Το Ηνωμένο Βασίλειο δίνει στη δημοσιότητα κρυφά έγγραφα, με κωδικούς του Δευτέρου Παγκoσμίου Πολέμου

alan turing
Ένας ανακατασκευασμένος υπολογιστής “σπασίματος” κωδικών στο Bletchley Park που σχεδιάστηκε από τον Alan Turing (Φωτογραφία: guardian.co.uk – Rui Vieira / PA)

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι θα κυκλοφορήσει δυο έγγραφα σχετικά με την θεωρία του “σπασίματος” κωδικών του πρωτοπόρου Alan Turing

Πιστεύεται ότι ο Tuning έγραψε τα έγγραφα κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς εργαζόταν στο Βρετανικό κέντρο αποκωδικοποίησης στο Bletchley Park, στο “σπάσιμο” του κωδικού του Γερμανικού Enigma.

Το γεγονός ότι τα έγγραφα ήταν κρυμμένα τόσο καιρό “δείχνει πόσο σημαντικά είναι για εμάς” δηλώνει ένας μαθηματικός από το GCHQ, το αρχηγείο επικοινωνιών της Βρετανικής κυβέρνησης.

Το BBC ανέφερε ότι τα έγγραφα, το ένα με τίτλο “Οι Εφαρμογές των Πιθανοτήτων Κωδικοποίησης”, το άλλο “Το Βιβλίο των Στατιστικών Επαναλήψεων”, πραγματεύονται μαθηματικές προσεγγίσεις στο “σπάσιμο” των κωδικών.

Η δημοσίευση των εγγράφων, που είναι πλέον διαθέσιμα στο κοινό στο National Archives στο Key Wst του Λονδίνου, έρχεται εν μέσω εορτασμών με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των εκατό χρόνων από την γέννηση του Turing.

Ο Tuning ανέπτυξε μια σειρά από έργα καθώς ήταν στο Bletchley Park, συμπεριλαμβανομένου και ενός ασφαλούς συστήματος ομιλίας που ονομαζότανε Delilah, το οποίο αποκρυπτογραφούσε την ηχητική επικοινωνία με παρόμοιο τρόπο όπως η αναπηδούσα συχνότητα των ασυρμάτων TRC 9200 που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός.

Η επανακατασκευή του συστήματος γίνεται στο Bletchley από μία ομάδα της οποίας ηγείται εθελοντικά ο John Harper, ο οποίος δήλωσε « Ο Alan Turing είχε λαμπρές ιδέες, πολύ μπροστά από την εποχή τους, που ήταν τρομερά σημαντικές για το μέλλον του κόσμου.»

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.