτυξη στη Συρία είχε προγραμματιστεί από καιρό, αλλά η τελική απόφαση να αποσταλούν οι επιπρόσθετες δυνάμεις λήφθηκε μόλις πρόσφατα απο τους στρατιωτικούς ηγέτες της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ. Δεν απαιτήθηκε η Προεδρική εξουσιοδότηση αφού ήδη βρισκόταν στην Μέση Ανατολή και η μετακίνηση στρατευμάτων μέσα στη Συρία δεν σχετιζόταν με τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα απο τον Πρόεδρο Τράμπ σχετικά με την επιτάχυνση της μάχης εναντίον του Ντά’ες.

Ρεϊτζερς στην Μάνμπιτζ

Μια μικρή δύναμη Ρεϊτζερς του Στρατού αναπτύχθηκε στη βορειοδυτική πολη της Μάνμπιτζ κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου για να παρέχουν αυτό που ο εκπρόσωπος τύπο του Πενταγώνου αποκάλεσε ως “Ορατό σημάδι αποτροπής”. Η παρουσία τους αποσκοπεί στην αποτροπή της πιθανότητας οι τουρκικές δυνάμεις και οι, υποστηριζόμενες απο τις ΗΠΑ, κουρδικές δυνάμεις να επιτεθούν ο ένας τον άλλον.

Σύμφωνα με δήλωση, τη Δευτέρα, του εκπροσώπου του Πεντάγωνου, Αρχιπλοίαρχου Τζέφ Ντειβις, αυτοί οι στρατιώτες θα “καθησυχάσουν και αποτρέψουν τις πλευρές από το να πολεμήσουν μεταξύ τους”.

Η Μάνμπιτζ απελευθερώθηκε από το Ντά’ες τον περασμένο Αύγουστο αλλά παραμένει μια περιοχή γεμάτη με εντάσεις μεταξύ των τουρκικών στρατευμάτων και των κούρδων.

Καθώς η Τουρκία δεν έχει συμφωνήσει ακόμα να εργαστεί μαζί με τους Κούρδους (συμπεριλαμβανομένων των SDF) για την ανακατάληψη της Ράκα, οι ΗΠΑ συζητούν ποιο ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν. Μιλώντας στους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα στην Βαγδάτη, ο υπουργός Άμυνας, Τζειμς Μάτις, είπε ότι διαθέτει ένα ισχυρό τουρκικό στοιχείο για τη δύναμη που θα πολεμήσει στην Ράκα,“ακόμα το διευθετούμε”.

Στρατιώτες Ειδικών Επιχειρήσεων

Ο πρώην υπουργός Άμυνας, Ας Κάρτερ, δήλωσε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι 200 επιπλέον Αμερικάνοι στρατιώτες ειδικών επιχειρήσεων θα συμμετέχουν στους 300 που ήδη υπηρετούν σε ρόλους εκπαιδευτών, βοηθών και συμβούλων μέσα στη Συρία από τις αρχές του 2016.

Αυτοί οι 300 στρατιώτες εργάζονται με τις SDF στην μάχη εναντίον του Ντά’ες στη βόρεια και ανατολική Συρία. Ένας μικρός αριθμός απο αυτές τις αμερικάνικες δυνάμεις συμβουλεύει και βοηθάει τις τουρκικές δυνάμεις που πολεμούν το Ντά’ες στην βόρεια Συρία.

Εργαζόμενοι σε μικρές ομάδες, οι στρατιώτες ειδικών επιχειρήσεων παρέχουν βοήθεια στην εξουδετέρωση των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, και εγκαθιστούν τις επικοινωνίες και τον συντονισμό που είναι αναγκαία για τις αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού οι οποίες έχουν βοηθήσει τους μαχητές του SDF να πιέσουν το Ντά’ες έξω από τα προπύργια που κατείχε για πολύ καιρό στην βόρεια και ανατολική Συρία.

Οι αμερικάνικες δυνάμεις υποτίθεται ότι κάνουν τη δουλεία τους σε επίπεδο αρχηγείων, παραμένοντας πίσω από τις γραμμές του μετώπου. Όμως δεδομένης της ρευστής κατάστασης του πεδίου μάχης στη Συρία και της λιγότερο δομημένης κλίμακας διοικήσεως μέσα στις SDF, οι Αμερικάνοι σύμβουλοι μπορεί να βρεθούν σε ένα επιχειρησιακό περιβάλλον όπου θα πρέπει να προστατεύσουν τον εαυτό τους στην περίπτωση που δεχθούν επίθεση.

Οι 200 επιπρόσθετοι άνδρες που εντάχθηκαν τον Δεκέμβριο προορίζονταν να αξιοποιήσουν τη δυναμική που δημιουργήθηκε απο τις SDF για την επίθεση στην Ράκα.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι SDF έχουν ωθήσει το Ντά’ες έξω απο τις πόλεις του Κομπάνι, Τζαραμπλούς, Μάνμπιτζ και αλ Σαντάντι.

Του Luis Martinez και της Elizabeth McLaughlin

Απόδοση/Μετάφραση απο το ABCNews.Com για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: