Τουρκία: Παρουσιάστηκε το πρωτότυπο εκσυγχρονισμένο M60TM με APS PULAT

©Army Recognition | Η εκσυγχρονισμένη έκδοση M60TM του άρματος M60 εξοπλισμένη με το APS PULAT

Η τουρκική εταιρεία Aselsan παρουσίασε, στην IDEF 2012, την διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού της Τουρκίας, μια νέα εκσυγχρονισμένη έκδοση του άρματος μάχης M60, το M60TM, το οποίο είναι μέρος του έργου FIRAT-M60T, το M60TM διέθετε επίσης το σύστημα ενεργητικής προστασίας (APS) PULAT.

Το έργο FIRAT ξεκίνησε από την τουρκική αμυντική ένωση για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των M60A3 που είναι σε υπηρεσία με τον τουρκικό Στρατό με σκοπό την επαύξηση της προστασίας του άρματος από τις υφιστάμενες αντιαρματικές απειλές, όπως επίσης την παροχή νέων βελτιωμένων ικανοτήτων.

Το M60TM ενσωματώνει αρκετά νέα υποσυστήματα όπως το σύστημα προειδοποίησης λέιζερ, το σύστημα τηλεσκοπικού περισκοπίου, το σύστημα εντοπισμού θέσης και προσανατολισμού, το σύστημα εγγύς επιτήρησης, το σύστημα νυχτερινής παρατήρησης ΟΔΜΑ, προστατευτική επίστρωση, κλιματιστικό σύστημα και βοηθητικό σύστημα ισχύος. Το εκσυγχρονισμένο άρμα είναι επίσης εξοπλισμένο με το σύστημα ενεργητικής προστασίας (APS) PULAT.

Ο κύριος οπλισμός του άρματος μάχης M60TM αποτελείται από το λειόκαννο πυροβόλο MG253 των 120 χλστ που αναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία IMI, τώρα IMI Systems. Η IMI εξέλιξε τρείς εκδόσεις του πυροβόλου MG251 των 120 χλστ, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης έκδοσης MG-251-LR και το MG-253 το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει όλα τα ΝΑΤΟικά βλήματα 120 χλστ όπως επίσης και τον αντιαρματικό καθοδηγούμενο πύραυλο (ATGM) LAHAT.

Η οροφή του άρματος M60TM έχει δεχθεί έναν τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού που μπορεί να οπλιστεί με ένα πολυβόλο 12,7 χλστ ή ταχυεκτοξευτήρα βομβίδων (AGL) 40 χλστ. Το πίσω τμήμα του πύργου είναι επίσης εξοπλισμένο με το σύστημα τηλεσκοπικού περισκοπίου (TEPES) τοποθετημένο επι ενός υδραυλικού ιστού προσφέροντας δυνατότητες ασφαλούς επιτήρησης και πρόσκτησης στόχων καθώς το άρμα θα βρίσκεται σε θέση κάλυψης.

Το PULAT είναι ένα σύστημα ενεργητικής προστασίας που έχει τη δυνατότητα σάρωσης σε τομέα 180 μοιρών κατά διεύθυνση και 35 μοίρες καθ’ ύψος, μπορεί να εντοπίσει επερχόμενες απειλές πάνω από 50 μέτρα και να υπολογίσει την γωνία προσέγγισης τους. Το PULAT αποτελείται από έναν πίνακα ελέγχου, μονάδα διανομής ισχύος και μονάδες αντιμέτρων. Έξι κυλινδρικές μονάδες είναι τοποθετημένες περιμετρικά του σκάφους, με δύο σε κάθε πλευρά, μία μπροστά και μία πίσω.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Global Security, όταν η κυλινδρική μονάδα αντιμετώπισης πυρομαχικών είναι ενεργοποιημένη εξουδετερώνει την απειλή χρησιμοποιώντας ένα πυκνό νέφος ταχέως κινούμενων θραυσμάτων (μικρά θραύσματα διασπείρονται περιμετρικά του γεμίσματος σε σχήμα δακτυλίου λόγω της κυλινδρικής μορφής του εκρηκτικού γεμίσματος). Τα ταχέως κινούμενα θραύσματα προσβάλουν άμεσα την πολεμική κεφαλή του αντιαρματικού καθοδηγούμενου πυραύλου (ATGM) που απειλεί το άρμα μάχης. Μετά την φυσική επαφή με την πολεμική κεφαλή, η απειλή εξουδετερώνεται ή αποτρέπεται η αποτελεσματικότητα της κεφαλής αν είναι τύπου HEAT.

Πηγή: Army Recognition

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.