Το Ιράκ προμηθεύεται 175 άρματα μάχης M1A1 Abrams και 1000 οχήματα M1151A1 HMMWV

Άρμα μάχης M1A2 Abrams των ΗΠΑ. (© Jeff DeRosa via primeportal.net)

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) ενέκρινε την  προμήθεια αρμάτων μάχης M1A1, θωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων και σχετικού εξοπλισμού, ανταλλακτικών και υλικοτεχνικής υποστήριξης στο Ιράκ δια μέσου του προγράμματος Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού (FMS).
Η συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε την 19η Δεκεμβρίου απο την Υπηρεσία Συνεργασίας Ασφαλείας του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (DSCA) είναι συνολικής αξίας 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Κυβέρνηση του Ιράκ έχει ζητήσει την προμήθεια:

 • 175 αρμάτων μάχης M1A1 Abrams,
 • 15 βελτιωμένα τεθωρακισμένα οχήματα περισυλλογής M88A2,
 • 175 πολυβόλα M2 διαμετρήματος 0.50 in,
 • 350 πολυβόλα M240 των 7,62mm,
 • 10 πολυβόλα BR M2 ΗΒ διαμετρήματος 0.50in,
 • 10000 βλήματα M831A1 των 120mm υψηλής εκρηξιμότητας-αντιαρματικά (HEAT),
 • 25000 βλήματα M865 TPCSDS-T των 120mm,
 • 10000 βλήματα M830A1, πολλαπλών χρήσεων αντι-αρματικά των 120mm,
 • 190 εποχούμενους ασυρμάτους μεγάλων αποστάσεων AN/VRC-92,
 • 700 οχήματα διοικητικής υποστήριξης γενικής χρήσης M1028,πομποδέκτες RT-1702G, την εγκατάσταση τους, πυρομαχικά, εξομοιωτές, εξοπλισμό επικοινωνιών, υποστηρικτικό εξοπλισμό, καύσιμα, μεταφορά, ανταλλακτικά και εξαρτήματα, σημεία επισκευών, Ομάδες Διασφάλισης Ποιότητας, ειδικά εργαλεία και εξοπλισμό δοκιμών, εκπαίδευση προσωπικού και εκπαιδευτικό εξοπλισμό, βιβλιογραφία και τεχνικά εγχειρίδια, υπηρεσίες τεχνικής, μηχανικής και υλικής υποστήριξης από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ και των υπεργολάβο.

Η Κυβέρνηση του Ιράκ έχει ζητήσει επίσης την προμήθεια 1000 θωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα υψηλής κινητικότητας πολλαπλών χρήσεων M1151A1 (HMMWV),
1000 πολυβόλα M2 των 0.50in και
1000 εκτοξευτές βομβίδων Mk-19 των 40mm με γενικής χρήσης έστορες, ασύρματους πολιτικού τύπου, επικοινωνιακό εξοπλισμό, ανταλλακτικά και εξαρτήματα, βιβλιογραφία και τεχνικά εγχειρίδια, συλλογές εργαλείων και δοκιμαστικό εξοπλισμό, εκπαίδευση προσωπικού και εκπαιδευτικό εξοπλισμό.
Η συνολική αξία της προμήθειας ανέρχεται στα 579 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με την DSCA, οι δύο προμήθειες θα «συνεισφέρουν στην εξωτερική πολιτική και εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ» και επίσης υποστηρίζει ευθέως την Ιρακινή Κυβέρνησης και υπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών του Ιράκ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της διαδικασίας ολοκλήρωσης της σύμβασης για τα άρματα Abrams και των υπόλοιπων οπλικών συστημάτων, στο Ιράκ πρόκειται να μεταβούν πέντε εκπρόσωποι της κυβέρνησης των ΗΠΑ και εκατό άτομα ως εκπρόσωποι των υπεργολάβων «για μία περίοδο έως πέντε ετών για την παράδοση, το συστηματικό έλεγχο, τον προγραμματισμό της υποστήριξης και την εκπαίδευση».

Η συμφωνία για τα HMMWV δεν θα χρειαστεί προσωπικό των ΗΠΑ.
Η DSCA διαβεβαίωσε πως η παροχή όπλων από τις ΗΠΑ δεν θα επηρεάσει την βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή, αλλά θα επιτρέψει τον καλύτερο εξοπλισμό του Ιρακινού Στρατού.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

7 Απαντήσεις

 1. Ειναι το συνολο της παραγγελιας, οποτε η τιμη των αρματων θα ειναι μικροτερη. Δεν εχεις αδικο ομως και παλι ακριβα τα περνουν. Ισως παιξει και καμια αναβαθμηση…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.