Το Β’ Σώμα Στρατού κλείνει οριστικά στις 29 Νοεμβρίου

Tο διοικητήριο του Β΄ Σώματος Στρατού (Φωτ: kathemera.gr)

H 29 Νοεμβρίου είναι η τελευταία ημέρα ενεργού υπηρεσιακής «ζωής» του ιστορικού Β’ Σώματος Στρατού, που εδρεύει στη Βέροια, και σε ένα χρόνο θα συμπλήρωνε εκατό χρόνια ζωής.

Στη θέση του στη Βέροια η ενισχυμένη Ι Μεραρχία

Η αναστολή της λειτουργίας του Β’ΣΣ πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποιήσεως της Νέας Δομής Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού και θα είναι το δεύτερο στη σειρά Σώμα Στρατού, από τα τέσσερα υπάρχοντα συνολικά, που θα παύσει να υφίσταται με τη σημερινή μορφή, καθώς έχει ήδη προηγηθεί το Α’ΣΣ στην Κοζάνη, που έχει ήδη μεταπέσει σε σχηματισμό επιπέδου «Μεραρχίας» έχοντας ήδη διοικητή υποστράτηγο αντί του Αντιστρατήγου που είχε ως πέρσι. Η πληροφορία προέρχεται από πολύ υψηλά ιστάμενη πηγή του ΓΕΣ και, σύμφωνα πάντα με την ίδια, είναι «οριστική και αμετάκλητη».

Η ίδια πολύ υψηλή στρατιωτική πηγή υποστηρίζει ότι παρόλο που θα κλείσει το Β’ΣΣ στη Βέροια θα παραμείνει η επίσης ιστορική Ι Μεραρχία Πεζικού, της οποίας το επιτελείο θα αυξηθεί ελαφρώς, ώστε να έχει «υπό διοίκηση» τέσσερις επίλεκτες ταξιαρχίες, καθιστάμενη ουσιαστικά μία ενισχυμένη «Μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων», χωρίς να φέρει και την ονομασία αυτή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του parapolitika.gr  οι τέσσερις ταξιαρχίες θα είναι οι εξής:

* 1η Ταξιαρχία Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών, που εδρεύει στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης.

* 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, που εδρεύει στο Βόλο.

* 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία που εδρεύει στη Νέα Σάντα Κιλκίς.

* 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού, που εδρεύει στο Στεφανοβίκι Μαγνησίας.

Δηλαδή ό,τι πιο επίλεκτο διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός.

«Η αναδιοργάνωση πρέπει να γίνει και θα γίνει. Όταν στις παραγωγικές σχολές μπαίνουν 40% λιγότεροι σήμερα σε σχέση με το 2010, δεν μπορεί οι αντιστράτηγοι, οι υποστράτηγοι και οι ταξίαρχοι να διατηρούνται στον ίδιο επίπεδο. Κάποιες μονάδες και σχηματισμοί θα διαλυθούν, άλλες θα μετασχηματιστούν, άλλες θα μετασταθμεύσουν κ.λπ. Αλλά οι Ειδικές Δυνάμεις που ήταν υπό τις διαταγές του Β’ ΣΣ θα εξακολουθήσουν να έχουν ΕΝΑ ενιαίο φορέα. Την Ι Μεραρχία».

 

Λ.Σ.Μ.

parapolitika.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.