Η τουρκική βιομηχανίας MKEK αναπτύσσει ένα αυτοκινούμενο σύστημα πυροβολικού των 155 χιλιοστών πάνω σε αμάξωμα ενός 6Χ6 οχήματος.

Το όχημα έχει εγκατεστημένο στο πίσω μέρος το πυροβόλο των 155 χιλ. /52 διαμετρημάτων που προέρχεται από το ρυμουλκούμενο σύστημα πυροβολικού Panter. Το Panter είναι σε ενεργό υπηρεσία με την τουρκική διοίκηση χερσαίων δυνάμεων (TLFC).

Το σύστημα έχει μικτό βάρος οχήματος 20 τόνων και είναι εξοπλισμένο με έναν πετρελαιοκινητήρα που αναπτύσσει 473 ίππους συζευγμένο με σύστημα αυτόματης μετάδοσης κίνησης. Αυτό προσδίδει στο όχημα την ανωτάτη ταχύτητα επί δρόμου των 60 χιλιομέτρων ανά ώρα (ΧΑΩ) και αυτονομία 600 χλμ. Το όχημα διαθέτει έναν πλήρως κλειστό θάλαμο τεσσάρων θυρών στο μπροστινό μέρος του.

Το 155 χιλ. 52 διαμετρημάτων πυροβόλο είναι εξοπλισμένο με αναστολέα ανάκρουσης με την ανύψωση και περιστροφή να ενισχύεται μεσώ του εφεδρικού χειροκίνητου ελέγχου. Όπως τα υπόλοιπα συστήματα αυτού του τύπου, όταν τάσσεται στη θέση βολής, στο πίσω μέρος αναπτύσσεται ένα μεγάλο σκαπανικό-υνί (μαχαίρι).

Η μεγίστη εμβέλεια εξαρτάται από τον συνδυασμό βλήματος/προωθητικού γεμίσματος των 155 χιλ. Έχει αναφερθεί ότι αγγίζει τα 39 χιλιόμετρα όταν βάλλει τα εγχώριας κατασκευής βλήματα υψηλής εκρηκτικότητας-μεγάλης εμβέλειας (ΗΕ ΕΡ) 155 χιλ. Mod 274 της MKEK. Το βλήμα διαθέτει γέμισμα TNT και πλήρες μαζί με τον κρίκο ανύψωσης ζυγίζει 45,35 κιλά, και έχει μέγιστη αρχική ταχύτητα τα 935 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Όταν βάλλει το παλιότερο αμερικάνικό βλήμα M107 των 155 χιλ. ως μέγιστό βεληνεκές ορίζονται τα 18,5 χλμ. Μπορεί επίσης να βάλλει το πυραυλοωθούμενο βλήμα (RAP) Μ549A1 των 155 χιλ. με ισχυριζόμενο μέγιστο βεληνεκές των 30 χλμ.

Ενα σύστημα αυτόματης γέμισης βλήματος έχει εγκατασταθεί για να αυξηθεί ο ρυθμός βολής και να μειωθεί η κόπωση του πληρώματος. Μπορεί να επιτευχθεί μέγιστος ρυθμός βολής έξι βλημάτων 155 χιλ. ανά λεπτό.

Η MKEK (Βιομηχανικός Όμιλος Μηχανισμών και Χημικών) έχει μεγάλη πείρα στην σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή πυροβόλων, συμπεριλαμβανομένων των αρματικών πυροβόλων 105 και 120 χιλ. και τις κάννες 155 χιλ./39 διαμετρημάτων και 155/52 διαμετρημάτων. Το πιο πρόσφατα ειναι για το ρυμουλκούμενο σύστημα πυροβολικού Panther των 155 χιλ./52 διαμετρημάτων και το ερπυστριοφόρο αυτοκινούμενο σύστημα πυροβολικού Firtina των 155 χιλ./52 διαμετρημάτων που χρησιμοποιούνται απο τις TLFC.

Christopher F Foss

Απόδοση/Μετάφραση από το Janes.Com για την Προέλαση.

24 Σχόλια

 1. PETROS

  Πως γίνεται το μη πυραυλοθούμενο βλήμα HE EP Mod 274 με μάζα 45,5 κιλά να έχει βεληνεκές 39 Km ενώ το κλασικό Μ-107 με μικρότερη μάζα (41,8 κιλά ) αλλά με την ίδια κάννη και το ίδιο προωθητικό να έχει βεληνεκές μόλις 18,5 km. Ακόμα πιο λάθος παρουσιάζονται τα στοιχεία για το πυραυλοθούμενο Μ-549 Α1 το οποίο αν και έχει μικρότερη κατά 2 κιλά μάζα από το HE EP 274 εκτοξεύεται από την ίδια κάννη με το ίδιο προωθητικό αλλά και με πυραυλοκινητήρα επιμήκυνσης βεληνεκούς να παρουσιάζεται με βεληνεκές μόνο 30 χιλιομέτρων. Μάλλον υπάρχει μπέρδεμα.

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Πράγματι,δέν εξηγείται με ποιά γεμίσματα επιτυγχάνονται οἱ επιδόσεις.
   Ειδικά για το Μ-107,γνωρίζω από παλιότερα,ότι βαλλόμενο από τον σωλήνα των 155/39 του Μ-109Α1Β/Α2 με όγδοο γέμισμα φθάνει τα 18.100 μέτρα,ενώ με ένατο γέμισμα,από Μ-109Α2MAS/A3GEA1-A2/Α5 φθάνει τα 22.100 μέτρα.
   Με οβίδες βελτιωμένης αεροδυναμικής σύν καιόμενη βάση ERMIS και ERA της ΕΒΟ(Bas-Bleed τα έλεγαν τότε στα ᾿80´s),και ένατο γέμισμα,τα βεληνεκή δινόταν σε 29,5 και 32,5 χλμ αντιστοίχως.
   Άρα τα 18,5 χλμ είναι μάλλον «κόντεμα» του Μ-107 για να «ψηλώσει» το ΕΡ-274.
   Το οποίο,όμως,διαθέτει προφανώς βελτιωμένη αεροδυναμική,και καιόμενη βάση,ώστε να αποτρέπει την δημιουργία φυσσαλίδος οπισθέλκουσας,που είναι ὁ κύριος παράγων επιβραδύνσεως των οβίδων εν πτήσει.
   Το οποίο ΕΡ-274 πάλι,για να φθάσει στα 39 χλμ,προφανώς χρησιμοποιεί γέμισμα ισχυρώτερο του ενάτου.

   Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Πέτρο, δεν πρόκειται να αμφισβητήσω τα γραφόμενα, από τα οποία φαίνεται ότι γνωρίζεις το αντικείμενο των βλημάτων πυροβολικού. Το κείμενο είναι μετάφραση από το αντίστοιχο άρθρο του Jane’s, το οποίο δεν μας έχει συνηθίσει σε ανακρίβειες, αλλά αν αυτά που λες ισχύουν τοτε το Jane’s ίσως να κάνει λάθος στα γραφόμενα του ή εσκεμμένα να προωθεί τα τουρκικά συστήματα γράφοντας ανακρίβειες.
   Σε ευχαριστώ.

   Απάντηση
 2. ArtyParty

  Η λύση Truck Mounted Gun, φαίνεται πολύ ελκυστική για τον Ελληνικό Στρατό λόγω κόστους.
  Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα παραδείγματα σε πολλές χώρες,
  π.χ
  http://www.military-today.com/artillery/top_10_truck_mounted_howitzers.htm
  http://www.kotadef.sk/downloads/public/prospekt-eva.pdf

  Σε συνδυασμό με reconnaissance drones μπορούν να κάνουν θαύματα.

  Υπάρχει άραγε ενδιαφέρον από πλευράς μας;

  ΥΓ: Θα μπορούσαμε να προβούμε σε δικές μας κατασκευές χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα ρυμουλκούμενα πυροβόλα πάνω σε κάποιο σασί, όπως έγινε με τα ZU-23-2 επί ΤΟΜΑ BMP-1;

  Απάντηση
 3. Β.Κ.

  Λύσεις του τυπου Α/Κ ΤΧ Πυρλου δεν πρεπει επ’ουδενι να μας απασχολούν. Διοτι:
  α) Εχουν μεγάλους περιορισμούς κίνησης σε ανώμαλα εδάφη.
  β) Εχουν μειωμένη ικανότητα μεταφοράς πυρκων
  γ) Θελουν τρομερή εξοικείωση και παραπανω προσωπικο.
  δ) Δεν εχουν θωράκιση της προκοπής.
  Οι Τούρκοι πιθανον να παράξουν τετοια, για να αντικαταστήσουν τα ηδη αποσυρθεντα Ρ/Κ και τα Μ44Τ-Μ52Τ. Είδαν οτι δεν βγαινουν οι αριθμοί με τα Βιτρινα, και ειπαν να πανε στην φτήνια.
  Απο μεριάς μας, σκούπα ολα τα Μ109 και MLRS που μπορουμε να βρούμε, ωστε το 2025-2030 να μας βρει με 600 Μ109(με ασυρμάτους, ΔΙΑΣ, και καμια εξωτερική γεννητρια σαν τα Γερμανικά), 200 ΡΚ πυρλα,96-100 MLRS, 48-60 RM70. Τρομακτική ισχύ πυρός…

  Απάντηση
  • Προβοκάτωρ

   Τουναντίον.Πολύ δύσκολο να παραλάβουμε αμερικανικά Μ-109 μεσοπρόθεσμα.
   α) Τους ίδιους σχεδόν περιορισμούς θα τους έχει και το Μ109.
   β) Δεν ισχύει.Έχουν πακεταρισμένα σε κοντέινερ βλήματα και γεμίσματα συν του ότι υπάρχουν βοηθητικά οχήματα μεταφοράς πυρομαχικών.
   γ) Οι αυτοματισμοί ξεπερνούν τους υπάρχοντες των Μ-109.
   δ) Οι καμπίνες έχουν επίπεδο 4 στο πρότυποSTANΑG
   Τα βεληνεκή που μπορούν να πετύχουν δεν τα έχουμε ούτε με τα PzH ενώ μπορούν κάλλιστα να βρίσκονται πολύ πίσω από τις ζώνες επιχειρήσεων και να προστρέξουν άμεσα προς ενίσχυση σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα (π.χ Θεσ/νικη —> Αλεξ/πολη)

   Απάντηση
   • Β.Κ.

    α) Η ερπυστρια παει παντου… Η ροδα σχεδον πουθενα…
    β) Το θεμα ειναι να αποφυγεις τα βοηθητικά οχήματα μτφ πυρκων, και να μην εχεις πακεταρισμενα πυρκα, αλλα ετοιμα…
    γ) πετυχαίνουν ομως ίδιους ρ.β. /λ και γενικά ιδιες επιχ. δυνατότητες.
    δ) οπως ειπες, έχουν στην καμπίνα θωρακιση… Τι γινεται ομως αν πετύχει πυρκα , κι αυτα σκασουν;;Δεν γινεται να συγκριθει θωρακιση τθ με θωρακιση τχ 6*6-8*8…
    Συμπερασματικά, για κυνηγι PKK στα βουνα, καλα είναι… Οχι ομως και για Εβρο-Αιγαιο , που θα πρεπει να αντέξει πυρα ΠΒ, ή και αεροπορικές προσβολές….
    Μια μικρη ποσότητα 18-24 σωλήνων για κάλυψη αναγκών ΠΖΝ μονο θα αξιζε, οπως και για κάλυψη αναγκών ΙΙ ΜΠΖ, οπως σωστα αναφερες στο τέλος…

   • Β.Κ.

    Δυστυχως τα ευχολόγια δεν ειναι και «θεματα προς ενεργεια»(to do list, Ελληνιστί)

 4. Gunslinger32

  Ή επιστροφή της «μόδας» συστημάτων πυροβολικού επάνω σε τροχοφόρα οχήματα/φορτηγά που ξανά-ανακάλυψαν διάφοροι κατασκευαστές, μου θυμίζει συστήματα παλαιότερων εποχών που φτάνουν αρκετές δεκαετίες πίσω στην ιστορία αμυντικών εξοπλισμών. Ειδικά τα βρετανικά απο την εποχή του Β’ ΠΠ είναι απο τα πρώτα που μου ήλθαν στο μυαλό.
  Lorry/Truck mounted artilery  Απάντηση
  • Β.Κ.

   Εχεις απολυτο δικιο. Δεν καταλαβαίνουν ορισμένοι οτι αν βληθει μια Πυρχια με ΤΘ πυρλα, θα επιβιώσουν τα 4-5/6, ενω αν βληθει μια Πυρχια με ΤρΧ πυρλα, δεν θα μεινει κολυμπιθροξυλο…

   Απάντηση
   • Προβοκάτωρ

    Όταν βάλλουν τα α/κ πβ οι υπηρέτες του είναι εκτός οχήματος αλλά και μέσα να μπουν…μηδέν εις το πηλίκιο..
    α) Είναι μύθος ότι πάει παντού η ερπύστρια.Λασπώδη και αμμώδη εδάφη με αρκετό βάθος αλλά και εδάφη δίχως πολύ μεγάλη συνοχή τα σταματάνε.Το πλεονέκτημα της μεγάλης αυτονομίας και ταχύτητας των εν λόγω τροχοφόρων εξουδετερώνει το οποιοδήποτε μειονέκτημα.Άλλωστε σε όλο το Δ’ΣΣ αλλά και σε κάθε χωριό υπάρχει τουλάχιστον JCB ή μαχαίρι που μπορεί κάλλιστα να συνδράμει εάν απαιτηθεί.
    β) Από ότι είδα τα πυρομαχικά που έχει επάνω του είναι έτοιμα προς βολή (μπορεί να κάνω και λάθος) αλλά ούτως ή άλλως χρειάζονται εξειδικευμένα οχήματα μεταφοράς πυρομαχικών για πβ και τθ και ειδικά για οργανωμένες θέσεις.
    γ) Διπλάσιο ρυθμό βολής και βεληνεκές που αγγίζει τα 50km και με αυτοματισμούς που δεν έχουν τα δικά μας Μ-109.
    δ) ασφαλώς και δεν συγκρίνεται η θωράκιση αν και το πβ είθισται να βρίσκεται εκτός βεληνεκούς των κανών του αντιπάλου..

    Εν κατακλείδι,να βρέξει Μ-109 από Αμερική κυρίως δεν πρόκειται.Ο λόγος κόστους/απόδοσης των συγκεκριμένων είναι εξόχως ελκυστικός και θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα κάποιο από αυτά για την πιθανή απόκτηση μίας μοίρας.Αν αναλογιστούμε και την κατάσταση με τα MLRS και τα RM-70…

   • Gunslinger32

    Ένα βαριά θωρακισμένο ερπυστριοφόρο όχημα παρέχει προφανώς ένα υψηλότερο επίπεδο προστασίας (υψηλότερη προστατευτική δράση) με εξαίρεση την περίπτωση «direct hit» και απο μεγάλο διαμέτρημα, η οποία θα οδηγούσε στην καταστροφή όλων των οχημάτων. Στον τομέα της προστασίας απο απειλές ABC/ΡΒΧ βρίσκονται όμως στο ίδιο επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση η βολή υπό την προστασία θωράκισης που προσφέρει ένα βαρύ όχημα, όπως και η δυνατότητα σύντομης μετακίνησης μετά την βολή είναι σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι σε ένα σύστημα επάνω σε φορτηγό που χρειάζεται σταθεροποίηση και προετοιμασία πριν βάλει(το ίδιο ισχύει και για τα ρυμουλκούμενα συστήματα ΠΒ.
    Ανάλογα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις και στην περίπτωση που θεωρείται σημαντική η δυνατότητα για σύντομη στρατηγική μεταφορά/μετακίνηση σε μεγάλες αποστάσεις π.χ. αερομεταφορά, τα ελαφριά οχήματα μπορούν να είναι μια λύση. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση θα προτιμούσα όμως ένα «κλειστό σύστημα» με δυνατότητα βολής χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία και τουλάχιστον υπό προστασία ΡΒΧ και ελαφρά πυρά/θραύσματα, όπως π.χ. τα DONAR η επάνω σε όχημα Boxer.

   • Β.Κ.

    Διαφωνώ αγαπητέ… Ειχα κανει μια μελετη περι αποτλεσματικοτητας του ΠΒ τον 21αι, και είχα συμπεράνει αυτα που σου παρέθεσα…

    Τα Α/Κ ΠΒ βάλλουν μονο εντος οχήματος σε περιοδο επιχειρήσεων.. Εκτος βάλλουν μονο σε εκπαιδευτικές βολές..

    α) Παντου δεν παει τιποτα αγαπητε…. Απλα η ερπυστρια παει στο 90% των εδαφών και το τροχοφορο στο 40%…Επισης η αυτονομία και η ταχύτητα δεν παιζουν σχεδον κανενα ρολο στην Συνολική Μαχητική Ισχύ ενός πυρλου… Κι αυτο διοτι την νύκτα, ειτε εχουν μισο ντεπόζιτο , ειτε 1/4, ολα φουλαρονται….

    β) Το M109 εχει πυρκα ετοιμα προς βολή, κι αρκετα σε αριθμο για να εκτελεστεί το οποιοδήποτε Σχεδιο Πυρός, αλλα και για μια ολοκληρη Ημερα Αγωνα…

    γ) Το Μ109 επιτυγχάνει 4βλ/λ(εφικτο Μαξ 5 βλ/λ) , τα σύγχρονα πυρλα 6 βλ/λ και το Pzh2000 10βλ/λ…. Μολις σου παρέθεσα στοιχεία ενδελεχούς ερευνας… Το βεληνεκές λύνεται με ειδικα πυρκα vulcano π.χ…. Δεν αλλάζεις το ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ πυρλο, αλλα το βλήμα…

    δ) Εκτος βεληνεκούς δεν βρισκεται κανεις.. Κανεις ομως….Αν θελει ο αντίπαλος να σε φτασει, σε φτανει… Ειτε λεγεται Kasirga, ειτε MLRS… Το θεμα ειναι να μην μπορει να σε καταβάλει μονομιάς.

    Να γνωρίζεις οτι το M109Α5(=>Μ109Α3GeA2), επιτυγχάνει το 92% των επιδόσεων του Κ9 Thunder(Firtina)( επίσημη πηγη)… Τα δε παλιότερα το 85%….Γιαυτο και οι Αμερικανοι το κρατούν ακομη σε υπηρεσια… Και θα το κρατήσουν για πολυ ακομα… Γιαυτο επισης δεν του αυξάνουν το βεληνεκές με 52 cal διαμέτρημα… Απλα βγάζουν βελτιωμένο βλήμα..

    Μια Μοιρα Τροχοφόρων πυρλων σιγουρα χρειαζομαστε για ΠΖΝ… Αλλα μεχρι εκει… Εκτός της Αμερικής, υπάρχουν κι αλλες πηγες που μπορουμε να βρουμε.. Εξάλλου 100-200 ειναι αρκετα για να αποσύρουμε τα Μ110 ή και καποια -Α1Β… Αν δε, πάρουμε και 36-40 MLRS, το ΠΒ μας πραγματικα θα ειναι ενα απο τα πιο ομοιογενή και κορυφαία στον κοσμο(ήδη ειναι άριστο)…

 5. Προβοκάτωρ

  @Β.Κ
  Χαίρομαι που διαφωνούμε με εποικοδομητικό τρόπο και αποτέλεσμα.
  Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης των δύο αλλά συμπληρώσεως των κενών καθώς δεν πρόκειται να βρεθούν Μ-109 εύκολα και μεσοπροθεσμα και ούτε θα διαθέσουν χρηματοδότηση οι ανεύθυνους εύθυ

  Απάντηση
  • Β.Κ.

   @Προβοκάτωρ

   Αν συμφωνούσαμε, δεν θα καναμε διάλογο….

   Μ109 μπορουν να βρεθούν σε εναν χρονικό ορίζοντα 5-10 ετων, ειτε απο ΗΠΑ, ειτε απο Ιταλια, Ισραηλ, Ισπανία…. Εξάλλου θα ειναι για πάμπολλα χρονια ακομα η ραχοκοκκαλιά του ΠΒ μας, κι οχι αδικα…Οι χωρες που βλεπουμε πως τα αποσύρουν ειναι ειτε για λογους αυτοαφοπλισμου, ειτε για λογους οικονομίας…

   Απτα πυρλα που θα βρεθούν , αρκει να εχουν μεγαλο στοκ αντ/κων και διαρκεια ζωης σωλήνα περιπου 1200-2000 βολές. Ετσι πετάμε τα παλαιά πλην τίμια Μ110Α2, και με πιθανή απόκτηση μτχ MLRS η και μιας Μοίρας μτχ Pzh, αποκτάμε 550-600 Μ109s, 36 Pzh2000Gr’s, 76 MLRSs και κρατάμε και τα μισά (~60) RM70 και ειμαστε απο ΠΒ ΜΑχης αστακοί με ελάχιστο κοστος…

   Το ΠΒ μας πρεπει να τα σκάσει(αν τα βρει), σε έξυπνα πυρκα, νεους Ασυρμάτους, νεα συστηματα παρατηρησεως και σε υιοθέτηση νεων μεθόδων…

   Απάντηση
   • Προβοκάτωρ

    Ζητούμενο ο εποικοδομητικός διάλογος..
    Διαφωνώ κάθετα ότι θα είναι διαθέσιμα Μ-109 και δη από τα αμερικανικά αποθέματα αφού ήδη έχει ξεκινήσει πρόγραμμα αναβάθμισης τους…
    Vulcano & Excallibur ακριβά και ασφαλώς δεν πιστεύω ότι βασίζεσαι στη χρήση του GPS όταν απαιτηθεί..

 6. Gunslinger32

  @Προβοκάτωρ
  Με την καθοδήγηση των έξυπνων πυρομαχηκών Volcano & Excalibur απο το GPS υπάρχει όντως περίπτωση να μην είναι διαθέσιμο, αυτό δεν μειώνει όμως το βεληνεκές του πυρομαχικού αν κατάλαβα σωστά απο την παρουσίαση της Diehl. Για το Volcano υπάρχει όμως και η δυνατότητα στόχευσης με λέιζερ απο προκεχωριμένο παρατηρητή η αλλιώς “vorgeschobener Artillerie-Beobachter” που φωτίζει τον στόχο με συσκευή λέιζερ όπως στην περίπτωση με τις Paveway LGB. Στην παρουσίαση της Diehl αναφέρει επίσης ότι τα Volcano είναι 50% πιο φθηνά απο το αμερικανικό Excalibur.

  Αξιοσημείωτο είναι ότι στο μέλλον θα υπάρχει και το ευρωπαϊκό “Γαλιλαίο” σαν εναλλακτική, ίσως οι ευρωπαίοι να μην είναι τόσο κομπλεξικοί στην παροχή υπηρεσιών δορυφορικής υποστήριξης για στρατιωτικές εφαρμογές.

  Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι το Volcano θα πρέπει να υπάρχει στις αποθήκες των ΕΕΔ.

  http://www.diehl.com/de/diehl-defence/presse-medien/themen-im-fokus/neue-grosskaliber-punktzielmunition-fuer-heer-und-marine.html

  Απάντηση
  • Προβοκάτωρ

   Σαφώς και μειώνει το βεληνεκές του βλήματος η μη ύπαρξη του GPS αφού βασιζόμενο σε αυτό φθάνει η εμβέλεια του τα 80χλμ ενώ στην απλή του έκδοση τα 50χλμ (βλ. http://www.leonardocompany.com/documents/63265270/66960114/body_VULCANO_155MM_2013_1.pdf)
   ΑΣφαλώς και πρόκειται για εξαιρετικό πυρομαχικό που θα μας προσθέσει περαιτέρω δυνατότητες αλλά η τιμή μονάδος μάλλον φθάνει τα 50.000€ και χρειαζόμαστε τεράστιες ποσότητες και για να είμαι ειλικρινής θα το προτιμούσα για τα π/β του ΠΝ στην Ballistic Extended Range έκδοση..

   Ωστόσο, υπάρχει εναλλακτική που πρέπει να εξεταστεί προχθές… http://www.yugoimport.com/en/proizvodi/155-mm-he-erfb-rabb-very-long-range-artillery-projectile-vlap-rocket-assistancebase-bleed &
   http://www.yugoimport.com/en/proizvodi/155-mm-m02-erfb-bb-long-range-artillery-projectile

   Αναφορικά με τις δορυφορικές υπηρεσίες..ένα δίκτυο γεοστατικών μικροδορυφόρων για καθαρά «στρατιωτική χρήση» που θα καλύπτει τις περιοχές εθνικού ενδιαφέροντος..έπρεπε να είχε σχεδιασθεί ήδη και να είναι ώριμο πρόγραμμα που θα ήταν κρυμμένο στον προϋπολογισμό του κράτους εδώ και μερικά χρόνια…

   Απάντηση
   • Β.Κ.

    Οσον αφορα το Vulcano, ακομα και χωρις GPS, προσθέτει επιπλεον βεληνεκές… Μια ποσότητα 1000 βλημάτων ειναι υπςραρκετη για την εκτελεση προωθημενων βολών….

    Τρόποι υπαρχουν πολλοι γ την αναβάθμιση του ΠΒ μας παντως…

 7. Gunslinger32

  @Προβοκάτωρ

  Η τιμή λίστας είναι όντως τσουχτερή, είναι όμως και θέμα διαπραγματεύσεων, αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να δούμε τι προσφέρουν οι ανταγωνιστές που αναφέρεις. Αν εν καιρό ειρήνης ζητάνε 50.000€, η τιμή σε περίπτωση πολέμου θα ξεφύγει εντελώς, για αυτό πρέπει να φροντίσουν “εχθές” για πυρομαχικά. Συμφωνώ και στο θέμα των δορυφόρων για στρατιωτικές εφαρμογές που θα έπρεπε να υπάρχουν ήδη.

  Εννοείται επίσης ότι το Volcano είναι σημαντικό και για τις μονάδες του ΠΝ.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: