Τουρκία: Πρωτη πτήση για το εκπαιδευτικό αεροπλάνο “Hürkus-B”

Το εκπαιδευτικό αεροπλάνο με ελικοστροβιλοκινητήρα “Hürkus-B” των τουρκικών αεροδιαστημικών βιομηχανίων (“TAI”) πραγματοποιήσε την πρωτη του πτήση την 3οη Ιανουαρίου.

Το διθέσιο αεροπλάνο, το οποίο δρομολογείται να εισέλθει στην υπηρεσία της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση έξω από τις εγκαταστάσεις παραγωγής της “TAI” κοντά στην Άγκυρα. Όπως επεσήμανε η “TAI”, το “ Hürkus-B” θα πραγματοποιήσει περίπου ενενήντα (90) ώρες δοκιμαστικών πτήσεων πριν ενταχθεί στην Πολεμική Αεροπορία.

Το “Hürkus-B” διαθέτει όλες τα χαρακτηριστικά που συνήθως συνδέονται με αυτή την κλάση εκπαιδευτικού αεροπλάνου – καθίσματα σε σειρά (tandem), σύγχρονο “γυάλινο” πιλοτήριο (το οποίο σ’ αυτή την περίπτωση περιλαμβάνει το “LiteHUD” της “BAE Systems”), εκτοξευόμενα καθίσματα “zero-zero” (μηδέν υψόμετρο-μηδέν ταχύτητα αέρα), συμπιεσμένα πιλοτήρια και συστήματα αντι-g και οξυγόνου.

Η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει τρεις εκδόσεις του αεροπλάνου: το πολιτικό “Hürkus-A”, το στρατιωτικό εκπαιδευτικό “Hürkus-B” και το οπλισμένο “Hürkus-C”. Και οι τρεις εκδόσεις αναμένονται να ειναι έτοιμες στα τέλη του 2018.

Για την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, το “Hürkus-B” θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο “SIAI-Marchetti SF-260” στον ρόλο του κύριου εκπαιδευτικού. Επί του παρόντος, δεκαπέντε (15) αεροπλάνα ειναι σε σύμβαση με την “TAI” αν και μέχρι σαράντα (40) ακόμα θα ακολουθήσουν για την υποστήριξη του πολυεθνικού εκπαιδευτικού κέντρου στην Σμύρνη. Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να αναπτύξει το “Hürkus-B” από κοινού την πλατφόρμα του αεριωθούμενου εκπαιδευτικού Northrop T-38 Talon.

Gareth Jennings

Απόδοση/Μετάφραση απο το “Janes.Com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.