Το Ιράν παρουσίασε τα άρματα μάχης Zolfaqar-3 και Samsam-1 (φωτογραφίες)

O Αρχηγός των Γενικού Επιτελείο Στρατού ταξίαρχος Ahmad Reza Pourdastan, κατά τη διάρκεια τελετής, που έλαβε μέρος στο κέντρο ερευνών του ιρανικού στρατού στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε την μαζική παραγωγή δύο νέων αρμάτων. Τα άρματα τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε στρατιωτικές παρελάσεις τα προηγούμενα χρόνια αναμένονται να παραδοθούν σύντομα στις μάχιμες μονάδες.

Το ιρανικό άρμα Zolfguar-3 (Πηγή: uskowioniran)

Το πρώτο άρμα μάχης, το διάσημο ιρανικό Zulfaqhar-3 (κωδικό όνομα Z-3), παρουσιάζει μικρές διαφορές από τα μοντέλα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των ετήσιων δημόσιων παρελάσεων του ιρανικού στρατού. Το άρμα πιστεύεται ότι είναι εγχώριου σχεδιασμού, ο οποίος έχει εξελιχθεί κατά την διάρκεια τριών κύριων φάσεων.Το πρώτο μοντέλο είναι μία μίξη του συστήματος κινητήρα και κιβωτίου μετάδοσης του T-72 και του σκάφους του M-60, με ένα ολοκαίνουριο πύργο ο οποίος διαθέτει το πυροβόλο 2Α46 των 125 χιλιοστών το οποίο ανήκει στα άρματα μάχης T-72, τα οποία αποκτήθηκαν από την Ρωσική Ομοσπονδία μετά τον πόλεμο με το Ιράκ.

Το ιρανικό άρμα μάχης Zolfaqar-3. (Πηγή: defence.pk)

Στα τελευταία μοντέλα ο πύργος είχε εξελιχθεί μαζί με τους εδαφικούς τροχούς, την ερπύστρια και τις εξατμίσεις του κινητήρα. Η τελευταία έκδοση που παρουσιάστηκε, ήταν εξοπλισμένη με ένα επιπλέον ρωσικό πολυβόλο 12,7 DhK πάνω από το πυροβόλο, πιθανόν να είναι μία προσπάθεια για να βελτιώσει τις δυνατότητες του άρματος κατά τις επιχειρήσεις σε κατοικημένους τόπους, ωστόσο στη τελευταία έκδοση η οποία ανακοινώθηκε πως θα παραχθεί μαζικά, το 3º πολυβόλο αφαιρέθηκε πιθανόν λόγο θεμάτων χειρισμού και έλεγχου.

Παρουσίαση του ιρανικού άρματος Ζ-3. (Πηγή: defence.pk)

Η τελευταία έκδοση του Zolfaqar στερείται αρκετές σημαντικές παραμέτρους οι οποίες είναι ουσιώδεις για ένα σύγχρονο άρμα, συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλων υπέρυθρων σκοπευτικών στον αρχηγό, περισκοπίων στον οδηγό και τα λοιπά, τα δύο τοποθετημένα πολυβόλα, όπως τα περισσότερα προηγμένα άρματα όλου του κόσμου, ελέγχονται χειροκίνητα και αυτόματα. Επίσης υπάρχουν μία σειρά αμφιβολιών σχετικά με τις δυνατότητες των νυχτερινών επιχειρήσεων του Z-3, καθώς τα σκοπευτικά σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Pourdastan είναι μια βελτιωμένη έκδοση του συστήματος ελέγχου πυρός FCF3S.

Το σημαντικό σημείο του νέου Z-3, είναι τα δίχτυα παραλλαγής που εγκλωβίζουν την θερμότητα, τα οποία μεγιστοποιούν την επιβιωσημότητα του άρματος. Τα πιο προηγμένα συστήματα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ) όπως αυτά που είναι τοποθετημένα στα επιθετικά ελικόπτερα Apache και τα άρματα μάχης M1 Abrams, είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένα από τα εισερχόμενα δεδομένα των θερμικών συστημάτων παρατήρησης, με ένα κατάλληλο δίχτυ παραλλαγής μπορούν να αλλοιώσουν την εμφάνιση τους και σε μερικές περιπτώσεις να μετατρέψουν το Z-3 σε ένα τελείως αόρατο στόχο. Επίσης, ο πύργος του άρματος διαθέτει  ενισχυμένη σύνθετη θωράκιση η οποία, επίσης, βελτιώνει την επιβιωσημότητα του άρματος.

To άρμα μάχης Samsam-1 είναι ένα πιστό αντίγραφο του αμερικάνικου άρματος μάχης Μ-60. (Πηγή: isna)

Το δεύτερο άρμα με το όνομα Samsam-1, είναι μία πλήρως τροποποιημένη έκδοση του αμερικάνικου άρματος μάχης M-60 προφανώς χρησιμοποιώντας νέο ΣΕΠ, ένα αποστασιόμετρο λέιζερ και ένα σύστημα προειδοποίησης λέιζερ. Το ενδιαφέρον σημείο στο samsam είναι ο παρεμβολέας υπερύθρων που είναι τοποθετημένος στο πύργο του άρματος ο οποίος είναι ένα άσχημο νέο για τους χειριστές πυραύλων Javelin, ο οποίος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το σύστημα υπέρυθρης προβολής του πυραύλου. Προφανώς το Samsam δεν έχει δεχτεί κάποια σημαντική βελτίωση στη θωράκιση του πύργου και του σκάφους.

Επίδειξη των δυνατοτήτων κινητικότητας του άρματος Samsam-1. Στην δεξιά πλευρά του πύργου διακρίνεται το πάνελ του παρεμβολέα υπερύθρων ακτίνων. (Πηγή: isna)

Ωστόσο οι εγκατεστημένες τεχνολογίες στα άρματα, ειδικά η σοφή προσοχή στα συστήματα θερμικής παρατήρησης, είναι άκρως ενδιαφέροντα αλλά από τα άρματα που παρουσιάστηκαν φαίνεται ότι έχουν ελλείψεις σε αρκετά σημαντικά στοιχεία των σύγχρονων αρμάτων μάχης.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.