Τούρκοι ζητούν αποζημίωση από Έλληνα πιλότο – Τον κατηγορούν πως κατέρριψε τουρκικό F-16 με πύραυλο

Mirage 2000, το απόλυτο αεροσκάφος αεροπορικής υπεροχής (Eagleaviation.gr)
Τουρκικό F-16. (hvkk.tsk.tr)
Τουρκικό F-16. (hvkk.tsk.tr)

Την έναρξη δικαστικής διαδικασίας για αγωγή αποζημίωσης κατά πιλότου της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ζητά με έγγραφο του ο Εισαγγελέας της Άγκυρας από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην Αθήνα. Τον κατηγορούν για την κατάρριψη τουρκικού F16 στις 8 Οκτωβρίου 1996 και μάλιστα με πύραυλο! Από την καταγγελλόμενη κατάρριψη είχε σκοτωθεί ο Τούρκος κυβερνήτης του αεροσκάφους Ναΐλ Ερντογάν και είχε τραυματιστεί ο συγκυβερνήτης Οσμάν Τσιτσικλί.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που περιλαμβάνεται στην επιστολή του Εισαγγελέα της Άγκυρας που δημοσιοποιεί σήμερα το ΑΜΠΕ ο Έλληνας αξιωματικός της πολεμικής Αεροπορίας κατηγορείται ότι αναχαιτίζοντας το τουρκικό αεροσκάφος με το αεροσκάφος τύπου Μιράζ 2000 το οποίο κυβερνούσε, το κατέρριψε μέσα στα διεθνή χωρικά ύδατα και μάλιστα κάνοντας χρήση πυραύλου! Ο Έλληνας αξιωματικός κατηγορείται επίσης και για παράβαση νόμων του τουρκικού κράτους, όπως αυτοί της προστασίας της ανεξαρτησίας, της ενότητας, της ακεραιότητας και της ασφάλειας του τουρκικού κράτους!

Τη νομική διαδικασία κινεί η οικογένεια του νεκρού Τούρκου κυβερνήτη, η σορός του οποίου μαζί με τα συντρίμμια του αεροπλάνου δεν ανασύρθηκε ποτέ, με τη βοήθεια ενώσεων αποστράτων αξιωματικών και εθνικιστικών οργανώσεων της γειτονικής χώρας. Μάλιστα, αυτή τη φορά στην υπόθεση ενεπλάκη και ο Οσμάν Τσιτσικλί, διασωθείς συγκυβερνήτης του αεροπλάνου, ο οποίος το είχε εγκαταλείψει κάνοντας χρήση του μηχανισμού αυτόματης εκτίναξης του καθίσματος του όταν διαπίστωσε ότι πέφτει. Ο κ. Τσιτσικλί, λοιπόν, δήλωσε «παρών» στη διαδικασία και ότι διεκδικεί και αυτός αποζημίωση συνολικού ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Στην αγωγή, η πτήση του τουρκικού F16 στο Αιγαίο χαρακτηρίζεται «εκπαιδευτική πτήση ρουτίνας» που ξεκίνησε από την αεροπορική βάση του Μπαλίκεσίρ.

Πολλά χρόνια τώρα, και ιδιαίτερα σε περιόδους όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων η Άγκυρα ανασύρει το θέμα της πτώσης του τουρκικού F16. Προ ετών μάλιστα, είχε κινηθεί ώστε να βρεθούν τα συντρίμμια του αεροπλάνου, το οποίο δεν έχει ανελκυσθεί, καθώς και τα λείψανα της σορού του πιλότου, που επίσης δεν βρέθηκαν ποτέ. Κάποτε είχαν μάλιστα ενεργοποιήσει και μια καναδική εταιρεία να ανελκύσει το αεροσκάφος. Φυσικά η ανέλκυση δεν έγινε ποτέ, ενώ κυρίαρχη είναι η άποψη ότι η συντριβή ήταν αποτέλεσμα ατυχήματος. Ας σημειωθεί, δε, ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης διεσώθη από ελληνικά σκάφη μέσα στον χώρο ευθύνης της Ελλάδας, γεγονός που επιβεβαιώνει το ότι το ατύχημα συνέβη κατά την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου. Επισημαίνεται, επίσης, ότι ο διασωθείς Τούρκος που συμμετέχει σήμερα στη διαδικασία της δικαστικής αγωγής είχε ευχαριστήσει τις ελληνικές αρχές που τον διέσωσαν και τον περιέθαλψαν στο νοσοκομείο της Χίου, ενώ είχε μεταφερθεί με ένα ελληνικό C-130 στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σμύρνης.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει γνωστά τότε, σε αντιπερισπασμό της ελληνοκυπριακής άσκησης «Νικηφόρος», τέσσερα τουρκικά βομβαρδιστικά τύπου F4 Phantom πραγματοποιούσαν άσκηση συνοδευόμενα από δυο τουρκικά F16, που κινήθηκαν στο χώρο ευθύνης της Ελλάδας νοτιοδυτικά της Χίου στον εναέριο χώρο μεταξύ Χίου και Σάμου. Όταν τα τουρκικά αεροσκάφη εντοπίσθηκαν από τα ελληνικά ραντάρ απογειώθηκαν δυο ελληνικά αεροσκάφη τύπου Μιράζ 2000 για να τα αναγνωρίσουν και να τα αναχαιτίσουν. Περίπου στις 3 το μεσημέρι της 8ης Οκτωβρίου 1996 τα τουρκικά αεροσκάφη συναντήθηκαν με τα ελληνικά και άρχισε η διαδικασία της αναγνώρισης και της αναχαίτισης. Κάποια στιγμή και μετά από σκληρούς ελιγμούς αποφυγής ένα από τα δυο τουρκικά αεροσκάφη ανέφερε ότι βρίσκεται εκτός ελέγχου και θα εγκαταλειφθεί από τους χειριστές του.

Στις διαδικασίες έρευνας και διάσωσης που ακολούθησαν για τον εντοπισμό των συντριμμιών του αεροσκάφους και του χαμένου συγκυβερνήτη δεν είχαν πάρει μέρος τουρκικά σκάφη και ελικόπτερα, αφού ήταν υποχρεωμένοι σε μια τέτοια περίπτωση να τεθούν υπό τις διαταγές του κυβερνήτη της φρεγάτας «Έλλη» που διενεργούσε την όλη διαδικασία.

Η φωτογραφία του εξώφυλλου προέρχεται από το Eagleaviation.gr

Πηγή: thestival.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

10 Απαντήσεις

 1. Πάντως το 2000 όταν είχε ξανατρέξει τότε το συγκεκριμενο θέμα το περιοδικό Cockpit είχε επικοινωνήσει με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και είχε πάρει απάντηση τότε ότι δεν είχε γίνει κάποια προσφυγή της Τουρκίας εναντίων της Ελλάδας

 2. Γνωρίζω ότι οι περισσότεροι εξ υμών, έχετε γνώση του τρόπου με τον οποίο σκέπτονται και ενεργούν οι επίσημες τουρκικές αρχές όταν έχουν απαιτήσεις ή σκοπούς, φθάνοντας για τον μη μυημένο τα όρια υπερβολικής θρασύτητας ……… μέχρι και αναίδειας………….

  Αυτό θυμίζει η πρόσφατη τουρκική ενέργεια, – υποτίθεται των τέκνων τούρκου αεροπόρου -, ο οποίος συνεπλάκη με Έλληνα αεροπόρο και ο ποίος τον κατέρριψε ως όφειλε βάσει των καθηκόντων του και του Διεθνούς Δικαίου.

  Όπως θα διαβάσετε στο βιβλίο του γνωστού «στρατηγιστή» ‘όπως τον αποκαλούν, Δόκτορος Γεωργίου Μούρτου, Καθηγητή στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, «Ελλάδα και Τουρκία στην Μετά- Ψυχροπολεμική Εποχή , Προϋποθέσεις για μια Ελληνική Reapolitik”, Αθήνα, Μάρτιος 1997, Εκδότης ΤΡΟΧΑΛΙΑ, Γριβαίων 5, Αθήνα 106 80, Τηλ. 36 46 426, 36 21 932, Σελίδες 146, τιμάται περίπου 4 Ευρώ), η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο καθώς και θεωρεί ότι δεν δεσμεύεται, εφ’ όσον τα συμφέροντά της αντίκεινται σε αυτό.

  Κατά τον ιστορικό Ιωάννη Πικρό, «Τουρκικός Επεκτατισμός», ΕΣΤΙΑ, Βιβλοπωλείο Κολλάρου, για το επίσημο τουρκικό κράτος υπάρχει μόνο το «Δίκαιο του Τούρκου» το οποίο αντικαθιστά κάθε άλλη δέσμευσή του ……………!

  Το βιβλίο του δόκτορος Μούρτου, το ξαναμελέτησα πρόσφατα και το προτείνω και το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

  Είναι τέλεια τεκμηριωμένο και εξαιρετικά κωδικοποιημένο, έτσι ώστε να μην είναι ούτε λακωνικό, αλλά και να περιέχει την ουσία όσων ενστερνίζονται οι δόλιοι εξ ανατολών γείτονες!

  Στοιχίζει μόνο 4 €, αλλά αξίζει πολύ περισσότερα χρήματα λόγω του εξαιρετικά ενημερωτικού περιεχομένου του. Δεν παίζει κανένα ρόλο η παλαιά ημερομηνία έκδοσής του καθ’ όσον όσα αναφέρονται σε αυτό παραμένουν πάντοτε επίκαιρα.

  Φιλικά

  Ευμένης Καρδιανός

 3. Να τους πληρωσουμε σε ειδος… Ποσο κανει ένα F-16 κ η ζωη του πιλοτου; Να τους τα δωσουμε σε Α/Α πυραυλους 😉 Καλησπερες.

 4. http://www.naftemporiki.gr/story/1104600/oxi-tou-sumbouliou-efeton-se-tourkiko-aitima-dikastikis-sundromis-gia-ellina-piloto

  “Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας το αίτημα των τουρκικών δικαστικών αρχών να κινηθεί η διαδικασία αποζημίωσης σε βάρος Έλληνα πιλότου, τον οποίο οι τουρκικές αρχές εμπλέκουν σε κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους στις 8 Οκτωβρίου του 1996.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα διαβιβάστηκε από τις δικαστικές αρχές της Τουρκίας πριν από δύο μήνες στο αρμόδιο Τμήμα Εκδόσεων και Δικαστικών Συνδρομών της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, του οποίου επικεφαλής είναι ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

  Αμέσως κινήθηκε η προβλεπόμενη από τη νομοθεσία μας διαδικασία με έγγραφο το οποίο απεστάλη στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να υπάρξει απάντηση που σχετίζεται με τις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας και με το ερώτημα αν η ικανοποίηση ή μη του αιτήματος ασκεί επιρροή στις σχέσεις της Ελλάδος με τρίτες χώρες.

  Μετά την απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών συνεκλήθη το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας και με απόφασή του γνωμοδότησε υπέρ της απόρριψης του αιτήματος δικαστικής συνδρομής, κλείνοντας έτσι τη δικαστική διαδικασία και το φάκελο του εν λόγω αιτήματος.

  Οι τουρκικές αρχές ζητούσαν τη δικαστική συνδρομή της χώρας μας για την πτώση αεροσκάφους το 1996, από την οποία είχε σκοτωθεί ο Τούρκος κυβερνήτης Ναϊλ Ερντογάν και είχε τραυματιστεί ο συγκυβερνήτης Οσμάν Τσιτσικλί.

  Το θέμα είχαν κινήσει οι συγγενείς του νεκρού πιλότου, ενώ είχε υποστηριχθεί και από τον συγκυβερνήτη που επέζησε.”

  1. « και με το ερώτημα αν η ικανοποίηση ή μη του αιτήματος ασκεί επιρροή στις σχέσεις της Ελλάδος με τρίτες χώρες.»
   Δηλαδή,ἡ Εισαγγελία Εφετών Αθηνών,ασχολείται με την δικονομία,ἤ την διπλωματία;

   1. Oχι, παντα με τη δικονομια, αλλα επειδη προκειται για αιτημα ξενου κρατους ρωτανε (ορθοτατα) το ΥΠΕΞ για τυχον συνεπειες στις διεθνεις σχέσεις της Ελλάδος με τρίτες χώρες (και την τουρκια) απο την απορριψη της δικαστικης συνδρομης.

    1. Δηλαδή,αν πεί κοτζιάμ υπουργός οξωτερικών «όλα εντάξει»,τον δίνουμε στεγνά τον πιλότο;
     Σκέψου το λίγο.

     1. Eσυ σκεψου. Το αιτημα απορριφθηκε απο τις δικαστικες αρχες και πριν δημοσιοποιησουν την αρνηση, ρωτουν το ΥΠΕΞ εαν αυτη η απορριψη δημιουργει καποιο προβλημα στις σχεσεις της Ελλαδας με τριτες χωρες (και την τουρκια). Το ΥΠΕΞ προφανως απαντησε “κανενα προβλημα (με την τουρκια), προχωρηστε”. Που το περιεργο?
      Θεωρητικα , αν π.χ. αιτουταν κατι αναλογο αι ΗΠΑ, μπορει να ηταν αλλη η απαντηση του ΥΠΕΞ .

      1. «Θεωρητικα , αν π.χ. αιτουταν κατι αναλογο αι ΗΠΑ, μπορει να ηταν αλλη η απαντηση του ΥΠΕΞ .»
       Αυτό ακριβώς εννοούσα.
       Υπάρχει και το προηγούμενο στην Κύπρο,όπου ὁ εισαγγελέας Μαρκίδης εισηγήθηκε ὁ ίδιος στην κυβέρνηση το τρόπο χειρισμού της υποθέσεως των συλληφθέντων πρακτόρων της Μοσάντ,προ ετών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.