Τουρκία και Γαλλία υπέγραψαν συμφωνία για το μελλοντικό τουρκικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα

©eurosam.com | Η Τουρκία ανέθεσε στις “Eurosam”, “Aselsan” και “Roketsan” να ορίσουν το μελλοντικό εγχώριο αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό σύστημα.

[dropcap size=small]Η[/dropcap] Τουρκία ανέθεσε στις “Eurosam”, “Aselsan” και “Roketsan” σύμβαση για την μελέτη ορισμού του μελλοντικού τούρκικου συστήματος μεγάλου βεληνεκούς αεράμυνας. Η ανάθεση της σύμβασης πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του προέδρου Ρετζεπ Ταΐπ Ερντογάν και του πρόεδρου Εμάνουελ Μακρόν στο Παρίσι την Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2018.

Προγραμματισμένη να διαρκέσει δεκαοχτώ μήνες, η μελέτη ορισμού αποσκοπεί στην προετοιμασία της σύμβασης ανάπτυξης και παραγωγής για το μελλοντικό σύστημα που θα πληροί τις επιχειρησιακές απαιτήσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η σύμβαση ανατέθηκε από το “SSM” (το τουρκικό υφυπουργείο αμυντικών προγραμμάτων), το οποίο είναι υπεύθυνο για τις προμήθειες υπό την προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας, από κοινού με τις τούρκικες εταιρίες “Aselasan” και “Roketsan”, και την γαλλο-ιταλική κοινοπραξία “Eurosam”, που υποστηρίζεται από τους δύο μετόχους “MBDA” και “Thales”.

Η σύμβαση απορρέει από το προσύμφωνο που υπογράφηκε από την βιομηχανία την 14η Ιουλίου 2017 και την επιστολή προθέσεων που υπογράφηκε από τους υπουργούς Γαλλίας, Ιταλίας και Τουρκίας την 8η Νοεμβρίου 2017. Αυτή η μελέτη ανοίγει το δρόμο για την εκκίνηση ενός κοινού αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού πυραυλικού προγράμματος μεγάλου βεληνεκούς μεταξύ των τριών προαναφερθέντων χωρών. Το μελλοντικό σύστημα θα είναι έτοιμο κατά τα μέσα της επόμενης δεκαετίες με μια τελευταίας τεχνολογίας στρατιωτική ικανότητα που σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει τις πιο δύσκολες απειλές (“αόρατα” αεροσκάφη, ανεπάνδρωτα αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους). Το σύστημα αναμένεται να καλύπτει τις βασικές επιχειρησιακές απαιτήσεις των τριών χωρών και θα εγγυάται οτι η Τουρκία έχει πλήρη αυτονομία χειρισμού και θα αποτελέσει μια κυριαρχική επιλογή επιπέδου ολοκλήρωσης με το “ΝΑΤΟ”. H δραστηριότητα κοινής ανάπτυξης αναμένεται να υποστηρίξει το πρόγραμμα εγχώριας ανάπτυξης αεροπορίας και πυραύλων επιπρόσθετα με το άνοιγμα στις προοπτικές εξαγωγών και την μακροπρόθεσμη συνεργασία της Τουρκίας, Ιταλίας και Γαλλίας.

Κατά την τελετή υπογραφή της σύμβασης μελέτης ορισμού, ο Αμπντουλάγιε Σαμπα, ο διευθύνων σύμβουλος της “Eurosam”, δήλωσε: “H ‘Eurosam’ είναι πλήρως αφοσιωμένη στην αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα από την ίδρυση της το 1989 και έχει αποκτήσει εμπειρογνωμοσύνη παγκοσμίου κύρους όπως επίσης και μια μοναδική εμπειρία στην συνεργασία στην εν λόγω στρατηγική και ιδιαιτέρως στον τομέα της εθνικής κυριαρχίας. Σήμερα, είμαστε περήφανοι που αυτή η συνεργασία θα διαρκέσει αρκετές δεκαετίες και θα συνεισφέρει στο να φέρει τις χώρες μας πιο κοντά σε στρατηγικό επίπεδο, όπως γίνεται και στην περίπτωση της Γαλλίας και Ιταλίας κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια”.

Απόδοση/Μετάφραση από το “eurosam.com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.