Δώδεκα τουρκικά άρματα μάχης εισήλθαν στο έδαφος της Συρίας, στην περιοχή βόρεια της συριακής πόλης Τζαραμπλούς και πραγματοποιούν επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, εν αναμονή επίθεσης από τους αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης για την κατάληψη της πόλης.

Στρατιωτικές πηγές επιβεβαιώνουν σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι έχουν καταστραφεί 70 θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στην ευρύτερη περιοχή της Τζαραμπλούς από το τουρκικό πυροβολικό και πλήγματα με ρουκέτες.

Ειδικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού είχαν εισέλθει νωρίτερα στο συριακό έδαφος προετοιμάζοντας την είσοδο των αρμάτων μάχης.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για επιχείρηση τόσο κατά του Ισλαμικού Κράτους, όσο και κατά του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), συριακού παρακλαδιού του PKK.

Η Τουρκία είχε πλήξει με όλμους νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, εκτός των τζιχαντιστών και τις κουρδικές δυνάμεις, ώστε να μη τους επιτρέψουν να καλύψουν τα κενά που θα αφήσουν πίσω τους οι τζιχαντιστές υποχωρώντας.

Βασική ανησυχία της Άγκυρας είναι η δημιουργία αυτόνομης κουρδικής οντότητας στη βόρεια Συρία, με την ενοποίηση των τριών κουρδικών καντονίων, σε περίπτωση που η Τζαραμπλούς πέσει στα χέρια του PYD, το οποίο στηρίζεται και λαμβάνει βοήθεια τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Ρωσία, στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή στο αδελφό κόμμα του PYD στην Τουρκία, το παράνομο Κόμμα Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει αυτονομιστικό – αποσχιστικό αντάρτικο από το 1984 στις νοτιοανατολικές τουρκικές επαρχίες όπου κατοικούν κατά πλειοψηφία Κούρδοι.

Στην Άγκυρα ο Μπάιντεν

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας της Τουρκίας προχώρησε το ξημέρωμα σε εφόδους στην Κωνσταντινούπολη, αναζητώντας υπόπτους για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έφτασε εξάλλου στην Τουρκία την Τετάρτη, στην πρώτη επίσκεψη ανώτατου Δυτικού αξιωματούχου στη χώρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι θα τονίσει στον Αμερικανό αντιπρόεδρο ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα λόγο να καλύπτουν τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στην Πενσιλβάνια από το 1999 και θα πρέπει να τον παραδώσουν στην Τουρκία για να δικαστεί.

Νωρίτερα την Τρίτη, η τουρκική μεθοριακή πόλη Καρκαμίς είχε εκκενωθεί προληπτικά, λόγω της ρίψης ρουκετών και όλμων από τους τζιχαντιστές.

Πρόκειται για την πρώτη ανοικτή είσοδο της Τουρκίας στο έδαφος της Συρίας, πέραν μιας μικρής επιχείρησης τον Φεβρουάριο του 2015 για την μεταφορά του τάφου γνωστής προσωπικότητας της οθωμανικής εποχής που κινδύνευε από τις μάχες.

Στηρίζουν αεροπορικά οι ΗΠΑ

Η Ουάσιγκτον, από την πλευρά της, τόνισε ότι καλύπτει αεροπορικά την κοινή προσπάθεια Τουρκίας – Ελεύθερου Συριακού Στρατού για την κατάληψη της Τζαραμπλούς.

Αξιωματούχος των ΗΠΑ εκτίμησε ότι η επιχείρηση, πέραν της εκδίωξης του Ισλαμικού Κράτους, έχει ως στόχο, από την πλευρά της Τουρκίας, να δημιουργηθεί ζώνη που θα ανακόπτει τα σχέδια των Κούρδων για ενοποίηση των τριών καντονίων της βόρειας Συρίας σε μια αυτόνομη κουρδική οντότητα.

Οι ΗΠΑ, σε αντίθεση με την Τουρκία, στηρίζουν ανοικτά τους Κούρδους της βόρειας Συρίας, ως την πλέον αξιόπιστη δύναμη στο έδαφος ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

«Υπόγεια» συμφωνία Άσαντ – Τουρκίας – Ιράν καταγγέλλουν οι Κούρδοι της Συρίας

Η τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία αποτελεί «κραυγαλέα παρέμβαση» στα εσωτερικά της χώρας και αποτελεί αποτέλεσμα υπόγειας συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας, του καθεστώτος Άσαντ και του Ιράν, κατήγγειλε ο εκπρόσωπος των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) της βόρειας Συρίας Ρεντούρ Ξελίλ.

Πρόσθεσε δε ότι οι τουρκικές απαιτήσεις οι YPG να μείνουν ανατολικά του Ευφράτη και να μην προχωρήσουν δυτικά θα απαντηθούν από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), συμμαχία συριακών αραβικών και κουρδικών πολιτοφυλακών, στις οποίες κυριαρχούν οι YPG.

Μολονότι οι τελευταίες, που αποτελούν στην κύρια πλευρά τους ένοπλο βραχίονα του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), έχουν τη στήριξη τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας, κυρίως επειδή έχουν εμπλακεί σε μεγάλες μάχες ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, η Τουρκία συνεχίζει να τις θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση και παρακλάδι του Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK).

Το PYD αναγνωρίζει πράγματι ως ιδεολογικό καθοδηγητή του τον ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, φωτογραφίες του οποίου φιγουράρουν στα γραφεία του. Ωστόσο, ισχυρίζεται ότι οργανωτικά αποτελεί διακριτή οργάνωση από το PKK.

Η Συρία καταδικάζει την είσοδο τουρκικού στρατού στα βόρεια σύνορά της

Την είσοδο τουρκικών στρατιωτικών μονάδων στο συριακό έδαφος με στόχο πόλη την οποία ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος καταδίκασε το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας.

Η Δαμασκός κάνει λόγο για παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας, συμπληρώνοντας ότι οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις εντός του εδάφους της Συρίας πρέπει να διεξάγονται σε συντονισμό με τη συριακή κυβέρνηση.

Η συριακή διπλωματία κατηγορεί ακόμη την Άγκυρα ότι θέλει να αντικαταστήσει το Ισλαμικό Κράτος με «άλλες τρομοκρατικές ομάδες», όπως αποκαλεί τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, ένοπλο βραχίονα της συριακής αντιπολίτευσης.

Έντονη ανησυχία Ρωσίας για την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ότι η Μόσχα ανησυχεί βαθύτατα για την κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, καθώς η Άγκυρα έστειλε τις ένοπλες δυνάμεις της εντός της συριακής επικράτειας.

Οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις, τουρκικά άρματα μάχης και αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας, με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, άρχισαν την Τετάρτη την πρώτη τους συντονισμένη επιχείρηση εντός του συριακού εδάφους, σε μια προσπάθεια να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από την περιοχή των συνόρων και για να αποτρέψουν περαιτέρω εδαφικά κέρδη των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών της Συρίας.

Γιλντιρίμ: Η επιχείρηση του τουρκικού στρατού στη Συρία θα συνεχιστεί

Η στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει η Τουρκία εντός του συριακού εδάφους με την στήριξη των ΗΠΑ θα συνεχιστεί, έως ότου οι Κούρδοι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) επιστρέψουν ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ την Τετάρτη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο HaberTurk.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τονίσει ότι η επιχείρηση είχε ως στόχο να πλήξει τόσο τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, όσο και τους Κούρδους του YPG.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: