Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει τα F-35 να είναι πίο οικονομικά απο τα αεροπλανοφόρα

F-35 C
Η πρώτη απογείωση του F-35 με καταπέλτη, τον Σεπτέμβριο του 2011. (Φωτογραφία: Lockheed Martin)

Όπως έγραψε ο ιστότοπος Defence Update (1/2) το Βρετανικό υπουργείο άμυνας (MOD) αξιολογεί τις δύο εκδόσεις του F-35 – το F-35 σύντομης απογείωσης κάθετης προσγείωσης (STOVL) και το F-35C την έκδοση αεροπλανοφόρου (CV) για τα νέα αεροπλανοφόρα του. Αρχικά το Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε το F-35B, αλλά με την έκθεση “Αναθεώρηση Στρατηγικής Άμυνας 2010” (SDSR) του MOD, προγραμματίστηκε να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις της ανάπτυξης και αύξησης του κόστους, με την υιοθέτηση της έκδοσης F-35C που αναπτύχθηκε για το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, η οποία θεωρήθηκε μακροπρόθεσμα η πιο αξιόπιστη λύση.

Φαίνεται όμως ότι το μειονέκτημα του STOVL σημαίνει μεγαλύτερο κόστος και νέο χρονοδιάγραμμα δοκιμών. Μια διαρρυθμισμένη επιχειρησιακή αναφορά από το MOD, που έχει διαρρεύσει απο την Daily Telegraph, ρίχνει σκιές στην ικανότητα του F-35B να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις που έχουν καθοριστεί απο το στρατό, σχετικά με το αριθμό των αεροσκαφών που έχει σχεδιαστεί να συμμετέχουν στην σχετική διαδικασία. Το έγγραφο αναφέρει ότι, προκειμένου να ικανοποιηθούν το σύνολο των επιχειρησιακών απαιτήσεων που ζητούσε το MOD, οι οποίες είναι 97 αεροσκάφη F-35C, το MOD θα πρέπει να αγοράσει 136 F-35B STOVL με επιπλέον κόστος 2,4 δις λίρες Αγγλίας. Παρόλα αυτά ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντειβιντ Κάμερον αναμένεται να στηρίξει την αλλαγή στην έκδοση STOVL.

Μεταξύ των αποστολών που πρόκειται να υποστηρίξουν τα αεροσκάφη των αεροπλανοφόρων, είναι οι επιχειρήσεις υποστήριξης σε περιοχές της γης όπως το Αφγανιστάν, ή αποστολές μεγάλων αποστάσεων όπως τα Φωκλαντ και υπέργειες αποστολές για την προστασία των Βρετανικών συμφερόντων στην Αραβική Χερσόνησο και την Αφρική. Στα περισσότερα από αυτά τα ενδεχόμενα, η απόσταση που πρέπει να διανυθεί θα περιορίσει σημαντικά την αντοχή μιας αποστολής μαχητικού STOVL, του οποίου οι δεξαμενές καυσίμων είναι σημαντικά περιορισμένες ώστε να εξοικονομηθεί χώρος για την εγκατάσταση του συστήματος κάθετης από-προσγείωσης.

F-35 BK1
Η πρώτη πτήση του F-35 του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστό και ώς Bk-1, τον Απρίλιο του 2012. Το Bk-1 είναι επίσης το πρώτο διεθνές F-35. (Φωτογραφία: Lockheed Martin)

Η έκδοση CV διαθέτει επιπλέον δεξαμενές καυσίμων σε αυτό τον άδειο χώρο. Επιπλέον, η έκδοση STOVL χρειάζεται περισσότερα καύσιμα για να υποστηρίξει το σύστημα κάθετης προσγείωσης. Σύμφωνα με την επιχειρησιακή μελέτη που εκδόθηκε απο το “Τεχνικό Εργαστήριο Τεχνικής Ανάλυσης” (DSTL), το F-35B θα μπορούσε να πετάξει περίπου 20 λεπτά για ένα στόχο σε απόσταση 300 ναυτικών μιλίων μακριά από το αεροπλανοφόρο, σε σύγκριση με τα 80 λεπτά του συμβατικού F-35C.

H κατασκευή του αεροπλανοφόρου “Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ” πρέπει να ταιριάζει με την επιλογή του αεροσκάφους από το MOD -προστατεύοντας την επιφάνεια του καταστρώματος από τις υψηλές θερμοκρασίες, που δημιουργούνται από τις δίνες αερίων του συστήματος κάθετης από-προσγείωσης, ή προσθέτοντας καταπέλτες και καλώδιο ανάσχεσης και μεγαλύτερο κατάστρωμα για να υποστηριχθεί η απογείωση με καταπέλτη, το οποίο θα πρέπει να υποστηρίζει και το Γαλλικό Rafale για κοινές θαλασσιές αποστολές. Επίσης η επιλογή του F-35C κρύβει επιπλέον κόστος.

Ο καταπέλτης και το καλώδιο ανάσχεσης δεν είχαν συμπεριληφθεί στον αρχικό σχεδιασμό των δύο αεροπλανοφόρων. Το MOD υπολογίζει ότι η μετατροπή των αεροπλανοφόρων θα κοστίσει μέχρι και 2 δις λίρες. Όπως αναφέρει η έκθεση SDSR, ο ΜOD, ισχυρίζεται οτι δεν μπορεί να υποστηρίξει αυτές τις αυξανόμενες δαπάνες στα πλαίσια του τρέχοντος προϋπολογισμού και τα προγράμματα λιτότητας

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.