Τουρκία: Ξεκίνησαν οι δοκιμές του πρωτότυπου άρματος μάχης Altay (βίντεο)

Τουρκικό άρμα μάχης Altay. (Hurriyet)
Τουρκικό άρμα μάχης Altay. (Hurriyet)

Πρόσφατα η τουρκική εταιρεία Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi AŞ (της Koç holding), παρουσίασε τα πρώτα δύο πρωτότυπα του πρώτου εθνικού άρματος μάχης με το όνομα Altay.

Την 28η Ιουλίου 2008, η τουρκική διεύθυνση προμηθειών SSM (Savunma Sanayii Müsteşarlığı) ανέθεσε στην εγχώρια βιομηχανία μία σύμβαση για τον σχεδιασμό, εξέλιξη και παράγωγη τεσσάρων πρωτοτύπων. Αργότερα ανατέθηκε στην νοτιοκορεάτικη βιομηχανία Hyundai Rotem για την συνολική τεχνική υποστήριξη. Η Νότια Κορέα παρέχει την τεχνολογία που περιλαμβάνεται στο άρμα μάχης K2 “Μαύρος Πάνθηρας”.

Ένα αρχικό πακέτο 200 περίπου αρμάτων αναμένεται να παραγγελθεί το 2017, για να αντικατασταθούν τα άρματα Μ-48, και Μ-60 που υπηρετούν στη Διοίκηση Χερσαίων Τουρκικών Δυνάμεων ή Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı.

171 άρματα Leopard 1 αναβαθμίστηκαν από την Aselsan Elektronik με το σύστημα έλεγχου πυρός Volkan, σύμφωνα με μία σύμβαση που υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2002, και 170 άρματα M-60A1 εκσυγχρονίστηκαν στο πρότυπο M-60T στο 2º Κεντρικό Κέντρο Ελέγχου Συντήρησης του Τουρκικού Στρατού (2’nci Ana Bakım Merkezi Komutanlığı) στο Καϊσερι, με εξοπλισμό που παραλήφθηκε από την Ισραηλινή εταιρεία IMI (Israel Military Industries Ltd) στα πλαίσια μίας σύμβασης που υπογράφηκε το Μάρτιο του 2002. Το 2011 η εταιρεία Aselsan Elektronik παρουσίασε ένα πακέτο πιθανής αναβάθμισης για το άρμα μάχης Leopard 2 A4 που είναι σε υπηρεσία στον Τουρκικό Στρατό, με το όνομα Leopard 2NG όπου το NG είναι το Next Generation “Νέα Γενιά”.

Δοκιμές του σκάφους του πρωτοτύπου τουρκικού άρματος Altay στο πεδίο μηχανοδήγησης της Otokar. (Φωτογραφία: ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ)

Το πρώτο πρωτότυπο του Altay έχει προγραμματιστεί και χρησιμοποιείται για δοκιμές και βελτιστοποίηση της κινητικότητας. Το δεύτερο πρωτότυπο θα χρησιμοποιηθεί για να δοκιμαστεί η απόδοση της βλητικής απόδοσης. Στα σχέδια είναι να κατασκευαστούν ακόμα δύο πρωτότυπα μετά από αξιολόγηση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από τις πρώτες δύο μονάδες.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος, η ανάπτυξη και πιστοποίηση των πρωτοτύπων (εξέλιξη συστήματος/υποσυστήματος και πιστοποίηση και αποδοχή του συστήματος) θα ξεκινήσει τον Ιανουαρίου του 2013 και θα ολοκληρωθούν τον Ιούλιο του 2015. Η μαζική παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2014 και η είσοδος σε υπηρεσία του πρώτου άρματος έχει προγραμματιστεί το Μάιο του 2017. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2009 με την φάση σχεδιασμού της γενικής ιδέας που την ακολούθησε η φάση του λεπτομερειακού σχεδιασμού, ο οποίος ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2012 και είναι σε λειτουργία μέχρι και σήμερα.

Εκτός από την Otokar η οποία έχει αναλάβει το πρόγραμμα ως κύριος εργολάβος, διάφορες εγχώριες εταιρείες προμηθεύουν σημαντικά στοιχεία του εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων της Aselsan Elektornik με ηλεκτρονικά και ήλεκτρο-οπτικά συστήματα, καθώς και το Σύστημα Διαχείρισης Έλεγχου Επικοινωνιών Πυρός (ΣΔΕΕΠ) σε συνεργασία με την εταιρεία Savunma Teknolojileri Mühendislik (STM), η εταιρεία Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) κατασκευάζει το 120 χιλιοστών 55 διαμετρημάτων λειόκανο πυροβόλο και η Roketsan εξελίσσει το πακέτο της σπονδυλωτής θωράκισης.

Η πίσω πλευρά του πρωτότυπου άρματος Altay (Φωτογραφία: globalmilitaryreview )

To τεσσάρων ανδρών, άρμα μάχης περιλαμβάνει επίσης σύστημα προειδοποίησης laser, εφεδρικό σύστημα τροφοδοσίας, σύστημα προστασίας από ΧΒΡΠ (Χημικά, Βιολογικά , Ραδιολογικά, Πυρηνικά) όπλα, σύστημα πυρόσβεσης και σύστημα καταστολής εκρήξεως, περιφερειακό σύστημα επιτήρησης κατάστασης, και σύστημα τακτικών επικοινωνιών, ο πύργος ενσωματώνει ηλεκτρικό σύστημα κατεύθυνσης πύργου, συζυγές πολυβόλο, τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού, εκτοξευτές καπνογόνων, σύστημα σύγκλησης πεδίου μάχης, σύστημα ελέγχου πυρός, σύστημα ενεργής προστασίας και ένα πολλαπλών χρήσεων θερμικό περισκόπιο.

Κινείται από τον υπερτροφοδοτούμενο, ντιζελοκίνητο κινητήρα MT 883 Ka-500 της MTU Friedrichshafen συζευγμένο με το αυτόματο κιβώτιο μετάδοσης κίνησης HSWL 354 της Renk AG. Τα μαζικής παραγωγής άρματα αναμένονται να διαθέτουν έναν εγχώριας κατασκευής συγκρότημα ισχύος.

Συνολικά 46 οχήματα μεταφοράς αρμάτων (αρματοφορείς) TTAR έχουν παραληφθεί από την τουρκική εταιρεία HEMA Endüstri AŞ. Τα οχήματα της σουηδικής Scania θα χρησιμοποιηθούν για να μεταφέρουν το άρμα Altay.

Δοκιμές πρώτου πρωτότυπου

Κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο το βίντεο με το πρώτο άρμα μάχης Altay.

Στο παρακάτω βίντεο, το πρωτότυπο άρμα Altay βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών στις εγκαταστάσεις ελέγχου της βιομηχανίας όπου κατασκευάζεται.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=31_DndiRXAI&feature=related]

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.