Τουρκία: Ολοκληρώθηκαν οι δοκιμαστικές πτήσεις και βολές του Hurkus-C

©TAI

Ένα δείγμα του τουρκικού εγχώριας κατασκευής αεροπλάνου βασικής εκπαίδευσης/ελαφρύ μαχητικό Hurkus-C εξοπλισμένο με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου ολοκλήρωσε με επιτυχία τις δοκιμές βολών και πτήσης, όπως ανακοίνωσαν την 29η Δεκεμβρίου οι τουρκικές αεροδιαστημικές βιομηχανίες (TAI) στο twitter.

Αυτη ήταν η πρώτη πτήση του Hurkus-C που μετέφερε οπλισμό και αμυντικά συστήματα για να διενεργεί αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, όπως δήλωσε ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της προεδρίας τουρκικών αμυντικών βιομηχανιών (SSB), σε συνέντευξη στο CNN Turk την 29η Δεκεμβρίου.

Το 2017 ο τύπος διενήργησε την πρώτη δοκιμαστική βολή με τον εγχώριας κατασκευής αντιαρματικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς με καθοδήγηση λειζερ Lumtas της Roketsan. Το Hurkus-C, το οποίο διαθέτει πέντε σημεία ανάρτησης πυρομαχικών (hardpoints) και έχει δυνατότητα ωφέλιμου φορτίου 1500 κιλών, μπορεί επίσης να μεταφέρει και άλλα εγχώριας κατασκευής πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων των ρουκετών καθοδηγούμενων με λειζερ Cirit των 70 χιλιοστών και βόμβες ελεύθερης πτώσης εφοδιασμένες με τις συλλογές καθοδήγησης μεσώ λειζερ υποβοηθούμενες με INS/GPS, Teber. Επιπλέον, μπορεί να οπλιστεί με βόμβες γενικής χρήσης όπως επίσης και συστήματα πολυβόλων 12,7 και 20 χιλιοστών, σύμφωνα με την SSB.

“Ο σκοπός του αεροπλάνου μας, Hurkus-C, εξοπλισμένου με θωρακισμένη υποδομή, συστήματα αυτοπροστασίας, ψηφιακό/class πιλοτήριο συμβατό για νυχτερινή παρατήρηση και εξελιγμένα ηλεκτρονικά βοηθήματα πτήσης, ειναι να εκτελεί αποστολές ελαφριών επιθέσεων και οπλισμένων αναγνωρίσεων όπως επίσης και να πληροί τις απαιτήσεις της εκπαίδευσης των πιλότων με χαμηλό κόστος με υψηλή ακρίβεια,” ανακοινωσε η SSB σε δελτίο τύπου που αποδέσμευσε στον ιστότοπο της. “Το αεροπλάνο μας θα διαθέτει επίσης ασφαλείς ψηφιακές επικοινωνίες, συνδέσεις εικόνας και δεδομένων και σύστημα θερμικής παρατήρησης/σκόπευσης.”

Σύμφωνα με την TAI, εικόνα και δεδομένα απο το Hurkus-C μπορουν να μεταδοθούν σε πραγματικό χρόνο σε επίγειο σταθμό.

Αυτήν την στιγμή το Hurkus-C ειναι εξοπλισμένο με έναν κινητήρα 1600 ίππων Pratt & Whitney, αν και η τουρκική εταιρεία Tusas Engine Industries (TEI) εξελίσσει τον εγχώριο αντικαταστάτη του συγκροτήματος ισχύος.

Lale Sariibrahimoglu

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

8 Απαντήσεις

 1. Το αεροσκάφος που θα μας κάνει την ζωή δύσκολη στο Αιγαίο. Αυτού θα στέλνουν ΜΕΑ και Hurkus-C κι εμείς F-16 για αναχαίτιση.

   1. Τα Τ-6ΝΤΑ που είναι η οπλισμένη έκδοση του τύπου που διαθέτει η ΠΑ έπρεπε ήδη να είναι αναπτυγμένα στα νησιά και να εκτελούν ISR με πολύ φθηνά ατρακτίδια, όπως επίσης να προστατεύουν τα εναέρια σύνορα μας από εχθρικά ΜΕΑ, ελικόπτερα, ΑΦΝΣ, αντί να στέλνονται μαχητικά.

    Το θέμα είναι γιατί δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Τα αεροσκάφη αυτά χρησιμοποιήθηκαν στους Ολυμπιακούς του 2004 για απειλές όπως ΜΕΑ αυτοκτονίας, ελικόπτερα και μικρά αεροπλάνα που πιθανόν να εκτελούσαν πτήσεις αυτοκτονίας εναντίον των εγκαταστάσεων. Δλδ η ΠΑ έχει ήδη χρησιμοποιήσει τον τύπο εναντίον εναέριων απειλών. Το γιατί δεν γίνεται στα νησιά είναι ένα πολύ μεγάλο ερώτημα που παραμένει αναπάντητο. Η δικαιολογία ότι δεν μας φτάνουν, είναι αστήριχτη αφού έχουμε 45 συνολικά Τ-6 από τα οποία τα 20 είναι οπλισμένα της έκδοσης ΝΤΑ. Είναι πολύ πιο φθηνά από τα F-16 & Mirage, φθηνότερα στην χρήση ακόμη και από τα ΟΗ-58D σύμφωνα με τα στοιχεία των αμερικανικών ΕΔ, φθηνότερα ακόμη και από τα ΜΕΑ MQ-1 που πιθανόν να αποκτήσουμε στο μέλλον για αποστολές ISR.

    Το μόνο που μπορώ να φανταστώ, είναι ότι δεν θέλουν να τα αναπτύξουν στα νησιά γιατί οι πιλότοι αντιδρούν στο ενδεχόμενο να είναι μακρυά από τα σπίτια τους. Το ίδιο που ακούστηκε και για την πιθανότητα μόνιμης ανάπτυξης των ΟΗ-58D στα νησιά και στον Έβρο. Φυσικά για να στηρίξουν τα επιχειρήματα τους θα έβγαλαν ανεπαρκές το αεροπλάνο με κύριο πρόβλημα τον ανίσχυρο κινητήρα του, ανεπαρκή αεροβοηθήματα, οπλισμό κτλ.

  1. Όχι υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Κατ’ αρχάς το ελικόπτερο πετάει διαφορετικά πάνω από το πεδίο της μάχης, μπορεί να κρυφτεί πίσω από βλάστηση ή λόφους παραμένοντας σε αιώρηση και μπορεί πιο εύκολα να πετά πολύ χαμηλά ακόμα και από ελικοφόρο αεροσκάφος. Επίσης τα Kiowa επιχειρούν πιο εύκολα από πρόχειρες βάσεις, αφού είναι ελικόπτερα και δεν χρειάζονται αεροδιάδρομο. Το Hurkus θα χρειαστεί έστω και έναν μικρό αεροδιάδρομο, το kiowa μπορεί να προσγειωθεί ή να απογειωθεί ακόμα και από γήπεδο.
   Εκτός από τις μαχητικές ικανότητες και τα όπλα για ένοπλη αναγνώριση και CAS, τα Kiowa μπορούν να έχουν και άλλους ρόλους όπως η διείσδυση-απομάκρυνση ειδικών δυνάμεων, ενώ στο Αφγανιστάν μετέφεραν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τραυματίες.
   Ένα αεροσκάφος σαν το Hurkus παραμένει διαφορετικό σύστημα από το Kiowa και πιθανότατα θα υπάρχουν και άλλες διαφορές εκτός από αυτές που ανέφερα.

 2. @Gunner

  Κατά την γνώμη μου και τα 45 T-6A της Π.Α πρέπει να αναβαθμιστούν στο πρότυπο του AT-6B σύστημα να πιστοποιηθούν στην χρήση εκτός των άλλων AGM-65,AGM-114,AIM-92,AIM-9,Paveway και να χρησιμοποιηθούν σε ποικιλία αποστολών.

  https://www.airforce-technology.com/projects/at-6b-light-attack/

  Στο μόνο που διαφωνώ με ό,τι προτείνεις είναι η μόνιμη ανάπτυξη των T-6 στα νησιά.Η όποια ανάπτυξη θα πρέπει να γίνεται εκ περιτροπής και σε μαζική κλίμακα μόνο σε περίπτωση κρίσης/πολέμου.

  1. Μιλάς για ακριβή μετατροπή που με βρίσκει σύμφωνο αλλά όπως ξέρεις κουκιά δεν υπάρχουν.

   Μα φυσικά εκ περιτροπής πρέπει να γίνεται η ανάπτυξη. Κανείς δεν λέει μετέφερε μια μοίρα από την ενδοχώρα στην Χίο για παράδειγμα. 8-10 αεροσκάφη σε αναπτυγμένα σε προχωρημένα σημεία που δίνουν την δυνατότητα για άμεση αντίδραση. Το ίδιο πρέπει να γίνει και στον Έβρο, το Ίδιο και στα Ελληνοαλβανικά σύνορα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.