Τουρκία: Ανάθεση σύμβασης για την παραγωγή του άρματος “Altay”

©Army Recognition | Το τουρκικό άρμα μάχης “Altay” στη διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού “IDEF 2017”.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το τουρκικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο “Anadolu” οι οποίες αποδεσμεύτηκαν την 24η Απριλίου 2018, η τουρκική εταιρεία “BMC”, ο κατασκευαστής τροχοφόρων τεθωρακισμένων και τακτικών οχημάτων, κέρδισε σύμβαση για την συνέχιση της ανάπτυξης και παραγωγής του εγχώριας κατασκευής κύριου άρματος μάχης (“MBT”) με την ονομασία “Altay”.

Το 2008, η τουρκική εταιρεία “Otokar” υπέγραψε σύμβαση αξίας $500 εκατομμυρίων με το υφυπουργείο αμυντικών προγραμμάτων (“Undersecretariat of Defence Industries -SSM”) για να αναπτύξει και κατασκευάσει τέσσερα πρωτότυπα του εγχώριας κατασκευής “MBT” “Altay”. Τον Ιανουάριο του 2016, η “Otokar” κατέθεσε την προσφορά της για την εκκίνηση της μαζικής παραγωγής της πρώτης παρτίδας των διακοσίων πενήντα αρμάτων “Altay”. Και τον Αύγουστο του 2016, αναθεώρησε την προσφορά της και κατέθεσε στο “SSM” την καλύτερη και τελική προσφορά.

Τον Ιούνιο του 2017, μετά την απόρριψη του έργου της “Otokar” από το “SSM”, η Τουρκία ανακοίνωσε την επανεκκίνηση του διαγωνισμού για την παραγωγή του εγχώριας κατασκευής άρματος μάχης “Altay”. Μετά από αυτή την απόφαση, το “SSM” προκήρυξε μια άλλη διαδικασία υποβολής προσφορών. Τρεις τουρκικές εταιρείες συμπεριλαμβανομένων των “Otokar”, “FNSS” και “BMC” ήταν οι πλειοδότες που αποκριθήκαν στον νέο διαγωνισμό.

Τον Νοέμβριο του 2017, ο τουρκος υπουργός άμυνας Νουρετίν Τσανικλί δήλωσε οτι η Τουρκία προκήρυξε νέο διαγωνισμό για την εναρξη της μαζικής παραγωγής πεντακοσίων αρμάτων μάχης “Altay”, από τα οποία τα διακόσια πενήντα ήταν προαιρετικά.

Νωρίτερα, στον Στρατηγικό Σχεδιασμό 2017-2021 που δημοσιεύθηκε από το “SSM”, η αρχική ημέρα εισόδου στην ενεργό υπηρεσία του πρώτου άρματος μάχης “Altay” είχε καθοριστεί το 2020. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα πρώτα δεκαπέντε άρματα θα εισέλθουν στην ενεργό υπηρεσία μέσα στο 2020, ενώ είκοσι άρματα μάχης θα παραδοθούν το 2021.

Το “Altay” ειναι το μελλοντικό άρμα μάχης τρίτης γενιάς του τουρκικού στρατού. Τα πρώτα πρωτότυπα των τουρκικών αρμάτων μάχης “Altay” που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από την “Otokar”, την μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, αποκαλύφθηκαν στις εγκαταστάσεις της “Otokar” στην Σακάρια την 15η Νοεμβρίου 2012.

Ο κύριος οπλισμός του άρματος μάχης “Altay” αποτελείται από ένα λειόκαννο πυροβόλο 120 χιλ./55 διαμετρημάτων. Είναι εξοπλισμένο με σύστημα σύγκλησης πεδίου μάχης, θερμαπαγωγικό περίβλημα και εκκενωτή αερίων. Ο δευτερεύων οπλισμός περιλαμβάνει ενα συζυγές πολυβόλο των 7,62 χιλ. εγκατεστημένο εκ δεξιών του κύριου οπλισμού. Ένα βαρύ πολυβόλο των 12,7 χιλ. ειναι τοποθετημένο στη δεξιά πλευρά της οροφής του πύργου.

Το άρμα μάχης “Altay” ειναι εξοπλισμένο με αρθρωτή συνθετική θωρακίσεις ώστε να προστατεύσει το άρμα απο όλους τους τύπους των σύγχρονων απειλών. Η τουρκική εταιρεία “Roketsan” ανέλαβε την εξέλιξη του πακέτου αρθρωτής θωράκισης μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας από την “Hyundai Rotem”. Η “Roketsan” ειναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του συστήματος θωράκισης του τουρκικού άρματος μάχης “Altay”. Η “Roketsan” εχει δημιουργήσει μια εντελώς νέα υποδομή βαλλιστικής προστασίας η οποία συγκεντρώνει σύγχρονες τεχνολογίες σχεδίασης, παραγωγής και δοκιμών για λύσεις ελαφρών και βαριών τεθωρακισμένων οχημάτων.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “ArmyRecognition.Com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.