Τουρκικά ΜΜΕ: Τι δήλωσαν οι Έλληνες στρατιωτικοί

Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κουκλατζής, ένας ανθυπολοχαγός και ένας Επ.Οπ. Λοχίας, κρατούνται στην Αδριανούπολη και θα οδηγηθούν σε δίκη.

Στις κακές καιρικές συνθήκες, εξ’ αιτίας των οποίων έχασαν τον προσανατολισμό τους, αποδίδουν την παρουσία τους στο τουρκικό έδαφος οι δύο συλληφθέντες Έλληνες στρατιωτικοί, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα Μέσα της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον τουρκική εφημερίδα Birlik οι δύο στρατιωτικοί κατηγορούνται για κατασκοπεία και παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή. Ενώ πάντα με το ίδιο Μέσο, κατά την απολογία τους ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της περιπόλου τους, ακολουθούσαν κάποια ίχνη στο έδαφος, τα οποία και φωτογράφησαν, ώστε να τα δείξουν στους ανωτέρους τους. Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών έχασαν τον προσανατολισμό τους και βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος.

«Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε σκόπιμα τα σύνορα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω της κακοκαιρίας», φέρεται να κατέθεσαν.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, που μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, οι Έλληνες στρατιωτικοί ανέφεραν στην απολογία τους ότι το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά και πως όταν είδαν ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι άρχισαν να τα ακολουθούν σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη έφτασαν κάτω από ένα δέντρο, απέναντί τους βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και τους πήραν τα όπλα.

Προφυλακίστηκαν οι Έλληνες στρατιωτικοί

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, με τη μοναδική κατηγορία της παράνομης διείσδυσης σε απαγορευμένη περιοχή θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στην τουρκική δικαιοσύνη τα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς. Μέχρι τότε θα κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε καλό κλίμα διεξάγονται οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του θέματος, μεταξύ των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, Ναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη και Στρατηγού Χουλούτ Ακάρ. Η πρώτη επικοινωνία τους έγινε την Πέμπτη ενώ υπήρξε δεύτερη επικοινωνία τους σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό οι πληροφορίες έφεραν τον Τούρκο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να επιθυμεί την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επάνοδο των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Ο Άγγελος Μητρετώδης φέρεται να κατέθεσε ότι κατά τις 10.30 βγήκαν σε περιπολία. «Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών».

Τι συνέβη

Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί, σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΓΕΣ, συνελήφθησαν από τουρκική περίπολο έχοντας περάσει σε τουρκικό έδαφος κοντά στις Καστανιές, όπου τα σύνορα είναι χερσαία και σε περιοχή δασική το απόγευμα της Πέμπτης (01.03.2018).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι Έλληνες στρατιωτικοί έχασαν τον προσανατολισμό τους και πέρασαν σε τουρκικό έδαφος λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας.

Οι Τούρκοι τους μετέφεραν στην Αδριανούπολη.

Φ. Κουβέλης: Οι δύο στρατιωτικοί θα επιστρέψουν σύντομα

Διαβεβαιώσεις ότι οι δύο στρατιωτικοί θα επιστρέψουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα παρείχε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, σε επικοινωνία που είχαν.

Ο Θ. Παφίλης ζήτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε αυτοί να επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα.

Σημειώνεται ότι χθες στη δασική περιοχή Καστανιών Έβρου επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Δ. Τζανακόπουλος: Απολύτως τυπικό το όλο θέμα

Αναφερόμενος στο περιστατικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε κάνει λόγο για δίκη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με την κατηγορία της παράνομης εισόδου και είχε χαρακτηρίσει το όλο θέμα απολύτως τυπικό.

«Αναμένουμε να επιστρέψουν άμεσα» είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος.

«Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο κ. Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο Οοόλογό του κ. Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Ελλήνων στη χώρα μας» είχε αναφέρει.

Σημειωτέον, σε κυβερνητικό επίπεδο το θέμα χειρίζεται το υπουργείο Άμυνας.

Γ. Κουμουτσάκος: Άμεση διευθέτηση του ζητήματος

Την ανάγκη «άμεσης διευθέτησης του ζητήματος» υπογράμμισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Κουμουτσάκος.

Όπως επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος «και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ισχύσει ό,τι συμβαίνει πάντα και αμοιβαία σε αντίστοιχα συμβάντα».

«Περιμένουμε την άμεση επιστροφή των δύο στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, όπως άλλωστε επιβάλλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού» τόνισε ο τομεάρχης της Ν.Δ..

Πάιατ: Ανησυχώ για «ακούσια σύγκρουση» Ελλάδας – Τουρκίας

Τον φόβο του για το ενδεχόμενο μιας «ακούσιας σύγκρουσης» όπως την χαρακτήρισε, ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Κληθείς να σχολιάσει την τουρκική προκλητικότητα ο κ. Πάιατ, τόνισε ότι οι ΗΠΑ κατανοούν την ελληνική πλευρά και σε ότι αφορά στην παρεμπόδιση από την Τουρκία των εργασιών εξόρυξης στην Κυπριακή ΑΟΖ σημείωσε ότι η «η θέση των ΗΠΑ ήταν σαφής. Είναι θέμα αρχής ο λαός της Κύπρου να μπορεί να αναπτύξει τους πόρους στην υφαλοκρηπίδα της. Δεν είναι θέμα εταιρίας».

«Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν ζωτικά συμφέροντα να παραμείνει η Άγκυρα προσηλωμένη στη Δύση και την Ευρώπη», υπογράμμισε για την εν γένει συμπεριφορά της Τουρκίας.

Αναφορικά με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο ο Αμερικανός Πρέσβης ανέφερε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την υπόθεση, αναφέροντας ότι κι ο ίδιος είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών.

Πηγή: naftemporiki.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

24 Απαντήσεις

 1. Άτυχη η περίπτωση σε ιδιαίτερα ακατάλληλη περίοδο υψηλής έντασης με τους απέναντι, εξαιτίας και των Τούρκων στρατιωτικών που αυτομόλησαν μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος ζητώντας πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

  Η κατηγορία για κατασκοπεία είναι απλά αστεία, επειδή δεν είναι όλοι κόπανοι σαν αυτούς που έχουν συλληφθεί στην Ελλάδα να συλλέγουν πληροφορίες για λογαριασμό της άγκυρας, φωτογραφίζοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΕΕΔ. Έτσι είναι προφανές ότι πρόκειται για προπαγάνδα, εκτός αν θεωρούν την παράνομη παραμονή τους στην Συρία νόμιμη, που σε καμία περίπτωση δεν είναι, ότι και να λέει ο χαζοχαρούμενος στόλτενμπεργκ(ΓΓ ΝΑΤΟ), ο οποίος προφανώς τα έχει μπερδέψει αρκετά με τους διεθνείς νόμους(εκτός αν τους έχουν προσαρμόσει στις απαιτησέις που χρειάζονται, για να εισβάλουν όπου και όταν γουστάρουν σε ξένα εδάφη, σε αυτή την περίπτωση θα έλεγα ότι είμαστε σε ακατάλληλη/λάθος παρέα).

 2. Λυπαμαι για την καταντια της Ελλαδος. Δηλαδη ποιος ο λογος για να τρεχουν στις ΗΠΑ και τις δηλωσεις του Παιατ.

  Για να υπαρχουν αποτυπωματα στο χιονι σημαινει οτι οι Τουρκοι ηταν ηδη σε Ελληνικο εδαφος αρα οταν τα ακολουθησαν οι Ελληνες τους την ειχαν ετοιμασμενη οι τουρκοι….τους περιμεναν…αμεσως στην αλλη μερια κλασικη περιπτωση δολωματος..

  Τωρα να ζητησω εξηγησεις γιατι τους πηραν τα οπλα…πως μαθανουν να κανουν ανυχνεση εδαφους οι Ελληνες τι μαθαινουν τα μαθαινα αυτα στα παιδια στους προσκοπους ανυχνευτες ορειβασειες καταδρομεις κτλ…το πως εστω και δυο μονοι τους ποτε να μην ειναι πολυ κοντα ο ενας στον αλλο ..τι περιπολια εκαναν…ἔαν γινοταν κατι ο αλλος απο αποσταση θα θεριζε την ομαδα των τουρκων η θα γυριζε αθορυβα πισω για ενυσχυσεις τι σας μαθαινουν πως αφηνουν δυο μονους τους ξεβρακωτους εχω βαρεθει τις ηλιθιοτητες σε ιδιωτικο και γενικο πληθυσμο που κοιμαται τον υπνο του δικαιου

  Παία ειχα ενα γνωστο Ελληνοαμερικανο οι γονεις Ελληνες γεροδεμονο παιδακι ηλθε να υπηρετησει…αγαπησε την Ελλαδα, μιλουσε και αρκετα καλα τα Ελληνικα, τελικα ολο μαλακιες καψονια …αργοτερα στον φυλακιον …τσιγαρακι ολοι γκομενιλικη κ.ο.κ , τα ελεγε και απορουσε, πηγαινε μονος σου κανε ασκησεις οσο μπορεις η απαντηση μην περιμενεις, τον κοροιδευαν οι «ἐλληναραδες’ που συνεχιζε …δεν ειμαι γνωστης ολων των κατασταασεων αλλα περιστατικα οπως αυτο με τους δυο οχι απλα προβληματιζουν αλλα δειχνουν πολλα κενα σε εκπαιδευση και σε προσωπικο επιπεδο να παψουν οι Ελληνες να ειναι ανυποψιαστοι και αφελεις

  Τωρα θα ζητανε και ανταλαγματα οι τουρκοι και θα το τραβηξουν να δειξουν οτι ειναι και καλοι και κανουν και χαρες ωραιο δωρακι τους δωσανε

  1. Δεν αντέδρασαν; Μα πως να αντιδράσουν και με τι; Με ένα G-3;

   Είναι ακατάλληλο το G-3 για να αντιμετωπίσεις μια ενέδρα και μόνο αν είχες μια καραμπίνα στα χέρια με 7 ή 9 φυσίγγια θα τα κατάφερνες,

   Ούτε χειροβομβίδα προλαβαίνεις να τραβήξεις και να ρίξεις.

   Ας είμαστε σοβαροί σε όσα λέμε και στο αν……………

   Aν είχαν τα όπλα στα χέρια και τα είχαν οπλίσει; Αν δεν είχαν βάλει ασφάλειο; αν είχαν χειροβομβίδες;

   Που στην πράξη με το όπλο σε βολή κατά βολή πως να ρίξεις σε ενέδρα;

   Τα G-3 είναι όπλα για μάχες σε μακρινές αποστάσεις και δύσχρηστα για να τα οπλίσεις χρειάζεσαι τον τριπλάσιο χρόνο από τα υπόλοιπα πχ FN, M14, M16, ΑΚ!

   Τώρα για το συμβάν λέγονται πολλά: ένα όμως είναι το κρατούμενο ήταν εύκολο να τους στήσουν ενέδρα και να τους συλλάβουν, μπαίνοντας μέσα σε Ελληνικό έδαφος λιγότερο από 50 μέτρα!!!!!!!!!!!!

   Θα το εκμεταλλευτούν οι Τούρκοι ξέρουν αυτοί τον τρόπο.

   1. πολλά τά εάν….από ότι διαβάζω ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Ο ΕΛΛΗΝ ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΠΥΡ ΕΚΤΌΣ ΕΑΝ ΔΕΧΘΕΙ ΠΥΡΑ

    οπως και νά έχει η εκπαιδευση και ο οπλισμός ειναι ελλιπής και συνήθως η περιπολος ειναι τέσσερα άτομα…και θα πρέπει να ειναι έτοιμοι γιά όλα…ιδίως στά σύνορα …

    θυμάμαι άλλο περιστατικό….δέν θά γράψω που…έπεφτε χιόνι …βραδυ μετα τα μεσάνυκτα…στα σύνορα…γιορτές…πρωτοχρονιά..ολοι μέσα πεζανε χαρτια…ποτο τσιγάρο…αστεια…και σιγα ρε μαλάκα μην ελθει κάποιος με αυτόν τον καιρό….δυσκολοι καιροι θελει γερα νεύρα..

    ξαφνικά άνοιξε η πόρτα και εμφανιστηκε ένας…κοκκαλωσαν ολοι….μετα τιναχτηκαν ποιος θα πρωτοπαρει οπλο και αλλοι να τον μπαγλαρώσουν….

    ήταν ενας που εφευγε απο κουμουνιστικο καθεστως για ασυλο

    ευτυχως

    γιατι διαφορετικα εαν….θα ηταν ολοι νεκροι

  2. @Theognostos

   Επάνω στην φούρια να υιοθετήσουν συμπεριφορές που παρατηρούνταν συχνά και στον αμερικανικό στρατό(ειδικά στην εποχή του Βιετνάμ, όπου στην διάρκεια του πολέμου είχαν εξαπλωθεί αυτές οι συμπεριφορές, της ανάθεσης αγκαρίων και τα καψόνια απέναντι στους νέους φαντάρους, όπως το γκομενιλίκι/πουτ@νιλίκι και η χρήση σκληρών ναρκωτικών που είχε φτάσει σε επικίνδυνο επίπεδο), αφοσιώθηκαν προφανώς περισσότερο στα άχρηστα και αντιπαραγωγικά σημεία του προτύπου (US Army) απο τις ΗΠΑ.

   Στην εποχή που φορούσαν ακόμα την «φαιοπράσινη» φόρμα εργασίας στον ΕΣ, η συμπεριφορά αποτυπώνονταν και στην εμφάνιση του «παλιού» φαντάρου στον ΕΣ, ο οποίος προτιμούσε «αμερικανικό τζόκευ» (σε αρκετές περιπτώσεις σκισμένο και μουτζουρωμένο), ζώνη ΑΤ χωρίς τις εξαρτήσεις που φορούσε στο παντελόνι η επάνω απο το χιτώνιο(χωρίς εξαρτήσεις) και (επεξεργασμένη) «ξεθωριασμένη» φόρμα εργασίας την οποία φορούσε σαν να ήταν τσομπάνης και όχι οπλίτης του ΕΣ, για να φανεί παλιός και ώριμος «πολεμιστής» όπως το «πρότυπο» που πολέμησε στην Ινδοκίνα(που δεν ήταν εφόσον δεν πολεμούσε), ενώ συχνά και σε αρκετές περιπτώσεις ήταν κάθε άλλο παρά αυτό που λέγεται αξιοπρεπής αντιπρόσωπος των ΕΕΔ, σε εμφάνιση και συμπεριφορά(μιλάω απο προσωπική εμπειρία, αν δεν τα είχα δει ο ίδιος ίσως να μην τα πίστευα).

   Για να προλάβω αυτούς που επικρατούσαν η επικροτούν αυτά τα χάλια(οι οποίοι θα με κατηγορήσουν ως συνήθως ότι τα ισοπεδώνω όλα, επειδή περιγράφω αλήθειες που προβληματίζουν και ενοχλούν), Στρατός δεν λέγεται ούτε είναι, οι ψευτό-μαγκιές απέναντι στους νέους συναδέλφους ούτε η εμφάνιση σαν «λέτσος» (ακόμα και μέσα στο στρατόπεδο), και με συμπεριφορά αμόρφωτου ζώου που παριστάνει τον πολιτισμένο μπροστά στις κοπελιές(για να εμφανιστεί σπουδαίος «άντρας»), ο σκοπός των παραπάνω δεν είναι να προσβάλω τις ΕΕΔ, αλλά να θίξω απαράδεκτες καταστάσεις, οι οποίες είναι αντιπαραγωγικές για έναν στρατό που θέλει να είναι σοβαρός.

   1. ακριβώς….δέν έχει κατανοηθεί ότι ο στρατός είναι μάχιμος γιά να νικά ….οπως γράφει Πλάτων….αθλητές πολέμου….

    οιδωμεν

    1. Απο την επική ομιλία του στρατηγού G.S. Patton, θυμάμαι μια φράση που είναι ίσως η πιο σημαντική σε όλη την ομιλία του μπροστά στην 3η στρατιά, πρίν ξεκινήσουν οι μάχες.

     «No bastard ever won a war by dying for his country. You won it by making the other poor dumb bastard die for his country.»

     George S. Patton’s speech to the Third Army
     https://en.m.wikipedia.org/wiki/George_S._Patton%27s_speech_to_the_Third_Army

 3. Γιατί έχουν κρύψει το προσωπό τους; Εγκληματίες είναι; Στρατιωτικοί σε υπηρεσία είναι . Πολύ με προβληματίζουν τα πλάνα. Είναι πράγματι οι Έλληνες στρατιωτικοί αυτοί ή βλέπουμε…κάτι που ήθελαν να δούμε;

 4. Ατυχές περιστατικό με τον λάθος γείτονα, αλλα αυτά συμβαίνουν. Η Ελλάδα δεν πρεπει να κάνει πισω σε οτι αφορά τους 8 (ειναι θεμα διεθνους δικαιου). Απο εκει και πέρα, αν θελουν να παιξουν οι Τουρκοι το παιχνίδι της ομηρείας, δοξα το θεο θα μπορουσαμε να κάνουμε boarded καποιο σκάφος του λιμενικου τους που παραβιαζει τον αβλαβη πλού…. γιατι οχι ακομα και καποια φρεγάτα τους εκει στο Σουνιο που επισκέπτονται. Και μπορουμε να το στησουμε και να μαστε ετοιμοι για ολα.

 5. Οι τουρκοι έστησαν ενεδρα και απηγαγαν τους δικούς μας.
  Το είχαν προγραμματισμένο και καλα σχεδιασμένο.
  Οσοι γνωρίζουν το δασος Καστανιών ξερουν οτι η συνοριογραμμή ειναι επισημανσμένη με χρώματα πανω στα δεντρα. Κόκκινα δεντρα ειναι τουρκία και μπλέ Ελλάδα. Οι δικοί μας ποτέ δεν θα περνουσαν τα συνορα. Το θλιβερό ειναι οτι το πολιτικό κατεστημενο θα ριξει την ευθύνη στους Ελληνες στρατιωτικούς και θα μεταδωσει στους Ελληνες οτι οι δικοί μας χάθηκαν και μπήκαν κατα λαθος στην Τουρκία μονο και μόνο για να δικαιολογήσουν την ανεπαρκεια τους (οι πολιτικοι).

  1. Ἥδη αυτό ακριβώς κάνουν.
   Το έπιασες εκείνο περί «καλού κλίματος»;
   «σε καλό κλίμα διεξάγονται οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του θέματος, μεταξύ των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, Ναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη και Στρατηγού Χουλούτ Ακάρ. »

 6. Έχω βρει προσφορά πακέτο με κόκκινες γραμμές σε απίστευτη τιμή. Πολύ κόκκινες δεν είναι, μάλλον ροζ, ότι όμως τους λείπει σε χρώμα το έχουν σε ελαστικότητα. Εξαιρετική ευκαιρία. Αν ενδιαφέρεται το υπουργείο εξωτερικών, ας επικοινωνήσει μαζί μου μέσω του ιστολογίου.

 7. Τώρα πάλι διακινείται σε διάφορα φόρα η ακόλουθη είδηση (Αλήθεια τι να πρωτο-πιστέψει κανείς;):

  Σύμφωνα με έγκυρες στρατιωτικές πηγές, αλλά και πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους οικείοι του ενός Έλληνα στρατιωτικού, η απαγωγή των δύο στελεχών συνέβη ως εξής: Κατά πρώτον, δεν ήταν σε περίπολο – έχει γραφτεί και διασταυρώνεται πανταχόθεν! Ο λοχίας, πολύ «παλιός» στη μονάδα και γέννημα-θρέμμα της Ορεστιάδας είχε πάρει τον «νέο» ανθυπολοχαγό, που πρόσφατα μετατέθηκε στην Ταξιαρχία «Ρίμινι», για να του «δείξει τα κατατόπια» σε μια πολύ «περίεργη» περιοχή ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά από το τριεθνές. Τα δύο στελέχη επέβαιναν σε τζιπ του ΕΣ – το οποίο επίσης βρίσκεται σε τουρκικά χέρια – και πήγαιναν από τη Βύσσα προς τις Καστανιές. Η ενέδρα των επίλεκτων «Μπορντό Μπερελί», που μετά το πραξικόπημα έχουν καταστεί μια μονάδα προσωπικά αναφερόμενη στον Τούρκο πρόεδρο, εκδηλώθηκε στην περιοχή της Βύσσας και σε ελληνικό έδαφος – πέραν πάσης αμφιβολίας ή αμφισβήτησης. Όπως επισημάνθηκε και στο χθεσινό ρεπορτάζ του meaculpa, το περιστατικό ήρθε ως κορύφωση δυο εβδομάδων πολύ υψηλής έντασης στον Έβρο, που συνάδει με τα τεκταινόμενα σε Αιγαίο και Κύπρο. Έλληνες αγρότες, αλλά και στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι σε σημεία που μπορούν Τούρκοι κομάντος εισέρχονταν τελευταία εκατοντάδες μέτρα εντός του ελληνικού εδάφους. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, σημειώνονται «εμπλοκές» με «γαλλικά» με Έλληνες πολίτες! Από το ρεπορτάζ επίσης προκύπτει ότι σε τουρκικά χέρια βρίσκεται το τζιπ, ο ασύρματος και ο οπλισμός των Ελλήνων στρατιωτικών – κάτι για το οποίο δεν έχει ακουστεί τίποτα από επίσημα ελληνικά χείλη. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι δύο απαχθέντες προέβαλαν αντίσταση – ως όφειλαν. Το ρεπορτάζ της Athens Voice συμφωνεί με πηγές του meaculpa που υποστηρίζει ότι έχουν δεχθεί βία. Ειδικά στον Στρατό Ξηράς, η ατμόσφαιρα είναι πολύ βαριά – δύο Έλληνες, αξιωματικός και υπαξιωματικός, το όχημα και ο οπλισμός τους βρίσκονται στην Τουρκία ως πιόνια σε μια βρώμικη σκακιέρα. Μένοντας μακριά από μικροπολιτικές προσεγγίσεις, από την ελληνική κυβέρνηση απαιτείται το μείγμα αλήθειας και αποτελεσματικότητας που θα φέρει τους δύο πίσω σώους και ασφαλείς το συντομότερο!

  ΕΔΩ η αρχική ΠΗΓΗ: https://meaculpa.gr/hellas/1810-apokleistiko-mas-piran-kai-tzip-asurmato-oplismo-askithike-bia-stous-ellines

 8. Pronews
  Menu
  Κυβέρνηση για Έλληνες αιχμαλώτους: «Και τί θέλετε; Να καταλάβουμε την Τουρκία;» – Ο Π. Κουρουμπλής «τελειώνει» το θέμα
  04/03/2018 – 11:49 | Τελευταία ενημέρωση: 04/03/2018 – 12:18
  ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  Κυβέρνηση για Έλληνες αιχμαλώτους: «Και τί θέλετε; Να καταλάβουμε την Τουρκία;» – Ο Π. Κουρουμπλής «τελειώνει» το θέμα
  Γράφει: Γεράσιμος Χουντάλας

  Η Ελλάδα δεν πρόκειται να κινηθεί με οποιονδήποτε τρόπο ενεργά κατά της Τουρκίας ακόμα και τώρα που αιχμαλωτίστηκαν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί, ξεκαθάρισε με αφοπλιστικό τρόπο ο υπουργός Ναυτιλίας Π.Κουρουμπλής, μιλώντας στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

  «Ας αφήσουμε τους σοβινισμούς και τους υπερπατριωτισμούς, αν χρειάζεται η χώρα να μπει σε μια τέτοια περιπέτεια ή αν χρειάζεται με ψυχραιμία και υπομονή…».

  «Τί να πάει η Ελλάδα; Να καταλάβει την Τουρκία; Τί να κάνουμε δηλαδή;» αναρωτήθηκε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

  εδώ ο Ρος Περρό εστειλε ειδικούς με ιδωτικη πρωτοβουλία και έβγαλε όσουςδούλευαν απο το Ιραν με δικά του χρήματα..

  1. όχι νά μήν γίνει πόλεμος να πάει αυτός και ο κάθε μπούλης νά δώσουν τόν εαυτόν τους ώς ομηρος στήν τουρκία καί νά δικαστούν και εάν βρεθούν ὲνοχοι νά πάνε σε τουρκική φυλακή

   ειδάλως νά το βουλώσει καί νά μην κάνει δηλώσεις

 9. Από το 1974 βρισκόμαστε σε ένα ακήρυχτο πόλεμο με την Τουρκία. Έχουμε απώλεια εδάφους σε Κύπρο & Αιγαίο, απώλειες σε προσωπικό και υλικό και ας μην έχουμε επίσημη κήρυξη πολέμου. Εκεί στον Έβρο, 44 χρόνια τώρα δεν μπορούσαν να έχουν λάβει κάποια μέτρα φυλάξεως σε ευαίσθητες περιοχές; Εντάξει για το ποτάμι.Στο συγκεκριμένο δάσος αντί να μπογιατίζουν τα δένδρα (!) δεν μπορούσαν να απλώσουν ένα πυκνό συρματόπλεγμα για να καθορίζουν τα σύνορα; Δεν μπορούσαν να στρώσουν ναρκοπέδια αφού έχουν άμεση, χερσαία επαφή με τον εχθρό; Δεν μπορούσαν να φτιάξουν τα στοιχειώδη για να αποφεύγεται οποιαδήποτε επαφή με τους απέναντι; Το πολιτικό σύστημα είναι ανίκανο αλλά οι στρατιωτικοί, τουλάχιστον μεγάλη μερίδα από αυτούς, μήπως έχουν πέσει και αυτοί στην ρουτίνα; Διαρκώς προκύπτουν ανεπάρκειες (Κύπρος, Ίμια, τώρα και στον Έβρο) πράγμα που σημαίνει ότι κάτι δεν λειτουργεί και τόσο καλά διαχρονικά, παρά τα όσα λέμε.

  1. @MANOS

   εδω σε μαγαζι οπου ολα ειναι ένα δολλάριο….έχει παλουκάκια με ηλιακους συσωρευτές ανάβουν την νυκτα φορτωνουν την ημέρα

   τώρα με μία μικρη αναβαθμηση μπορουν να ενωθουν ηλεκτρονικά ωστε να αποτελέσουν ένα πλεγμα ηλεκτρονικό

   1. Όταν υπήρχε ακόμη το Σύμφωνο της Βαρσοβίας είχα περάσει σε Ανατολικές χώρες. Τα σύνορα τότε είχαν πυκνά συρματοπλέγματα, εκκαθαρισμένα πεδία και όπου υπήρχαν δάση, είχαν υλοτομήσει ζώνες πριν τα σύρματα για ακώλυτη παρατήρηση. Προφανώς υπήρχαν και ναρκοπέδια. Οι περίπολοι εκτελούσαν την αποστολή τους εκατέρωθεν των συνόρων, αγναντεύοντας εκ του μακρόθεν, χωρίς καμμία άλλη επαφή.Κάπως έτσι φυλάσσονται και καθορίζονται τα σύνορα, ειδικά με τέτοιους γείτονες.Εδώ, έχουν άμεση επαφή,χωρίς κανένα κώλυμα, σημαδεύοντας με χρώμα μονάχα τα δένδρα λες κι΄είναι το μονοπάτι Ε4 για περιπατητές -φυσιολάτρες…

 10. Οι Τούρκοι που ακριβώς θυμήθηκαν τις τυπολατρικές διαδικασίες, ξεχνούν αυτό που τώρα τελευταία “διαφημίζει” η Συμμαχία: https://www.nato.int/wearenato/.
  Αυτό θα το πληρώσουν με το ίδιο νόμισμα. Και τότε δεν θα έχει έλεος…..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.