Το Δ’ΣΣ θα αποκτήσει 29 μηχανήματα Μηχανικού μέσω ΕΣΠΑ

Εργασίες Μηχανικού στον Άγιο Ευστράτιο. (ΓΕΣ)

Ένας προωθητής γαιών, δύο ισοπεδωτές γαιών, δύο φορτωτές γαιών, ένας εκσκαφέας τάφρων, δύο εκσκαφείς τάφρων με μακρύ βραχίονα, τέσσερις φορτωτές-εκσκαφείς, οκτώ ανατρεπόμενα οχήματα, πέντε ρυμουλκά οχήματα μεταφοράς μηχανημάτων ΜΧ και τέσσερα πολυμηχανήματα μικρού μεγέθους τύπου bobcat. Τα παραπάνω 29 μηχανήματα συνολικού προϋπολογισμού 6.000.000 ευρώ θα παραλάβει ο Στρατός στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μετά την απόφαση του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου να εντάξει την προμήθεια του εν λόγω εξοπλισμού στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

Πρόκειται για την πράξη «Προμήθεια Εξοπλισμού Πρόληψης και Διαχείρισης Κινδύνων και Καταστροφών όπως οι Πυρκαγιές και οι Πλημμύρες» στον Άξονα Προτεραιότητας «Βελτίωση της ελκυστικότητας της Περιφέρειας ως τόπου εγκατάστασης επιχειρήσεων και ατόμων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία Θράκη.

Η συγκεκριμένη δράση αφορά σε προμήθεια μηχανημάτων κυρίως γεωτεχνικών έργων, που θα φυλάσσονται σε στρατιωτικές Μονάδες της ΑΜΘ και θα μπορούν να επέμβουν άμεσα, για την αντιμετώπιση ή/και πρόληψη φυσικών καταστροφών ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης καθώς και αποκατάσταση ζημιών. Τα υπόψη μηχανήματα αποτελούνται από διαφορετικούς τύπους, με σκοπό την πλήρη κάλυψη απαιτήσεων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Συγκεκριμένα, ανά τύπο μηχανήματος υφίστανται τα εξής βασικά, τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά:

Προωθητής Γαιών: Αποτελεί το βασικό μέσο για την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών σε ορεινές και δασικές περιοχές. Ενδείκνυται η χρήση του για δημιουργία προστατευτικών αναχωμάτων για διοχέτευση πλημμυρικών ροών. Δύναται να κατασκευάσει ή να καθαρίσει τάφρους και ρέματα καθώς και να απομακρύνει ερείπια κτιρίων.

Ισοπεδωτής Γαιών: Για συντήρηση – αποκατάσταση αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμό αγροτικών δρόμων, κατασκευή υδατοφρακτών και αναχωμάτων, απομάκρυνση φερτών υλικών και αποχιονίσεις.

Φορτωτής Γαιών: Για φόρτωση κάθε είδους υλικού σε οχήματα για την μεταφορά ή απομάκρυνσή τους. Έχει δυνατότητες κατασκευής – συντήρησης αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμού ρεμάτων και οδών και εκτέλεσης αποχιονίσεων. Επιπρόσθετα, δύναται να συνδράμει σε εργασίες καθαρισμού και κατεδαφίσεων μετά από σεισμούς ή άλλη φυσική καταστροφή.

Εκσκαφές Τάφρων: Αποτελεί το πλέον κατάλληλο μέσο για τον καθαρισμό ρεμάτων και τη δημιουργία τάφρων για τη διοχέτευση υδάτων. Εκτελεί εργασίες εκσκαφής και φόρτωσης αδρανών υλικών για τη μεταφορά τους προς χρήση σε άλλη περιοχή. Δύναται να κατεδαφίσει κατεστραμμένα κτίρια και με κατάλληλο εξάρτημα να θραύσει πλάκες και οδούς σκυροδέματος, επιτρέποντας εν συνεχεία την απομάκρυνσή τους.

Εκσκαφέας τάφρων με μακρύ βραχίονα: Αποτελεί το πλέον κατάλληλο μέσο για τον καθαρισμό ρεμάτων σε μεγάλη έκταση.

Φορτωτής-Εκσκαφέας: Συνδυάζει τα χαρακτηριστικά των δύο προαναφερομένων μηχανημάτων, με μικρότερες όμως δυνατότητες, λόγω του μεγέθους του. Ο συνδυασμός εκσκαφέα και φορτωτή, η ευελιξία του και εκ του γεγονότος ότι είναι τροχοφόρος, του επιτρέπει να ενεργεί αποτελεσματικά μέσα σε αστικό-ημιαστικό περιβάλλον.

Ανατρεπόμενο Όχημα: Παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς αδρανών υλικών από και προς το σημείο εκτέλεσης του έργου καθώς και την απομάκρυνση φερτών υλικών μετά από πλημμύρες ή ερειπίων και λοιπών αδρανών υλικών, μετά από κάθε τύπου καταστροφή. Δύναται επίσης να μεταφέρει υλικό παντός τύπου.

Ρυμουλκό όχημα, μεταφοράς μηχανημάτων: Αποτελεί το όχημα το οποίο μεταφέρει με ασφάλεια και ταχύτητα όλα τα προαναφερόμενα μηχανήματα έργου. Επιπλέον δύναται να χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά υλικών για παροχή βοήθειας σε πληγέντες (κοντέινερ για στέγαση, σκηνικό υλικό κτλ).

Πολυμηχάνημα μικρού μεγέθους τύπου bobcat: Για χρήση σε αστικό περιβάλλον, όπου λόγω του μικρού μεγέθους τους επιτρέπουν την επέμβαση σε δύσκολα σημεία.

Πέρα από την κάλυψη αναγκών του Στρατού, τα μηχανήματα αυτά (εκσκαφείς, φορτωτές, γκρέιντερ κλπ.) θα συμβάλουν στην αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση της Περιφέρειας καθώς σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών όπως πυρκαγιές και πλημμύρες.

Πηγή: xronos.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

 1. Γενικά είναι μια έξυπνη κίνηση, που θα βελτιώσει τον ηλικιακό μέσο όρο των μηχανημάτων ΜΧ, χωρίς κόστος.. Σημαντική και βασικότατη ερώτηση: Τι μηχανήματα θα πάρουν; Θα μπορούν να είναι η ευκολη η υποστηρίξη σε ανταλλακτικά ή συντήρηση τους; Ελπίζω οχί κάποιο εξωτικό όπως το 2003 που εισήλθαν σε υπηρεσία για παράδειγμα ο προωθητής γαιών Fiat kobelko (hitachi)….Ενημερωτικά, το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ δεν θα περιοριστεί μόνο στην περιφέρεια ΑΜ-Θ. Σιγουρα, ανάλογη κίνηση θα γίνει και με την περιφέρεια ΑΤΤΙΚΗΣ και Κ. Μακεδονίας.

 2. Αυτα βεβαια δεν ειναι μηχανηματα Μηχανικου (δλδ για Στρατο), αλλα απο το τιποτα καλη και η Παναγιωταινα λενε. Απο την στιγμη που μπαινουνε σε ΕΣΠΑ, υγεια.

  1. ….του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου να εντάξει την προμήθεια του εν λόγω εξοπλισμού στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

   Το εσπα κανονικά δε παει σε αμυντικούς εξοπλισμους και δεν εντάσσονται σε στρατιωτικες μονάδες ,μονο σε αυτο που γενικα ας πουμε λεμε πολιτική προστασια,
   Αν βρεθεί μια καπάτσα χώρα της ΕΕ και το αντιληφθεί το ΔΕΕ ή ΔΕΚ μας περιμένει…..αλλά η πουσ….α, κρύβεται νομίζω στο…… Η συγκεκριμένη δράση αφορά σε προμήθεια μηχανημάτων κυρίως γεωτεχνικών έργων, που θα φυλάσσονται σε στρατιωτικές Μονάδες της ΑΜΘ…..δηλαδή σαν να λεει δεν εχω εμπιστοσυνη και καλά στη περιφέρεια και τα φυλάττω εκεί, αλλά υπάρχει και θέμα με το από που θα προέρχεται το προσωπικό που θα τα χειρίζεται.
   και για να μη ξεχνιόμαστε ,επιτελους ηρθε το μηχανικό μάχης και χωρις ερανο ή ανοιγμα λογαριασμών…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.