Η Τουρκία ανακοίνωσε την εκτέλεση, το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2021, της επιτυχημένης δοκιμαστικής εκτόξευσης του εγχώριας κατασκευής αντιαεροπορικού πυραύλου Siper.
Ο Siper είναι μέρος του «εθνικού πολυστρωματικού αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς» της Τουρκίας που εξελίσσεται για την προστασία «στρατηγικών εγκαταστάσεων» και προγραμματίζεται να εισέλθει σε υπηρεσία το 2023.
Το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TRT World επικαλέστηκε τον επικεφαλής της τουρκικής προεδρίας αμυντικών βιομηχανιών, Ισμαήλ Ντεμίρ, να λέει ότι η χώρα του θα διαθέτει «σε λίγα χρόνια μέχρι έξι διαφορετικά πολυστρωματικά συστήματα αεράμυνας».
Uzun menzilli ve çok katmanlı milli hava savunma sistemimiz #SİPER’in geliştirme çalışmalarında bir aşamayı daha başarıyla tamamladık.🚀
2023 yılında envantere almayı planladığımız SİPER ile Gökvatanımıza karşı bütün tehditleri en güçlü şekilde bertaraf edeceğiz. pic.twitter.com/Nr4lmq9H4h
— Ismail Demir (@IsmailDemirSSB) November 6, 2021
Έργο Siper
Το έργο Siper, πλήρης ονομασία Ennhansed Long Range Area Air and Missile Defence System, ξεκίνησε το 2016 προκειμένου να καλυφθεί η απαίτηση για ένα σύστημα πυραυλικής και αεροπορικής προστασίας» με χρήση εγχώριών συστημάτων.
Ο κύριος εργολάβος του έργου είναι η Aselsan, ενώ η Roketsan και το Συμβούλιο Επιστημονικών και Τεχνολογικών Ερευνών της Τουρκίας είναι υπεργολάβοι.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Defence Turkey, το σύστημα, που περιλαμβάνει ανιχνευτή κατευθύνσεως συχνότητας “K”, μπορεί να αναχαιτίσει βαλλιστικούς πυραύλους σε υψόμετρο 30 χιλιομέτρων και πάνω. Το βεληνεκές αναχαίτησης του συστήματος αυξάνεται στα 70-90 χιλιόμετρα εναντίον των αεριωθούμενων στόχων όπως μαχητικά αεροσκάφη, ντρόουνς και πυραύλους κρούζ, γραφεί ο ιστότοπος, επικαλούμενος πηγές προσκείμενες με το τουρκικό υπουργείο άμυνας.
Πρόσθετα αντιαεροπορικά συστήματα
Η Τουρκία έχει ήδη ξεκινήσει την μαζική παραγωγή του αντιαεροπορικού συστήματος Korkut, ενώ το σύστημα Sungur που εξελίχθηκε από την Roketsan σύντομα θα εισέλθει στην ενεργό υπηρεσία με επίγειες, ναυτικές και αεροπορικές πλατφόρμες.
Η χώρα εχει επίσης αρχίσει την παραγωγή των αντιαεροπορικών συστημάτων Hisar που περιλαμβανουν τους πυραύλους Hisar-A και Hisar-O με βεληνεκές 15 χλμ και 25 χλμ αντίστοιχα. Η αναβαθμισμένη έκδοση του Hisar-O, Hisar-O+, εκτέλεσε δοκιμαστική εκτόξευση τον Μάρτιο 2021.
Και τα τρία συστήματα, μαζί με το Siper, αποτελούν τμήμα του «πολυστρωματικού αντιαεροπορικού συστήματος» της Τουρκίας.