Αυτοκινούμενο πυροβόλο 155 χιλ KRAB. (Krzysztof Dobrzański)

Το KRAB είναι ένα αυτοκινούμενο (Α/Κ) οβιδοβόλο (SPH) των 155 χιλιοστών το οποίο παράγεται από την Πολωνική βαριά βιομηχανία Huta Stallowa Wole (HSW) σε συνεργασία με την BAE Systems και την OBRUM.
Το νέο Α/Κ πυροβόλο προορίζεται να καλύψει τις απαιτήσεις για αυτοκινούμενα πυροβόλα του Πολωνικού Πυροβολικού.
Το 2006 η Πολωνική κυβέρνηση ενέκρινε την αγορά των πυροβόλων 155 χιλ. KRAB. Συνολικά 72 συστήματα KRAB προκειται να παραληφθούν από τον Πολωνικό Στρατό.

Τον Μάιο του 2008, το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας εξέδωσε σύμβαση για την αρχική παραγωγή χαμηλού ρυθμού του οβιδοβόλου KRAB. Δυο πυροβολαρχιών συστημάτων KRAB αποκτήθηκαν στο πλαίσιο της σύμβασης.

KRAB 155 χιλ. (Łukasz Pacholski)

Εξέλιξη του SPH KRAB 155 χιλιοστών

Το πρώτο πρωτότυπο KRAB ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2001.
Το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας εξέδωσε αίτημα προσφοράς (RfP) προς την HSW για την εξέλιξη Α/Κ πυροβόλων 155 χιλιοστών. Επίσης, ξεκίνησε και ένα διαγωνισμό για τον πύργο. Η GEC Marconi (τωρινή BAE Systems) επιλέχθηκε ως ο προτιμότερος κατασκευαστής του συστήματος πύργου.
Τον Ιούλιο 1999, η HSW υπέγραψε σύμβαση με την GEC Marconi για το AS90 Braveheart. Στο πλαίσιο της σύμβασης, η HSW παρέλαβε τους πύργους AS90 Braveheart για την ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟικού προτύπου SPH KRAB των 155 χιλ. για τον Πολωνικό Στρατό.
Το πρώτο πακέτο πύργων παραδόθηκε από την BAE Systems. Έπειτα, αφότου, ολοκληρώθηκε η μεταφορά τεχνογνωσίας στην Πολωνία η παραγωγή των πύργων συνεχίστηκε στην Πολωνία.[youtube=http://youtu.be/UgDEOHOqklo]
Το πρώτο πρωτότυπο KRAB ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο 2001 όπου και πραγματοποιήθηκε σειρά δοκιμών μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2001.

Η φάση έρευνας και ανάπτυξής ολοκληρώθηκε με τον τερματισμό των δοκιμών αξιολόγησης το 2003. Το τρίτο πρωτότυπο KRAB ολοκλήρωσε τις πρώτες βλητικές δοκιμές τον Ιούλιο του 2011. Ήταν εξοπλισμένο με ηλεκτρονικά συστήματα επικοινωνίας FONET της WB Electronics.
Το 2012 είχαν κατασκευαστεί 3 KRAB τα οποία εντάχθηκαν σε υπηρεσία με τον Πολωνικό Στρατό.

KRAB 155 χιλ. (hsw.pl)

Το KRAB διαθέτει σκάφος από χυτό ατσάλι ο οποίο προσφέρει προστασία από όπλα μικρού διαμετρήματος και θραύσματα βλημάτων. Το όχημα μεταφέρει πλήρωμα πέντε ατόμων. Ο οδηγός βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του οχήματος, στην αριστερή πλευρά. Το συγκρότημα ισχύος είναι τοποθετημένο μπροστά και δεξιά με τις δεξαμενές καυσίμου να βρίσκονται στη κοιλία του οχήματος. Ο πύργος είναι εγκατεστημένος στο πίσω μέρος του οχήματος και η πρόσβαση του πληρώματος γίνεται από μία μεγάλη θυρίδα στο πίσω μέρος του σκάφους. Το όχημα μπορεί να εξοπλιστεί με σύστημα ΧΒΡΠ, μαχαίρι προώθησης γαιών, σύστημα πυρόσβεσης και σύστημα προειδοποίησης λέιζερ.
Το οβιδοβόλο όχημα είναι εξοπλισμένο με ανάρτηση τύπου αντιστρεπτικού δοκού. Κάθε πλευρά του οχήματος διαθέτει εφτά εδαφικούς τροχούς με τον ρυθμιστικό τροχό πίσω και τον κινητήριο μπροστά. Το όχημα μπορεί να διέλθει κάθετο εμπόδιο ύψος 0,8μ. και τάφρο 2,5μ.

KRAB 155 χιλ. (Łukasz Pacholski)

Το KRAB μπορεί να κινηθεί με μέγιστη ταχύτητα 60 χλμ/ώρα σε επίπεδους δρόμους. Με τις δεξαμενές καυσίμου γεμάτες η επιχειρησιακή αυτονομία του αγγίζει τα 650 χιλιόμετρα.
Το KRAB SPH έχει μέγιστο μήκος 12 μέτρων, πλάτος 3,5 μ., και ύψος με το πυροβόλο ασφαλισμένο σε θέση πορείας 3,4 μ. Το μέγιστο ύψος του οχήματος μαζί με το πολυβόλο αντιαεροπορικής άμυνας είναι 3,8 μ., το βάρος μάχης μαζί με το πλήρωμα είναι 52140 κιλά.
Το KRAB χρησιμοποιεί το σκάφος του άρματος μάχης PT-91 Twardy.

[youtube=http://youtu.be/6uSiF5eXpSU]

Έλεγχος και παρατήρηση
Ο οδηγός έχει στη διάθεση του μία θυρίδα η οποία καλύπτεται από ατσάλινο κάλυμμα (πόρτα) το οποίο έχει ένα ευρυγώνιο περισκόπιο ημέρας ή ένα παθητικού τύπου περισκόπιο παρατήρησης για τη νυχτερινή οδήγηση. Μία τηλεσκοπική διόπτρα και ένα αποστασιόμετρο λέιζερ είναι τοποθετημένα ομοαξονικά με το κυρίως όπλο. Το όχημα ενσωματώνει επίσης  σύστημα πλοήγησης και ένα  τερματικό DD-9620, Πολωνικής κατασκευής,  το οποίο παρέχει δεδομένα σκόπευσης.
Το σύστημα μέτρησης κάμψης πυροβόλου Ολλανδικής κατασκευής που βρίσκεται πάνω από το πυροβόλο τροφοδοτεί με στοιχεί το σύστημα ελέγχου πυρός.
Το Σύστημα Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ) ZZKO TOPAZ ελέγχει τον πύργο, το βλητικό υπολογιστή και άλλα υποσυστήματα. Η βοηθητικό μονά ισχύος του πύργους εξασφαλίζει  την λειτουργία των ενσωματωμένων συστημάτων κατά τη σβέση του κυρίως κινητήρα.

KRAB 155 χιλ. (Łukasz Pacholski)

Οπλισμός

Ο κυρίως οπλισμός του KRAB είναι ένα πυροβόλο τύπου NATO 155 χιλιοστών/52 διαμετρημάτων. Έχει ρυθμό βολής τριών βλημάτων ανά δέκα δευτερόλεπτα. Το πυροβόλο μπορεί να βάλλει πυρομαχικά 155 χιλ. τύπου NATO με μέγιστο βεληνεκές 40 χιλιομέτρων. Το μέγιστο βεληνεκές με το βλήμα HE/FRAG (υψηλής εκρηκτικότητας/θραυσματογόνο) είναι τα 30 χιλιόμετρα και με βλήματα υποβοηθούμενα από πυραυλική προώθηση- 40 χιλιόμετρα.
Σαράντα βλήματα είναι αποθηκευμένα εντός πύργου (29) και σκάφους (11).
Το οβιδοβόλο KRAB των 155 χιλ. κινείται από το δωδεκακύλινδρο, τετράχρονο, πολλαπλών καυσίμων, υδρόψυκτο, υπερτροφοδοτούμενο, ντιζελοκίνητηρα S12-U. Ο κινητήρας είναι συζευγμένος με το κιβώτιο μηχανικής μετάδοσης κίνησης και τα δύο υδραυλικά κιβώτια ταχυτήτων (εφτά ταχύτητες για την εμπροσθοπορεία και μία για την οπισθοπορεία). Ο κινητήρας αποδίδει μέγιστη ισχύ 625 Kw (850 HP) στις 2000 στροφές ανά λεπτό (ΣΑΛ).

Ωστόσο η παραγωγή του κινητήρα S-12u σταμάτησε.
Ως εναλλακτική λύση προτάθηκε ένας άλλος κινητήρας. Ήταν ο γερμανικός MTU-881 Ka500 ο οποίος δεν χώρεσε στο σκάφος του KRAB. To 2013 σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, το KRAB θα χρησιμοποιούσε το σκάφος του τουρκικού SPH Firtina των 155χιλ.
Ωστόσο το μέλλον του συστήματος είναι αβέβαιο λόγω διάφορων προβλημάτων. Ο Ινδικός Στρατός έχει δείξει ενδιαφέρον απόκτησης του συγκεκριμένου συστήματος πυροβολικού.

Πηγές

Huta Stalowa Wola
army-technology.com
military-today.com
army-guide.com

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

One Response

 1. dimitris PL

  Σήμερα μερικά από τα παραπάνω έχουν αλλάξει. Το σκάφος είναι της Κ9, με full πνευματικά δικαιώματα για την HSW (Huta Stalowa Wola), και από το τελευταίο καλοκαίρι όλα ανταλλακτικά θα είναι made in Poland. Ενώ το πρώην σκάφος από Τ-72 (και μετά το έβγαζαν για Τwardy). Μα δεν άντεξε όσα πρέπει, στα πολλά τεστ. Δεν υπάρχει πια και τίποτα τουρκικό μέσα. Ένω σήμερα η παράγωγή των KRAB έφτασε τα 24+… παραγγελία είναι για 124 σετ… πάει κάτι σιγά λόγω οικονομικών για έτοιμα ήδη πυροβόλα, από το Υπ.Αμ.

  Έχει ενδιαφέρον
  πως το σύστημα επικοινωνίας FONET εν το μεταξύ αποδείχτηκε και το πιο καλό στης αμερικανικές δόκιμες. Και τώρα παράγετε και στης ΗΠΑ, για δεκάδες χιλιάδες οχήματα αμερικανικού στρατού.

  Ενώ το εργοστάσιο HSW παράγει και τα δύο μοντέλα RAK. Το ένα σε στενή συνεργασία με την PATRIA, και πολωνικό Rosomak, με αρκετά νέα μοντέλα της Patria πλήρως σχεδιασμένα και στην Πολωνία. Το άλλο RAK είναι σε ερπέτες (tank tracks).

  Η Πολωνία πρόκειται να προμηθευτεί 96 οβιδοβόλα οχήματα των 120 χιλ

  Kαι τα Baobab (όχημα να στίσει ναρκοπέδιο)

  Και τώρα μόλις ανακοινόθυκε σύμβαση να παράγει οχήματα – εκτοξευτήρες για PAC-3 MSE, με το φορτηγό, όπως και τα Baobab, από την JELCZ, συνεργασία με γερμανική ΜΑΝ.

  Eνω το πιο σημαντικό για την HSW θα είναι το ΤΟΜΑ «Μπορσουκ» (BORSUK), με παραγγελίες 600-1000 σετ από το πολωνικό στρατό. Το οποίο όμως μόνο τώρα περνά τα κρατικά τεστ. Πέρας πολύ καλά την πισίνα, την λίμνη και ένα ωραίο ποτάμι, στης 8 Αυγούστου 2019 πέρασε για πρώτη φορά πολύ καλά και το ναρκοπέδιο (ήταν το πιο δύσκολο τεστ), δεν υπάρχουν προβλήματα με θωράκιση (ελαφριά ή heavy option). Eχει το Bushmaster IIS gun, με very high elevation range, να καταπολεμά άνετα και τα drones. Και τώρα περιμένει ακόμα απόφαση για το guided missile. Δεν τα βρήκαν με Rafael οικονομικός και με δικαιώματα αλλαγών στο σχέδιο. Τα οπτικά/ηλεκτρονικά έχει τέλειας ποιότητας, εγχώρια, από την PCO, τα ίδια και με άλλα τεθωρακισμένα στην Πολωνία including Leopard 2PL. Μαζική παραγωγή των Borsuk μάλλον από το φθινόπωρο 2021.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: