Το δεύτερο “καμπανάκι” από την αστοχία πυροβόλου στον ΤΡΟΥΠΑΚΗ (Ρ23)

©Πολεμικό Ναυτικό - Φωτογραφία αρχείου | ΤΠΚ ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, τις πρωινές ώρες της 11ης Δεκεμβρίου, κατά την διάρκεια εκτέλεσης πυρών επιφανείας στο πλαίσιο επιχειρησιακής εκπαίδευσης μονάδων του Αρχηγείου Στόλου, παρουσιάσθηκε ανωμαλία οπλισμού στο ΤΠΚ ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ (Ρ23) με αποτέλεσμα την απώλεια της κάννης του πυροβόλου 72 τύπου OTO-Melara 76/62. Από την ανωτέρω ανωμαλία προκλήθηκε ελαφρύς τραυματισμός ενός μέλους του πληρώματος και το πλοίο επανέπλευσε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας για περαιτέρω διερεύνηση των αιτιών.

Ο προσδιορισμός της αστοχίας στο πυροβόλο 72, σημαίνει ότι πρόκειται για το πρυμναίο πυροβόλο που φέρει η ΤΠΚ. Ο αριθμός 7 υποδεικνύει το πρώτο νούμερο του διαμετρήματος (72 χλστ.) και ο αριθμός 2 σημαίνει ότι πρόκειται για το δεύτερο πυροβόλο του αυτού διαμετρήματος που φέρει το πλοίο (το πρώτο είναι στην πλώρη και το δεύτερο στην πρύμνη). Το πυροβόλο 71, είναι το πρωραίο.

Δεδομένου ότι η λειτουργία του πυροβόλου OTO-Melara 76/62 είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, είναι σαφές ότι πρόκειται για τεχνική αστοχία, η οποία παραπέμπει στις διαδικασίες συντηρήσεως των πυροβόλων του τύπου από το ανάλογο συνεργείο στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Επειδή ίδιο περιστατικό είχε συμβεί προ αρκετών μηνών, με πυροβόλο ιδίου τύπου σε άλλο πολεμικό -ευτυχώς δίχως τραυματισμό προσωπικού- εγείρεται θέμα προβληματισμού για την ηγεσία, η οποία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.