Ένας πιλότος της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας ολοκλήρωσε την πρώτη δοκιμαστική πτήση στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) με το μαχητικό αεριωθούμενο F-35 της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσαν, τον Αύγουστο του 2018, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας. Αυτό το σημαντικό ορόσημο προκύπτει εν μέσω των ισχυρών εντάσεων με τις ΗΠΑ σχετικά με την παράδοση των αεριωθούμενων στην Αγκυρα.

”Η πρώτη πτήση με F-35 εκτελέσθηκε από τον πιλότο μας την 28η Αυγούστου 2018, εν μέσω της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των Τούρκων πιλότων στις ΗΠΑ,” ανακοίνωσαν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Twitter.

Τον περασμένο μήνα, το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι Τούρκοι πιλότοι και προσωπικό υποστήριξης εκπαιδεύονται στο μαχητικό αεριωθούμενο F-35, στην Αριζόνα.

Στις αρχές Αυγούστου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενέκρινε τον αμυντικό προϋπολογισμό ρεκόρ ο οποίος καθυστερεί την παράδοση των μαχητικών αεριωθούμενων F-35 στην Τουρκία. Μια τροπολογία στην Πράξη Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας (National Defense Authorization Act – NDAA), που εγκρίθηκε άμεσα από το Κογκρέσο, απαγορεύει τις πωλήσεις F-35 στην Τουρκία έως ότου το Πεντάγωνο εκδώσει έκθεση σχετικά με τις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις μέσα σε 90 ημέρες.

Η Τουρκία συμμετέχει στο πρόγραμμα F-35 από το 1999, και η τουρκική αμυντική βιομηχανία διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην παραγωγή τμημάτων του αεροσκάφους, καθώς έχει ήδη επενδύσει $1,25 δισεκατομμύρια στην ανάπτυξη του αεροσκάφους. Οι Alp Aviation, AYESAŞ, Kale Aviation, Kale Pratt & Whitney και Τουρκικές Αεροδιαστημικές Βιομηχανίες (TAI) κατασκεύασαν τμήματα για τα πρώτα μαχητικά αεριωθούμενα F-35. Η AYESAŞ ειναι επίσης ο μοναδικός παροχέας δυο κρίσιμων συγκροτημάτων του αεροσκάφους.

Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει τα επόμενα χρόνια να αποκτήσει 100 μαχητικά αεριωθούμενα F-35. Η χώρα παρέλαβε τo πρώτο μαχητικό αεριωθούμενο F-35 με μια τελετή στο Φόρτ Ουόρθ στο Τέξας, την 21η Ιουνίου 2018.

Πρώτη πτήση Τούρκου πιλότου με αεροσκάφος F-35A.

Απόδοση/Μετάφραση απο το ”AirRecognition.Com” για την Προέλαση.

4 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Η συμφωνία στο πρόγραμμα θα φτάσει στα 16 δις $ συνολικά, χωρίς τα επιπλέον αεροσκάφη για το αεροπλανοφόρο που θέλουν οι γείτονες(αν είναι σωστές οι αναφορές), δεν είναι ούτε φιστίκια ούτε στραγάλια για να σταματήσουν την μεταφορά(επειδή έτσι συμφέρει/αρέσει σε μια Ελλάδα). Οπότε είναι λογική εξέλιξη να συνεχίζει η συνεργασία. Είναι πολλά τα χρήματα, και τα συμφέροντα για τις δυο πλευρές στο πρόγραμμα.

  Απάντηση
  • SKYHOOK47

   Όποιος πιστεύει ότι οι Τούρκοι δεν θα πάρουν τα F-35, κοιμάται με τα τσαρούχια…

   Απάντηση
  • κλείτος ο μέλας

   Gunslinger32,νομίζω πως αν και φημίζονται για τη τσαπατσουλιά τους οι ΗΠΑ,η απόφαση που θα ληφθεί δεν θα χει να κάνει με το οικονομικό σκέλος,δεν τους ενδιαφέρουν στη συγκεκριμένη περίπτωση τόσο τα λεφτα και οι εταιρίες, στη πραγματικότητα, στο παρόν πρόγραμμα που χει ξεφύγει ούτως ή άλλως ,ούτε με τον παστορα αν και θεωρώ είναι σημαντική παραπλευρη παράμετρος εστω για τα ματια του κοσμου,αλλα κατα ποσο το κογκρέσο!, θα θεωρησει τη τουρκια αξιόπιστη ή οχι,ανεξάρτητα ακόμα και με τους Σ400,άλλωστε θα κάνουν δοκιμές με τους σαουδαραβικούς λογικά.Εν ολίγοις τα συμφέροντα νομίζω είναι οχι οικονομικά αλλά γεωστρατηγικά για τις ΗΠΑ και αυτό θα αξιολογησει το κογκρέσο για να παραδωσει ή οχι τα Φ35.αν θελει να χει 2 όμορα μαλιστα ιραν και το 1 οχι με φ5 αλλά με φ35 και στο κογκρέσο οι επιτροπες δεν είναι τόσο κουτοί,θέλω να πιστεύω.νομίζω τελικά φ35 γιοκ

   Απάντηση
 2. Gunslinger32

  @κλείτος ο μέλας

  Ασφαλώς παίζουν ρόλο και τα πολιτικά, παρά την έντονη έμφαση στο οικονομικό μέρος του προέδρου Τράμπ, ο οποίος με την ατζέντα «America first» ξεκαθάρισε την πορεία και τον προσανατολισμό των ΗΠΑ όσο αυτός θα είναι πρόεδρος, εφόσον έδωσε πολιτική υπόσχεση που τον δεσμεύει σε όσους τον ψήφισαν.
  Επιπλέον είναι επίσης θέμα εσωτερικής πολιτικής, η οποία παίζει σοβαρό ρόλο στις ΗΠΑ.
  Όπως είναι γνωστό οι εργασίες στο πρόγραμμα JSF έχουν μοιραστεί σε 44 πολιτείες (απο συνολικά 50 που είναι στις ΗΠΑ), αυτό σημαίνει μείωση παραγωγής σε όλες αυτές τις εγκαταστάσεις(με ότι αυτό συνεπάγεται, ειδικά στις θέσεις απασχόλησης), σε περίπτωση που «χάσουν» έναν πελάτη/εταίρο ο οποίος έχει «προσυμφωνήσει» για την μεγαλύτερη παραγγελία (σε αριθμούς + μια επιλογή για επιπλέον αεροσκάφη, μετά τις ΗΠΑ και Αγγλία), όταν ένας άλλος σημαντικός εταίρος ανακοινώνει περικοπές στον σχεδιασμό συνολικών παραλαβών.
  Επειδή αυτές οι 44 πολιτείες είναι εκλογικές περιφέρειες, και επειδή σε περίπτωση μειώσεων η δυσφορία των ψηφοφόρων θα αποτυπωθεί στις εκλογές, νομίζω ότι κανένας αμερικανός γερουσιαστής η πολιτικός δεν θα ήθελε να αναλάβει την ευθύνη για την πολιτική απώλεια της περιφέρειας του, ψηφίζοντας μια οριστική ακύρωση της συμφωνίας για τα συγκεκριμένα αεροσκάφη.

  Έτσι μεταφράζω εγώ την αναφορά που λέει, ότι το πρόγραμμα είναι «πολύ μεγάλο για να πέσει», αυτός ήταν νομίζω και ο στόχος/σκοπός της εταιρίας που ανέλαβε κύριος ανάδοχος (Prime contractor) στο πρόγραμμα, που θα είχε σταματήσει ήδη αν δεν είχε την πολιτική στήριξη, με αυτά τα προβλήματα που αντιμετοπίζει. Όπως συνέβει σε προηγούμενες περιπτώσεις, όπου υπήρξαν σοβαρά προβλήματα και σημαντικές υπερβάσεις στο οικονομικό μέρος.

  Έχοντας υπόψην αναφορές απο επισήμους που παρέθεσα στο πρόσφατο παρακάτω άρθρο, όπως και την πρόσφατη ανακοίνωση για την παράδοση ακόμη ενός ελικόπτερου CH-47 F (η οποία είναι ένδειξη ότι οι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν όπως έχουν συμφωνηθεί), νομίζω ότι η επιλογή των S-400 δεν θα επιρεάσει ιδιαίτερα την συμφωνία για το JSF και έτσι θα ολοκληρωθούν οι παραδόσεις(όταν θα είναι έτοιμο), σύμφωνα και με τις αναφορές αξιωματούχων.

  Να σημειωθεί ότι έχει και η Ελλάδα ένα ρωσικό ΑΑ σύστημα μεγάλης εμβέλειας, για το οποίο έχουν ανακοινώσει ότι δεν έχουν πρόβλημα με μια αναβάθμιση, η οποία θα αυξήσει τις ικανότητες του συστήματος, οι οποίες ίσως να αποδειχθούν επίσης προβληματικές για τα JSF, εφόσον δεν ξέρουν τι θα περιλαμβάνει η αναβάθμιση στο όλο σύστημα.

  Επειδή οι γείτονες είναι πονηροί, θα μπορούσαν να παίξουν όμως και το χαρτί με το ψευδοκράτος, και να έχουμε παρόμοια εξέλιξη με τους S-300 που ξεκίνησαν απο την μεγαλόνησο και έφτασαν στο Τυμπάκι, μετά απο ενστάσεις απο την απέναντι πλευρά.

  Για να είμαστε όμως προετοιμασμένοι, θα ήταν προτιμότερο να μην «ξεκουραζόμαστε» σε λύσεις που περιμένουμε να δοθούν απο ξένους (οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι στους πολίτες τους, αλλά όχι σε ξένους).

  Εμείς σαν χώρα όπως φαίνεται όμως ακολουθούμε ένα «ελβετικό μοντέλο» στους εξοπλισμούς, και αυτό στην πορεία αποδείχθηκε λάθος.

  ΗΠΑ: Δεν συνιστούμε στην Τουρκία την αγορά των S-400

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: