Το Ιράν προκειται να παρουσιάσει αναβαθμισμένη εκδοση του άρματος μάχης Zolfaqar

Στην παραπάνω φωτογραφία, εμφανίζεται μία παλιότερη έκδοση του ιρανικού άρματος μάχης Zolfaqar, το οποίο παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια παρέλασης στη Τεχεράνη. (Πηγή: mashreghnews)

O Αρχηγός των ιρανικών Χερσαίων Δυνάμεων Στρατηγός Ahmad Reza Pourdastan, δήλωσε πως στην επέτειο της ιρανικής Ισλαμικής Επανάστασης του 1979, ειδικοί της αμυντικής βιομηχανίας θα παρουσιάσουν μια αναβαθμισμένη έκδοση του άρματος μάχης Zolfaqar.

Σύμφωνα με το ιρανικό PressTV, o Pourdastan δήλωσε την Τρίτη 15 Ιανουαρίου,  πως τα αποκαλυπτήρια του αναβαθμισμένου άρματος μάχης Zolfaqar, πρόκειται να συμπέσουν με τις εκδηλώσεις της επετείου της επανάστασης στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2013.

Ο Pourdastan δήλωσε πως, στην αναβαθμισμένη έκδοση του Zolfaqar, το σύστημα ελέγχου πυρός και η σταθεροποίηση των σκοπευτικών του άρματος έχουν αναβαθμιστεί. Πλέον το άρμα συγκρίνεται με τα πιο εξελιγμένα ανατολικά άρματα, και το Zolfaqar έχει αποδείξει τις υψηλές δυνατότητες του, και πρόκειται να περάσει στη μαζική παραγωγή μετά την άδεια του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας του Ιράν.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

  1. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που βρήκα στο διαδίκτυο, στο globalsecurity.org, τo Zolfaqar είναι ένα δεύτερης γενιάς άρμα μάχης για το Ιράν.

   Το πρωτότυπο δοκιμών αξιολογήθηκε το 1993. Από τότε κατασκευάστηκαν έξι πρωτότυπα του άρματος τα οποία εισήλθαν στη φάση ων δοκιμών το 1997. Το άρμα διαθέτει χαλύβδινο πύργο εγχώριας κατασκευής σχήματος κουτιού. Έχει βάρος μάχης 36 τόνους και κινητήρα 780 ίππων, και αναλογία βάρους/ιπποδύναμης 21.7 ίππους για κάθε τόνο.

   Διαθέτει πλήρωμα τριών ατόμων, τον οδηγό, τον αρχηγό και τον πυροβολητή. Το σύστημα αυτόματου γεμίσματος πιστεύεται ότι είναι ίδιου τύπου με το ρωσικό άρμα T-72.

   To T-72 μοιράζεται πολλά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά με άλλα άρματα σοβιετικής προέλευσης. Μερικά από αυτά θεωρούνται ως “ελλείψεις” σε μία απευθείας σύγκριση με τά άρματα του ΝΑΤΟ, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο αυτά τα άρματα θα χρησιμοποιηθούν, βασιζόμενα στη σοβιετική πρακτική εμπειρία του Β’ΠΠ. Αν και έχει μικρότερη εξάρτηση στα ηλεκτρικά συστήματα απ’οτι κάποια Δυτικά άρματα, παρόλο αυτά χρειάζεται ηλεκτρική τάση για τον χειρισμό και την κίνηση του.

   Το Zolfaqar όπως και το T-72 είναι εξαιρετικά ελαφρύ, και πολύ μικρό σε σύγκριση με τα δυτικού τύπου άρματα. Το T-72 εχει σχεδιαστεί για να διασχίζει ποτάμια με βάθος μεγαλύτερο των 5 μέτρων χρησιμοποιώντας ένα μικρής διαμέτρου αναπνευστήρα (snorkel) ο οποίος τοποθετείται στη ακτή του ποταμού. Το ιρανικό Zolfaqar διαθέτει τον ίδιο αναπνευστήρα και τις ίδιες δυνατότητες με το T-72.

   Όπως το T-72, το Zolfaqar διαθέτει σύστημα προστασίας από χημικά, βιολογικά, ραδιολογικά, πυρηνικά, όπλα (ΧΒΡΠ-NBC). Το εσωτερικού του σκάφους και του πύργου διαθέτει επένδυση από ένα “συνθετικό ύφασμα” κατασκευασμένο από μία ένωση του βορίου, με σκοπό να μειώσει την διείσδυση της ακτινοβολίας από την έκρηξη βόμβας νετρονίου.

   Το πλήρωμα είναι εξοπλισμένο με σύστημα καθαρισμού αέρα μέσω ενός φίλτρου αέρα, το οποίο μπορεί να έχει αναβαθμιστεί από το Ιράν.

   Η χρήση του αυτόματου γεμίσματος του πυροβόλου, επιτρέπει την καλύτερη απομάκρυνση του καπνού σε σύγκριση με τα άρματα που διαθέτουν το παραδοσιακό γέμισμα του πυροβόλου, οπότε η ΧΒΡΠ απομόνωση διαμερίσματος μάχης μπορεί να επιτευχθεί επ’αοριστον

   Τα εξαγόμενα T-72 δεν έχουν τον εσωτερικό σχεδιασμό που είναι πρότυπο στα ρωσικά T-72, ο οποίος αποτελείται από ένα στρώμα συνθετικού υλικού, που περιέχει μόλυβδο, ο οποίος παρέχει κάποιους βαθμούς προστασία από τα αποτελέσματα της ακτινοβολίας νετρονίου και τον ηλεκτρομαγνητικό παλμό, ωστόσο οι ιρανοί πιθανόν να έχουν προσαρμόσει την χρήση του στις εκδόσεις Zolfaqar-1 και 2.

   Η θωράκιση του πιθανόν να διαθέτει ενεργή θωράκιση (ERA), η οποία αυξάνει κατά πολύ την προστασία εναντίον των βλημάτων τύπου ΗΕΑΤ και APFSDS.

   Όπως το T-72 έτσι και το ιρανικό μοντέλο είναι εξοπλισμένο με πυροβόλο σειράς 2Α46 των 125 χιλιοστών (4,9 ιντσών), ένα σημαντικά μεγαλύτερο διαμέτρημα από το πυροβόλο των 105 χιλ (4,1 ιν) που διαθέτουν αρκετά δυτικά άρματα, και λίγο μεγαλύτερο από 120 χιλ/ L44 το οποίο διαθέτουν τα σύγχρονα δυτικά άρμα μάχης.

   ZOLFAQAR-1

   Το Zolfaqar-1 διαθέτει σύστημα ελέγχου πυρός το οποίο έχει τεχνολογία “βολή εν κινήσει”. Έχει εγκατεστημένο ατρακτιδιο προειδοποίησης λέιζερ στο πύργο. Ο σχεδιασμός του δίνει την δυνατότητα χρήσης ενός πακέτου ενεργής θωράκισης ιρανικής κατασκευής, η οποία είναι αποτελεσματική εναντίον μικρών όπλων και ρουκετών.

   ZOLFAQAR-2

   Το Zolfaqar-2 είναι ένα πρωτότυπο άρμα το οποίο αυτή τη στιγμή είναι η πλατφόρμα που χρησιμοποιείται για δοκιμές. Το Zolfaqar-3 διαθέτει επίσης σημαντικές αναβαθμίσεις στο σύστημα ελέγχου πυρός (και ενδεχομένως για αυτό να μιλά και το παραπάνω δημοσίευμα), στο σκάφος, τον κινητήρα και το πυροβόλο.

   Αυτή τη στιγμή σίγουρα υπάρχουν σε υπηρεσία τα άρματα Zolfaghar1/2, τα οποία βασίζονται σε σκάφος το οποίο έχει επιρροές από το άρμα μάχης M-60 και διαθέτει ρωσικό πύργο και πυροβόλο των 125 χιλ.

   1. Με κάλυψες πλήρως!!
    Μια ερώτηση στο ιρανικό Zolfaghar είναι δυνατή η εκτόξευση Α/Τ πυραύλων εκτοξευομένων από το πυροβόλο 2Α46 (+ΣΕΠ) ?
    Το T-72 έχει πλειάδα Α/Τ συμβατά.
    Χαρακτηριστικά τα ουκρανικά ΚΟΜΒΑΤ και KONUS
    http://en.uos.ua/produktsiya/vooruzhenie-i-boepripasi/33-protivotankovie-vistreli-s-upravlyaemoy-raketoy-kombat-i-konus με εμβέλεια στα 5 χλμ

    1. Απ’οσο ξέρω, το άρμα T-72 έχει τη δυνατότητα βολής Α/Τ και Α/Τ κατευθυνόμενου πυραύλου από το λειόκανο πυροβόλο των 125 χιλιοστών, άλλα για το Zolfaqar δεν γνωρίζω, όμως υποθέτω ότι θα μπορεί και αυτό.

     Ίσως αυτό (η εκτόξευση πυραύλου) να εξαρτάται από την έκδοση του πυροβόλου, γιατί το 2A46 είχε μικρό όριο ζωής και αυτό διορθώθηκε με την έκδοση 2A46M. Εύχομαι με την παρουσίαση του αναβαθμισμένου Zolfaqar, τον Φεβρουάριο, οι ιρανοί να ανακοινώσουν τα χαρακτηριστικά της αναβαθμισμένης έκδοσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.