Το Βέλγιο πρόκειται να προμηθευτεί ελαφριά πολυβόλα Minimi 7,62 Mk3

[dropcap size=small]Η[/dropcap] Βελγική Κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο “για την αντικατάσταση και εκσυχρονισμό του αποθέματος όπλων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας” με την προμήθεια 242 ελαφριών πολυβόλων Minimi 7,62 Mk3 που κατασκευάζονται απο την FN Herstal, ανακοίνωσε την 26η Αυγούστου το Βελγικό υπουργείο Άμυνας.

Προμηθευόμενα στο πλαίσιο τετραετούς σύμβασης αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ (2,2 εκατ. δολάρια ΗΠΑ), τα νέα όπλα πρόκειται να αντικαταστήσουν τα γερασμένα γενικής χρήση πολυβόλα MAG M2 (FN MAG 60.20) που εισήλθαν σε υπηρεσία περίπου πριν από 40 χρόνια.

Το πολυβόλο Minimi 7,62 Mk3 τροφοδοτείται με το ίδιο φυσίγγιο 7,62X51mm NATO όπως και το MAG M2 όμως ζυγίζει 8,8 κιλά: 3 Κιλά λιγότερα από το όπλο που πρόκειται να αντικαταστήσει. Όπως επίσης είναι ελαφρύτερο και μεταφέρεται πιο εύκολα από το MAG M2, το Minimi 7,62 Mk3 είναι επίσης εξοπλισμένο με εξαρτήματα ραγών προτύπου NATO για την τοποθέτηση επιπρόσθετου εξοπλισμού όπως οπτικά, red-dot και λέιζερ σκοπευτικά, χειρολαβές και φακούς.

Σύμφωνα με το Βελγικό Υπ. Αμ. Το νέο πολυβόλο θα μεταφέρεται και χρησιμοποιείται από έναν και μοναδικό χειριστή αντί των δύο που απαιτούνταν για τον χειρισμό του MAG M2. Κάθε διμοιρία Πεζικού του Βελγικού Στρατού (30 στρατιώτες) θα εξοπλιστεί με τρία Minini Mk3 των 7,62mm.

Το νέο Minimi των 7,62mm μπορεί να ενταχθεί ομαλά στην υπηρεσία του Βελγικού Στρατού γιατί οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας χρησιμοποιούν ήδη το Minimi Μ2 (Standard) προτύπου NATO των 5,56X45mm και το Minimi M3 (Para).

Remigiusz Wilk

Απόδοση/Μετάφραση από το IHS Janes για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

12 Απαντήσεις

 1. Δύο παρατηρησούλες.
  α) το Minimi 7,62 Mk3 επιτρέπει την μείωση του στοιχείου σε ένα άτομο,όχι λόγω των τριών κιλών μείον,αλλά λογω καταργήσεως του τρίποδος.
  β) το Minimi 7,62 Mk3 παρουσιάζει την μισή περίπου αντοχή σε αθροιζόμενο αριθμό βολών,δηλαδή έχει την μισή ωφέλιμη ζωή ενός MAG.(και παρεμπιπτόντως,το ρωσσικό ΡΚΜ,ελάχιστα βαρύτερο από το Minimi 7,62 Mk3,έχει την ίδια διάρκεια ζωής με το MAG).

  1. Φίλε εν όπλοις…

   Μην “υιοθετείς” αβασάνιστα, ότι διαβάζεις ιδίως από την wiki και σε άλλα “site του χώρου”.

   α) Νούμερο 1 πλεονέκτημα είναι η μείωση του βάρους σε συνδυασμό με τις κατάλληλες θέσεις στήριξης κατά την χρήση του και ιδιαιτέρως, με την χρήση του κυτίου τροφοδοσίας(υπήρχε greek patent για το MAG αλλά…), που ουσιαστικά εξαλείφει την ανάγκη ύπαρξης του γεμιστή. Ο τρίποδας του MAG υπάρχει για το ΠΖ και πρωτίστως για έγκαιρα οργανωμένες αμυντικές τοποθεσίες…
   β) Τα δύο όπλα χρησιμοποιούν διαφορετικές κάννες και σε διαστάσεις και σε υλικό κατασκευής αλλά και η ποσότητα των αερίων είναι ανόμοια διότι η φιλοσοφία κατασκευής και χρήσης του FN Minimi 7,62 Mk3 δεν είναι η στατική του χρήση όπως του FN MAG.

   1. товарищ
    Τα χετικά με το βάρος το ΡΚΜ κυκλοφορούν ευρέως επί δεκαετίες,και τα περί της αντοχής του επίσης.
    Τα έχει επαναλάβει στο περιοδικό «Αμυντικά Θέματα» στην δεκαετία του ᾿90 και ὁ τότε πλωτάρχης Λ.Σ,ἄν θυμάμαι καλά,Ηλίας Σιωνίδης,μεταγενέστερα Αρχηγός του Σώματος,και διακεκριμένο μέλος του κοινού της «Προελάσεως».
    Δέν βκέπω τον λόγο να αγνοήσουμε μετρήσιμα μεγέθη,όπως το βάρος του ΡΚΜ,για να μήν θεωρηθεί ότι υιοθετούμε ακρίτως την βίκυ.
    Άλλωστε,το ΡΚΜ εντυπωσίασε τους νοτιοαφρικανούς,οἱ οποίοι το χρησιμοποίησηαν ὡς πρότυπο για την ανάπτυξη του δικού τους SS-77,μετέπειτα γνωστού ὡς Vector.
    Επίσης,οἱ ειδικές δυνάμεις διεθνώς χρησιμοποιούν το MAG (και παρόμοια όπλα) χωρίς τρίποδα,αλλά βεβαίως εκτιμούν το μικρό βάρος του οπλισμού γενικώς.
    Το Minimi Mk3 εξασφαλίζει τρίκα χιλιόγραμμα χαμωλώτερου βάρους,και κάποια εκατοστά μήκους,σύν την πρόσθια χειρολαβή,που όλα μαζί το κάνουν σαφώς πιό εύχρηστο από το MAG για καθήκοντα περιπολίας/καταδρομής.
    Αλλά ἄς είμαστε συγκρατημένοι ΚΑΙ απέναντι στο Minimi Mk3,όπως και γενικώς απέναντι σε νεωτερισμούς.

  2. Ανάλογες επισημάνσεις ήθελα να κάνω κι εγώ. Το Mk48 δημιουργήθηκε μετά από απαίτηση για αυτό που μερικοί περιγράφουν ως “assault machine gun”, δηλαδή ένα πιο ευέλικτο όπλο για υποστήριξη της ομάδας όπως το M249, αλλά σε μεγαλύτερο διαμέτρημα. Αυτό (σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχει την ταινία σε κουτί) καθιστούν το δεύτερο άτομο περιττό. Όλο αυτό όμως έχει φυσικά και αρνητικές επιπτώσεις, όπως την αδυναμία χρήσης σε στατικό ρόλο με τρίποδα (για το ρόλο που δημιουργήθηκε δεν είναι αδυναμία, αλλά όταν κοιτάς να αντικαταστήσεις τα MAG με αυτά, τότε μπορεί να είναι), και τη μειωμένη διάρκεια ζωής εξαρτημάτων σε σύγκριση με βαρύτερα όπλα.

   Ειδικά για το τελευταίο πάντως πιστεύω αξίζει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία, καθώς έχω ακούσει αναφορές ότι η διάρκεια ζωής του Mk48 είναι ακόμα μικρότερη απ’ότι υπολογιζόταν κι ότι η φθορά είναι τελικά αρκετά γρήγορη. Βέβαια αυτές είναι ελάχιστες, και εννοείται ότι έρχονται σε αντίθεση με το ξετίναγμα που έκανε η USSOCOM πριν το βάλουν σε υπηρεσία, οπότε δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Σε κάθε περίπτωση πάντως, απλά κρατάμε ότι το οπλικό σύστημα θέλει αρκετή παραπάνω υποστήριξη απ’ότι ένα καθαρόαιμο GPMG. Αν είναι να κοιτάξουν οι ελληνικές Ε.Δ. αυτή την κατηγορία των 7,62 “οπλοπολυβόλων”, καλό θα ήταν όντως να ερευνηθούν κι άλλες επιλογές, όπως το M60E6 (τους Δανούς τους άρεσε πάντως, και μπορεί να αρέσει και στη ΔΥΚ) , ή κάποιο εκσυγχρονισμένο PKM σε 7,62 NATO (τα οποία όμως πάλι φθείρονται πιο γρήγορα απ’ότι τα MAG).

 2. @друг
  TΟ FN Minimi 7,62 Mk3 είναι διαφορετικής φιλοσοφίας και κατασκευής από ότι το MAG και τα αντίστοιχα του.Δεν τίθεται λοιπόν θέμα σύγκρισης με αυτά.
  Είναι κάτι το οποίο γνωρίζεται πολύ καλά και ζητείται εδώ (όπως και πολλά άλλα μικρά…) και χρόνια αλλά που…Ουδέποτε απασχόλησε το PKM ή κάποιο άλλο.
  Φαντάζομαι να έγινα κατανοητός.

  1. @… δεν ξέρω ρώσικα…
   Τα Minimi, είται 5,56 είτε 7,62, απο τη σύλληψη τους είναι “Οπλοπολυβόλα”, δηλαδή αυτόματα “τυφέκια” σε επίπεδο Ομάδας/Δρίας. Ποτέ δεν είχαν σκοπό να είναι πολυβόλα Γενικής Χρήσης ούτε και σχεδιάστηκαν για τέτοιες αντοχές. Αν κάποιοι χειριστές επιχειρούν ή επιμένουν ή νομίζουν ότι είναι κατηγορίας MAG απλά σφάλλουν και χρησιμοποιούν το όπλο για κάτι για το οποίο δεν σχεδιάστηκε.
   Ως “οπλοπολυβόλα” τα Minimi χρησιμοποιούνται για παροχή αυτόματου πυρός υποστήριξης σε επίπεδο Ομάδας και Διμοιρίας και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον ρόλο των παρατεταμένων πυρών υποστήριξης ενός πολυβόλου γενικής χρήσης επιπέδου Διμοιρίας/Λόχου.
   Δηλαδή η τακτική χρησιμοποίηση τους είναι διαφορετική και για τον ρόλο που προορίζονται είναι πάρα πολύ καλά όπλα.
   Τώρα, για το PK και ΡΚΜ (και ΡΚΡ), είναι γενικώς παραδεκτό ότι αποτελεί ένα εξαιρετικό πολυβόλο γενικής χρήσης, στα νεότερα του μοντέλα σημαντικά πιο ελαφρύ από τα αντίστοιχα δυτικά (π.χ. κλασσικές εκδόσεις του MAG, όχι L κλπ). Αν δεν κάνω λάθος όμως, όταν πρόκειται να χρησιμποιηθεί ως κλασσικό πολυβόλο υποστήριξης σε επίπεδο Δρίας/Λόχου (κι όχι σε επίπεδο Ομάδας/ Δρίας) τότε διατήθεται μια βαρύτερη κάννη που το φέρνει κοντά στα επίπεδα βάρους των δυτικών. Γι αυτό το τελευταίο όμως πρέπει να το ψάξω καλύτερα

  2. @брат
   Γνωρίζω την διαφορετική φιλοσοφία,αλλά επισημαίνω ότι ἄν υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον για ελαφρύτερα πολυβόλα των 7,62,θα είχε ικανοποιηθεί από καιρό,και με όπλα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν και τυποποιημένη υπηρεσιακή χορήγηση για το πεζικό.
   Εννοώ βεβαίως,πρίν την εμφάνιση τoυ Minimi Mk-3,και του Mk-48.
   Γνωρίζω βεβαίως ότι το ΡΚΜ δέν απασχόλησε ποτέ,αφού υπήρχαν χιλιάδες διαθέσιμα από τα ανατολικογερμανικά αποθέματα,και ἄν υπήρχε ενδιαφέρον,δέν θα προβαλλόταν προσκόμματα.
   Οἱ απέναντι χούφτωσαν χιλιάδες τέτοια,και κάποια στιγμή εθεάθησαν και στα χέρια των Μπορντώ Μπερελιλέρ.

   1. Υπήρχε και υπάρχει ενδιαφέρον.Νομίζω πως το κατέστησα σαφές προηγουμένως.Δεν μπορώ να το διατυπώσω αλλιώς,για ευνόητους λόγους.
    Όπως εξ αρχής κατέστησα σαφές την απόκτηση του από την Δ.Ε.Ε. γιατί για το υπόλοιπό χάος, δεν έχει νόημα.
    Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει περίπτωση να αντικατασταθεί το MAG από κανένα άλλο (ούτε καν το Μ60 που είχε κάποτες η Μ.Υ.Κ.) παρά μόνο όταν η FN το παράξει πιο εύχρηστο και Light και δίχως να μειωθούν οι επιδόσεις του σε σχέση με το υπάρχον μοντέλο.

 3. Το Minimi MK3 ανήκει σε μια νέα υποκατηγορία ελαφρών πολυβόλων στα 7.62χιλ.
  Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ΄assault MGs΄΄΄όπως πχ το Μ60Ε6, το Pecheneg, HK 21E με το νεότερο μέλος το ΗΚ121/MG5 που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δύο διαμορφώσεις. Μια ελαφρά με ελαφρύτερη κάννη και με δίποδα/εμπρόσθια χειρολαβή και το ίδιο με βαρύτερη κάννη και κανονικό δίποδα σε ”βαριά΄΄ διαμόρφωση.
  Δεν προορίζονται για αντικάτάσταση των πολυβόλων γενικής χρήσης όπως τα PKM, MAG, MG3 αλλά αποκλειστικά για ρόλους υποστήριξης με πυρομαχικό των 7,62 ομάδων μάχης πεζικού.
  Επίσης άλλα προέρχονται από πολυβόλα γενικής χρήσης όπως Pexheneg και άλλα όπως το Μκ3 από ελαφρύτερα όπλα SAW όπως το Minimi.
  Αξίζει κανείς να διαβάσει σχετικά με το δανέζικο διαγωνισμό και τη σχετική επιλογή του Μ60Ε6.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.