Το έχει η Μοίρα τους – Πάνω από 8000 ζωές έχει σώσει σε μια δεκαετία η 384 Μοίρα Έρευνας – Διάσωσης

hellas_super_puma

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη, πρωτοδημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά (22.10.2016)

[dropcap size=small]Π[/dropcap]άνω από 8000 άνθρωποι έχουν σωθεί χάρη στην άμεση δράση των πληρωμάτων των πασίγνωστων πλέον ελικοπτέρων Super Puma της 384 Μοίρας Έρευνας-Διάσωσης (384 ΜΕΔ) στα δέκα χρόνια από την συγκρότησης της (γιορτάστηκαν πρόσφατα), στο πλαίσιο αποστολών αεροδιακομιδών και ερεύνης-διασώσεως, όπως με περηφάνια μας αποκάλυψε ο σημερινός διοίκησης της, αντισμήναρχος (Ι) Φώτης Λαχουβάρης. Στατιστικά στοιχεία πραγματικά εντυπωσιακά , που “μιλούν από μόνα τους”, καθώς δείχνουν ότι αυτή τη δεκαετία χάρη στα Super Puma και το προσωπικό τους μεταφερόταν από απομακρυσμένα σημεία της Ελλάδας προς τα μεγάλα νοσοκομεία περίπου ένας ασθενής/τραυματίας την ημέρα (3584 ασθενείς σε 3560 ημέρες)! Και μπορεί βεβαίως αυτό να καταδεικνύει τη σπουδαία κοινωνική προσφορά της Μοίρας, αλλά ασφαλώς δεν περιποιεί τιμή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που εμφανώς χωλαίνει, τουλάχιστον σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Αυτό βεβαίως δεν είναι το αντικείμενο του ρεπορτάζ μας.

Ενημέρωση

Βρισκόμαστε στον φιλόξενο χώρο των γραφείων της 384 ΜΕΔ και συνομιλούμε με τον από τον Ιούλιο του 2015 μοίραρχο της, αντισμήναρχο (Ι) Φώτη Λαχουβάρη, έναν εξαιρετικά έμπειρο πιλότο, απόφοιτο της Τάξεως του 1992 της Σχολής Ικάρων, πρώην “Μιραζάκια”, με 2300 ώρες πτήσεων συνολικώς, από τις οποίες σχεδόν οι 1500 στα Super Puma.
Η Μοίρα μπορεί να συγκροτήθηκε επισήμως το 2006, αλλά τα Super Puma είχαν φτάσει στην Ελλάδα το 1999 και είχαν ενταχθεί στην μητρική τους (και ιστορική) Μοίρα, την 358 ΜΕΔ, από την οποία το 2006 αποσπάστηκε και συγκροτήθηκε η 384 ΜΕΔ. Συνολικώς αποκτήθηκαν 12 Super Puma. Σήμερα υπάρχουν 11 και επιχειρούν έξι, λόγω του γνωστού προβλήματος με την μεγάλη εργοστασιακού επιπέδου συντήρηση τους.

Αναφορικώς με την αποστολή της Μοίρας, ο διοικητής της τονίζει τα εξής: “Σε καιρό ειρήνης αποστολή της είναι η διάσωση ανθρώπων σε αποστολές έρευνας-διάσωσης και η αεροδιακομιδή ασθενών και τραυματιών. Αυτό το έργο είναι ιερό για εμάς. Δεν είναι μια αποστολή που αποβλέπει σε κάποιο μελλοντικό κέρδος. Το κέρδος είναι άμεσο και χειροπιαστό, σε πραγματικό χρόνο, και συνήθως πραγματοποιείται υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Το κέρδος δεν είναι άλλο από την άμεση επέμβαση στην ροή της ζωής των συνανθρώπων μας που διατρέχουν κίνδυνο. Η διάσωση τους είναι και η υπέρτατη ανταμοιβή για όλα τα πληρώματα μας. Άλλες αποστολές είναι η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, προσωπικού ή υλικού και VIPs. Σε περίοδο πολέμου η βασική αποστολή μας μεταπίπτει σε έρευνα και διάσωση από μάχη (CSAR)”.

Tο επετειακό βαμμένο Super Puma της 384 ΜΕΔ με το έμβλημα της Μοίρας. (ΓΕΑ)

Στοιχεία

Ενδεικτικώς μας παραθέτει τα επίσημα στοιχεία από τα αρχεία της Μοίρας και της ΠΑ: Από το 2006, όταν συγκροτήθηκε η 384 ΜΕΔ, έχουν πραγματοποιηθεί 2920 αποστολές αεροδιακομιδών ασθενών/τραυματιών, συνολικής διάρκειας 6514 ωρών πτήσεως, και σώθηκαν 3584 συνάνθρωποι μας! Το ίδιο διάστημα η 384 ΜΕΔ έχει πραγματοποιήσει 1345 αποστολές ερεύνης και διασώσεως (SAR) με 2229 ώρες πτήσεως, διασώζοντας 4459 συνανθρώπους μας υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες και από ναυάγια. Από αυτούς, περισσότεροι από 1400 διασώθηκαν απευθείας από τα ελικόπτερα της Μοίρας. Δηλαδή, συνολικώς μέσα σε 10 χρόνια το προσωπικό και τα μέσα της 384 ΜΕΔ έχουν σώσει 8043 συνανθρώπους μας! Πραγματικά απίστευτος αριθμός!
“Η 384 ΜΕΔ είναι σε ετοιμότητα 30 λεπτών, 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο. Παραλλήλως, όλα αυτά τα χρόνια η Μοίρα μας έχει ελικόπτερα αμέσου ετοιμότητας “readiness” ή Α/Ν, σε τρία νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Λήμνο, Χίο και Ρόδο) και ένα τέταρτο στην Ελευσίνα, καλύπτοντας έτσι, μαζί με την μητρική μας, 358 ΜΕΔ, ολόκληρο το FIR Αθηνών σε αποστολές SAR και προασπίζοντας με τον καλύτερο τρόπο τις εθνικές θέσεις. Το ένα τρίτο του προσωπικού μας εμπλέκεται συνεχώς στις ετοιμότητες αυτές μακριά από την βάση του, στα προκεχωρημένα αεροδρόμια, και οι οικογένειες μας είναι αυτές που μας στηρίζουν συναισθηματικά και λειτουργούν ως πολύτιμη οπισθοφυλακή στο έργο της Μοίρας. Επίσης, πρέπει να τονιστεί ο καθοριστικής σημασίας ρόλος των τεχνικών της Μοίρας στην εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία της και στην εκτέλεση των αποστολών της”, επισημαίνει με νόημα ο μοίραρχος.

Ελικόπτερο Super Puma με παραλλαγή για αποστολές CSAR. (ΓΕΑ)

Τα γρανάζια μιας καλοκουρδισμένης μηχανής

“Επιτρέψτε μου να αναφέρω μια σημαντική ιδιαιτερότητα της Μοίρας”, μας λέει ο διοικητής της 384 ΜΕΔ. “Τα πληρώματα των Super Puma αποτελούνται από ιπτάμενους (κυβερνήτη και συγκυβερνήτη) και μηχανικό πτήσεως της ΠΑ, συνδέσμους και δύτες/διασώστες του Λιμενικού Σώματος, καθώς και γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΚΑΒ, οι οποίοι καλούνται να συνεργαστούν μεταξύ τους και να λειτουργήσουν σαν γρανάζια μιας καλοκουρδισμένης μηχανής, με μόνο στόχο την επιτυχημένη έκβαση της αποστολής. Το πνεύμα της ομάδας και η σωστή επικοινωνία είναι το άλφα και το ωμέγα εντός του ελικοπτέρου. Αυτό το δέσμιο είναι που διακατέχει τα πληρώματα τς Μοίρας μας και κατακτήθηκε μέσω της άψογης συνεργασίας. Όλες αυτές οι διαφορετικές ειδικότητες αποτελούν θεμέλιους λίθους, που παρέχουν τα εχέγγυα για την επιτυχή έκβαση της αποστολής μας. Επίσης, σε αποστολές CSAR αντί των διασωστών του ΕΚΑΒ συμμετέχουν οι κομάντος/διασώστες μάχης της 31 ΜΕΕΔ της ΠΑ, οι οποίοι επανδρώνουν και τα πολυβόλα που υπάρχουν στα πλαϊνά του ελικοπτέρου, ασφαλίζουν την περιοχή διάσωσης από εχθρικές απειλές και περισυλλέγουν τον διαφεύγοντα ή τον καταριφθέντα πιλότο μας”, αναφέρει ο αντισμήναρχος (Ι) Φ. Λαχουβάρης. Τέλος, προσθέτει συγκινημένος: “Παρέχουμε τη σιγουριά στους πιλότους των μαχητικών μας ότι, αν χρειαστεί, θα διασωθούν και θα απομακρυνθούν έγκαιρα απο το εχθρικό περιβάλλον. Τους ανθρώπους μας θα τους φέρουμε πίσω σε κάθε περίπτωση. Αυτό το ξέρουν, κάτι που λειτουργεί ως πολλαπλασιαστή ισχύος για εκείνους”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

  1. Μια μονάδα με τόσο δύσκολο και σημαντικό έργο που εκτελεί καθημερινά με μεγάλη επιτυχία, αξίζει τα καλύτερα διαθέσιμα μέσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.