Τουρκική κούρσα με αιχμή νέα οπλικά συστήματα

Ο Ερντογάν συνεχίζει την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας

Η άνοδος του Ταγίπ Ερντογάν στην ηγεσία της Τουρκίας πριν από μία δεκαετία αντιμετωπίστηκε από τους περισσότερους αναλυτές ως μία μεγάλη απόπειρα αλλαγής της ταυτότητας της χώρας, αφού ο Τούρκος πρωθυπουργός από νωρίς έδειξε ότι επεδίωκε την αναμόρφωση της με βάση το μοντέλο που το AKP είχε χαράξει.

Πρόπλασμα του AIHSFS από την έκθεση IDEF 2011 στην Τουρκία. Το σύστημα θα επιτυγχάνει ελάχιστη δραστική ακτίνα 2km και μέγιστη 10km, ελάχιστο δραστικό ύψος 30m και μέγιστο 5.000m. Το βλήμα θα διαθέτει ερευνητή Απεικόνισης Υπερύθρων (IIR). Το όχημα θα μεταφέρει τουλάχιστον 4 βλήματα. (Πηγή: hellenicdefence.gr)

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΜΠΟΥΚΗ

Αυτό που οι περισσότεροι αναλυτές δεν αντιλήφθηκαν, τουλάχιστον στα τέλη της πρώτης θητείας του Τούρκου πρωθυπουργού, ήταν το ενδιαφέρον του για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας του ως βασικού οργάνου των γεωπολιτικών του σχεδίων να μετατρέψει την Τουρκία σε περιφερειακή δύναμη. Έτος ορόσημο γι’αυτή τη νέα πολιτική ήταν το 2005, όταν το υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) ανακοίνωσε τη στροφή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας προς την ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων, αντί για τη μέχρι τότε εφαρμοζόμενη πολιτική των συμπαραγωγών. Από τότε το SSM ξεκίνησε την υλοποίηση ενός σημαντικού αριθμού εξοπλιστικών προγραμμάτων κρίσιμων για την εθνική άμυνα της Τουρκίας, την ανάπτυξη των οποίων ανέλαβε η τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Τα προγράμματα αεράμυνας

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατηγορίας εξοπλιστικών προγραμμάτων είναι τα τρία προγράμματα αεράμυνας χαμηλού και μέσου ύψους CAIHSFS, AIHSFS και OIHSFS (στα αγγλικά T-MALADMIS), η ανάπτυξη των οποίων ανατέθηκε το καλοκαίρι του 2011 απο το SSM στη κοινοπραξία των εταιρειών Aselsan και Roketsan. Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα CAIHSFS περιλαμβάνει την κατασκευή 45 ρυμουλκούμενων μονάδων πυρός βλημάτων χαμηλού ύψους, το AIHSFS την κατασκευή 45 αυτοκινούμενων μονάδων πυρός βλημάτων χαμηλού ύψους και το OIHSFS την κατασκευή τριών πυροβολαρχιών βλημάτων μεσαίου ύψους. Το κόστος για τη σχεδίαση των συστημάτων του προγράμματος CAIHSFS προσδιορίστηκε στα 54.095 εκατ. ευρώ και κύριος ανάδοχος ορίστηκε η Roketsan. Για τη σχεδίαση και ανάπτυξη των συστημάτων του AIHSFS προβλέπεται να δαπανηθούν 193.059 εκατ. ευρώ και 278.3 εκατ. τουρκικές λίρες (121.3 εκατ. ευρώ με την ισοτιμία του Ιουνίου του 2011), ενώ για το τρίτο πρόγραμμα, το OIHSFS, προβλέπεται δαπάνη ύψους 132.1 εκατ. ευρώ και 250.7 εκατ. τουρκικές λίρες (109.3 εκατ. ευρώ με την ισοτιμία του Ιουνίου του 2011). Κύριος ανάδοχος και για τα δύο τελευταία προγράμματα είναι η εταιρεία Aselsan.[youtube=http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-56A-q1TUZA]

Στόχος του CAIHSFS είναι η δημιουργία ολοκληρωμένων ρυμουλκούμενων μονάδων αεράμυνας που θα προστατεύουν στατικούς στόχους. Κάθε μονάδα του προγράμματος CAIHSFS θα αποτελείται από ρυμουλκούμενες μονάδες πυρός, εξοπλισμένες με βλήματα χαμηλού ύψους, διασυνδεδεμένες με ένα ρυμουλκούμενο Κέντρο Ελέγχου Πυρός (εξοπλισμένο με πλήρως περιστρεφόμενο ραντάρ καταύγασης με εμβέλεια 30 χλμ., καθώς και ηλεκτρο-οπτικό παθητικό σύστημα ημέρας/νύχτας) και δίδυμα αντιαεροπορικά πυροβόλα των 35 χλστ.

Αντίστοιχα, το AIHSFS πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες του Τουρκικού Στρατού για την προστασία των μηχανοκίνητων μονάδων του με 45 αυτοκινούμενα τεθωρακισμένα οχήματα, εξοπλισμένα με τέσσερα εγκιβωτισμένα βλήματα, τοποθετημένα επι ανακλινόμενης πλατφόρμας. Η κάθε αυτοκινούμενη μονάδα πυρός θα διαθέτει ένα πλήρως περιστρεφόμενο ραντάρ ιχνηλάτησης εμβέλειας 50 χλμ., υποβοηθούμενο από ηλεκτρο-οπτικό παθητικό σύστημα ημέρας/νύχτας τοποθετημένο επί πτυσσόμενου βραχίονα.

To αντιαεροπορικό σύστημα της Aselsan. (Πηγή: ralfmax)

Τέλος, το OIHSFS αποσκοπεί στην προστασία στόχων μεγάλης σημασίας από απειλές σε μεσαίο ύψος. Η κάθε πυροβολαρχία του OIHFSF αποτελείται απο ένα ρυμουλκούμενο Phased Array 3D ραντάρ ιχνηλάτησης HSR Kalkan της Aselsan, με εμβέλεια 40-50 χλμ., αυτοκινούμενες μονάδες πυρός εξοπλισμένες με βλήματα μεσαίου ύψους και ένα όχημα Ελέγχου Αεράμυνας του συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης Διοίκησης και Ελέγχου Αεράμυνας HERIKKS (Skwatcher) της εταιρείας Aselsan. Βασικό στοιχείο και των τριών συστημάτων αεράμυνας είναι η δυνατότητα τους να εκτοξεύεται τα βλήματα που φέρουν κατακόρυφα, επιτρέποντας την αναχαίτιση στόχων σε τόξο 360 μοιρών.

Οι τεχνολογικές προκλήσεις

Τα πιο κρίσιμα και τεχνολογικά δύσκολα υποσυστήματα που η τουρκική βιομηχανία καλείται να αναπτύξει είναι τα ραντάρ ιχνηλάτισης και καταύγασης, το σύστημα Ελέγχου Πυρός, το σύστημα ζεύξης δεδομένων, οι πύραυλοι και, φυσικά, η ολοκλήρωση αυτών σε τρία διαφορετικά συστήματα αεράμυνας. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη σύμβαση, η Aselsan ανέλαβε να αναπτύξει τα ραντάρ ιχνηλάτησης και καταύγασης, το Κέντρο Ελέγχου Πυρός, το λογισμικό, το ηλεκτρο-οπτικό σύστημα σκόπευσης, τον αισθητήρα IIR του βλήματος, το σύστημα ζεύξης δεδομένων, το σύστημα καθοδήγησης σε συνεργασία με το ινστιτούτο ερευνών TUBITAK-SAGE και βέβαια να ολοκληρώσει τα υποσυστήματα αυτά. Απο την πλευρά της η Roketsan ανέλαβε να αναπτύξει την πολεμική κεφαλή σε συνεργασία με την εταιρεία MKEK, τον πυραυλοκινητήρα, την άτρακτο των πυραύλων και το σύστημα ελέγχου ώσης (VTC).

Σύμφωνα με τη Roketsan, ο πύραυλος των προγραμμάτων CAIHSFS και AIHSFS θα έχει εμβέλεια 2-10 χλμ., και θα μπορεί να αναχαιτίσει στόχους σε ύψος 5 χλμ.(Πηγή: roketsan.)

Τα βλήματα που θα εξοπλίσουν και τα τρία συστήματα των προγραμμάτων CAIHSFS, AIHSFS και OIHSFS θα αναπτυχθούν από κοινού από τις εταιρείες Roketsan και Aselsan, ενώ βασικό στοιχείο των προγραμμάτων είναι η αξιοποίηση κοινών υποσυστημάτων, περιορίζοντας το κόστος ανάπτυξης. Έτσι, το βλήμα τόσο για τα προγράμματα αεράμυνας χαμηλού ύψους CAIHSFS και AIHSFS όσο και για το πρόγραμμα αεράμυνας μεσαίου ύψους OIHSFS θα διαθέτει τον ίδιο παθητικό υψηλής ανάλυσης αισθητήρα IIR, το ίδιο σύστημα ζεύξης δεδομένων, την ίδια πολεμική κεφαλή, το ίδιο σύστημα ελέγχου ώσης και τον ίδιο διπαλμικό πυραυλοκινητήρα. Σύμφωνα με τη Roketsan, ο πύραυλος των προγραμμάτων CAIHSFS και AIHSFS θα έχει εμβέλεια 2-10 χλμ., και θα μπορεί να αναχαιτίσει στόχους σε ύψος 5 χλμ. Η αρχιτεκτονική της ατράκτους του τουρκικού βλήματος δανείζεται αρκετά στοιχεία από τους πυραύλους IRIS-T SL και ESSM, ενώ, σύμφωνα με τη Roketsan, η κάθε μονάδα πυρός θα μπορεί να φέρει για την αυτοκινούμενη έκδοση το ελάχιστο τέσσερα εγκιβωτισμένα βλήματα έτοιμα για βολή και μέχρι έξι για τη ρυμουλκούμενη έκδοση. Όσον αφορά στο βλήμα του προγράμματος OIHSFS, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προβλέπουν εμβέλεια 3-16 χλμ., και δυνατότητα αναχαίτιση στόχων σε ύψος 10 χλμ. Η κάθε μονάδα πυρός θα μπορεί να φέρει τουλάχιστον τέσσερα βλήματα, αν και σε απεικόνιση της εταιρείας η μονάδα πυρός φαίνεται να διαθέτει έξι βλήματα.

Για τη σχεδίαση και ανάπτυξη των συστημάτων του AIHSFS προβλέπεται να δαπανηθούν 193.059 εκατ. ευρώ και 278.3 εκατ. τουρκικές λίρες (121.3 εκατ. ευρώ με την ισοτιμία του Ιουνίου του 2011). (Πηγή: roketsan)

Το βλήμα των προγραμμάτων CAIHSFS και AIHSFS θα μπορεί να εγκλωβίσει το στόχο πρίν και μετά την εκτόξευση, ενώ του OIHSFS μετά την εκτόξευση, αφού θα έχει προηγηθεί η απόσταση του προστατευτικού καλύμματος του αισθητήρα IIR. Και τα δύο βλήματα ανήκουν στην κατηγορία των βλημάτων Fire and Forget, χάρη στον αισθητήρα IIR που διαθέτουν. Μετά την εκτόξευση και τα δύο βλήματα θα λαμβάνουν δεδομένα απο το Κέντρο Ελέγχου Πυρός για τη μεταβολή της θέσης του στόχου και ακολούθως θα κατευθύνονται αυτόνομα προς το στόχο.

Ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων

Για την ανάπτυξη και κατασκευή των τριών παραπάνω συστημάτων αεράμυνας η Aselsan είχε ξεκινήσει τις σχετικές εργασίες έρευνας και ανάπτυξης των υποσυστημάτων που θα χρησιμοποιηθούν αρκετό χρονικό διάστημα πριν υπογράψει τη σύμβαση. Αξίζει να σημειωθεί οτι το 2007 η εταιρεία παρουσίασε για πρώτη φορά το ραντάρ HSR Kalkan, ενω τα τελευταία χρόνια εργάστηκε για την ανάπτυξη αισθητήρων IIR και συστημάτων ζεύξης δεδομένων για τα αντιαρματικά βλήματα που εξελίσσει σε συνεργασία με τη Roketsan. Η συμμετοχή της εταιρείας στα φιλόδοξα προγράμματα CAIHSFS, AIHSFS και OIHSFS συνδυάστηκε με την έναρξη κατασκευής των νέων εγκαταστάσεων της σε προάστιο της Άγκυρας για τις οποίες θα δαπανηθούν περίπου 200 εκατ. δολάρια. Το εργοστάσιο θα καλύπτει οικοδομήσιμη έκταση 90700 τετραγωνικών μέτρων, εκ των οποίων η στεγασμένη έκταση παραγωγής θα φτάνει τα 62000 τετραγωνικά μέτρα και ο χώρος έρευνας και ανάπτυξης τα 11600 τετραγωνικά μέτρα. Στο νέο εργοστάσιο θα απασχολούνται 400 εργαζόμενοι, οι περισσότεροι εξ αυτών απόφοιτοι μηχανικού πανεπιστημίων, καθιστώντας την Aselsan ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα ανάπτυξης τεχνολογίας ραντάρ.

Ανάλογα βήματα είχε πραγματοποιήσει από την πλευρά της και η Roketsan, η οποία μέσω διεθνών συνεργασιών απέκτησε σημαντική εμπειρία στον τομέα της πυραυλικής τεχνολογίας. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της ανάπτυξης των νέων πυραυλοκινητήρων των ιταλικών βλημάτων ASPIDE-2000 και TESEO, όπου οι τουρκικοί πυραυλοκινητήρες πέτυχαν αύξηση της εμβέλειας των βλημάτων.

Ακολουθώντας μια προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική ανάπτυξης της βιομηχανικής της υποδομής, η Τουρκία ευελπιστεί να αποκτήσει την αναγκαία τεχνολογία για να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της με οπλικά συστήματα εγχώρια αναπτυγμένα. Απώτερος στόχος της τουρκικής ηγεσίας είναι η πώληση αυτών των συστημάτων σε γειτονικές χώρες, ώστε να εδραιώσει την παρουσία της στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια ως μια στρατιωτική-βιομηχανική δύναμη, η οποία θα συμπληρώνει την ήδη υπάρχουσα οικονομική και πολιτιστική της ισχύ, μετατρέποντας τη Τουρκία σε περιφερειακή δύναμη.

25 Μαΐου 2013

www.epikaira.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.