Τουρκία: Ξεκίνησε η μαζική παραγωγή του αντιαρματικού πυραύλου UMTAS IIR

[dropcap size=small]H[/dropcap] τουρκική βιομηχανία Roketsan ξεκίνησε την μαζική παράγωγη της έκδοσης του αντιαρματικού καθοδηγούμενου πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς UMTAS υπέρυθρης απεικόνισής (UMTAS-IIR), μετά από την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ανάπτυξης και πιστοποίησης του πυραύλου -συμπεριλαμβανόμενων των δοκιμαστικών βολών από ελικόπτερο ATAK T129 των τουρκικών αεροδιαστημικών βιομηχανιών (ΤΑΙ)/AgustaWestland- στις αρχές του έτους.

“Η ανάπτυξη του UMTAS-IIR είναι ένα πρόγραμμα τριών φάσεων: σχεδιασμός, ανάπτυξη και πιστοποίηση, και μαζική παραγωγή. Οι δυο πρώτες φάσεις είχαν ήδη ολοκληρωθεί, και μια σύμβαση πενταετούς παραγωγής ανατέθηκε στην Roketsan μετά την οριστικοποίηση των διαπραγματεύσεων της σύμβασης με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TAF) τον Δεκέμβριο του 2016. Αυτή θα διαρκέσει από το 2017 έως το 2022”, δήλωσε ένας αξιωματούχος της Roketsan στο Jane’s. Τον Ιούλιο, η Roketsan υπέγραψε υπεργολαβία αξίας 24,6 εκατομμυρίων ευρώ (€) με την Aselsan για την κατασκευή και παραγωγή του μη ψυχόμενου ερευνητή IIR για την έκδοση του UMTAS-IIR.

Οι αρχικές παραδόσεις της πρώτης σύμβασης στις TAF αναμένονται να ξεκινήσουν το 2018, και έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν έως το 2022, οι ποσότητες των πυραύλων δεν έχουν αποκαλυφθεί. Στο ενδιάμεσο, η Roketsan περιμένει περισσότερες συμβάσεις παραγωγής για την έκδοση IIR, καθώς και πιθανές επιπρόσθετες παραγγελίες για τον L-UMTAS.

Robin Hughes

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.Com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

14 Απαντήσεις

 1. Δύο παρατηρήσεις, πρώτη σχετικά με το όνομα μακράς ακτίνας. Δεν είναι μεγαλύτερη από αυτό που είχαν και πριν με τους AGM-114, δεύτερη το σύστημα προώθησης αποτελείται από 4 μικρότερους κινητήρες αντί ενός, εαν υπάρχουν μηχανικές αστοχίες πολύ πιθανό να αφορούν στο μέλλον τον μεταξύ τους συχρονισμό. Κατά τα άλλα είναι σίγουρα ελαφρότεροι από τους Hellfire, πέραν αυτού δεν γνωρίζω εαν έχουν 41 χρόνια μετά την αρχική Αμερικανική παραγωγή κάποια άλλη καινοτομία. Πολλοί θα πουν οτι η εγχώρια παραγωγή εχει πολλά πλεονεκτήματα, τεχνογνωσία, παραγωγή επιστημόνων , κεφάλαια που μένουν στην χώρα, γόητρο κτλπ. Θα πρέπει όμως να δεχτούμε την υπερβολή των προγραμμάτων της Τουρκίας, με την μη ρεαλιστική εικόνα απόσβεσης. Προσωπικά όποτε διαβάζω για ένα νέο Τουρκικό πρόγραμμα, ( και τώρα τελευταία διαβάζω πολλά ) ανησυχώ γιατί απομακρίνονται πόροι από το πραγματικά ΤΕΡΑΣΤΙΟ πρόβλημά της. Την εξάλειψη των ανισοτήτων της κοινωνίας της, παραδοσιακό πρόβλημα που ΔΕΝ αφορά μόνο τους Κούρδους. Αυτό αγαπητοί είναι το πραγματικά επικίνδυνο

  1. που το ξερεις οτι εβαλαν 4 μικροτερους κινητηρες μαζι? εχεις προσβαση στα σχεδια του πυραυλου? ελπιζω να μην βασιζεσαι μονο στον αεριθμο των ακροφυσιων της φωτογραφιας για το σχολιο σου

   1. Δυστυχώς δεν έχω πρόβαση σε σχέδια του πυράυλου, καθότι δεν είμαι η Κ. Υ. Π. . Βασίζομαι στην φωτογραφία , στα επίσημα στοιχεία για την μείωση του βάρους (που μπορεί να προέλθει φυσικά και από άλλες μετατροπές) και στην λογική της αύξησης της πίεσης του εκτοξευόμενου υλικού σε ξεχωριστό θάλαμο καύσης. Στο ίντερνετ δεν υπάρχουν περισσότερα δεδομένα , αλλά η επιλογή πολλαπλών μηχανών είναι μια τακτική μείωσης βάρους που ακολούθησαν διαχρονικά και οι Ρώσοι στα πυραυλικά τους συστήματα. Ο Ν1 που θα ήταν αντίστοιχος του Saturn στο διαστημικό πρόγραμμα για την Σελήνη είχε στο πρώτο στάδιο 30 μηχανές και 30 ακροφύσια (1) .
    Ψάχνοντας μήπως βρώ σχήματα για τον κινητήρα βρήκα και μια φωτό από το οπίσθιο τμήμα του UMTAS με 7 οπές. Μια κεντρική μεγαλύτερης διαμέτρου και 6 μικρότερες που βρίσκοναι ακτινωτά περιφερικά. (2)
    Εάν έχετε στοιχεία για το θάλαμο καύσης και εαν αυτός διαμοιράζεαι θα χαρώ να διαβάσω τις αναφορές .
    Αναφορές (1) https://en.wikipedia.org/wiki/N1_(rocket).
    (2) http://tst.roketsan.com.tr/urunler-hizmetler/hassas-gudumlu-fuzeler/umtas-uzun-menzilli-anti-tank-fuzesi/

 2. Αγαπητέ viper3000ad, η προοπτική της Τουρκίας δεν είναι η αναβάθμιση του επιπέδου της κοινωνίας αλλά η ανάδειξή της σε κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή, τουλάχιστον στην αρχή. Ο όχλος που ακολουθεί, θα ικανοποιηθεί με το μεγαλείο της Τουρκίας κι αυτό του φθάνει. Έτσι ήταν πάντα και έτσι θα συνεχίσει να είναι. Το να κρίνουμε τον μουσουλμανικό κόσμο και εν προκειμένω τον τουρκικό με τα δικά μας δυτικά κριτήρια, είναι λάθος. Εκτός του ότι βέβαια, η ισχυροποίηση της χώρας και η επιβολή της στους τριγύρω, θα επιφέρει και τα σχετικά οικονομικά πλεονεκτήματα για τον όχλο.

  1. Αγαπητέ κ. Μάνο
   Δεν μπορείς να γίνεις κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή άλλων, εαν δεν γίνεις κυρίαρχη δύναμη πρώτα στην δική σου ! Εκεί όπου έχουμε ερωτήματα με το που θα οδηγήσουν μελλοντικοί προβληματισμοί, μπορούμε να καταφύγουμε σε καταστάσεις που έχουν ήδη συμβεί. Εξαιρετικό παράδειγμα είναι η ανομοιογένεια της Αυστροουγγαρίας, ειδικά μετά την προσάρτηση της Βοζνίας το 1908. Η ενίσχυση του Σλαβικού στοιχείου χωρίς την νομική ή κοινωνική ισότητα του πληθυσμού, οδήγησε στον Σλαβικό εθνικισμό και την δολοφονία του Φραγκίσκου Φερδινάδου. Το τι απέγινε η Αυστροουγγαρία το γνωρίζουμε όλοι. Εαν φτάσουμε να αντικαταστήσουμε τον όρο λαό με τον όρο όχλο, τότε είναι πολύ αργά για την Τουρκία. Αλλά και πολύ επικίνδυνο και για μας που έχουμε την ατυχία να βρισκόμαστε πόρτα – πόρτα. Επιπρόσθετα να θυμίσω οτι δεν χρειάζονται απαραίτητα όπλα τελευταίας τεχνολογίας για να μας δημιουργήσουν προβλήματα. Αν ήθελαν θα στόχευαν για παράδειγμα τον Τουρισμό !!!

   1. «Επιπρόσθετα να θυμίσω οτι δεν χρειάζονται απαραίτητα όπλα τελευταίας τεχνολογίας για να μας δημιουργήσουν προβλήματα. Αν ήθελαν θα στόχευαν για παράδειγμα τον Τουρισμό !!!»
    Δηλαδή,μας λέτε ότι ότι «δέν θέλουν να μας δημιουργήσουν προβλήματα»;;;
    Να σας υπενθυμίσω ότι κάποιος Τούρκος μεγαλομαφιόζος ονόματι Χαλούκ Κιρτζί,όταν συνελήφθη επί πρωθυπουργίας Τσιλέρ φώναζε στις κάμερες «όταν καίγαμε την Ἑλλάδα είμασταν καλοί,ἔ;»…
    Αυτό όμως αποκλειστικά για τον τουρισμό.
    Διότι ἄν δέν το έχετε αντιληφθεί,στο Αιγαίο τρέχει κάθε τόσο αίμα.
    Από πλευράς μου συμφωνώ μέχρι τελείας με το σχόλιο του Μάνου,και προσθέτω ότι κανένα έθνος δέν επιζεί όταν επικεντρώνεται/αυτοπεριορίζεται στο παχύ του έντερο.
    Άλλωστε,ἄν δέν βρέξεις τον πισινό σου,δέν τρώς ψάρι.

 3. Σαν να έβαλαν 4 πυραύλους από της ρουκέτες των 2,75 ιντσών και έτοιμος ο πύραυλος συν την αντιγραφή διαφόρων άλλων συστημάτων.

  Αυτοί κάτι κάνουν εμείς τίποτα απολύτως πέστε μου ένα όπλο που έχουμε σε παραγωγή με δική μας σχεδίαση; Κανένα απολύτως!

  1. Μα πάτε καλά ; Στα όπλα ελληνικής σχεδίασης ποιος θα δώσει μίζα ο καθηγητής με τους φοιτητές στο πανεπιστήμιο που το σχεδίασαν ή η κακομοίρη ελληνική εταιριουλα που με δικούς της πόρους και με αίμα και ιδρώτα προσπάθησε να φτιάξει κατι για τια ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων ; Ενώ άμα σου ερθει μια KMW εκεί αλλάζει το πράγμα και ας έχουν οι πύργοι ρωγμές…

 4. ΚΝ οι πύργοι είχαν ρωγμές γιατί ο χάλυβας υψηλής αντοχής ήρθε δήθεν από Σουηδία, στην πράξη από Κίνα μέσω Σουηδίας που αν δεις το τι έλεγχο κάνουν στο εργοστάσιο παραγωγής θα φρίξεις!

  Κάνουν οπτικό έλεγχο στην χαλύβδινη πλάκα αν έχει ρωγμή μετά που κρυώσει! Αν είναι δυνατόν! Να τραβάς τα μαλλιά σου!

 5. @Αχέροντα
  Νομίζω οτι πρέπει να ξαναδιαβάσετε τα σχολιά μου, καθώς επεκταθήκατε πέραν της γραφής των. Γράφω πολύ απλά οτι για να πετύχουν σε μια διενεξή μας, δεν χρειάζονται προγράμματα τύπου UMTAS. Tα εγχώρια όπλα τους σε αυτό το βαθμό, είναι άρμα πολιτικού ελέγχου και οχι γεωπολιτικής σκοπιάς. Η παραοικονομία που συντηρεί τη πολιτικόστρατιωτική Τουρκική καθημερινότητα, είναι μακροχρόνια δυσμενέστερη για μας από τα όπλα τους, γιατί ραπίζει την δημοκρατία εις κέρδος του εθνικισμού .
  Τυχόν απάντησή μας με πατριωτικές κραυγές χωρίς εφικτούς στόχους δεν φέρει αποτελέσμα.

   1. Τότε θα παρανόησα καθώς γράψατε προφανώς με ρητορική χροιά. Θα ευχηθώ μακροημέρευση με την ελπίδα να διαψευστούμε και οι δύο .

   2. Επειδή ενδεχομένως δέν ήμουν αρκετά σαφής,ὁ Χαλούκ Κιρτζί μίλησε ἤ έτσι έγινε αντιληπτό,για τις πυρκαϊές στην Ρόδο το 1994,και Σάμο το 1995,δηλαδή σαφώς ενέργεις υπονομευτικές του ἑλληνικού τουρισμού,εκτός από την προφανή στρατιωτική σκοπιμότητα της καύσεως της χλωρίδος και της καλύψεως που αυτή προσφέρει για στρατιωτικούς σκοπούς.
    Και δέν διαφωνώ ότι ἡ Τουρκία δέν χρειάζεται υπερόπλα για να μας εκφοβίσει,το 1974 και το 1976 ήταν σε δυσμενέστερη θέση από την Ἑλλάδα (ἄν θέλετε το αναλύω λίγο περαιτέρω),αλλά αυτό που ήθελε το πήρε,το 1996 δέν ήταν σε δυσμενή θέση,αλλά ούτε και την αδιαμφισβήτητη υπεροχή είχε,πάλι όμως πήρε το κάτι τις.
    Το πρόβλημα της Ἑλλάδος είναι ότι τρέφει πάρα πολλά γιουσουφάκια,και τα αναδεικνύει κιόλας.
    Αλλά ένας λαός δασκαλεμένος να νικιέται χωρίς κἄν να αγωνιστεί,ακολουθεί τέτοια πολιτκά ανδράποδα,ίσως ακόμη και όταν θα έπρεπε να έχει συνέλθει βίαια.

 6. @Αχέροντα
  Βρίσκω οτι στο πέρασμα των αιώνων η μη ώριμη ανάλυση είναι το πρόβλημα της Ελλάδας, ο κατακερματισμός των ιδεών είναι προιόν της. Την μαχητικότητά και το θάρρος του ο Ελληνισμός την έχει αποδείξει πάνω από 5000 έτη και αυτό δεν θα αλλάξει ούτε σε άλλα τόσα. Δυστυχώς επειδή όμως ζούμε σε μια σύνθετη παγκόσμια κοινωνία, η λύση δεν μπορεί να περιλαμβάνει μόνο κραυγές, ξύλα και πέτρες. Κάπου ίσως χωράει και το Ελληνικό κοφτερό μυαλό.
  Υ.Γ) Σας ευχαριστώ για την ανταλλαγή απόψεων, περιμένω τις αναλύσεις σας πάντα με ενδιαφέρον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.