Ένα πείραμα πρόκλησης διεξήχθη στο Γκουιγιάνγκ της Κίνας για να διαπιστωθεί πόσο χρόνο θα χρειαζόταν για να εντοπιστεί και να συλληφθεί ένας δημοσιογράφος του BBC ο οποίος αναμίχθηκε τυχαία με τον γενικό πληθυσμό 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Αφού η αστυνομία έπιασε την εικόνα του και την έβαλε στη μαζική βάση δεδομένων αναγνώρισης προσώπου, η οποία περιέχει την εικόνα του προσώπου για κάθε κάτοικο του Γκουιγιάνγκ, ο δημοσιογράφος ξεκίνησε. Του έδωσαν ένα προβάδισμα καθώς αναμίχθηκε στους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης. Μετά ένα αίτημα υποβλήθηκε για την σύλληψή του στον υπολογιστή που ήταν εξοπλισμένος με το πιο πρόσφατο λογισμικό ασφαλείας Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ).

Το λογισμικό AI χτένισε μέσω εκατομμυρίων εικόνων από δεκάδες χιλιάδες κάμερες στο Γκουιγιάνγκ, που όλες μεταδόθηκαν πίσω στον κύριο υπολογιστή, ψάχνοντας για τον δημοσιογράφο. Τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά.

Χρειάστηκαν συνολικά 7 λεπτά πριν η αστυνομία τον συλλάβει με φυσικό τρόπο. Υποθέτοντας ότι χρειάστηκαν λίγα λεπτά για να συγκεντρωθεί η αστυνομία και να περπατήσει / να τρέξει στην τοποθεσία του, η πραγματική ταυτοποίηση θα μπορούσε να διαρκέσει μόλις δύο λεπτά. Ναι, μόλις δύο λεπτά για να βρεθεί ένας άνθρωπος σε μια πόλη 3,5 εκατομμυρίων!

Ο Yin Jun, εκτελεστικός διευθυντής με την εταιρεία κατασκευής κάμερας παρακολούθησης Dahua Technology, δήλωσε:

“Μπορούμε να ταιριάξουμε κάθε πρόσωπο με ένα δελτίο ταυτότητας και να εντοπίσουμε όλες τις κινήσεις σας μια εβδομάδα πίσω. Μπορούμε να ταιριάξουμε το πρόσωπό σας με το αυτοκίνητό σας, να σας ταιριάξουμε με τους συγγενείς σας και τους ανθρώπους με τους οποίους είστε σε επαφή. Με αρκετές κάμερες, μπορούμε να γνωρίζουμε ποιον συναντάτε συχνά.”

Το πείραμα στο Γκουιγιάνγκ θυμίζει εντυπωσιακά το ακριβώς παρόμοιο πείραμα εντοπισμού στην ανατριχιαστική ταινία ”The Circle” όπου όμως το πρόσωπο που κυνηγούσε το σύστημα σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να ξεφύγει από τις κάμερες.

Όμως, πόσο ”επιστημονική φαντασία” είναι τελικά αυτό;

Επί του παρόντος, η Κίνα έχει εγκαταστήσει 176 εκατομμύρια κάμερες παρακολούθησης σε εθνικό επίπεδο και σκοπεύει να τις κάνει 626 εκατομμύρια έως το 2020. Εφόσον η Κίνα έχει 1.3 δισεκατομμύρια πολίτες, θα υπάρχει τουλάχιστον μία κάμερα για κάθε 2 άτομα.

Πηγή: offtherecord.net.gr

About The Author

Θαυμάζω τους ανθρώπους που δεν αποφεύγουν τον πόνο, όταν αυτό απαιτηθεί. Τα F-5A παραλήφθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1965 και αποσύρθηκαν το 2001.

12 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Είδες οι «αναποτελεσματικοί υπάνθρωποι» απο την ανατολή (όπως τους χαρακτηρίζουν συχνά κάποιοι με διάφορες άλλες ονομασίες, με την ίδια όμως έννοια). ?

  Με την ευκαιρία και επειδή μιλάμε για Κίνα και τεχνολογία, εντελώς τυχαία φέτος κυριαρχούν και στην λίστα έξυπνων τηλεφώνων(σύμφωνα πάντα με αναφορές και παρουσιάσεις σε αξιόπιστα ευρωπαϊκά περιοδικά αυτού του χώρου), ξεπερνώντας πλέον και τους γνωστούς σε όλους μας κορυφαίους συναγωνιστές/ανταγωνιστές απο την Ασία και Αμερική. ?

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Με την πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση του ντε μαιζιέρε, μπήκαμε και εμείς σε αυτό το «ευχάριστο» Club του γυάλινου πολίτη. Μου αρέσει που τόσες δεκαετίες κατέκριναν τις κομουνιστικές χώρες για αυτές τις πρακτικές, ενώ οι δημοκράτες σήμερα έχουν καταντήσει χειρότεροι και απο εκείνους.

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    Ανακοίνωσε, ότι δεν βλέπει πρόβλημα στην χρήση τεχνολογίας που καταγράφει και αποθηκεύει «βιομετρικά στοιχεία» και μάλιστα όλων των πολιτών, χωρίς να υπάρχει πράγματικος λόγος(δεν μπορεί να είναι όλοι ύποπτοι για τρομοκρατία, η για συνεργασία με οργανώσεις που ασπάζονται/ασκούν το συγκεκριμένο «άθλημα»).

    Αυτός ο ηλίθιος και η παρέα του, πιστεύουν πραγματικά ότι αυτή θα μπορούσε να είναι μια λύση στο πρόβλημα το οποίο δημιούργησαν οι ίδιοι, με την ηλίθια εξωτερική και εσωτερική πολιτική που εφάρμοσαν(και συνεχίζουν). Έτσι με ένα αντιτρομοκρατικό «νόμο», ακυρώνουν ένα Σύνταγμα, το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις διαφημίζουν στους κινέζους για να τους κάνουν παρατηρήσεις και να διαμαρτύρονται σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    «De Maizière hat keine verfassungsrechtlichen Bedenken
    Datenschützer kritisieren das Projekt. «Wenn massenhaft Gesichter von unbescholtenen Bürgerinnen und Bürgern an Bahnhöfen gescannt werden, dann greift der Staat schwerwiegend in Grundrechte ein», erklärte der Deutsche Anwaltsverein. De Maizière hat keine verfassungsrechtlichen Bedenken. Wenn man nach Terroristen und Schwerverbrechern fahndet, hält er die neue Technik für notwendig.»

    https://rtlnext.rtl.de/cms/trotz-heftiger-kritik-test-zur-gesichtserkennung-in-berlin-wird-verlaengert-4136574.html

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Ἄς τα έλεγε και στην Γαλλία αυτά.(τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα)

   • Gunslinger32

    @ΑΧΕΡΩΝ

    Αν και δεν είναι μια άγνωστη εμπειρία για τους Γάλλους, δεν τα πήγαν και καλύτερα απο επιθέσεις ισλαμιστών στο κοντινό παρελθόν.

    Πιστεύουν ακόμα το « liberté, égalité, fraternité» άραγε; ?

    Η τρομοκρατία δεν είναι άγνωστο φαινόμενο στην Ευρώπη, εφόσον υπήρξε και μια RAF και μια IRA (η ένα τσακάλι) που αλώνιζαν στο παρελθόν(στην Γερμανία έδρασαν και οι δυο ομάδες). Εκείνη την εποχή παρά που δεν είχαν τα τεχνικά μέσα παρακολούθησης, είχαν προφανώς ικανά άτομα στην αντιτρομοκρατική. Σήμερα ένας ντε μαιζιέρε θέλει να μας πει ότι δεν γίνεται χωρίς την απόλυτη παρακολούθηση. Για πόσο χαζούς μας περνάνε άραγε αυτοί οι μπαγλαμάδες, που στήνονται στις κάμερες για να εκτοξεύσουν αυτές τις σαχλαμάρες;

    Als der Terror nach Hannover kam
    http://t.haz.de/Hannover/Aus-der-Stadt/Uebersicht/Als-der-Terror-nach-Hannover-kam

    http://ira.historify.de/#/chapter/3/page/4

    Am 2. Juli tötete ein Kommando in Hannover den Corporal Steven Smith, 31, vor seiner Haustür mit einer unterm Auto versteckten Bombe. Seine Frau und seine vier kleinen Kinder wurden verletzt; die Trümmer der Bombe flogen über hundert Meter weit, nur durch Zufall blieben Passanten unverletzt.

    http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-13492994.html

    (An diesem Abend hatte ich Gelegenheit mich Persöhnlich und aus der Nähe, von der Effektivität irischer bombenbaukunst zu überzeugen, es war wohl Glück das ich zum Zeitpunkt der Explosion nicht an dem Fahrzeug des Engländers vorbeifuhr).

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Ἡ διαφορά είναι στην νοοτροπία του κοινού.
    Ὁ Γάλλος πιστεύει περισσότερο στην ελευθερία,(Liberté toujours) και ὁ Γερμανός περισσότερο στην τάξη (Ordnung muss sein).

 2. Theognostos

  ετσι ειναι σε απολυταρχικά καθεστώτα….και υποτίθεται οτι ειναι αυτο καλο ο μεγαλος αδελφος να γνωριζει τα πάντα όλοι οι πολίτες φακελωμένοι αλλα ναι…..μόνον εαν αντιδράσουν εναντίον της απολυταρχικης κυβερνήσεως τότε …βγάζουν τα αποθυμενα απο τούς υπολογιστές…αίσχος…αναγνωριση προσωπου οφλαλμου φωνης …κτλ…

  εδω το 2009 στο σκριπς ινστιτουτον μου ανέφεραν καυχημα οτι μέχρι το 2012 θά έχουν κάνει πληρη γεωγράφηση του DNA και θα έχουν στα αρχεία τους καθε ανθρωπου πάνω στον πλανητη γη η απλη ερώτηση λοιπον γιατι ολη.αυτη η προσπάθεια δίγουρα οχιγιατο καλο της ανθρωποτητος

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Δυστυχώς για εμάς αυτή η πρακτική εφαρμόζεται και στα δικά μας μέρη με τα διάφορα εξελιγμένα μέσα που ανέπτυξαν, και δεν περιορίζεται πλέον στα κράτη με απολυταρχικά καθεστώτα. Στις ΗΠΑ απο το 2001 που πέρασε ο νόμος «PATRIOT Act» του George Walker έγινε σύμφωνα με στατιστικές συχνή πρακτική, να βλέπουν ακόμα και τα ματιά του NRO στο διάστημα περισσότερο πρως τα μέσα αντί προς τα έξω. Οι υποκλοπές συνομιλιών εμέιλ (και άλλων υπηρεσιών instand Messaging) πολιτών στις ΗΠΑ έχουν φτάσει στα 3 δισεκατομμύρια ετησίως(δηλαδή 9 ανά άτομο σε σχέση με τον επίσημο καταγεγραμμένο πληθυσμό των ΗΠΑ, στο περίπου), αυτό σύμφωνα με ειδικούς είναι με απόσταση ο μεγαλύτερος αριθμός υποκλοπών στον κόσμο, και δεν συμπεριλαμβάνει τις περιπτώσεις υποκλοπών ξένων επισκεπτών στις ΗΠΑ. Επίσης αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας στα αεροδρόμια των ΗΠΑ, ειδικά στις αφήξεις απο το εξωτερικό. Είναι να τρελαίνεσαι, ούτε η Cheka του Felix Dzerzhinsky να ήταν το Dept HS, ακόμα και αυτή την έχουν ξεπεράσει κατά πολύ οι δημοκρατίες (γιαλαντζί) της εποχής μας.

   Απάντηση
   • Theognostos

    @gunslinger32

    δίνουν πρόβλημα βλεπε τρομοκρατία δίνουν και τήν λύση…..ολα οπως ειναι γραμμένα και στον πλάτωνα εχεουν καταντήσει οι ιδιοι οι άνθρωποι νά ζητούν τα καθεστώτα

   • Gunslinger32

    Ο κόσμος(δηλαδή οι μάζες) στην δύση ζητάει καθεστώτα επειδή δεν ξέρει τι του γίνεται(και τι πραγματικά είναι αυτό που ζητάει για να αισθάνεται ασφαλής, επειδή ο φόβος πουλάει) και επειδή (αρκετοί) σαν απλοί καταναλωτές (που επιλέγουν να είναι), πιστεύουν εύκολα ότι τους σερβίρουν στα συστημικά μέσα ενημέρωσης(χειραγώγησης μάλλον ταιριάζει περισσότερο στην περίπτωση), επειδή είναι αυτό που δεν τους χαλάει την διάθεση και δεν δημιουργεί δυσφορία και άγχος.

    Πολλοί αρνούνται (κυριολεκτικά) με πείσμα να δουν τα πράγματα όπως είναι, επειδή δεν θέλουν να αναγνωρίσουν αυτή την νέα πραγματικότητα.

    Έτσι δουλεύει απο ότι έχω καταλάβει και με τα οπλικά συστήματα, όσο περισσότεροι φόβοι τόσο μεγαλύτερες παραγγελίες. Αν για παράδειγμα δεν υπήρχε η αιώνια διαμάχη μας με τους γείτονες στα ανατολικά, οι παραγωγοί όπλων δεν θα έβγαζαν ούτε Cent απο και τις δυο πλευρές, αν δεν υπήρξε ο «δράκος» Σαντάμ και οι διαμάχες μεταξύ των Αράβων στην αραβική χερσόνησος τα ίδια και εκεί. Αλλά όπως είδαμε, ο φόβος απο έναν νέο Σαντάμ ανεβάζει τα έξοδα για αγορές όπλων στην περιοχή σε πρωτόγνωρα ύψη.

    Έτσι σκέφτηκαν μια ωραία ημέρα, ότι αν ο ευρωπαίος και αμερικανός πολίτης δεν θέλουν να παραιτηθούν απο τις ελευθερίες που τους παρέχει ένα δημοκρατικό σύστημα χωρίς λόγο, ας δημιουργήσουμε μια απειλή για να έχουν λόγο να ζητάνε απο μόνοι τους περισσότερη «φύλαξη». ?

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: