ΤΟΜΠ σε νέα υπηρεσία

Γραφεί ο Ευστάθιος Βασιλείου

[dropcap size=small]Α[/dropcap]ποκτώντας παράταση ζωής, πολλά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού υπηρετούν σε καθήκοντα πολιτικής προστασίας με κυβερνητικές υπηρεσίες.

Στην συλλογή αυτή, παρουσιάζεται το αειθαλές Μ-113 (κι ένα YPR-765 ολλανδικό στην τελευταία φωτό) που αποκτήθηκαν δωρεάν από τις οικείες στρατιωτικές δυνάμεις μετά την απόσυρσή τους και επανεξοπλίστηκαν για καθήκοντα προστασίας, πρόσβασης σε δύσβατες περιοχές ή επέμβασης εναντίον ενόπλων για την προστασία του αστυνομικού προσωπικού και ομήρων πολιτών.

Η κιβωτιόσχημη σιλουέτα του Μ-113, η ύπαρξη αποθέματος ανταλλακτικών και εκπαιδευμένου (πρώην στρατιωτικού) προσωπικού για τη συντήρηση και χειρισμό του κάνουν την επιλογή πιο εύκολη από την απόκτηση ενός σύγχρονου ελαφρού τεθωρακισμένου οχήματος για να χρησιμοποιηθεί σε παρόμοια καθήκοντα.

Όπως δείχνουν οι φωτογραφίες, τα περισσότερα οχήματα ανήκουν σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ, που οι διαδικασίες “πολιτικοποίησης” είναι πιο εύκολες. Μπορεί όμως να συναντήσει κανείς το “πυροσβεστικό” (ουσιαστικά όχημα διάσωσης) στην Γαλλική Άνω Κορσική ή το όχημα επέμβασης των Ιταλών Καραμπινιέρων στην Ευρώπη.

Η μετατροπή του οχήματος σε πολιτικό είναι απλούστατη και οικονομική. Απλά αφαιρούνται τα καπνογόνα και το πολυβόλο, το όχημα αποκτά πινακίδες κυκλοφορίας κι ένα διακριτό βάψιμο και… έτοιμο. Υπάρχει μία περίπτωση που ο αστυνομικός διευθυντής του Τολέντο (Οχάϊο-ΗΠΑ) αιτήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ένα κονδύλι $25,000 για να εξοπλιστεί το Μ-113 του τμήματος με νέες ελαστικές ερπύστριες της BAE Systems ώστε να μην καταστρέφεται το οδόστρωμα.

Πόσες εφαρμογές μπορείτε να σκεφτείτε;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

5 Απαντήσεις

 1. Για φαντάσου, να τα είχαμε ως πυροσβεστικά τοποθετημένα σε δυσπρόσιτα σημεία όπου υπάρχουν δάση και με αισθητήρες θερμότητας να εκτόξευαν νερό περιμετρικά όταν απαιτούνταν…

 2. Το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ΤΟΜΠ για προστασία ομήρων,δέν το πολυκαταλαβαίνω.(εκτός ἄν πτόκειται για ομήρους του …κράτους.)
  Οἱ λοιπές εφαρμογές βέβαια,δέν είναι λίγες.
  Σχετικά με τις ελαστικές ερπύστριες,ὁ λόγος της επιλογής μάλλον δέν είναι ἡ μή φθορά του οδοστρώματος,αφού ούτε οἱ μεταλλικές το φθείρουν,όσο διατηρούν την κατατομή τους (το προφίλ,ντέ) τα ελαστικά επίσωτρα-άλλωστε ἡ ειδική εδαφική πίεση του Μ-113 είναι πολύ μικρώτερη των φορτηγών.
  Προφανώς,εδώ το ζητούμενο ήταν ὁ χαμηλώτερος θόρυβος,ώστε να μήν γίνεται από μακρυά αντιληπτό το όχημα,ἤ να μήν θεωρηθεί πολύ «απειλητικό» από το κοινό.
  Ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με τα υπέρ και κατά εδώ

  http://www.combatreform.org/bandtracks.htm

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.