Το Βιετνάμ ίσως ζητήσει P-3C Orion από τις ΗΠΑ. (Φωτ: Mike Head - Jetwashphotos/Flickr)

Το Βιετνάμ ίσως ζητήσει αεροσκάφη P-3C Orion από τις ΗΠΑ. (Φωτ: Mike Head – Jetwashphotos/Flickr)

Με την άρση του εμπάργκο προς το Βιετνάμ, η αμυντική βιομηχανία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) αναφέρει ότι το Ανόι επιζητεί τη βελτίωση των αεροπορικών και ναυτικών δυνατοτήτων ασφάλειας του με την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 μέσω του προγράμματος πλεονασματικού αμυντικού υλικού (EDA) και ανακατασκευασμένων αεροσκαφών ναυτική συνεργασίας P-3C Orion, οπλισμένα με τορπίλες.

Πηγή ανέφερε επίσης ότι το Βιετνάμ θα αιτηθεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) αμερικάνικής κατασκευής για αποστολές ναυτικής επιτήρησης, συλλογής πληροφοριών και αναγνώρισης (ISR).

Οι τορπίλες είχαν απαγορευθεί από το εμπάργκο, όμως τώρα οι βιετναμέζοι ζητούν το ίδιο πρόγραμμα P-3 που πούλησαν οι ΗΠΑ στην Ταϊβάν, δήλωσε η πηγή. Για τα F-16 του EDA, θέλουν την ίδια συμφωνία που προσέφερε η Κυβέρνηση του Ομπάμα στην Ινδονησία.

Ο Defence News έχει επίσης στην κατοχή του μια αδιαβάθμητη ενημερωτική έκθεση της Διοίκησης Ειρηνικού των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο “Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ – Σχέδιο Αμυντικής Συνεργασίας”, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ανόι “διαθέτει ένα τεράστιο πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους στόχους και τα συμφέροντα της πολιτικής των ΗΠΑ για την προώθηση της ενσωμάτωσης και την επικεντρωμένη πρόσβαση σε κρίσιμες περιοχές μέσα στη Βιετναμέζική αρχιτεκτονική ασφαλείας”.

Σε αυτές, περιλαμβάνεται η επίτευξη ετοιμότητας στον αεροπορικό και ναυτικό τομέα, η παροχή ναυτικής ασφάλειας από παραδοσιακές και μη παραδοσιακές απειλές ασφαλείας, η παροχή δυνατότητας αντιμετώπισης απειλών, η συμμετοχή σε περιφερειακό τμήμα άμεσης αντίδρασης και διεθνείς επιχειρήσεις διατήρησης ειρήνης, και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην κοινωνία των πολιτών από την κληρονομία του Πολέμου του Βιετνάμ.

“Ο Οργανισμός Συνεργασίας Ασφαλείας (SCO) είναι στελεχωμένος και έχει την ικανότητα παροχής εγχώριας υποστήριξης και συνεργασίας στα προγράμματα επέκτασης προμήθειας του πλεονασματικού υλικού… και να βοηθήσει το Βιετνάμ στην ανάπτυξη και διατήρηση επαγγελματικών Ενόπλων Δυνάμεων”, ανέφερε η έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση, η μελλοντική κατάσταση του Βιετνάμ περιλαμβάνει την επιβίωση του κομουνιστικού κόμματος με τη διατήρηση της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας, την επίτευξη ελευθερίας κινήσεων και την εξασφάλιση της κυριαρχίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), την αδέσμευτη πρόσβαση στις φυσικές πηγές και την παγκόσμια οικονομική αγορά.

Η Κίνα δοκιμάζει τις διεκδικήσεις της ΑΟΖ του Βιετνάμ με την εισβολή σε αυτήν με περιπολικά πλοία και επιθετική αλιεία από εμπορικά πλοία και τη εγκατάσταση, το 2014, μιας πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου με την ονομασία Haiyang Shiyou 981.

Οι επιδιώξεις του Βιετνάμ, σύμφωνα με την έκθεση, είναι η ενίσχυση της παρουσίας του στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας με ενισχύσεις για υποβρυχιακές επιχειρήσεις, ναυτικό αποκλεισμό αέρος-εδάφους, ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις (ASW), αντιπλοικές επιχειρήσεις (ASUW), έγκαιρη προειδοποίηση και διοίκηση και έλεγχο, επικοινωνία, υπολογιστές, πληροφορίες επιτήρησης και αναγνώρισης (C4ISR).

Κατά το παρελθόν το Βιετνάμ είχε προμηθευτεί πλεονασματικά υλικά από την πρώην Σοβιετική Ένωση και χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ, όμως “έχει αρχίσει να πλησιάζει της Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ισραήλ και άλλους.”

Στα θέματα ραντάρ, σύμφωνα με την έκθεση, οι Βιετναμέζοι προμηθεύονται ενα ραντάρ υψηλών συχνοτήτων από τις ΗΠΑ για 30 εκατομμύρια δολάρια. Είναι μέρος της συνολικής προσπαθείας να βελτιώσει τις ικανότητες έγκαιρης προειδοποίησης και ISR.

Η έκθεση αναλύει τις απαιτήσεις κάθε κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων του Βιετνάμ.

Για τον Στρατό, πρέπει να μετατοπιστεί από μια αμυντική δομή περιοχής, να διατηρήσει ένα κεντρικό ρόλο ως προασπιστής της εθνικής ακεραιότητας και να βελτιώσει την ικανότητα ανταπόκρισης στις φυσικές καταστροφές.

Η Πολεμική Αεροπορία πρέπει να βελτιώσει την έγκαιρη προειδοποίηση και αεροπορική ISR, να ενισχύσει την θαλάσσια απαγόρευση, να αναπτύξει ικανότητες απαγόρευσης πρόσβασης/περιοχής άρνησης και να ξεκινήσει την εκπαίδευση πιλότων.

Το Ναυτικό πρέπει να βελτιώσει την MDA, τα ηλεκτρονικά αντίμετρα, την αντιμετώπιση/παρεμβολή των ηλεκτρονικών αντιμέτρων, τις ηλεκτρονικές πληροφορίες, να επεκτείνει τις δυνατότητες ναυτικής επιβουλής τάξης και να αναπτύξει τον εξοπλισμό της ναυτικής αεροπορίας και να ενισχύσει τους ASW και ASUW.

Το κύριο όραμα της Πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ανόι είναι η προώθηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ως “ένα αξιόπιστο συνεργάτη για την αντιμετώπιση περιπλοκών, προνοητικών θεμάτων ασφαλείας”. Επίσης ευελπιστεί να δημιουργήσει στρατιωτικές σχέσεις έξω από το παραδοσιακό θέατρο της συνεργασίας διοικητικής υποστηρίξεως που περιλαμβάνουν τις πωλήσεις αμυντικού υλικού, την υποστήριξη, τις επισκευές ταξιδιού και στην επιστήμη και τεχνολογία.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι προτεραιότητες περιλαμβάνουν την “δημιουργία” βιώσιμων γραμμών προσπαθειών (LOE) και “συγχρονισμένες” επιχειρήσεις, δράσεις και δραστηριότητες (OAA), στην ενστάλαξη μια προγραμματικής συστηματοποιημένης προσέγγισης στην αμυντική συνεργασία και την επικέντρωση στις μη παραδοσιακές προσεγγίσεις ασφαλείας και ανθρωπιστικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τον Καρλ Θαηερ τον ομότιμο καθηγητή στην Ακαδημία Αμυντικής Δύναμης της Αυστραλίας, οι πωλήσεις μεγάλης αξίας μπορεί να είναι πολύ μακριά: “το Βιετνάμ δεν διαθέτει τον αμυντικό προϋπολογισμό για αυτές τις αγορές. Είναι πλήρως προσηλωμένο στην ένταξη έξι σύγχρονων υποβρυχίων κλάσης Kilo στο στόλο του”, και όλο το δίκτυο συντήρησης, επισκευής, επιμελείας και εργατικού δυναμικού είναι προσανατολισμένο στην εργασία με την Σοβιετική/Ρωσική τεχνολογία.

Ένα άλλο εμπόδιο για το Βιετνάμ είναι οτι το Ανόι θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τους ίδιους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν όλες οι άλλες χώρες όταν προσπαθούν να προμηθευτούν όπλα από τις ΗΠΑ, είπε ο Θαηερ, συμπεριλαμβανόμενων των ζητημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αυταρχική φύση της κυβέρνησης που είναι στην εξουσία.

Wendell Minnick

Απόδοση/Μετάφραση απο το Defence News.Com για την ”Προέλαση”.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: